Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.01.2025., 19:11   #3451
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor Dottore Pregled postova
To nije godišnja čestitka nego ranija čestitka da napune kasicu.

https://www.vecernji.hr/vijesti/hrva...racune-1769032
:sarcasm: jel... Pošto to smiju samo jednom godišnje...

Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk
the chosen one je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2025., 20:49   #3452
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Datum registracije: Aug 2017
Ništa novo to će biti svake godine kod svih operatera.
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2025., 21:16   #3453
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Nema nikakvih poskupljenja, to je fake news.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2025., 21:11   #3454
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Nakon dužeg vremena pronalaženja Admina za cellmapper kartu konačno se riješio Telemach B20 i pojavio se na karti. Bit će izbrisan B28 jer više ne postoji pošto je prebačen u n28,a taj n28 će se vidjeti kada dođe pravi 5G SA. Ali skori pa svi tornjevi imaju n28 od Telemach-a, a i moći će se provjeriti sa cellmapper app prilikom mapiranja dali postoji na dotičnom tornju.
Staro 31.01.2025., 09:55   #3455
zhudi
Registered User

zhudi's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor the chosen one Pregled postova
:sarcasm: jel... Pošto to smiju samo jednom godišnje...

Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk
Službenai HT email: hrvatski-telekom@email.t.ht.hr

Tako da ima poskupljenja
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Slika zaslona 2025-01-31 u 08.52.16.jpg‎
Views:	374
Size:	164.5 kB
ID:	27947  
zhudi je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2025., 10:35   #3456
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor zhudi Pregled postova
Službenai HT email: hrvatski-telekom@email.t.ht.hr

Tako da ima poskupljenja
Pa to sam i rekao u prvom post-u koji očigledno nitko nije shvatio.

Da pojasnim: Poskupit će, ali ovakvu vrstu uvećanja zbog inflacije mogu napraviti jednom godišnje i ukoliko se raskida ugovor penali se normalno plaćaju (za razliku od "običnog" povećanja kada se može raskinuti ugovor u određenom roku bez ikakvih penala).
Pod čestitka sam mislio "čestitka".

Nadam se da je sada svima jasno što je pisac htio reći
the chosen one je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2025., 12:00   #3457
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Izgleda da je HT krenu u cijeloj HR sa B8 frekvencijom. Možda i zato si tu i tamo prisutne poteškoće sa mrežom. Sada treba samo mapirati da se osvježe tornjevi. I to je uredu dobili jednu frekvenciju i malo veće račune

Staro 08.02.2025., 13:36   #3458
selk
Registered User

Datum registracije: Jan 2017
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
Izgleda da je HT krenu u cijeloj HR sa B8 frekvencijom. Možda i zato si tu i tamo prisutne poteškoće sa mrežom. Sada treba samo mapirati da se osvježe tornjevi. I to je uredu dobili jednu frekvenciju i malo veće račune

Da i kod mene se pojavila B8 frekvencija, zadao sam u ruteru i nju te da mi radi agregaciju b1+b3+b8 ali ne primjećuju se baš neko povećanje na brzini.
Nešto je malo veća brzina na b8 u odnosu na b20
selk je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2025., 13:48   #3459
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

37Mbps je max B8 a to je ok povećanje toliko negdje daje i b20 kad je opterećen korisnicima a i manje.
Staro 08.02.2025., 14:00   #3460
selk
Registered User

Datum registracije: Jan 2017
Citiraj:
37Mbps je max B8 a to je ok povećanje toliko negdje daje i b20 kad je opterećen korisnicima a i manje.
A kolika je max. na B1 i B3?
selk je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2025., 19:38   #3461
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Datum registracije: Apr 2023
Citiraj:
Autor selk Pregled postova
A kolika je max. na B1 i B3?
Onoliko koliko je bandwidth, modulacija i MIMO na ćeliji :P

Npr. na B3 20 MHz ćeliji je često max modulacija i 2x2 MIMO što je u teoriji 195 Mbps, a ako toranj ima upaljen 4x4 MIMO onda ide i do 391 Mbps na samo toj jednoj ćeliji, ali to je teorija, u praksi je sve duplo manje pa i niže pošto dijeliš ćeliju sa svim ostalim korisnicima pa tako i brzine
Tirkiz je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2025., 10:50   #3462
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Zyxel NR7302 vanjska jedinica završeno testiranje. Router je jako dobar ima dosta parametara koji se mogu očitati recimo koja je modulacija main frekvencije Koja je MIMO konfiguracija. Ima normalan 2.4 Wifi. Mogu se skenirati sve ćelije na tornju znači prikaže se njihov PCI, EARFCN što je bitno za zaključavanje ćelija. Informacija jačine signala svake ćelije zatim DL BW i UL BW(BW-bandwidth) isto svake ćelije. Nema problema sa HT SMS za nastavkom unlimited tarife otvori sms normalno iako pod pošiljatelja su hijeroglifi konkretno ZTE routeri, Xiaomi 5G Cpe Pro(kod njega se ne mogu ni obrisati poruke)kod njih to nije moguće. Inače Zte routeri uredno otvaraju i čitaju por i mogu se slati jedini problem je sa tom porukom od Unlimited za nastavak pune brzine ali ZTE app na mobu to rješava bez brige. Da se vratimo Zyxelu u pakovanju se dobije sve potrebno za montažu na vanjski stup ili na prozor. Što se tiče agregacija ono što sam testirao i što mi je bilo dostupno na testiranim tornjevima sve uredno radilo. Sučelje routera je dosta brzo glatko se prebacuje od zaključanih ćelija na Auto. U usporedbi sa vanjskom jedinicom ZTE MC7010 bolji je jer podržava agregacije koje ZTE ne podržava naravno pričam o agregacijama u HR kod naših operatera. Testirao sam i Zyxel NR5103E ima neke razlike u sučelju i agregacijama od NR7302. Zyxel 7302 moja preporuka i ako se gleda jest da je nešto skuplji u startu ali za njega ne trebaš vanjske antene kao za NR5103E(4 Kom) a 4 iskre su isto lijepa cifra. Kolega Tirkiz se možda nadoveže on je imao bok uz bok Teltoniku rutx50 i Zyxel NR7302.Ako vas još nešto zanima a nisam spomenuo pitajte. Evo i par slika.

Telemach
T
HT
HT
A1
A1

Signal
Signali

Skeniranje ćelija
lock

2.5 Gbps lan
LAN-2-5-gbps

Zadnje izmijenjeno od: Nikox. 09.02.2025. u 14:29.
Staro 09.02.2025., 15:02   #3463
axo
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2017
Jel ima bridge mod iliti ip passthrough?
Znam za druge varijante da imaju.
Kakva je situacija kod tebe sa brzinama?

Zadnje izmijenjeno od: axo. 09.02.2025. u 15:22.
axo je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2025., 17:15   #3464
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Ima bridge. Brzine su ovisno kojeg operatera stavim A1 najlošiji cca150Mbps na 4CA i 4 frekvencije na tornju, HT cca 250Mbps 4CA i 4 frekvencija na tornju da došla i peta B8 od prekjučer ,Telemach od 300 do 500Mbps 4CA kada je 4G i 5CA kada je 5G a 5 frekvencija na tornju. Prije je bilo HT,A1,Telemach. Tako da sam sad na Telemachu. Evo još par slika.

ip passthrough
ip-passthrough
Bridge
bridge
PF
port
network settings
nat

Zadnje izmijenjeno od: Nikox. 09.02.2025. u 17:33.
Staro 09.02.2025., 18:20   #3465
axo
Premium
Moj komp

uzeo si unlimited tarifu na telemachu?
Jel gase konekciju tj spustaju brzinu nakon 80gb?
Koliko im treba da se vrati u normalu nakon sms-a? Prije je to znalo trajat po 10min.
Negdje sam nasao skriptu za zyxel sa auto sms ali ne se sjetit gdje.
Staro 09.02.2025., 18:40   #3466
franzD
Premium

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor axo Pregled postova
Odjavio sam je sredinom siječnja, ali uredno su spuštali nakon 60. Prvih nekoliko "Nastavi" u danu prolazili su bez problema, pošalju unaprijed upozorenje da će spustiti, odgovoriš, nema usporenja, voziš dalje. Nakon drugog ili trećeg uzastopnog produženja sustav je znao "zaboraviti" poslati upozorenje, pa nakon što pošalješ SMS treba par minuta da se oporavi, meni bi na ruteru stao promet i puknula veza.
Dok je blok bio 10 GB to je bilo iritantno, otkako su digli na 60 dogodilo mi se jednom ili dvaput.
franzD je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2025., 19:31   #3467
axo
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor franzD Pregled postova
Odjavio sam je sredinom siječnja, ali uredno su spuštali nakon 60. Prvih nekoliko "Nastavi" u danu prolazili su bez problema, pošalju unaprijed upozorenje da će spustiti, odgovoriš, nema usporenja, voziš dalje. Nakon drugog ili trećeg uzastopnog produženja sustav je znao "zaboraviti" poslati upozorenje, pa nakon što pošalješ SMS treba par minuta da se oporavi, meni bi na ruteru stao promet i puknula veza.
Dok je blok bio 10 GB to je bilo iritantno, otkako su digli na 60 dogodilo mi se jednom ili dvaput.
Nikada mi neće biti jasno zašto im to treba jer ionako pošalješ poruku nastavi i tako bezbroj puta.
Ht i A1 su odustali od poruka, ne vidim poantu šta će Telemachu.
Neće ostvarit konkurentnost sa tim pristupom.
Staro 09.02.2025., 19:54   #3468
Marko :)
Registered User

Datum registracije: Feb 2016
Citiraj:
Nikada mi neće biti jasno zašto im to treba jer ionako pošalješ poruku nastavi i tako bezbroj puta.
Ht i A1 su odustali od poruka, ne vidim poantu šta će Telemachu.
Neće ostvarit konkurentnost sa tim pristupom.
Zato da tebe kao korisnika obeshrabri od skidanja torrenta 24/7 i tako zagušiš mrežu za druge korisnike. Onaj fijasko s pokućnim internetom bio je baš zbog toga što nije bilo nikakvog ograničenja.

A1 nema slanje poruke, istina, ali im je mreža im u mnogim dijelovima Hrvatske i brzine kao dial-up.

Mobilna tarifa nije namijenjena da se koristi u routeru kao zamjena za fiksni internet. Za to imaš internet tarife na pretplatu.
Marko :) je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2025., 20:22   #3469
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Citiraj:
Koliko im treba da se vrati u normalu nakon sms-a? Prije je to znalo trajat po 10min.
Da unlimited nakon 80GB. Ovako pošalješ sms i skoro pa trenutno se poveća brzina nije kao prije da se čeka dugooo. Par puta sam probao pošto sam dosta testirao i ok je bilo inače 80GB mi je dovoljno dnevno. Svakome bi trebalo bit dosta 80GB dnevno ja sam potrošio nakon ne znam koliko speed testa i skidanja fajla po 50GB za testiranje. Inače iptv 3kom Netflix 4K normalno surfanje tu i tamo koji speed test nešto skinuti i dovoljno 80GB dnevno!
Staro 09.02.2025., 20:29   #3470
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Citiraj:
Nemam potrebe za skriptom zasad, a i nije problem poslati sms eventualno ako potrošim 80GB jednom mjesečno. Ali nemojte prelaziti na telemach da mi ne zagušite toranj!

Evo testirao SMS pošto prije nisam snimio obnovu brzine. Sad sam skužio da i 5 min prije smanjenja pošalju por da pošaljem istu za nastavak

sms

Zadnje izmijenjeno od: Nikox. 09.02.2025. u 21:54.
Staro 09.02.2025., 22:49   #3471
axo
Premium
Moj komp

*Neograničeno korištenje po maksimalno dostupnoj brzini nakon potrošenih 80 GB u danu.

Ovaj dio sam nekako izostavio, 80gb u danu je duplo ili troduplo od onog što potrošim dnevno.
Vidim da im je instantno aktivacija paketa.
Morat ću probat i tele pa da vidim kakva je situacija.
Nismo blizu tako da ćeš preživit
Staro 10.02.2025., 21:38   #3472
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Polako se mapira B8

abc8
bbb8

Zadnje izmijenjeno od: Nikox. 10.02.2025. u 21:46.
Staro 10.02.2025., 21:40   #3473
axo
Premium
Moj komp

Citiraj:
Baca mi error
Staro 11.02.2025., 01:07   #3474
johnsmith
Premium

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Baca mi error
ili rucno linkove iskopiraj ili pogledaj link pa ces vidjet extra BR tag zbog kojeg imas error (izmedju 2 linka opet jel)
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2025., 19:38   #3475
sharkri
Premium
Moj komp

sharkri's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Snimka zaslona 2025-02-11 183629.png‎
Views:	344
Size:	20.7 kB
ID:	27981  
Staro 11.02.2025., 21:53   #3476
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Probaj samo B8+B20
Staro 11.02.2025., 22:07   #3477
sharkri
Premium
Moj komp

sharkri's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Probaj samo B8+B20
Probao, neće mi lockati.
Staro 11.02.2025., 22:09   #3478
axo
Premium
Moj komp

Uzeo telemach unlimited da probam internet kad na kraju broj nije aktivan niti 2h poslije nego je rok za aktivaciju do 48h.
Neće dati objašnjenje zašto, nego mi sam zatvori chat.
Koliko je rok od strane hakoma?
Uredno naplaćuju od dana aktivacije.
Baš su ekipa pala sa marsa oduvijek.
Staro 11.02.2025., 22:59   #3479
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Citiraj:
Probaj samo B8+B20
Teltonika RUTX50 na samo B8+B20

Speedtest 93/33 Mbps:
https://www.speedtest.net/result/c/8...b-7248f570d1e9

Staro 11.02.2025., 23:25   #3480
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Citiraj:
Zyxel NR7302 vanjska jedinica završeno testiranje. .... Kolega Tirkiz se možda nadoveže on je imao bok uz bok Teltoniku rutx50 i Zyxel NR7302.
Evo test Zyxel NR7302 na mom stupu, selo di ne postoji B7 niti N78

Impresivni upload na Telemach 4CA (tarifa Unlimited) ali DL brzina bi trebala biti daleko veća jer imaju upaljen 4x4 MIMO na B3 i B1 al ne ide iznad 260 Mbps niti sa Teltonika niti ijednim mobom, valjda do tornja

A1 ima samo B3 i B20 i toranj ne vidim pa je ipak natego do 110 Mbps, UL ne agregira očito

HT usporedba outdoor Zyxel NR7302 i Teltonika RUTX50 sa 4x Iskra P-60, 3 km udaljen toranj, na Zyxel 10-tak dBm slabiji signal od Iskri ali daje iste brzine kao i Teltonika na istoj 4CA agregaciji B3+B3+B1+B20

Dva routera koja cijelo vrijeme rade istovremeno, dvije HT turističke SIM-ice

Po noći Zyxel natego 350 Mbps, Teltonika sitno više - 358 Mbps
https://www.speedtest.net/result/c/6...8-3144dc73d9b6
https://www.speedtest.net/result/c/8...5-a127e4c94697

S time da Zyxel ako nije lockan na B3 10 MHz neće raditi 4CA nego je konstantno na 3CA B3(20MHz)+B1+B20 gdje agregira upload B3+B1 dok Teltonika bez lockanja pod normalno radi 4CA B3+B3+B1+B20/28 ili B3+B1+B20+B28 pa je za moj toranj koji ima samo ta 4 banda Teltonika u prednosti nad Zyxelom zbog jedne agregacije više

No u svemu dobar router, preporuke

Zadnje izmijenjeno od: Tirkiz. 11.02.2025. u 23:32.
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno