|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Kopiranje ili unraranje uspori strašno?
Radi se o Athlon64 X2 3600 na 2375 MHz Gigabyte GA-M55plus-S3G v2 QuadroNVS210S Ext. DDR2-792 SDRAM 6-5-5-18 CR2 Dakle kopiranje sa harda na hard uzme puno vremena, ali i cesto vrlo uspori komp, vadjenje recimo nekog filma iz rara takodjer zna dosta zagusiti... hardovi (seagate ata) su dosta formatirani i znam da tu lezi veliki dio problema, mema je nikakva, al me svejedno cudi sto je to malo sve presporo... nije li za takve operacije zaduzen prvenstveno proc? ako imate kakvu ideju sto da pokusam ili mozda koji test pa da bude malo jasnije samo kazite! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: Jan 2005
|
Pogledaj u device manageru da ti slucajno hdd nije u PIO modu, i provrti test u HDTune pa stavi screenshot tu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Pa naravno da će usporiti komp ako se prebacuje sa harda koji se koristi i za još nešto, npr.na njemu je instalirana igra koja se upravo izvodi. Hard na taj način izvodi još jednu zasebnu operaciju više. Isto tako ako se prebacuju fileovi. Brže će ići ako se odjednom izaberu i kopiraju fileovi, nego da se jedan po jedan odabere i kopira jedan za drugim. Nadam se da si shvatio. ![]()
![]() |
#4 |
Premium
|
Nope, nije u pio modu... Ma jasno je meni da se uspori i jasan mi je nacin operacija, ali mi nije jasan slucaj kao sto je recimo sad, kopiram fajl od 2.5 gb sa harda na hard a valjda vec 5 minuta, pritom mi je otvorena opera od aktivnih programa i nekoliko foldera, dakle nista, a koristenje, pa i samo surfanje je mucno jer zastajkuje i kada recimo otvorim novi prozor malo se namuci dok ga otvori, dakle onaj feeling kao kada je procesor na 100% opterecenosti a vi pokusavatae otvoriti bilo sto... procesor je na minimalnoj opterecenosti, slobodne memorije ima dovoljno (virtualne takodjer), ali komp se muci... Primary hard je sam na svojem kablu, drugi zajedno sa dvdrw na drugom secundary... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Hm.. taj drugi i je puno sporiji, tako mi je namjesten jer sam "refleksno" tako stavio, posto mi je prije na abitici samo tako radilo i nikako drugacije ![]() al u ovom slucaju taj hard nije bio u igri vec je bilo kopiranje sa particije na particiju... rijetko kada imaju dodirnih poslova ta dva harda... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
![]() |
#9 |
Banned
Datum registracije: Jun 2008
|
Brzina otpakiravanja ovisi jako i o stupnju kompresije... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Ono sto me sada kopka, je li to zato jer su to dvije particije na istome hardu pa tu dolazi do neke zbrke..? sad premjestam file od nekih 400 mb sa particije na particiju i to traje nekih 4 minute sigurno... gledam u hdtune info i prilikom tog slanja particija iz koje se salje je na nekih 50-60% zauzeca dok je particija na koju se kopira taj file na 99% U disk monitoru prilikom tog kopiranja brzine reada i write-a su bile smjesno male, nekih 2, 3 mb po sec... prije na sA platformi dosta je to bolje funkcioniralo sa istim setupom... Jos jedna stvar koju sam zaboravio spomenut, a to je przenje... evo sad dok sam selio taj file, usput mi se przio jedan dvd i to 8x brzinom, przi mi se i trenutno, i ono sto me muci je sto takodjer uspori komp, . przim sa cd burner xp... zasto vas pitam oko ovog - jer znam da iako su hardovi dosta fragmentirani, efragmentirat ih trenutno ne mogu jer imam vrlo malo slobodnog mjesta osim na particiji gdje su windowsi i ona je oke, znam da i to sto imam malo free mjesta utjece, ali sve to ne bi smjelo utjecat toliko da kopiranje traje 4 minute... kabel mi se cini da je oke, ne znam... lol, tek sad vidim da je usage postotak iskoristenog prostora, a ne usage diska u nekom smislu kao usage kod procesora, glup ja ![]() tako da zanemarite taj podatak.. heh, sad sam mjerio put tog filea od 350 mb; sa ove dosta fragmentirane particije sa malo slobodnog mjesta na particiju gdje su windowsi trebalo je 1:18, suprotan put trajao je 0:29, a sa te fragmentirane particije na drugi hard 0:16 dakle, sve oke, prije se usporilo jer sam stavio przit, to prihvacam, al mi se i inace uspori prilikom surfanja sa malo vise otvorenih tabova i jos kojim otvorenim programom (nista extra) i jedna takva radnja uzme sve sebi... zato ne kuzim da te dvije jezgre ne mogu to bolje obaviti i raspodjelit da se uz jednu zahtjevniju operaciju moze a barem normalno surfati... vjerujem da bi trebao premjestiti drug hard i przilicu na kabelu, ali i s tim, oni se ne koriste uopce u nekim slucajevima pa svejedno dolazi do usporavanja... Zadnje izmijenjeno od: M.U.P.. 13.03.2009. u 15:59. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | ||||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Preko 95% vremena glava trckara okolo i ne radi nista pametno. Tu ne pomazu previse ni cache ni command queueing ni sto slicno. Citiraj:
Ni tu nece nista pomoci ako kopiras s particije na particiju istog diska.
![]() |
![]() |
#12 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Koliko sam shvatio riječ je i o IDE disku. Donedavno sam imao kao jedan jedini hard ide maxtora koji je bio podosta brz, no u slučaju kad sam nešto isto kao i ti kopirao s harda ili radio dvije operacije koje uključuju čitanje/pisanje s harda jako se usporio cijeli sustav. Počesto do te mjere da glazba u winampu nije svirala više. Kad sam uzeo sadašnjeg wd-a situacija se drastično poboljšala, a sustav podjele na particije je ostao praktički isti (prebacio sa harda na hard acronisom).
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#14 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
Sto je najgore, stvar je skoro toliko matematicko - fizikalne prirode da se da i bukvalno izracunati, ako je poznato detaljno stanje stvari.
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
hvala svima na odgovorima i objasnjenjima... jasno mi je da particioniranje harda nje najsretniji nacin, pogotovo kad imate ovako manjka mjesta poput mene pa za svako vece unraranje (igre) trebate kemijati kako sto i gdje ![]() ![]() ugl... kuzim da nema nekog znacajnijeg problema u sistemu vec iskljucivo do harda i nacina rada s njime... thx jos jednom! |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
|
![]() |
![]() |
|
|