PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Swap/page/scratch file na SSD? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=143421)

gvidas 29.03.2009. 00:29

Swap/page/scratch file na SSD?

Što kažete na ideju o ubacivanju "jeftinijeg" ssd-a od nekih 30 GB samo za page file, ili scratch file za photoshop? Bi ga to moglo brzo uništit? Razmišljah o toj ideji da cijeli disk nije pun pa bi ga wear-leveling ravnomjerno raspoređivao po slobodnom mjestu...
Uz kombinaciju 2xOCZ vertex u stripe-u za sistemske + jeftinjak za page mislim da bi moglo bit super brzo za photoshop i slične radnje.

Mišljenja? Komentari? Preporuke?

O.

Sa_Stilom 29.03.2009. 00:36

Mislim da ti je bolje riješenje kupiti RAM, a page file isključiti.

Druga, ne tako pametna opcija je ta da Page file možeš baciti na RAMdisk recimo, skini software, pa se igraj...

dh41400 29.03.2009. 04:24

Citiraj:

Autor gvidas (Post 1310734)
Što kažete na ideju o ubacivanju "jeftinijeg" ssd-a od nekih 30 GB samo za page file, ili scratch file za photoshop?

Nikako!
Citiraj:

Bi ga to moglo brzo uništit? Razmišljah o toj ideji da cijeli disk nije pun pa bi ga wear-leveling ravnomjerno raspoređivao po slobodnom mjestu...
Wear-leveling je dobar za normalnu uporabu, ali za scrath ili page file i nije bas preporucljivo.
Razlog je vrlo jednostavan: kada ta datoteka jednom napuni svaki blok njegovog kapaciteta (sto se desava vrlo brzo zbog Wear-levelinga i brzine page/scratch fajla), onda se za svaki zapis novog bloka moraju procitat stari podaci, promijenit i tek onda zapisat ... ovo je poznato kao uzrok "stuteringa" i usporavanja kod slabijih SSD-a, odnosno kao nedostatak TRIM i sl. naredbi u SSD FW-u (LBA "flushing").

Citiraj:

Uz kombinaciju 2xOCZ vertex u stripe-u za sistemske
Ovo da.

Citiraj:

+ jeftinjak za page mislim da bi moglo bit super brzo za photoshop i slične radnje.
Ako uzmes u obzir da page fajlovi imaju blokove zapisa od 4KB, a upravo na ovako malim fajlovima slabiji SSD-i pokazuju svoje mane prilikom Random Write ciklusa (opet taj "stutering") ... ugl mislim da si shvatio sta se desava sa performansama kompa :fiju:

BTW osobno sam furao jedno vrijeme page fajl na HW RAM diskovima i to mi nije znacilo nesto previse, pogotovo u situacijama kad ne iskoristavam mnogo sistemskog RAM-a.

Dobro je Stil rekao, samo bubni vise RAM-a u komp i onda sta te volja ... a broj kanala na kontrolerima samo raste (i7 <25GB/s) :)

gvidas 29.03.2009. 12:02

Zahvaljujem na odgovorima. Igrao sam se malo sa ramdiskom (ne previše, samo isprobao), fina stvar jedino ima mali problem da je ograničen na ram koji vide windowsi, dakle u kompu već imam 4 gige (2 konfa u potpisu), koriste se 3 (32 bit vista) tako da od upucavanja više rama ne vjerujem da bu koristi, morat će ići 64 bit u kombinaciji više rama i ssd, e to bi onda moglo za PS bit taman :goood:

Nebi vjerovali koliko PS CS3 zna memorije požderat kada se rade panorame sa nekoliko 12 mpix fotki, niš nije dovoljno brzo (ni raptori u stripe-u za scratch) :hitthewal:

Pozdraf,

O.

dh41400 29.03.2009. 12:11

Ovo je za 32-bitni OS:

Extended memory access:
RamDisk Plus 9 has a most unique feature. Our patent pending technology can access memory beyond the limitation imposed by a Windows 32-bit operating system! In other words, RamDisk Plus 9 can use "unmanaged" Windows' memory e.g. above 4GB. It can also use the stubbornly inaccessable memory between 3.2GB and 4GB.

LINK!

gvidas 29.03.2009. 13:25

To se traži majstore!!! :goood:
Live long & prosper:chears:

dh41400 29.03.2009. 13:29

Zivio :beer:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:40.