|
|||||||||||
|
|
#722 |
|
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
Zašto bi uopće prekoračivao išta ? Ograničiš na inverteru i to je to. |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#723 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2018
|
Citiraj:
Tenks 🍻 Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#724 |
|
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Kužim da se po defaultu mora kakit,kako po hepu tako i dalje. Znam,i sam kakim. Dakle,kad se predaje zahtjev za elektranu,ista se dimenzionira prema snazi priključka. To onda znači ako imaš priključak 13,8kW,elektrana ne smije biti jača i onda problema nema. Dvosmjerna brojila se mogu limitirati u oba smjera. Neki dan sam imao slučaj s 5 kuća s nelegalnim elektranama tj. nisu predali papire a postavili su panele,inverter i sve šta ide s tim i pustili su u pogon. Brojilo je zavrtilo u drugi smjer a nije smjelo,jelte,i onda sam morao izać na teren i rekao gazdama da isključe elektranu i 3/5 su isključili a dvoje su bili pametni i nisu htjeli pa sam morao limitirati drugi smjer na 100W. Ujutro kad je sunce izašlo su ostali bez struje pa su isključili elektranu i shvatili poantu. Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#726 | |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ima li netko iskustva s prethodnim FZOEU natjecajima za sufinanciranje troskova FNE? Trenutni aktualni natjecaj kaze: "Sredstva su dostupna za elektrane koje su ugrađene u periodu od 1. siječnja 2024. godine do 31. prosinca 2024. godine i puštene u pogon u periodu od 1. siječnja 2024. godine do 6. lipnja 2025. godine" Mogu li se voditi time da ce, ako ga uopce bude bilo, sljedeci natjecaj obuhvacati elektrane izgradjene u cijeloj 2025., a pustene u pogon do 6. mjeseca u 2026? Jesu li pratili isti template i prethodnih godina, to me zanima? Drugo, kako dokazuju kada je tocno FNE ugradjena, ako racun za FNE dobivam tek nakon pustanja u pogon i placanja ostatka? Ono sto me zapravo kopka je na koji datum mi mora glasiti racun za FNE? Citiraj:
Projekt predan krajem 10.mj, FNE montirana pocetkom 11.mj. Nisam nimalo sumnjao u svog projektanta Bas me zanima kad ce se sad HEP javiti za promjenu brojila. Bio mi je radnik iz HEP-a slikati brojilo i kaze da se guse u poslu ovih zadnjih mjesec-dva.
|
|
|
|
|
#727 | |
|
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Ali svi znamo kako drzava/drzavna firma nebriga bas previse (cast izuzetcima) za rokove/valute placanja i slicno...
|
|
|
|
#728 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Mi smo platili ostatak na dan montaze. Iskrena preporuka NEMOJTE, tek kad sve bude gotovo ako vam traze placanje na dan montaze umjesto na dan kad hep spoji, recite ne, hvala i trazite drugog skupljeg ako triba, ispast ce jeftiniji. btw jel kome solare montiralo sjever jug? |
|
|
|
|
|
#729 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Brojilo cu platiti ovih dana, bas sad sam se dogovorio. Ajd bas me zanima, budem javio kako je proslo. Po ugovoru, ostatak (40%) placam nakon montaze, a zadnjih 10% kod pustanja u pogon. Ali to nisam platio, niti me uvjetuju. Upravo smo se dogovorili da cemo placanje napraviti pocetkom 2026, a zahtjev za pustanje u pogon cemo predati takodjer za sljedecu godinu. Sto je sigurno je sigurno, neka sve bude u jednoj godini i bok. @Outta: cuo sam neke koji su stavili na sjever uz ostale strane, u priobalju gdje su krovovi s malim nagibom to ima smisla ljeti i ako ti fali povrsine. Zimi kad je sunce nisko kazu da sjever prakticki nista ne proizvodi sto je logicno.
|
|
|
|
#730 |
|
Freelancer
|
Meni je HEP poslao ESS za 16 dana (stvarno su bili brzi) i brojilo jos 10ak dana od uplate tako da ovi moji" lokalni "HEPovci su stvarno brzi, tu nemam zamjerke.
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#731 | |
|
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#732 |
|
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-2/24) u razdoblju od 1. siječnja do zaključno s 29. prosinca 2023. godine na svojim kućama instalirali elektranu i dobili potvrdu za trajni pogon*. https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=242 Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-1/25) koje su ugrađene i puštene u pogon od 1. siječnja 2025. godine https://www.fzoeu.hr/hr/nacionalni-j...natjecaji/1367 Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-6/25) koje su ugrađene u periodu od 1. siječnja 2024. godine do 31. prosinca 2024. godine i puštene u pogon u periodu od 1. siječnja 2024. godine do 6. lipnja 2025. godine https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=264 Ovaj zadnji je da pokrije 2024, gdje je bio poziv za energetsku obnovu kuca, gdje je bila stavka i FNE, ali su mnogi ispusili na tome. Tako da ne ocekujem opet poziv za 2025, ovaj je jos otvoren... |
|
|
|
|
|
#733 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Koliko sam shvatio na taj zadnji se i sad možeš prijaviti ako i nisi još ugradio elektranu, jer piše da vrijedi za ugradnju nakon 1.2.2025., i nema finalnog datuma. Može neka preporuka za ZG? Loga zvati da je pouzdan i radi dobar posao, i da neću pol godine čekat?
|
|
|
#734 |
|
Ex-Gastarbajter
|
ako jos nemas elektranu, igra ti samo EnU-1/25 natjecaj (aktualni za 2025). Prijaviti se mozes u trenutku kada ti je izdana potvrda za trajni pogon od strane HEP ODS-a. (Otprilike mjesec dana po zavrsetku montaze elektrane, ako imas srece). Postupak: 1) Naci firmu koja ce ti raditi 2) Oni naprave projekt 3) HEP mora odobriti projekt 4) Firma montira elektranu i potpise da je sve montirano kako treba 5) HEP ODS izdaje potvrdu za trajni pogon 6) Prijava na FZOEU natjecaj S obzirom na navalu ekipe da digne projekte prije kraja godine, good luck. |
|
|
|
|
|
#735 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2016
|
Ako možete vi koji ste se prijavljivali na ranije natječaje/javne pozive dati koji informaciju bio bih zahvalan. Kako funkcioniraju stvari nakon što predate prijavu? Koliko dugo se čeka novce? Koliko su strogi s pregledavanjem dokumentacije, hoće me netko nazvati ako fali jedan papir, hoću li barem dobiti objašnjenje zašto mi je prijava odbijena, postoji li rok za žalbu? Ugradio sam elektranu tijekom 2024. i konačno dočekao javni poziv za tu godinu: https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=264 |
|
|
|
|
|
#736 |
|
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Da, stvarno sretno jer 1.12. zatvaraju oba poziva za subvencije https://www.fzoeu.hr/hr/obavijest-1-...m-kucama/10413 |
|
|
|
|
|
#737 | |
|
Ex-Gastarbajter
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#738 | ||
|
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
|
|
|
|
|
#739 |
|
Freelancer
|
Na kraju sam ispao i Installer i Owner (dva accounta/maila jer nisam instalirao solarne panele nego Huawei Punjac za EV auto).
|
|
|
#740 | |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
A u pravilu, snagu podešavaš na inverteru i vjerojatno ti je podešena kod montaže na ugovoren iznos, tako da nemaš brige. |
|
|
|
|
|
|
#741 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Vidim da je skup sport prodavanje struje, da li bi i koliko jeftinije došla ugradnja solarne opreme (inverter, akumulatori ...) samo za na svoju kuću npr. 8x10m jedna etaža ( bez grijaćih aparata kao el. peći el. bojleri ...)? Grijanje se može isto solarno rješiti panelima za toplu vodu a neke stvari mogu i na plin. Bar da se riješimo državnih taksi ...osim PDV na opremu . |
|
|
|
|
|
#742 |
|
Freelancer
|
BTW evo da malo i pohvalim HEP (svi se javimo kad treba kuditi a rijekto ko kad treba pohvaliti ),Uglavnom 10.11.2025. sam dobio onu ponudu za dvosmjenro brojilo i platio isti dan da to krene i samim time prihvatio njihovu ponudu/ugovor (priej toga od predaje samog projekta do dobivanja EES je proslo 16 dana). 20.11.2025. su dosli i ugradili brojilo. Majstori za panel su u medjuvremenu dobavili sav materijal i dovezli ga kod mene kuci ali vrijeme nije dozvolilo penjanje na krov (magla/kisa/sklisko) pa se oteglo jos 6-7 dana prije pocetka radova koji su onda krneuli 28.11.2025 ali smao na tavanskom djelu, kabliranje / inverter, smart meter, zice....) Radili taj jedan dan pa opet kisa i lose vrijeme pard na ali u medjuvremenu firma koja mi je radila SE je poslala papire za taj zavrsni papir (Potvrdu o Trajnom pogonu) prema HEPu 3.12.2025. Potvrda od HEPa je stigla vec 9.12.2025. (za 6 dana ukljucujuci vikend) I evo od danas je elektrna pustena u pogon (Jucer i danas su majstori tek uspjeli postaviti panele jer je bilo nesto sunca premda je teperatura bila 2-7°C bili su hrabri po skliskom crijepu ).Suma summarom kod mene HEP bio prilicno BRZ i hvala im na tome.
|
|
|
#743 |
|
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
To sve ovisi koji pogon te pokriva,koliko je ljudi na poslu i u kojim su vodama. Ako ima kvarova,rekonstrukcija i većih zahvata, njima tvoj solar nije prioritet. Na elektrane se ide doslovno kad nema posla jer ne postoji ekipa samo za to. Rukovodeći kafenišu a montera je malo i razapeti su pa ne čudi lašnjenje. Više čudi kad brzo odrade. Poslano sa mog 2201116PG koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
#744 |
|
Freelancer
|
Ima li netko ovdje Huawei SUN2000 inverter sa spojenim Smart Meterom u sustavu. Neke stvari iz web prikaza/aplikacije su mi totalno zbunjujuce i nestimaju (krivo pokazuje pretpostavjjam) da se javi pa da usporedimo neke stavke koje me zbunjuju (pokazuje negativnu Amperazu i Wattazu na dvije od tri faze i slicno...).. thx
|
|
|
#745 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2019
|
Citiraj:
Tako ti pokazuje jer na toj fazi gdje imaš negativne vrijednosti imaš veću potrošnju od proizvodnje. Pogledaj sad navečer, sad bi ti trebale sve vrijednosti biti u minusu. Poslano sa mog ELI-NX9 koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#746 |
|
Freelancer
|
Pogledao ali evo i sad kad PV već dva sata ne pravi ništa meni su dvije faze u minus a jedna u plusu. Plus nemoguće da sam preko dana imao potrošnju kuće od 6.5kW a proizvodnju 6.2kW. jednostavno mi ispadne da u grid bride ništa..
|
|
|
#747 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2019
|
Onda ti je krivo spojeno... I moj izvođač je bio krivo spojio pa sam sve raspojio, pogledao dokumentaciju i sam spojio natrag... Moj smart metar je bio zbrajao potrošnju i proizvodnju i sve prikazivao kao potrošnju Poslano sa mog ELI-NX9 koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
#748 |
|
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Ako ti mjeri potrošnju preko onih obujmica koje idu na žicu, vjerojatno ti je naopako stavljena. Moje obujmice od Shelly uređaja za potrošnju imaju strelicu za "smjer" struje. Znam da nije isti sustav, al možda ti pomogne.
|
|
|
#750 | |||
|
Freelancer
|
Citiraj:
.I onda kad padne mrak sve to isti upaljeno bez panela koji ne prave nista onda pishe 0,8kW a sve isto radi. Citiraj:
Citiraj:
Neznam, mozda nevalja Smart Meter ili nije kompatibilan sa ovim Huawei inverterom. Znam da nije neki problem i da se ionako mjeri samo ono od HEPa ali onak, smeta mi/ide na zivce sto krivo pokazuje .Trenutno pokazuje ovo: https://prnt.sc/_dWU36XxqPrU
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|