|
![]() |
#1 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
![]() Evo u procesu izrade HTPCa sam otiša u nabavku 2 ventilatora 92mm dimenzija, uzeo sam 2 komada te sam se dogovorio s njima da mogu vratiti "lošijeg" i uzeti još jednog koji se pokaže boljim u usporedbi. U vemilu sam uzeo jedan Chieftec i jedan Glacial Tech te ih stavio na usporedbu. GT je model GT9225HDBL-1, vrti se na 1600RPM, dok se Chieftech vrti na 2200RPM, deklarirana buka je 19dBa za GT i 25 za Chiefteca. Prvo sam ih prišteka na otvoreno kućište s tim da je HTPC potpuno nečujan, znači bez procesora, hdd iskopčan, ventilator u napajanju ugašen itd. Oba dva se naravno čuju u tim okolnostima s tim da GT ima odokativno isti protok zraka kao i Chief, no u isto vrijeme je znatno tiši te u zatvorenom kućištu ne bi bio nikakav problem čak i u vrlo tihom računalu. Ležajevi se čuju vrlo slabo s tim da veliku većinu zvučne slike radi protok zraka, dok kod Chiefa dominiraju ležajevi preko protoka zraka ("zahvaljujući" većoj brzini vrtnje). Mjereno na 15-20 cm udaljenosti od uha, no ako ne znate, zvuk ležajeva se brzo smanjuje kako raste udaljenost. Smanjivanjem brzine ventilatora GT postaje skoro potpuno tih/nečujan čak i na 15-20cm s vrlo slabim zvukom rotora kojeg nadglasava bilo koji HDD, dok se Chieftec još uvijek čuje, iako poprilično manje nego pri max. okretajima. Protok zraka u tim okolnostima (isti napon na oba 2 ventilatora) je na strani GT-a, vjerojatno zbog većih lopatica koje se nalaze pod većim kutem. To su preliminarna testiranja, u dogledno vrijeme ću naći "sweet spot" za taj ventilator, pa ću osvježiti temu. Chieftec: ![]() 2200RPM, 25dBa (deklarirano), molex, 3-pin, vijci (crni) 26,02kn (ve-mil) Ocjena: 3/5 Bestbuy: 4/5 Glacial Tech: ![]() 1600RPM, 19dBa (deklarirano), molex, 3-pin, vijci (srebreni) 32,00kn (ve-mil) Ocjena: 4.5/5 Bestbuy: 5/5
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Koji tip ležajeva je na Glacialu (sleeve, ball bearing, hydrobearing)? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
imam tog GT-a i nisam baš zadovoljan, nekako mi je dosta glasan i na 7V, čini mi se da se ležajevi malo čuju, ili nešto drugo, uglavnom osim protoka čuje se još jedan zvuk, a skontao sam da mi se i na 80mm GT-u dosta čuju ležajevi tako da ću vjerojatno i tamo staviti red winga EDIT: na 5V je jako tih i nije toliko izražen taj zvuk, ali je propuh dosta slab, btw. meni se taj vent nalazi na bočnoj stranici |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Dobar je GT, ali su mu lezajevi u banani. Mozda ne odmah, ali nakon odredjenog vremena se javi skljocanje. Sam vent je vrlo tih. Na 12V je imho preglasan, dok na 5V jako malo puse. Optimum bi bio izmedju 7-9V. Za Chiefteca sam vec cuo da je glasan, a veliki broj obrtaja na 12V su samo odmaze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
crni pas
|
koji je onda dobar 92mm vent, a da nije prebučan na 12V (imam dva otvora na bočnoj stranici pa da ih već nekako iskoristim, sad imam činimi se neka dva zalmana koja rade na 5V i relativno su tihi ali ne tjeraju skoro niš zraka...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Hejter
Datum registracije: Mar 2005
|
Imao sam dva ta Gt i sa vremenom postanu bas ocajni , isto kao i zalman 92mm i to na 5v opet sa vremenom postane neugodan ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Ja iman xilence 92 mm. Na blizinu mi nekako bruji. Na max se vrti ka lud proizvodi dosta buke, ali mu protok nije bas nesto. Ne koristin ga trenutno. S druge strane iman onog zelmanovog 120mm, uspoređiva san ga s xilenceom i dosta je bolji. Na max se dosta cuje ali je zato protok ogroman. Na 5 je necujan uz zadovoljavajuci protok ( veci nego xilence). Uglavnom, oba xilencea (i 120 i 92 mm) mi "bruje". |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
ja imam dotični chieftec 92mm i to dvak komada i smanjio sam ih na 7v i sada nakon svega 2mj, počinju im se čuti ležajevi tako da sam poprilično razočaran a na 12v se čuju radi visokog broja okretaja!!!!!!, a kraj njih imam 4*120mm venta i oni se uopče nečuju na 12v, totalno ih proguta buka ovih manjih i jednog starog hdd-a, ja ću se od sad kloniti 92mm ventova!
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Dugo sam nabavljal tihi 92mm vent i konacno sam uspel nabaviti nekaj kaj je mogu reci dosta tiho. To je nexus df1209sl-3. Ne mogu reci da se ne cuje na 12 V, ali je tisi od ostalih na 7V. Tek kad ga stavim na ~5,5V (minimum na zm mfc1) mogu reci da je stvarno tih, gotovo necujan.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
to ti mislis da se ne cuju ta 4.cuju se itekako. probaj bas ugasiti tu četvorku. ja se isto pokusavam kloniti manjih ventova,to je dobra taktika ![]() sve što se cuje ide na fan mate i milina. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
crni pas
|
Citiraj:
di si nabavio ove svoje? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
Nabavil sam ih tu.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|