|
![]() |
#1 |
Obelix
Datum registracije: Jan 2002
|
Swap/page/scratch file na SSD?
Što kažete na ideju o ubacivanju "jeftinijeg" ssd-a od nekih 30 GB samo za page file, ili scratch file za photoshop? Bi ga to moglo brzo uništit? Razmišljah o toj ideji da cijeli disk nije pun pa bi ga wear-leveling ravnomjerno raspoređivao po slobodnom mjestu... Uz kombinaciju 2xOCZ vertex u stripe-u za sistemske + jeftinjak za page mislim da bi moglo bit super brzo za photoshop i slične radnje. Mišljenja? Komentari? Preporuke? O.
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Mislim da ti je bolje riješenje kupiti RAM, a page file isključiti. Druga, ne tako pametna opcija je ta da Page file možeš baciti na RAMdisk recimo, skini software, pa se igraj...
MC Zadnje izmijenjeno od: Sa_Stilom. 29.03.2009. u 09:56. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | ||||
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Citiraj:
Razlog je vrlo jednostavan: kada ta datoteka jednom napuni svaki blok njegovog kapaciteta (sto se desava vrlo brzo zbog Wear-levelinga i brzine page/scratch fajla), onda se za svaki zapis novog bloka moraju procitat stari podaci, promijenit i tek onda zapisat ... ovo je poznato kao uzrok "stuteringa" i usporavanja kod slabijih SSD-a, odnosno kao nedostatak TRIM i sl. naredbi u SSD FW-u (LBA "flushing"). Citiraj:
Citiraj:
![]() BTW osobno sam furao jedno vrijeme page fajl na HW RAM diskovima i to mi nije znacilo nesto previse, pogotovo u situacijama kad ne iskoristavam mnogo sistemskog RAM-a. Dobro je Stil rekao, samo bubni vise RAM-a u komp i onda sta te volja ... a broj kanala na kontrolerima samo raste (i7 <25GB/s) ![]()
The Secret ... Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 29.03.2009. u 05:15. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Obelix
Datum registracije: Jan 2002
|
Zahvaljujem na odgovorima. Igrao sam se malo sa ramdiskom (ne previše, samo isprobao), fina stvar jedino ima mali problem da je ograničen na ram koji vide windowsi, dakle u kompu već imam 4 gige (2 konfa u potpisu), koriste se 3 (32 bit vista) tako da od upucavanja više rama ne vjerujem da bu koristi, morat će ići 64 bit u kombinaciji više rama i ssd, e to bi onda moglo za PS bit taman ![]() Nebi vjerovali koliko PS CS3 zna memorije požderat kada se rade panorame sa nekoliko 12 mpix fotki, niš nije dovoljno brzo (ni raptori u stripe-u za scratch) ![]() Pozdraf, O.
![]() |
#5 |
Señor Audiophile
|
Ovo je za 32-bitni OS: Extended memory access: RamDisk Plus 9 has a most unique feature. Our patent pending technology can access memory beyond the limitation imposed by a Windows 32-bit operating system! In other words, RamDisk Plus 9 can use "unmanaged" Windows' memory e.g. above 4GB. It can also use the stubbornly inaccessable memory between 3.2GB and 4GB. LINK!
![]() |
#7 |
Señor Audiophile
|
Zivio ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |