Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 12.02.2024., 11:35   #1
spiderhr
Premium
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: Sesvete
Postovi: 500
Moj mrežni kutak

Radim na nadogradnji mrežnog kutka doma:

Prije:


Poslije:


Oprema:
- ISP modem
- router (Mikrotik)
- switch (na routeru nema dovoljno portova za sve potonje a i sa routera idu 2 kabla u druge sobe, ili u neko doba nadograditi ruter koji ima više portova)
- NAS
- 2xNUC
- kamera
- komp koji je backup NAS-u
- printer (USB)

Za print server još moram proučiti Proxmox i kontejnere i kako propustiti USB ili naći neko drugo rješenje.

Ideje oko printera?

Da komplet složim trebam razvući novi kabel jer mi je ovaj prekratak koji je trenutno, fali sa svake strane barem po 3 metara.

Da da... Znam fali UPS...
__________________
Mali Čile SAD Češka Peru
spiderhr je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2024., 12:09   #2
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,973
Ma printer mrežni, ništa USB.

Ovog fujitsua pokraj nagurat unutra i bok
Pohvalno da bar netko čačka nešto, da nisu igrice
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 12.02.2024., 14:48   #3
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 8,600
Pratim!
Lajkam ormaric, a ovo sto si prije imao je li to onaj metalni iz ikee, zaboravio sam mu ime (kao da itko pamti ta imena)?

U procesu sam seljenja, pa mi kutak vise izgleda kao testni poligon za mrezne nesrece. Testiram i podesavam jedan Omada sistem za novu lokaciju te planiram preci na nj, vjerojatno jednog dana otvorim i svoju temu ako je ova zamisljena samo za kolegin setup. Sneak peak https://imgur.com/a/ekJKoRO

Printer je i mene hebao, dosao sam do nekog koraka, ali nisam mrdnuo i uspio to osposobiti. Mislim da cu se drzati wifi-ja.

Komp je samo za gejmanje :P
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2024., 15:00   #4
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,894
Sta si to uzeo, eap610? Ako jesi odlicni su, na starom mobu koji nije imao wifi 6 su tjerali cca 600 mbita uredno.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2024., 15:22   #5
spiderhr
Premium
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: Sesvete
Postovi: 500
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Ma printer mrežni, ništa USB.

Ovog fujitsua pokraj nagurat unutra i bok
Pohvalno da bar netko čačka nešto, da nisu igrice
Čačkam po Settlers Online verziji, a više me zanima upogoniti soft i naći nekaj korisnoga plus naučiti nekaj novo.

A upogonit ću za sada i USB printer.

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Pratim!
Lajkam ormaric, a ovo sto si prije imao je li to onaj metalni iz ikee, zaboravio sam mu ime (kao da itko pamti ta imena)?

U procesu sam seljenja, pa mi kutak vise izgleda kao testni poligon za mrezne nesrece. Testiram i podesavam jedan Omada sistem za novu lokaciju te planiram preci na nj, vjerojatno jednog dana otvorim i svoju temu ako je ova zamisljena samo za kolegin setup. Sneak peak https://imgur.com/a/ekJKoRO

Printer je i mene hebao, dosao sam do nekog koraka, ali nisam mrdnuo i uspio to osposobiti. Mislim da cu se drzati wifi-ja.

Komp je samo za gejmanje :P

Da, iz Ikee (LIXHULT). Postao je pretijesan pa uspio nabaviti veći

Taj iz Ikee sam i modificirao (zadnja polica je stavljena unutra da napravim dvije etaže.

I kod mene je proces seljenja. Ali bude, polako, krenuo jesam.

Kaj se teme tiče, možemo sve u jednu, gledao sam po PDF-u jel ima kakva zbirna ali nisam našao pa zato otvorio te sam i naslov napisao da bude univerzalna

Slobodno pucaj u ovu temu. Što će nam puno sličnih (istih) tema.
__________________
Mali Čile SAD Češka Peru
spiderhr je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2024., 16:02   #6
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,418
@spiderhr
Samo za ideju i informaciju oko Print Servera, svojevremeno sam u virtualci za igru (a to znači da može i bare metal), složio Tiny Core Linux (tad je bio v12) i namjerno mu dao samo 1 GB rama i 1 GB harda,
u njemu složio Print Server za moj HP DJ 5600 (bitno da ti printer ima ok Linux podršku), i to radi sasvim pristojno.
Pošto je Tiny Core Linux specifičan, teški minimalizam, treba čitati i skužiti gotovo svaki korak šta i kako.

Puno lakše je ako već imaš neku od tih mašinica sa nekim Linux - om, samo dodaš i podesiš Sambu + CUPS ... i eto share USB printera.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2024., 16:25   #7
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 8,600
Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Sta si to uzeo, eap610? Ako jesi odlicni su, na starom mobu koji nije imao wifi 6 su tjerali cca 600 mbita uredno.
EAP653, zasad samo ta dva komada, pa cemo vidjeti koliko su dobri na lokaciji kad ih montiram. Nemam puno wifi6 klijenata, samo dva kompa. Nisam jos nista prebacio u tu mrezu, pa nemam ni odakle zavrtiti neki realni test ili iperf. Zapravo iperf sam pokusavao zavrtiti izmedju EAP-a (podrzava ga kroz SSH) i mobitela, ali nesto nije radilo, nikako pristupiti, pa baca brzine reda velicine u kilobajtima... Vrlo moguci PEBKAC

Budem testirao pa updejtam. Vec tjedan dana zivim izmedju dvije mreze, uzas zivi!
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2024., 16:44   #8
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,973
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@spiderhr
Samo za ideju i informaciju oko Print Servera, svojevremeno sam u virtualci za igru (a to znači da može i bare metal), složio Tiny Core Linux (tad je bio v12) i namjerno mu dao samo 1 GB rama i 1 GB harda,
u njemu složio Print Server za moj HP DJ 5600 (bitno da ti printer ima ok Linux podršku), i to radi sasvim pristojno.
Pošto je Tiny Core Linux specifičan, teški minimalizam, treba čitati i skužiti gotovo svaki korak šta i kako.

Puno lakše je ako već imaš neku od tih mašinica sa nekim Linux - om, samo dodaš i podesiš Sambu + CUPS ... i eto share USB printera.

mrzim printere i print servere
a kako sam silom prilika doma imao printer na USB kupljen u vrijeme kad...pa.... nisam znao za mrežne printere, i mrzio i njega i njegove windows xp drivere, u nekom trenutku sam ga uboo u fritzboxa.

ovaj ga je očitao, sherao, i nisam se više htio riješit tog fritza, služio je samo da mi baca wifi u sobi i da na njega bude spojen printer.

kombinacija printer + LINUX je dodatna motivacija da si propucam los cohones. ako mi ikad itko u firmi spomene linux ili printer server gađat ću ga printerom.



crtica za se nasmijat - jednom prilikom sam kolegici dao jedan stari printer jer nije imala ništa, a za ovoga je još postojala zaliha kolor tonera za idućih x godina. imao je maniju da prvi papir taj dan zgužva, ali samo prvi. i malo su zapinjala vrata od ladice s tonerima.

uvjet je bio "nemoj me nikad zvat za njega, onog trena kad me budeš zvala ga bacam kroz prozor".

i u nekom trenutku se moj šef maknuo kod nje u kancelariju, dofurao sa sobom svoj inkjet ali mu je slika sa lasera bila ljepša.

i tako zove on, prvi put sam došao i rekao da više ne zove.

drugi put kad je zvao sam došao, uzeo printer sa svim kabelima i iščupao to iz zida i drito na internu deponiju s njim.

jedno 2 mjeseca nije lik samnom razgovarao, best deal ever.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2024., 18:40   #9
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,418
Hahaha .... loood si .... 😆😆
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2024., 20:58   #10
spiderhr
Premium
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: Sesvete
Postovi: 500
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@spiderhr
Samo za ideju i informaciju oko Print Servera, svojevremeno sam u virtualci za igru (a to znači da može i bare metal), složio Tiny Core Linux (tad je bio v12) i namjerno mu dao samo 1 GB rama i 1 GB harda,
u njemu složio Print Server za moj HP DJ 5600 (bitno da ti printer ima ok Linux podršku), i to radi sasvim pristojno.
Pošto je Tiny Core Linux specifičan, teški minimalizam, treba čitati i skužiti gotovo svaki korak šta i kako.

Puno lakše je ako već imaš neku od tih mašinica sa nekim Linux - om, samo dodaš i podesiš Sambu + CUPS ... i eto share USB printera.

Imam 2 NUC-a koja su u cluster modu. Mogu tam probat virtualku pa vidjeti radi li.
__________________
Mali Čile SAD Češka Peru
spiderhr je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.02.2024., 00:51   #11
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,418
Prvo po modelu USB printera provjeri kakva je podrška na Linux - u,
ako ti TCL bude (pre) kompliciran možeš dignuti neki lagani Debian based, može i bez GUI - ja samo je tada teže slagati / moderirati (pogotovo u početku),
staviš lagani LXDE GUI i mirani si, to radi na 1 GB rama a za storage traži 8 - 10 GB.


Za žuntu > https://www.howtoforge.com/tutorial/...inimal-server/
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2024., 06:13   #12
spiderhr
Premium
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: Sesvete
Postovi: 500
Hp laser je. Radi pod Linuxom jer ga sada tako vozim. Na Debianu. Samo hocu da ne moram imati komp upaljen ako mi treba s laptopa.
__________________
Mali Čile SAD Češka Peru
spiderhr je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2024., 08:33   #13
Blagus
Premium
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 492
Kod mene je Lexmark uštekan u ruter na kojem je OpenWrt, a print server je p910nd: https://openwrt.org/docs/guide-user/...dprinterserver

Radi dobro, do sad me nije iznevjerilo. Na Windowsima nisam testirao.
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2024., 08:38   #14
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,973
Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Hp laser je. Radi pod Linuxom jer ga sada tako vozim. Na Debianu. Samo hocu da ne moram imati komp upaljen ako mi treba s laptopa.

hp radi sa svakim routerom unazad 15 godina. ubodi ga na usb, digni print share na routeru i radit će. čemu kompliciranje sa virtualkom za nešto tako bazično.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2024., 09:31   #15
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,418
Poanta je bila, kad već ima neku (Linux) mašinicu koja radi 24/7 ... ovisno o OS - u to može biti na NAS - u i sl.
Može i router ako je neki normalniji pa ima USB i Print Server.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2024., 09:51   #16
spiderhr
Premium
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: Sesvete
Postovi: 500
Imam ISP modem/router (mislim da je Technicolor) u kojeg je uštekan Mikrotik (e sad verzija nemam pojma napamet).

Ali da, imam i NAS i plus 2 NUC-a koja rade 24/7
__________________
Mali Čile SAD Češka Peru
spiderhr je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2024., 10:43   #17
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,418
Koji su os - evi na NAS - u / NUC - evima ?
Vjerojatno negdje možeš dodati Print Server funkciju "u dva klika".
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2024., 23:01   #18
Chuxonja
Pajcek
Moj komp
 
Chuxonja's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 929
Meni je print server CUPS odrađivao skroz okej kaj je Nikky već spomenuo. Stariji HP laser je bio u pitanju i sve sve vrtilo na starom rPi 2 uz još par gluposti pod Raspbian OSom. Ak već sa routerom ne uspiješ i neka LInux mašina ti se vrti stalno, vrijedi probat.
__________________


CPU: i7 4790 @4.3 GHz + Scythe Ninja 3
MBO: ROG Maximus VII Ranger
RAM: 2x8GB Hyperx Fury 1866MHz
GPU: 2x XFX R9 280 3G BOOST
ODD: LG GH24NS70
SSD: Kingston HyperX Fury 240GB
HDD: WD Purple 1TB
PSU: FSP Hyper 700W
CASE: Antec 1200
OS: Windows 10 Pro



CPU: i5 4690k @4.5 GHz + Raijintek Themis
MBO: ASRock Z87 Pro3
RAM: 4x4GB Corsair Vengeance 1600MHz
GPU: Intel HD Graphics 4600
SND: Creative X-Fi Xtreme Music + 5.25 Front panel
ODD: LG GH24NS70
SSD: Kingston HyperX Savage 240GB
PSU: Corsair TX 650W
CASE: Zalman Z3 Plus
OS: Windows 10 Pro



CPU: Xeon X5675 lapped + Arctic Freezer A30
MBO: Gigabyte GA-X58A-UD7
RAM: 3x2GB Corsair XMS3 1600MHz
GPU: Gigabyte HD 5450 1024MB
SSD: Corsair Force GT 120GB
HDD1: Toshiba P300 2TB
HDD2: Hitachi DeskStar 2TB
HDD3: Hitachi DeskStar 2TB
HDD4: WD Green 2TB
HDD5: WD Red 2TB
HDD6: WD Purple 4TB
PSU: Corsair CX 600M
CASE: Chieftec Bravo
OS: Windows 10 Pro



CPU: Xeon E5450 @3.0 GHz + Xigmatek Achilles
MBO: Asus P5Q SE/R
RAM: 2x2GB G.Skill 1000MHz + 2x2GB KingMax 800MHz
GPU: PoV Geforce GTX 550Ti 1024MB
FDD: Samsung SFD-321B 3.5"
ODD: LITEON iHAS124
SSD: Kingston SSDNow V300 120GB
HDD1: Maxtor DiamondMax 21 250GB
HDD2: Seagate Barracuda 7200.8 250GB
HDD3: Maxtor DiamondMax 20 80GB PATA
PSU: Fortron Blue Storm II 500W
CASE: Antec Sonata
OS: Windows 10 Pro + Windows Server 2012

LINK



CPU: Athlon 64 X2 6000+ @3.3 GHz + Zalman CNPS7000C-Cu
MBO: Epox EP-AF550 Pro/G
RAM: 2x1GB OCZ Platinum 800 + 2x1GB OCZ Gold 800MHz
GPU: Sapphire HD 4850 1024MB
FDD: Alps DF354H 3.5"
ODD: LG GH22LP20
HDD: Maxtor DiamondMax 21 250GB
PSU: Levicom VP450B.BL
CASE: Xilence X1
OS: Windows 7 Pro

LINK



CPU: Pentium 4 3.00E @3.3 GHz + Zalman CNPS7000B-Cu
MBO: ASRock P4V88
RAM: 2x1GB Kingston 400MHz + 2x512MB Kingmax 400
GPU: Gainward 7600GT 256MB AGP
SND: Sound Blaster Live! 5.1 SB0100
FDD1: TEAC FD-235HF 3.5"
FDD2: TEAC FD-55GFR 5.25"
ODD1: Pioneer DVD-106S Slot Loader
ODD2: Pioneer DVR-112DBK
HDD1: Seagate Barracuda 7200.9 160GB
HDD2: Seagate Barracuda 7200.7 80GB
HDD3: Hitachi DeskStar 80GB SATA
PSU: Enlight 400W
CASE: Chieftec Dragon
OS: Windows XP SP3

LINK



*work in progress*
CPU: Athlon XP 3200+
MBO: Matsonic MS8177C
RAM: 2x1GB Kingston 400MHz
GPU: Ati 9800 Pro 128MB
>FDD: Samsung SFD-321B 3.5"
ODD1: Aopen DVD-9632 Slot Loader
ODD2: Pioneer DVR-107D
>HDD1: HDD 150GB
>PSU: Powermax 450W
>CASE: vulgaris kanta
OS: Windows XP SP3



CPU: Pemtium MMX 233
MBO: Vtech VIB804DS
RAM: 2x32MB SDRAM
GPU: ATi AIW 3D Rage Pro
SND: Sound Blaster 16
FDD1: Mitsumi D359T5 3.5"
FDD2: Mitsumi D509V2 5.25"
ZIP: Iomega Z100ATAPI
ODD: Mitsumi CRMC-FX400
HDD: Seagate U4 6.4GB
PSU: DTK PTP-2008 200W
CASE: ES-COM AT case
OS: Windows 98SE + Dos 6.22

LINK



Dell Inspiron 5370
13.3" 1920x1080
CPU: i5 8250U
RAM: 2x8gb Hynix 3200MHz
NVME: KingDian 256GB
OS: Windows 10



Lenovo ThinkPad x250 + Pro Dock
12.5" 1366x786
CPU: i5 5300U
RAM: 1x8gb DDR3
SSD: Xishuo XS870-128GB
HDD: Seagate 500GB
OS: Windows 10 Pro


Dobri trgovci: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Živi bili pa umrli!
Chuxonja je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2024., 10:00   #19
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 8,600
Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Sta si to uzeo, eap610? Ako jesi odlicni su, na starom mobu koji nije imao wifi 6 su tjerali cca 600 mbita uredno.
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
EAP653
Malo se zezao sa testiranjem. Bez puno kemijanja s wifi postavkama osim razdvajanja kanala izmedju dva AP-a:

Wifi 5 i Wifi 6 su mi se pokazali prakticki jednakim, ne vidim neke razlike u brzinama u idealnim uvjetima:
750-800 down
850-900 up

Testirano na Pixelu 7, mislim da ima 2x2 mimo



Ako se igrate s omada kontrolerom u windowsima i planirate preci na linux, samo pazite da se verzije poklapaju. Ne mozete sa novije verzije (na win) preci na stariju verziju (na linuxu). Sto mi to nitko nije ranije rekao

Sve u svemu, solidan sustav. Trebam se sad zafrkavati s ACL-ovima jer je kompletan sustav baziran na "default allow all" politici firewalla. Nije problem za malu mrezu, mogao bi biti problem nekome s kompleksnijom mrezom.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2024., 13:41   #20
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,973
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Malo se zezao sa testiranjem. Bez puno kemijanja s wifi postavkama osim razdvajanja kanala izmedju dva AP-a:

Wifi 5 i Wifi 6 su mi se pokazali prakticki jednakim, ne vidim neke razlike u brzinama u idealnim uvjetima:
750-800 down
850-900 up

Testirano na Pixelu 7, mislim da ima 2x2 mimo



Ako se igrate s omada kontrolerom u windowsima i planirate preci na linux, samo pazite da se verzije poklapaju. Ne mozete sa novije verzije (na win) preci na stariju verziju (na linuxu). Sto mi to nitko nije ranije rekao

Sve u svemu, solidan sustav. Trebam se sad zafrkavati s ACL-ovima jer je kompletan sustav baziran na "default allow all" politici firewalla. Nije problem za malu mrezu, mogao bi biti problem nekome s kompleksnijom mrezom.

tu brzinu ne moš imat na 2x2 80mhz. ili je 3x3 ili je 160mhz kanal.



drugo - firewall politika po doma te ne dira previše, ja sam zbog svoje veličine to riješio sa dodatna 2 dhcp-a i rule-ovima za njih.

default range mi je allow static only i tu mi je sve "moje" i ono šta mora bit umreženo.

normalan dhcp rang ima drugi subnet i tu se zakače svi uređaji koji se na ovaj ili onaj način spoje na mrežu, podešeno je da imaju internet i ništa više. nema kopanja po lanu, nema pristupa lokalnim servisima i cross-subnet komunikacije.
i drugi dhcp mi je na wifi vlan-u za turizam, poseban vlan samo za turiste koji se tuneliraju do glavnog routera i tu su rule-ovi da mogu samo na net sa nekakvim traffic shapingom (mislim da sam im pustio 100/100 na subnetu).

ovo zadovoljava apsolutno sve potrebe svih nas na mreži. turisti full gnjave oko interneta... po ljeti ih bude puno, i sad ako nešto šteka, gnjave. osobito kako smo im dali netflixe i miracaste i štajaznam šta već sad koriste. upravo zbog tih *castova, jabuka, sheringa itd sam ih maknuo u odvojeni vlan nek mi se ne miješaju u kućnu mrežu.



i to je sasvim dovoljno za svakoga tko nije firma.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2024., 15:10   #21
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 8,600
Kanal je 80 MHz (replicirao sam samo postavke sa starog rutera, nisam se stigao igrati sa 160 MHz). E sad, ne mogu iskopati sta Pixel 7 ima po speckama, 2x2 ili 3x3. Ne nalazim nikakav info o tome.

Malo glupavo da u Omadi ne vidim koliko streamova koristi klijent. Na Asusu AC86U koji je wifi 5 ruter vidim da koristi 2 streama (2x2) i prijavljuje 1083 Mbps vezu (ona teoretska brojka). Na EAP-u mi prijavi 1200 Mbps. Nemam trenutno nikakve uvjete da odvrtim isti test na Asusu, maltene je decommisioned, samo je ustekan u struju.

Koliko me sjecanje sluzi, za 2x2 se ugrubo gleda da je realna brzina pola teoretske, dakle za ocekivati je oko 600Mbps za 2x2 i 1200Mbps (wifi je half duplex, ako dobro baratam terminologijom).

Ali lako za to, vidjet cemo mi to u praksi kad pokoji zid stane izmedju njega i klijenata.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2024., 17:36   #22
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,973
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Kanal je 80 MHz

Koliko me sjecanje sluzi, za 2x2 se ugrubo gleda da je realna brzina pola teoretske, dakle za ocekivati je oko 600Mbps za 2x2 i 1200Mbps (wifi je half duplex, ako dobro baratam terminologijom).

da ali sync za 2x2 na 80 je 866mbita. a ne 1200. tako da imaš 3x3 onda.

just sayin.



iza 2 zida će to drastično pasti, ali moglo bi ostat na 200njak, sasvim dosta za wifi vezu po meni.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2024., 18:34   #23
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 8,600
Imas pravo, kad prebacim na 160 MHz onda synca na 2400 MHz. Znaci 3x3, svaki dan naucis nesto novo

Ma i da dropa na 50 Mbps, bit ce dosta. A turistima necu dati vise od 30ak Mbps ^^
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2024., 21:09   #24
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 2,956
Pixel 7 ima AX wireless.
802.11 AX (Wifi 6E) 2x2 @80 MHz je 1200 Mbps phy rate.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2024., 11:32   #25
spiderhr
Premium
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: Sesvete
Postovi: 500
Tek sam danas spojio printer na NUC i pustio USB port (Passthrough). Neki dan instalirao VM i CUPS. Uredno dodao printer u CUPS, stavio da je share i oba računala (Debian) su ga prepoznali bez instalacije. Print radi normalno.


VM je Debian 12.5, 1 CPU i 1GiB RAM i 32 GiB diska.


Printer će biti na ormaru gdje i sva mrežna oprema.

Print server instalirao radi toga što imam više računala pa da ne moram paliti komp gdje je inače printer.


Sad je ostalo još razvlačenje mreže (ali to kasnije) i prebacivanje drugog NUC-a do ovog (trenutno sam u deficitu s utičnicama pa i to nabavljam).

Ali da, nije "Moj mrežni kutak" samo za mene, slobodno i ostali nabacite svoje
__________________
Mali Čile SAD Češka Peru
spiderhr je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2024., 14:10   #26
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,418
Eto, bravo
Vjerojatno je trebalo konzultirati Guglo ali ništa komplicirano.
Razbacuješ se i 10 GB diska bi mu bilo dosta.

Samo se sjeti kad zapne / zaguca print, pogledati job listu i po potrebi izbrisati job.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2024., 14:37   #27
spiderhr
Premium
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: Sesvete
Postovi: 500
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Eto, bravo
Vjerojatno je trebalo konzultirati Guglo ali ništa komplicirano.
Razbacuješ se i 10 GB diska bi mu bilo dosta.

Samo se sjeti kad zapne / zaguca print, pogledati job listu i po potrebi izbrisati job.

Znam da nije bilo ništa komplicirano i da se razbacujem s mjestom. Instalirat ću ponovo (da utvrdim gradivo) s manje mjesta

Tnx svima.



Daljnji koraci su sređivanje, farbaranje, razvlačenje kabela i tako.


Edit: eto još jedan zadatak sam si dao a to je da kada imam dva ISP-a i jedan je glavni i taj padne da se prebaci na drugi.
__________________
Mali Čile SAD Češka Peru

Zadnje izmijenjeno od: spiderhr. Jučer u 09:00.
spiderhr je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na