|
|||||||||||
|
|
#722 |
|
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
Zašto bi uopće prekoračivao išta ? Ograničiš na inverteru i to je to. |
|
|
|
|
|
#723 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2018
|
Citiraj:
Tenks 🍻 Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#724 |
|
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Kužim da se po defaultu mora kakit,kako po hepu tako i dalje. Znam,i sam kakim. Dakle,kad se predaje zahtjev za elektranu,ista se dimenzionira prema snazi priključka. To onda znači ako imaš priključak 13,8kW,elektrana ne smije biti jača i onda problema nema. Dvosmjerna brojila se mogu limitirati u oba smjera. Neki dan sam imao slučaj s 5 kuća s nelegalnim elektranama tj. nisu predali papire a postavili su panele,inverter i sve šta ide s tim i pustili su u pogon. Brojilo je zavrtilo u drugi smjer a nije smjelo,jelte,i onda sam morao izać na teren i rekao gazdama da isključe elektranu i 3/5 su isključili a dvoje su bili pametni i nisu htjeli pa sam morao limitirati drugi smjer na 100W. Ujutro kad je sunce izašlo su ostali bez struje pa su isključili elektranu i shvatili poantu. Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#726 | |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ima li netko iskustva s prethodnim FZOEU natjecajima za sufinanciranje troskova FNE? Trenutni aktualni natjecaj kaze: "Sredstva su dostupna za elektrane koje su ugrađene u periodu od 1. siječnja 2024. godine do 31. prosinca 2024. godine i puštene u pogon u periodu od 1. siječnja 2024. godine do 6. lipnja 2025. godine" Mogu li se voditi time da ce, ako ga uopce bude bilo, sljedeci natjecaj obuhvacati elektrane izgradjene u cijeloj 2025., a pustene u pogon do 6. mjeseca u 2026? Jesu li pratili isti template i prethodnih godina, to me zanima? Drugo, kako dokazuju kada je tocno FNE ugradjena, ako racun za FNE dobivam tek nakon pustanja u pogon i placanja ostatka? Ono sto me zapravo kopka je na koji datum mi mora glasiti racun za FNE? Citiraj:
Projekt predan krajem 10.mj, FNE montirana pocetkom 11.mj. Nisam nimalo sumnjao u svog projektanta Bas me zanima kad ce se sad HEP javiti za promjenu brojila. Bio mi je radnik iz HEP-a slikati brojilo i kaze da se guse u poslu ovih zadnjih mjesec-dva.
|
|
|
|
|
#727 | |
|
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Ali svi znamo kako drzava/drzavna firma nebriga bas previse (cast izuzetcima) za rokove/valute placanja i slicno...
|
|
|
|
#728 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Mi smo platili ostatak na dan montaze. Iskrena preporuka NEMOJTE, tek kad sve bude gotovo ako vam traze placanje na dan montaze umjesto na dan kad hep spoji, recite ne, hvala i trazite drugog skupljeg ako triba, ispast ce jeftiniji. btw jel kome solare montiralo sjever jug? |
|
|
|
|
|
#729 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Brojilo cu platiti ovih dana, bas sad sam se dogovorio. Ajd bas me zanima, budem javio kako je proslo. Po ugovoru, ostatak (40%) placam nakon montaze, a zadnjih 10% kod pustanja u pogon. Ali to nisam platio, niti me uvjetuju. Upravo smo se dogovorili da cemo placanje napraviti pocetkom 2026, a zahtjev za pustanje u pogon cemo predati takodjer za sljedecu godinu. Sto je sigurno je sigurno, neka sve bude u jednoj godini i bok. @Outta: cuo sam neke koji su stavili na sjever uz ostale strane, u priobalju gdje su krovovi s malim nagibom to ima smisla ljeti i ako ti fali povrsine. Zimi kad je sunce nisko kazu da sjever prakticki nista ne proizvodi sto je logicno.
|
|
|
|
#730 |
|
Freelancer
|
Meni je HEP poslao ESS za 16 dana (stvarno su bili brzi) i brojilo jos 10ak dana od uplate tako da ovi moji" lokalni "HEPovci su stvarno brzi, tu nemam zamjerke.
|
|
|
#731 | |
|
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#732 |
|
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-2/24) u razdoblju od 1. siječnja do zaključno s 29. prosinca 2023. godine na svojim kućama instalirali elektranu i dobili potvrdu za trajni pogon*. https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=242 Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-1/25) koje su ugrađene i puštene u pogon od 1. siječnja 2025. godine https://www.fzoeu.hr/hr/nacionalni-j...natjecaji/1367 Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-6/25) koje su ugrađene u periodu od 1. siječnja 2024. godine do 31. prosinca 2024. godine i puštene u pogon u periodu od 1. siječnja 2024. godine do 6. lipnja 2025. godine https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=264 Ovaj zadnji je da pokrije 2024, gdje je bio poziv za energetsku obnovu kuca, gdje je bila stavka i FNE, ali su mnogi ispusili na tome. Tako da ne ocekujem opet poziv za 2025, ovaj je jos otvoren... |
|
|
|
|
|
#733 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Koliko sam shvatio na taj zadnji se i sad možeš prijaviti ako i nisi još ugradio elektranu, jer piše da vrijedi za ugradnju nakon 1.2.2025., i nema finalnog datuma. Može neka preporuka za ZG? Loga zvati da je pouzdan i radi dobar posao, i da neću pol godine čekat?
|
|
|
#734 |
|
Ex-Gastarbajter
|
ako jos nemas elektranu, igra ti samo EnU-1/25 natjecaj (aktualni za 2025). Prijaviti se mozes u trenutku kada ti je izdana potvrda za trajni pogon od strane HEP ODS-a. (Otprilike mjesec dana po zavrsetku montaze elektrane, ako imas srece). Postupak: 1) Naci firmu koja ce ti raditi 2) Oni naprave projekt 3) HEP mora odobriti projekt 4) Firma montira elektranu i potpise da je sve montirano kako treba 5) HEP ODS izdaje potvrdu za trajni pogon 6) Prijava na FZOEU natjecaj S obzirom na navalu ekipe da digne projekte prije kraja godine, good luck. |
|
|
|
|
|
#735 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2016
|
Ako možete vi koji ste se prijavljivali na ranije natječaje/javne pozive dati koji informaciju bio bih zahvalan. Kako funkcioniraju stvari nakon što predate prijavu? Koliko dugo se čeka novce? Koliko su strogi s pregledavanjem dokumentacije, hoće me netko nazvati ako fali jedan papir, hoću li barem dobiti objašnjenje zašto mi je prijava odbijena, postoji li rok za žalbu? Ugradio sam elektranu tijekom 2024. i konačno dočekao javni poziv za tu godinu: https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=264 |
|
|
|
|
|
#736 |
|
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Da, stvarno sretno jer 1.12. zatvaraju oba poziva za subvencije https://www.fzoeu.hr/hr/obavijest-1-...m-kucama/10413 |
|
|
|
|
|
#737 | |
|
Ex-Gastarbajter
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#738 | ||
|
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
|
|
|
|
|
#739 |
|
Freelancer
|
Na kraju sam ispao i Installer i Owner (dva accounta/maila jer nisam instalirao solarne panele nego Huawei Punjac za EV auto).
|
|
|
#740 | |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
A u pravilu, snagu podešavaš na inverteru i vjerojatno ti je podešena kod montaže na ugovoren iznos, tako da nemaš brige. |
|
|
|
|
|
|
#741 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Vidim da je skup sport prodavanje struje, da li bi i koliko jeftinije došla ugradnja solarne opreme (inverter, akumulatori ...) samo za na svoju kuću npr. 8x10m jedna etaža ( bez grijaćih aparata kao el. peći el. bojleri ...)? Grijanje se može isto solarno rješiti panelima za toplu vodu a neke stvari mogu i na plin. Bar da se riješimo državnih taksi ...osim PDV na opremu . |
|
|
|
![]() |
|
|