|
![]() |
#241 | ||
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Da i riknu, skinem sve s neta opet... DOS programi rade normalno, ali naravno - s Boot Medija ili Sticka ![]()
![]() |
![]() |
#242 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
http://forum.pcekspert.com/faq.php - kao što sam ti i napisao u razlogu za ban - prouči ih još jednom. Vidimo se za 7 dana. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#243 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
![]() Citiraj:
Ne postoji nacin da se trenutni diskovi "konvertiraju" u RAID? Moram sve iskopirati na neki treci disk pa napraviti RAID, pa vratiti sve nazad? Kako RAID0 funkcionira sa diskovima razlicith modela/kapaciteta? Damn stvarno sam znatizeljan ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Uf i ja bi rado Raid0, al nikako da izdvojim nekih ~1500 kuna u tu svrhu ![]() Uvik potrošin na nešto drugo ![]()
![]() |
#245 | |
FORD Fix Or Repair Daily
Datum registracije: Feb 2007
|
Da Citiraj:
Slabo i nepouzdano(u teoriji veci disk "smanji" na kapacitet manjeg) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
The Dark Side of Moon
Datum registracije: Jan 2005
|
nije ono u RAID 0,to je samo jedan disk,ima ljudi koju su testirali raid 0 sa tim seagate 250gb,a i vidi zadnji test ovog od 320gb isto jedan,ali u pravilu nije tak veliki access jer kao sto vidis na grafu disk je s necim ugusen(neka aplikacija ili sta vec)
![]() |
#247 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Vidim da je trend nepoznavanja osnova RAID polja, koji je potekao od naseg PiSiEksperta Swarmiše (bok, Riadiša :mah mah: ![]()
![]() |
![]() |
#248 | |
FORD Fix Or Repair Daily
|
Citiraj:
![]() Ali kako onda kad je jedan recimo 30% brzi od drugoga....kako slaze podatke u hodu?, znam da kod kopiranja brzi disk "ceka" sporijega..... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#250 |
Type R
Datum registracije: Oct 2003
|
Ja samo nerazumin tebe Sa_Stilom.. Dao si 12k kn za diskove hebene!! A nisi ni proučio tržište ima li boljih i višestruko jeftinijih opcija?!!?! Stvarno... mislim tvoje pare, BMK, al ipak.. Bolje da si uzeo 4 Speedya i ostale donirao u dobrotvorne svrhe.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#251 |
The Last Akkadian
Datum registracije: Apr 2008
|
RAID 5 i konfiguracije
Pozdrav, Imam par pitanja, nadam se ne (jako) redundantnih nekoj od postojecih tema, i nadam se kako neko ima iskustva/znanja, da ne bih stvari saznavao na tezi nacin. Elem, ja bi 4(-8) diskova, nije bitan kapacitet (osim ako kapacitet ne utjece na pouzdanost), stavio u RAID 5. E sada, premise su, npr.: - nisam banka; - htio bih realizirati neki povoljan omjer: kapacitet/pouzdanost/redundancija; - postoji mogucnost koristenja npr. PCI-X kontrolera ili slicnog; - postoji mogucnost koristenja SATA RAID kontrolera (SATA II) onboard (4 porta, 4 diska u polju). - jos nesto...? Dakle, svidja mi se RAID 5, jer ne moram duplirati kapacitete kao u RAID 0+1, RAID 6 je navodno spor, pa se poanta strippinga relativno gubi. A nisam oboruzan tolikim znanjem niti mi je praksa dostupna (jer znate da treba postaviti prava pitanja), stoga trazim znalce ovdje. Da rezimiram i skratim jer bih mogao ovako danima... Uzmem MBO ili kontroler (recimo 4 porta), uzmem 3*1TB SATA II diska (koja?) i upiknem u RAID 0 (moze?). Koliko mora biti cetvrti "parity" disk? & mislite da je bolji PCI-X kontroler ili onboard (CPU util i slicni problemi)? Ako imate jos koji savjet/misljenje/iskustvo/anegdotu, biti cu ![]() Pozz. EDIT: nadjoh jedan linkich, zgodna stvarca - RAID calc: http://www.ibeast.com/content/tools/...c/RaidCalc.asp
![]() Zadnje izmijenjeno od: naram-sin. 24.04.2008. u 09:31. Razlog: Zaboravio CALC link |
![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Citiraj:
Ako stavljas vise diskova (od npr. 4) onda stavi RAID 6, koji moze prezivjeti gubitak 2 diska. Isti, RAID 5 ustvari nema parity diska (kao RAID 3/4), vec su parity podaci distribuirani na svim diskovima Koje ces diskove staviti ovisi koje performanse i konacni kapacitet zelis. Najbrzi su diskovi s jednom plocom (250 GB i najnoviji 320 GB), a najjeftiniji su trenutno po GB diskovi od 500 GB, uskoro bi ih trebali zamijeniti diskovi od 640 GB. I imas li ti toliko prostora za te diskove, ako ih stavljas odmah jednog iznad drugog, onda ce im temperatura skociti za 4-5 stupnjeva, pa bi trebao staviti i dodatni ventilator. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |||||||
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
PCI-X ili PCIe su bitno bolja varijanta za "ozbiljnije" stvari. Citiraj:
Citiraj:
Ni RAID5 nije bas brz kako ljudi obicno misle. Jest donekle u citanju, ali je katastrofa u pisanju, posebno na jeftinijim kontrolerima. No jako je bitno cemu polje sluzi i koliko i kako se koristi. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Da bi ti netko dao dobar prijedlog, daj cim vise detalja kako bi se moglo bolje specificirati sto i kako.
![]() |
![]() |
#254 |
E Pluribus UNIX
|
Na stranu tvoje nebitne lamentacije s kojima ti ni Svevisnji ne moze pomoci, no zar je tesko shvatiti da u storageu bitna jedna stvar a to su dvije stvari - namjena, raspolozivi budjet i eventualno postojeca platforma/infrastruktura?
![]() |
![]() |
#255 |
The Last Akkadian
Datum registracije: Apr 2008
|
![]() Eh, vidi se kad se bransha budi. ![]() Covjece, kaj 99% ljudi 99% razgovora ne moze bez bar dvajs deka najopcenitijih narodnih mudrosti upakiranih u 2-3 retka snebivanja, zazivanja "...Svevisnjeg..." i rolleyes-a? Bit cu mozda (jos malo) bahat pa reci, da sam htio dati vise informacija, to bih i ucinio, ali kako izreka ↑ kaze... Anyhow, s obzirom na cijene kvalitetnih kontrolera (400-500$) cini mi se kako cemo u jedno mlako i prozracno kuciste nabacati 2*250GB sistemska diska na najobicnijem onboard SATA RAID kontroleru u RAID 1, i na PCI-E kontroler baciti "onih" 6 hladnih*1TB u RAID 10. (inace, nece jako rostati, ali ce morati biti dostupan na duge intervale [IPSec], i cuvat ce bitne stvari - o backupu cemo kada smislimo jeftino, al "pravo" dis.recovery rjesenje, geo faktori and all that jazz). Hvala svima, koji su pomogli. Kako kaze jos jedna mudra "...work with what you got..." Pozdrav.
![]() Zadnje izmijenjeno od: naram-sin. 24.04.2008. u 15:44. Razlog: I let out some steam...sorry... |
![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Premium
|
![]() |
#257 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Odakle samo izpuzite, ptju...
![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Registered User
Datum registracije: May 2008
|
raid 0 vs raid 5
pozdrav, trebao bi malu pomoc. uzimam wd raptor 150gb, dijelim ga na dvije particije. prva particija winxp os (za opcenitu uporabu), druga particija winxp os (za audio editing). takoder uzimam dva ili tri hdd-a seagate 500gb 32mb cache (*320AS) te ih namjeravam koristiti za opcenitu pohranu podataka (neki filmovi, serije, nista bitno) te ogromne sample library-e i instrumente za muziku. buduci aplikacija u kojoj radim muziku jos nije 64 bitna, ne mogu iskoristiti punih 4gb memorije. stoga mi je stream sa hdd-a bitan i citanje sa diska bi trebalo biti vrlo brzo. pisanje na hdd mogu obavljati na raptoru i backup muzike raditi na seagate-ovima. maticna ploca je asus p5k pro (ICH9R). pitanje je, kupiti dva seagate-a i postaviti raid 0 ili kupiti 3 seagate-a i postaviti raid 5? interesiraju me performanse citanja podataka izmedu raid 0 i raid 5 na tom raid kontroleru asus maticne ploce. raid 5 mi je privlacna solucija (unatoc tome sto gubim 33% prostora), no ukoliko gubim mnogo na performansama odlucio bi se na raid 0 bez obzira na gubitak podataka (buduci instrumente i library-e mogu nanovo instalirati u slucaju kvara jednog od hdd-a) dok bi backup muzike radio na nekom zasad nespomenutom i ne bitnom hdd-u. sto bi mi preporucili i sto mislite o dizajnu komponenti (operativni sistemi na raptor, podaci na seagate). unaprijed hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
zašto radije ne uzmeš WD 640GB isplativiji je od Seagate-a a i manje se kvari btw ovi novi WD, Seagate i Samsung diskovi nisu ništa značajno sporiji od Raptora a osjetno su jeftiniji i tiši
![]() |
#262 | |
Registered User
|
Citiraj:
pa, vec dugo posjedujem seagate hdd-ove i zasada nikakvih problema sa njima. nekako sam navikao, a opet, gledajuci garanciju segate mi nudi 5 godina, dok wd nudi 3 godine garancije. jedino na raptor koliko vidim wd nudi takoder 5 godina. pozdrav. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
mislim da je bolje WD 640 nego seagate 500 veci disk i bolji tisi i sve ostalo ja imam jednog seagata i pozalio sam sto sam ga uzeo imam malerski 3.AAK jbg.. od onda samo WD i svi su brzi pouzdani i dobri... razmisli o njemu a ako ga vise nemaju u hrv sacekaj doci ce ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Registered User
|
ok, sada upravo citam i trazim po internetu razne testove i koliko vidim ispada da je samsung spinpoint f1 1000gb brzi od svih ostalih hddova na testu pa tako i od raptora? http://www.tomshardware.com/charts/3...?p=1826%2C1782 znaci li to da raptora slobodno mogu prekriziti jer ne isplati mi se platiti istu cijenu za disk od 150gb koji nije nista brzi niti tisi od 1000gb diska. izgleda da nisam uopce u toku dogadanja... uglavnom, je li brzi ili nije brzi? takoder, pliz recite mi raid 0 ili raid 5 zbog cega sam zapravo i zapoceo temu... thx, pozdrav. |
![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
nitko ovdje ti nece moci reci tocno kako bi se raid 5 ponasao na nekoj od trenutnih ploca obzirom da nitko tu to nije isprobao, a u praksi je on drasticno zahtjevniji od 0 ili 10. U teoriji gubitak na performansama nasuprot raida 0 i nije pretjeran (kao za 1 disk manje polje, cim vise diskova je u pitanju manje se osjeti), medutim zbog preslabih kontorlera/presporih sabirnica to i nije bas funkcioniralo kako spada do relativno nedavno na jeftinim kontrolcima. A za skupe niti imas pcix sabirnicu niti volje izdvojit dovoljno novaca vjerujem.
![]() |
#268 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
@incorrupt imas u hardveraju WD-a 640GB http://www.hardveraj.hr/shop/product...roducts_id/697 |
![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Premium
|
Citiraj:
Ako postoji backup (realan) i ako pad polja nije kritican, bolje mozda ici na RAID 0.
![]() |
![]() |
#270 |
FORD Fix Or Repair Daily
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas