|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Maxtor DiamondMax 10 200 GB i lag u radu na kompu
Neznam da li je to uobičajeno, no postalo je izuzetno iritantno: imam disk Maxtor 6B200m0 (DM10, 200gb, sata) i čim ga malo opteretim s par poslova, komp mi počinje blokirat i trzat. Pod par poslova je recimo: uključen firefox sa 5 tabova, download s Flashget brzine cca 550KBps i pokušaj pokretanja Control panel-a: sve se zamrzne na 2-3 sekunde i onda krene. Inače, to smrzavanje je paralelno sa radom diska (disk je podosta glasan i baš se čuje kad je stao i ostako kao "napet" i onda kad se odmrzne krene onako s olakšanjem kao da je krenuo nizbrdo) Također, ako su uključeni samo FF, Flashget (bez skidanja, samo uključen) i Control panel prozor, brzo micanje control panel prozora ostavlja trag prozora, što se vidi i u screencaptureu: http://i44.tinypic.com/16giyk2.jpg Uz to, dugo mu treba i kad recimo preko explorera stisnem + na recimo c particiju i onda mu treba isto par sec da mi izlista sadržaj particije inače, prilikom kopiranja mu treba par sec da krene kopirat, no kad krene je dosta brz (cca 36-37.000kbps fajl od 700mB s tog diska na drugi disk (IDE) ali i obratno) Disk je podijeljen na 4 particije, sve 4 particionirane u NTFS. Windoze XP su jedini sustav ikad instaliran na tom disku, uvijek friško reinstaliravane na friško formatiranu c particiju Jel ja tražim previše od tog diska ili? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
All rights reversed
Datum registracije: Jan 2009
|
Provjeri SMART. Moguce da hard rikava. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Ako je disk vec dobrano popunjen podacima, ovo nije nista cudno ... sto je vise podataka na disku, to je veca gustoca podataka kao i fragmentacija , te mu treba vise vremena za pronalazak istih. Npr. kada se disk napuni podacima preko 90% postane toliko spor da korisnik izgubi svaku volju za radom na takvom racunalu (ili npr. ako je jako velika fragmentacija u pitanju). Ovo je poznata mana svih obicnih diskova. Idealno rjesenje: nabaviti poseban disk za OS (nedovoljno je particioniranje samo jednog HDD-a), a ostale diskove zaduziti za storage, aplikacije, page file ... BTW taj Maxtor bas i nije trenutno zadnja rijec tehnike, pa bi mozda bilo dobro naci mu zamjenu (brzi, tisi, hladniji, stedljiviji, veci disk). Npr. noviji diskovi imaju brzine kopiranja vecih fajlova i do 90-ak MB/s, te daleko bolju IOPS specifikaciju.
![]() |
#5 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Pa je, popunjen je poprilično... slobodno je sveukupno na cijelom disku <30gb, dakle disk je pun cca 85% razmišljo sam o kupovini WD 640gb AAKS, no nije mi hića zbog prostora :/ a 450kn mi je već luksuz... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Señor Audiophile
|
Ako mozes nabavit (polovan) Seagate-ov 7200.10 HDD (nikako .11 ili .12) bilo bi mozda idealno, relativno tihi i brzi, a kapacitet im je 160/250GB IIIRC. Imam jednog u drugom kompu ... skroz pristojan HDD. Tek toliko da ti OS nije na istom hardu kao i ostatak podataka. Cini mi se da bi se na trznici naslo za ~200 kn (uz eventualno vazecu garanciju), pa baci oko koji put
![]() |
#8 |
Señor Audiophile
|
![]() Onda bi jedino defragmentacija svih particija nesto pomogla i/ili privremeno pohranjivanje na kvalitetne DVD medije, te eventualno iskljucivanje Page fajla (uz dodatano ugradjen RAM). Od koristi bi bila i reinstalacija Windoza (ako su vec neko vrijeme gore), te SuperCache programcic (povecava koristenje radne memorije za keshiranje OS-a, ali opet treba vise RAM-a).
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|