Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.05.2009., 18:10   #1
gesaugen
Banned
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Maxtor DiamondMax 10 200 GB i lag u radu na kompu

Neznam da li je to uobičajeno, no postalo je izuzetno iritantno: imam disk Maxtor 6B200m0 (DM10, 200gb, sata) i čim ga malo opteretim s par poslova, komp mi počinje blokirat i trzat. Pod par poslova je recimo: uključen firefox sa 5 tabova, download s Flashget brzine cca 550KBps i pokušaj pokretanja Control panel-a: sve se zamrzne na 2-3 sekunde i onda krene. Inače, to smrzavanje je paralelno sa radom diska (disk je podosta glasan i baš se čuje kad je stao i ostako kao "napet" i onda kad se odmrzne krene onako s olakšanjem kao da je krenuo nizbrdo)

Također, ako su uključeni samo FF, Flashget (bez skidanja, samo uključen) i Control panel prozor, brzo micanje control panel prozora ostavlja trag prozora, što se vidi i u screencaptureu:
http://i44.tinypic.com/16giyk2.jpg

Uz to, dugo mu treba i kad recimo preko explorera stisnem + na recimo c particiju i onda mu treba isto par sec da mi izlista sadržaj particije

inače, prilikom kopiranja mu treba par sec da krene kopirat, no kad krene je dosta brz (cca 36-37.000kbps fajl od 700mB s tog diska na drugi disk (IDE) ali i obratno)

Disk je podijeljen na 4 particije, sve 4 particionirane u NTFS. Windoze XP su jedini sustav ikad instaliran na tom disku, uvijek friško reinstaliravane na friško formatiranu c particiju

Jel ja tražim previše od tog diska ili?
gesaugen je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2009., 21:21   #2
lVlark
All rights reversed

Datum registracije: Jan 2009
Provjeri SMART. Moguce da hard rikava.
lVlark je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.05.2009., 00:14   #3
gesaugen
Banned
Moj komp

smart je ok... ovako mi radi već podosta dugo vremena, tipa bar pol godine...
Staro 19.05.2009., 00:48   #4
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ako je disk vec dobrano popunjen podacima, ovo nije nista cudno ... sto je vise podataka na disku, to je veca gustoca podataka kao i fragmentacija , te mu treba vise vremena za pronalazak istih.

Npr. kada se disk napuni podacima preko 90% postane toliko spor da korisnik izgubi svaku volju za radom na takvom racunalu (ili npr. ako je jako velika fragmentacija u pitanju).

Ovo je poznata mana svih obicnih diskova.

Idealno rjesenje: nabaviti poseban disk za OS (nedovoljno je particioniranje samo jednog HDD-a), a ostale diskove zaduziti za storage, aplikacije, page file ...

BTW taj Maxtor bas i nije trenutno zadnja rijec tehnike, pa bi mozda bilo dobro naci mu zamjenu (brzi, tisi, hladniji, stedljiviji, veci disk).

Npr. noviji diskovi imaju brzine kopiranja vecih fajlova i do 90-ak MB/s, te daleko bolju IOPS specifikaciju.
Staro 19.05.2009., 11:11   #5
gesaugen
Banned
Moj komp

Pa je, popunjen je poprilično... slobodno je sveukupno na cijelom disku <30gb, dakle disk je pun cca 85%

razmišljo sam o kupovini WD 640gb AAKS, no nije mi hića zbog prostora :/ a 450kn mi je već luksuz...
Staro 19.05.2009., 21:14   #6
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Ako mozes nabavit (polovan) Seagate-ov 7200.10 HDD (nikako .11 ili .12) bilo bi mozda idealno, relativno tihi i brzi, a kapacitet im je 160/250GB IIIRC.

Imam jednog u drugom kompu ... skroz pristojan HDD. Tek toliko da ti OS nije na istom hardu kao i ostatak podataka.

Cini mi se da bi se na trznici naslo za ~200 kn (uz eventualno vazecu garanciju), pa baci oko koji put
Staro 19.05.2009., 21:44   #7
gesaugen
Banned
Moj komp

thnx na savjetu, no imam averziju od kupovanja rabljenih hardova. jednostvno ono na što ću skladištit podatke mora bit novo novcato i ja prvi korisnik...
Staro 19.05.2009., 22:00   #8
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

kuzim ...

Onda bi jedino defragmentacija svih particija nesto pomogla i/ili privremeno pohranjivanje na kvalitetne DVD medije, te eventualno iskljucivanje Page fajla (uz dodatano ugradjen RAM).

Od koristi bi bila i reinstalacija Windoza (ako su vec neko vrijeme gore), te SuperCache programcic (povecava koristenje radne memorije za keshiranje OS-a, ali opet treba vise RAM-a).
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno