Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.05.2008., 15:15   #1
hp compaq
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2008
Prednosti i nedostaci branciranih konfiguracija

Kako i naslov kaže, koje su prednosti i nedostaci gotovih kongiguracija, koje se mogu kupiti, npr. od HP-a, u usporedbi s konfiguracijama koje slažu i prodaju pojedine trgovine, ili npr IQ računala, i slično.

Ne kupujem trenutno ništa, ali sam sada malo gledao, i nije mi jasno što bi bilo pametnije uzeti kad se ukaže potreba/prilika/želja...
hp compaq je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2008., 15:46   #2
elvis again
In the ghetto
Moj komp

elvis again's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Prednosti:
- nemoras razmisljat sto ces s cime upariti
- nemoras to doma slagat i mucit se ako nisi spretan ili ako ti je prvi put
- sve je postelano i optimizirano za rad bez dodatnih zafrkanicija
- cesto se uz takve konfiguracije dobije i instaliran OS
- stabilnost sustava
- jamstvo na cijeli sustav

Mane:
- cijena
- nemogucnost izmjene nekih nepozeljnih komponenata

Evo to ih je par ovak kojes u mi pale na pamet sigurno ih ima jos a mozda sam naveo i par krivih pa se unapred ispricavam. Ugl. ja bi uvjek prije odabrao komponentu po komponentnu bas iz ove dvije mane preko kojih nemogu prec.
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor

Zadnje izmijenjeno od: elvis again. 18.05.2008. u 16:06.
elvis again je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.05.2008., 17:46   #3
ECHO
Banned
Moj komp

Datum registracije: Jul 2006
Potpuno se slažem sa kolegom s time da bih još dodao da kod kupovine gotovih konfiguracija u dosta slučajeva dobiješ zastarjele komponente(glede čipseta,grafe lošeg napajanja koja neopravdava lovu koju košta idr) nap. u dosta konfig. ugrađuju 965 čipset pored P35 i novo izašlih X38,X48 tako da ti u kasnijem obliku priječi bilo kakvu nadogradnju(procesora naravno jačeg i novijeg).

Najisplativije sastaviti konfiguraciju sam ili tražiti pomoč prilikom sastavljanja gdje je bitno navesti za čega če komp služiti kao i koliko se "krznenih životinjica" spremno istresti.
ECHO je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2008., 17:52   #4
Majo
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
Ma u cemu je problem,ak neznas slagat platis da ti sloze komponente u case i no problem a windblows je vrlo jednostavan za instalaciju,ukoliko ga imas.
Majo je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2008., 17:56   #5
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
"Prednosti i nedostaci branciranih konfiguracija"

Jel to ima veze s brancinima?

Nego daj nam malo pojasni zasto ti treaba kom i zasto razmisljas o kupovini brand name kompa?

Kao sto su ti decki vec rekli, obicno su tu starije komponente, koje cesto puta ne opravdavaju cijenu.. IMHO je da su brand name racunala neisplativa..
Ali postoje ti "polu brand" racunala tipa http://www.hardveraj.hr/shop/product...roducts_id/667
srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2008., 18:04   #6
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Kolega Mortal je kupio neki HP gotovi komp sa Q6600, neki Intel chipset, WD 250Gb, HP pržom i grafom na ploči. Rekao je da je vrlo tih, a ono što ga je iznenadilo je napajanje jer nije imalo nijedan molex već sve SATA priključke.
Staro 18.05.2008., 18:13   #7
hp compaq
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
"Prednosti i nedostaci branciranih konfiguracija"

Jel to ima veze s brancinima?

Nego daj nam malo pojasni zasto ti treaba kom i zasto razmisljas o kupovini brand name kompa?

Kao sto su ti decki vec rekli, obicno su tu starije komponente, koje cesto puta ne opravdavaju cijenu.. IMHO je da su brand name racunala neisplativa..
Ali postoje ti "polu brand" racunala tipa http://www.hardveraj.hr/shop/product...roducts_id/667

Heh, nemam običaj gledati u tipkovnicu dok tipkam, pa sam stisnuo c umjesto d.
A brancini su bili danas na gradelama, pa...

No dobro... Kako sam u prvom postu napisao, trenutko ne kupujem ništa, nego me zanimalo što je bolje.
Ja sam recimo pred par godina naručio na internetu IQ računalo, imaju konfigurator tako da se može nešto izmijeniti i stvar funkcionira i dan danas. Samo mi se čini da je sada ponuda nikakva, oni konkretno imaju 2-3 računala koja se daju konfigurirati, a pred par godina ih je bilo 3 puta više...

Sam nebi ništa slagao, budući da se ne razumijem baš u to što ide s čim. Zato sam pitao što je onda bolje uzeti konfiguraciju od dućana, ili konfiguraciju od npr. HP-a.
Neka logika mi kaže da su te konfiguracije složene baš da to bude sve kako treba, a recimo trgovine uvale unutra ponešto čega se treba riješiti sa skladišta. Ali opet, tu postoji mogućnost nekih izmjena, a kod brandiranih baš i ne.

Zato nezna što je bolje/pametnije/pouzdanije. Evo recimo baš za mene -projektiranje u CAD-u, 3D, internet, ma sve živo ustvari osim igrica. Ja mislim da je tu najbitnije jaki procestor, najbolja grafika, puno RAM-a, i hard disca.
Sve mora raditi ko urica, bez ikakvih rušenja sistema i sličnog.

Sada radim samo i isključivo na laptopu od HP-a, komp mi je više kao neki server za pohranu svega gore i umrežavanje s printerima, tako da mi s laptopa nema nikakvih kabela i sl. I na kompu tom imam sve programe, a na laptopu mi je samo nužno za rad, kako ga nebi zatrpavao bezveze nepotrebnim stvarima, pa da u pra mjeseci postane usporen i tako to...
Staro 18.05.2008., 18:23   #8
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Citiraj:
Heh, nemam običaj gledati u tipkovnicu dok tipkam, pa sam stisnuo c umjesto d.
A brancini su bili danas na gradelama, pa...
ovo je za Zderonje..

A gle, kad odlucis kupovat, fino otvoris thread da ti neko satavi komp, znaci namjena kompa i kolicina novaca s kojom si se spreman rastat.. i dobit ces vjerovatno najbolje za te novce..

Citiraj:
Neka logika mi kaže da su te konfiguracije složene baš da to bude sve kako treba, a recimo trgovine uvale unutra ponešto čega se treba riješiti sa skladišta. Ali opet, tu postoji mogućnost nekih izmjena, a kod brandiranih baš i ne.
To je istina da uvaljuju, ali pogledaj si na onaj link, tamo nema uvaljivanja, znaci svaka komponenta je kvalitetna+sto su moguce sve kombinacije i izmjene..
A ta brand racunala su po mojoj procjeni jedno 35% skuplja od ekvivalenta (po performansam) sastavljenog od nekog tko zna..

@coconut-Koliko ti je lega to platio?
Staro 18.05.2008., 18:24   #9
hp compaq
Premium
Moj komp

Ok, hvala vam svima.

Ako ikad bude aktualno uzimati nešto novo, pitat ću tu, pa ću prema navedenome tražiti ponude u trgovinama...

Staro 18.05.2008., 18:27   #10
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

nema problema, stvarno je ekipa na "konfiguracijama" predobra..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.05.2008., 18:38   #11
Berax0r
Registered User

Berax0r's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Prije kupovine već gotove konfe u nekoj trgovina trebao biš si postaviti ova pitanja:
-Dali se dovoljno razumijem u komp za slaganje konfiguracije(ili pitanje nekog)?
-Dali ću računalo koristiti minimalno ili provoditi više sati na njemu?
-Mislim li ga kupiti pa nadograditi nakon koje godine?
-Komp za mene ili moju dijecu(6-10 god)(ako imaš )?

Ovo su osnovna pitanja koje biš si trebao postaviti prije kupnje takvih računala.
Po meni te složene konfe su za one ljude koji su se susreli sa kompom 2 puta u životu i neznaju ništa o njima. Mi lako tebi složimo neku konfu pa je ti naručiš
Također cijena je dosta visoka i ponekad u trgovinama tipa Pevec itd nepiše cijela konfiguracija te lako dobiješ nešta drugo unutra, a ti nemaš blage...

EDIT: Aj jbga dok ja napišem post vi dođete do odgovora
Berax0r je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2008., 18:44   #12
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

@ Black Knight

Ko ti kriv kad sporo tipkas?
Staro 18.05.2008., 19:29   #13
hp compaq
Premium
Moj komp

Citiraj:
@ Black Knight

Ko ti kriv kad sporo tipkas?
Bar nije brancine od ručka spominjao, kao ja koji brzi tipkam
Staro 18.05.2008., 19:31   #14
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

daj nemoj spominjat hranu, nisam nista cjeli dan jeo i sad idem u menzu i mislim da cu im sve tamo pojest..
Staro 18.05.2008., 19:34   #15
hp compaq
Premium
Moj komp

još jedanput.

I ako se netko od vas razumije u printere, kao i u konfiguracije, biti ću zahvalan ako spomene koju riječ na ovoj temi http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=107338 ,jer nisam baš dobio odgovore, a hitno je dosta...
Staro 18.05.2008., 20:55   #16
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor elvis again Pregled postova
Mane:
- cijena
Ne bih baš rekao. HPove konfe su strašno povoljne, dapače, prosječan čovjek koji nema pojma o kompovima će vjerojatnije kupiti lošiju slaganu konfu za veće pare negoli brandiranu. Bratić kupio u IQ centru neki šrot, 64bitni AMD Athlon, 19 colni wide monitor i canon pljuckalicu, dočim sam ja sestrični uzeo HPovu mašinu, dvoglavi amd s gigabajtom rama više, duplo većim diskom, Philips 190P7ES monitorom i malo boljom Canon pljuckalicom, a sve za 300tinjak kuna više. Njegov komp svako malo rikava, event viewer se crveni sve u 16, a njen komp radi ko urica. A sve to s 2-3 mjeseca 300tinjak kuna razlike. pa ti vidi tko je bolje prošao

Generalno gledano, ako slažem konfu za nekog kome samo treba za net i soliter, definitivno idem na hp. Ponuda im je predobra da bih se zezao sa slaganjem.
Staro 18.05.2008., 20:57   #17
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Stoji da brand konfe ne daju najbolji omjer ulozeno/dobiveno (makar su i tu sve blize delancima), no (bar HP, ex Compaq i Dell, s njima sam najvise radio) to su jako kvalitetni i trajni kompovi. U moju skolu su mislim 2002. dosli kompovi iz Kinga, od 16 (ak se ne varam bilo ih je 16) nije NIJEDNA maticna prezivjela, napajanja vrlo rijetka itd. iste godine smo rashodovali i HP-ove vectre s P233, sve su bile potpuno ispravne!

Sve ti ovisi o tome kako ces koristiti PC. Za poslovnu primjenu i opcenito kada ti je trajnost i pouzdanost ispred svega ostalog je brand super stvar, no ako ces se igrati pa nadogradjivati itd, delanec je bolji.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2008., 21:00   #18
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Citiraj:
Sve ti ovisi o tome kako ces koristiti PC. Za poslovnu primjenu i opcenito kada ti je trajnost i pouzdanost ispred svega ostalog je brand super stvar, no ako ces se igrati pa nadogradjivati itd, delanec je bolji.
Savrseno objašnjenje
Staro 18.05.2008., 21:04   #19
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Savrseno objašnjenje
Slažem se
Staro 18.05.2008., 21:06   #20
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

eto svi smo se lijepo slozili oko svega..
Staro 18.05.2008., 21:07   #21
Opaki
Banned
Moj komp

Opaki's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Treba razdvojiti : jedno su brand name računala unaprijed složena i koja se prodaju u ne samo jednom dućanu ,a drugo su precijenjena računala unaprijed složena od zastarijelih komponenti koje dućan ne može prodati pa ih uvali u neku svoju konfiguraciju.
Opaki je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2008., 21:12   #22
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Dobro primjeceno Opaki, ali misim da je to svima manje-vise jasno, ali nije lose ponovit..Znaci vecina nas pod pojmom >Brand racunalo< u ovo threadu misli na racunala pod nazivom Dell, HP, Lenovo i sl..A ne na "brand" koja se prodaju u svakoj malo vecoj trgovini informaticke opreme, i one su prepune losih komponenti koja se ne mogu prodat..
Ja sam za primjer stavio racunala sa Hardveraja.hr, znaci to nisu prava brand, ali su promisljeno sastavljena racunala od kvalitetnih komponenti..
Staro 18.05.2008., 22:12   #23
hp compaq
Premium
Moj komp

Kao zaključak mogli bi reći ovako nešto:
Po kvaliteti računala, komponenti, pouzdanosti, cijeni...
1. Konfiguracija koju si sam složiš ako se razumiješ u to, ili ako ti ju složi osoba koja se razumije u te stvari (kao vi tu na forumu recimo meni kojem recimo nešto treba)
2. Brandirana konfiguracija tipa HP i sl.
3. Konfiguracija iz trgovine, koju su oni sami kao takvu slagali, dakle nije slagana po želji iz točke 1

Ili...?

Netko je spomenuo da je za posao, pouzdanost... ipak na 1.mjestu brandirana konfiguracija... A opet različit je posao gdje će se gore vrtiti office i neki interni program u firmi sa 10-tak kompova (šta ja znam, neko računovodstvo...), ili u firmi gdje se radi u CAD-u, projektira se, uglavnom sve živo... Dali je za takav posao ipak bolje da se složi konfiguracija kao u točki 1.?
Staro 19.05.2008., 00:56   #24
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Ja ipak mislim da je za tvoj posao koji je ipak dosta zahtjevniji od nekog racunovodstva, isplativije slagat komp po komponentama nego ga uzimat brand..mislim da je bolji omjer ulozeno/dobiveno. Naravno odaberu se kvalitetne komponeneti sve bi trebalo radit dosta dugo.

Gore je netko naveo primjer kako su u skoli crkle maticne na svih 16 racunala koja su dosla iz Kinga.. Vjerovatno sto su to bile neke najjeftinije i jos pri tom i škartne, ali da se ne baci, eto utopilo se..Ali odabirom kvalitetnih komponenti, proporcionalnim odabirom, mislim da se moze sloziti jako dobro, dugotrajno, pouzdano i na kraju ucinkoviro racunalo..
Staro 19.05.2008., 07:59   #25
hp compaq
Premium
Moj komp

Sve je rečeno, što me je zanimalo...

Staro 19.05.2008., 08:25   #26
trixx
Premium
Moj komp

imam ja jedno pitanje,ako kupujem komp po komponentama npr. iz ADM,jel mi mogu to oni odmah tam slozit il bum moro ja doma °.°
trixx je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2008., 08:51   #27
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor trixx Pregled postova
imam ja jedno pitanje,ako kupujem komp po komponentama npr. iz ADM,jel mi mogu to oni odmah tam slozit il bum moro ja doma °.°
Sloze ti oni.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2008., 09:13   #28
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
@coconut-Koliko ti je lega to platio?
Nekih 2.500kn, a komp je vrijedio 4.600kn u vemulju. Navodno neki lik sa newsa dila takve HP nove konfe za 50% cijene.
Staro 19.05.2008., 09:31   #29
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
eto svi smo se lijepo slozili oko svega..
Srale opako napada na jubilarni 1000. post

Sve ti je receno, brand ako je za firmu, slozenac za doma i sarafciger u dzepu
Dizel je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke