PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Maxtor DiamondMax 10 200 GB i lag u radu na kompu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=147936)

gesaugen 18.05.2009. 18:10

Maxtor DiamondMax 10 200 GB i lag u radu na kompu

Neznam da li je to uobičajeno, no postalo je izuzetno iritantno: imam disk Maxtor 6B200m0 (DM10, 200gb, sata) i čim ga malo opteretim s par poslova, komp mi počinje blokirat i trzat. Pod par poslova je recimo: uključen firefox sa 5 tabova, download s Flashget brzine cca 550KBps i pokušaj pokretanja Control panel-a: sve se zamrzne na 2-3 sekunde i onda krene. Inače, to smrzavanje je paralelno sa radom diska (disk je podosta glasan i baš se čuje kad je stao i ostako kao "napet" i onda kad se odmrzne krene onako s olakšanjem kao da je krenuo nizbrdo)

Također, ako su uključeni samo FF, Flashget (bez skidanja, samo uključen) i Control panel prozor, brzo micanje control panel prozora ostavlja trag prozora, što se vidi i u screencaptureu:
http://i44.tinypic.com/16giyk2.jpg

Uz to, dugo mu treba i kad recimo preko explorera stisnem + na recimo c particiju i onda mu treba isto par sec da mi izlista sadržaj particije

inače, prilikom kopiranja mu treba par sec da krene kopirat, no kad krene je dosta brz (cca 36-37.000kbps fajl od 700mB s tog diska na drugi disk (IDE) ali i obratno)

Disk je podijeljen na 4 particije, sve 4 particionirane u NTFS. Windoze XP su jedini sustav ikad instaliran na tom disku, uvijek friško reinstaliravane na friško formatiranu c particiju

Jel ja tražim previše od tog diska ili?

lVlark 18.05.2009. 21:21

Provjeri SMART. Moguce da hard rikava.

gesaugen 19.05.2009. 00:14

smart je ok... ovako mi radi već podosta dugo vremena, tipa bar pol godine...

dh41400 19.05.2009. 00:48

Ako je disk vec dobrano popunjen podacima, ovo nije nista cudno ... sto je vise podataka na disku, to je veca gustoca podataka kao i fragmentacija , te mu treba vise vremena za pronalazak istih.

Npr. kada se disk napuni podacima preko 90% postane toliko spor da korisnik izgubi svaku volju za radom na takvom racunalu (ili npr. ako je jako velika fragmentacija u pitanju).

Ovo je poznata mana svih obicnih diskova.

Idealno rjesenje: nabaviti poseban disk za OS (nedovoljno je particioniranje samo jednog HDD-a), a ostale diskove zaduziti za storage, aplikacije, page file ...

BTW taj Maxtor bas i nije trenutno zadnja rijec tehnike, pa bi mozda bilo dobro naci mu zamjenu (brzi, tisi, hladniji, stedljiviji, veci disk).

Npr. noviji diskovi imaju brzine kopiranja vecih fajlova i do 90-ak MB/s, te daleko bolju IOPS specifikaciju.

gesaugen 19.05.2009. 11:11

Pa je, popunjen je poprilično... slobodno je sveukupno na cijelom disku <30gb, dakle disk je pun cca 85%

razmišljo sam o kupovini WD 640gb AAKS, no nije mi hića zbog prostora :/ a 450kn mi je već luksuz...

dh41400 19.05.2009. 21:14

Ako mozes nabavit (polovan) Seagate-ov 7200.10 HDD (nikako .11 ili .12) bilo bi mozda idealno, relativno tihi i brzi, a kapacitet im je 160/250GB IIIRC.

Imam jednog u drugom kompu ... skroz pristojan HDD. Tek toliko da ti OS nije na istom hardu kao i ostatak podataka.

Cini mi se da bi se na trznici naslo za ~200 kn (uz eventualno vazecu garanciju), pa baci oko koji put

gesaugen 19.05.2009. 21:44

thnx na savjetu, no imam averziju od kupovanja rabljenih hardova. jednostvno ono na što ću skladištit podatke mora bit novo novcato i ja prvi korisnik...

dh41400 19.05.2009. 22:00

:kafa: kuzim ...

Onda bi jedino defragmentacija svih particija nesto pomogla i/ili privremeno pohranjivanje na kvalitetne DVD medije, te eventualno iskljucivanje Page fajla (uz dodatano ugradjen RAM).

Od koristi bi bila i reinstalacija Windoza (ako su vec neko vrijeme gore), te SuperCache programcic (povecava koristenje radne memorije za keshiranje OS-a, ali opet treba vise RAM-a).

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:50.