Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.03.2004., 00:17   #61
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
ne kuzim... uzeo sam 5 minuta kazete za isprobat
stavio da napravi capture u DV i iz toga da napravi mali dvd... to mi je kao bio pokus... dobio sam pod folder sample1 DVD -sa filovima... tu ima 1 vob file od 350 Mb.... -a prije nego sto ga je isao napravit obavijstio me studio da ce bit velik 770Mb
taj DVD sto sam dobio je totalno usran i po kvaliteti i boja je skroz cudna... dok pod captured video folder iman .avi file od 1Gb koji izgleda bar 5 puta bolje... a bit rate je 1024kbps... a audio je pcm...
sta se dogodilo?
Staro 15.03.2004., 08:55   #62
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Datum registracije: Dec 2003
Citiraj:
Originally posted by ßellerophon
60 minuta na miniDV kazeti prebacim na kompjuter u najboljem mogucem formatu a to je DV ? i za to mi treba koliko mjesta?
a onda sto trebam obradit?
ne mogu odolit za custom... nesto ce se nac sta cu htit mijenjat 100%

+pri instaliciji pinnacle on me pita da li zelim stavljat PS linx driver , studio av/dv driver , dc10plus driver? za sta je to?
stavit cu ih pa onda ako ne treba maknut...

-mislim da postajem dosadan ali eto moram ovo sta prije rijesit a nikad prije nisam ni kameru ni pinnacle drzao u rukama...
instaliraj samo av/dv driver ostalo ne..
custom nemoj dirati jer za to trebas jos o-ho-ho prakse...
NAPOMENA : ono kaj ces htjet mijenjat je sigurno u podrucju autoringa a ne capturinga...capturing na preset a u autoringu se igraj s menijima i poglavljima.
zakaj ides odmah na Pinnacle ?...dosta ti bude skomplicirao stvari...uzmi nekaj jednostavnije kao Ulead (vidi u casopisima shareware verzije rade fenomenalno!)

tin. je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2004., 08:59   #63
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:
... da nema problemima kraja... ovo slbodnog mjesta iman na drugoj particjij koja je ukupno 100Gb velika a formatirana u FAT32... ubit cu se...

+spominjao si encoder TMPGEnc , imam njega i iman Cinema Craft Encoder Sp , mislim da sam ih koristio za DVD2SVCD... ali ubij me od toliko programa vise se niceg ne sijecam...

a MPEG audio ili PCM? pise da ako ga ostavim na automatic video quality*disk usage kaze da imam 54minute sto je 6 minuta manje nego sto meni treba...
particija od 100 Gb formatirana u FAT-u se granici s ludilom.uzmi MPEG audio pa ces imati dosta mjesta,ako uzmes PCM zauzima ti dvostruko mjesta na DVD-u.sve enkodere i ostale programe makni iz kompjutera,samo ce te zbunjivati.ak radis u jednoj aplikaciji onda neka je ona jedna i jedina

Staro 15.03.2004., 09:10   #64
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:
ne kuzim... uzeo sam 5 minuta kazete za isprobat
stavio da napravi capture u DV i iz toga da napravi mali dvd... to mi je kao bio pokus... dobio sam pod folder sample1 DVD -sa filovima... tu ima 1 vob file od 350 Mb.... -a prije nego sto ga je isao napravit obavijstio me studio da ce bit velik 770Mb
taj DVD sto sam dobio je totalno usran i po kvaliteti i boja je skroz cudna... dok pod captured video folder iman .avi file od 1Gb koji izgleda bar 5 puta bolje... a bit rate je 1024kbps... a audio je pcm...
sta se dogodilo?
nije boja cudna...sve je OK. fora je u tome da si snimao u NTSC sistemu a ne u PAL. ili ti jedan od one hrpe codeca koju si instalirao radi saram-baram po programu.onaj tvoj .avi fajl je po presetu u PAL-u pa je zato i slika OK.Ako ti odgovara po kvaliteti onda nastavi snimati tak.
preporuka :kako bi si oslobodio mjesta na disku savjet je da si fajlove i vazne stvari prebacis na nekoliko praznih cd-a,pa ih lako poslije vratis na disk...
JAKO VAZNO : daj klikni gore u Pinnacle-u na karticu "setup"...zanimljivo je da on po presetu stavlja AUXILLARY FILES na aktivnu particiju...zar ne?
preseli taj auxillary file ovak : setup-edit...i u donjem lijevom kutu ti pise "folder for auxillary files"...preseli ga na najvecu particiju...
vrati se u setup te u "capture source" klikni na "test data rate".sve kaj snimis odmah makivaj u drugi folder po tvojoj zelji.

Staro 15.03.2004., 17:08   #65
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

hmm... sad sam isprobao i ulead... ista stvar
kad napravim capture fenomenalno izgleda i slika je ziva i boje realne ka da sam tu - a cim stavim da se prebaci na dvd - kad prode encodiranje... dobijen shit od slike...
i sam sam probao provuc kroz tmgEnc... opet isto....
napravim capture u avi file i onda pri pretvorbi se recimo boja pojaca??? neki pseudo saturating...

Zadnje izmijenjeno od: ßellerophon. 15.03.2004. u 18:02.
ßellerophon je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2004., 18:48   #66
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

:burn: :burn: ....
znas sta je bilo... znas sta?....
NETKO JE STAVIO VIVID U COLOR PROFILE U POWERDVD
a ja sam utrosio 3 cijela dana izbrisao pola kompica 5 puta preinstalirao 5 razlicitih programa... da na kraju skroz slucajno vidim ovo....

i sta sad rec kad netko kaze da je rijesenje ono najednostavnije
Staro 15.03.2004., 20:52   #67
Costa
Moderator

Costa's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Citiraj:
a ja sam utrosio 3 cijela dana izbrisao pola kompica 5 puta preinstalirao 5 razlicitih programa... da na kraju skroz slucajno vidim ovo....

Taj profil je podesen po defaultu i AFAIK DVD filmovi tako najbolje izgledaju.
Costa je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2004., 22:00   #68
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

... da i? ja ga ne drzim na vivid...
brata ili sestru...
Staro 16.03.2004., 20:15   #69
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:

...kak to da kontroliras kvalitetu na softverskom dvd plejeru? zasto ne kontroliras na linijskom uredjaju? ako imas DVD-RW nema potrebe koristiti softverski DVD.on ti ionak daje laznu sliku.pravu sliku i kvalitetu mozes vidjeti samo na klasicnom TV-u,pogotovo ako je taj DVD namijenjen sirem krugu frendova koji nemaju isti kompjuter ko i ti,kao i program na kojem ce gledati isti.stvarno si ga skomplicirao...

Staro 16.03.2004., 20:57   #70
tin.
Premium

tin.'s Avatar

...zaboravih ti napomenuti slijedeće a to moraš imati na umu ;

a) capturing je najlakši dio posla
b) kod autoringa zahtjevi za memorijsko-procesorskom snagom rastu eksponencionalno
c) trebaš jaaako puno RAM-a...i to...najmanje 1 Gb,preporučljivo 2 Gb, a idealno i bez griženja noktiju 3 - 4 Gb.
d) pripazi da ti fajlovi ne prelaze 5-6 Gb, jer je velika vjerojatnost da ti nijedan komercijalno dostupan program, osim onih bezobrazno skupih, neće htjeti uopće niti prepoznati fajl (kada ti program napiše karticu s porukom ..."no valid movie (.avi,.mpeg,.mpg...) file"...ili..." unsuported file"...) znat ćeš da je problem u RAM-u jer program nemože pravilno učitati kompletnu strukturu video informacije za pripadajući zadatak.

točka c) se specijalno odnosi baš na Pinnacle koji i spada u srednju gornju kategoriju aplikacija ( to znači da ti u stanju stand by-a doslovno ždere 100-300 Mb,ovisno o modalitetu rada.To možeš najbolje primjetiti upravo prilikom startanja programa jer mu je potrebno "malo duže" vremena za start up.)
dakle...to je to...i daj se konačno prihvati snimanja jer ti je četvrtak jako bliiizu !

Staro 16.03.2004., 22:24   #71
giga
Tlacitelj i neznalica
Moj komp

giga's Avatar

Ma to sve zdere ram ko ludo tek sada vidim zasto su potrebni jaki kompovi od par Gb memorije,prije sam govorio pa kome to treba.A sada bi meni vise nego dobro doslo bar jos 256,ali sta je tu je...nego...
Da li je cilj sa prebacivanjem pomocu video ulead studija sa kamere na komp dobiti sta vece fajl(10-20-30Gb) pa onda to srediti sa virtual dubom na velicinu koja ti pase? ili moze odmah u xvid ili divx?
Staro 17.03.2004., 10:22   #72
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

to sam kontrolirao samo mali primjer od 5 minuta...
prvo da kazem sta sam jucer radio....
napravio capture 13Gb... BS player ga ucita nema frke...
stavio u studiu da ga pretvori u dvd... cekam... cekam... radio je oko 2 sata... da na kraju file nestane... jer... nisam imao mjesta vise na C disku koji je NTFS a stavio sam da ga smjesti na D koji je FAT32... mislio sam da ce radit ono VOB filove pa nece prec 4 GB je ku*** nece... radio je je samo 1 file koji kad je presao 4Gb je nestao... PUFF - nestao a samo ga cekam 2 sata...
onda sam u 2 ujutro uvatio trzit partition magic da napravim resize of C disk za 10Gb i evo me ujutro... pa cemo sad vidit...
inace iman "samo" 512Mb raM.... a dosad je bilo to ka "ok" :burn:
Staro 17.03.2004., 13:34   #73
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:
Originally posted by giga
Ma to sve zdere ram ko ludo tek sada vidim zasto su potrebni jaki kompovi od par Gb memorije,prije sam govorio pa kome to treba.A sada bi meni vise nego dobro doslo bar jos 256,ali sta je tu je...nego...
Da li je cilj sa prebacivanjem pomocu video ulead studija sa kamere na komp dobiti sta vece fajl(10-20-30Gb) pa onda to srediti sa virtual dubom na velicinu koja ti pase? ili moze odmah u xvid ili divx?
možeš odmah u DIVIX..sve novije verzije programa za capturing ti čak podržavaju i direktnu konverziju u DIVIX bez potrebe naknadne obrade.tak da možeš i snimati direktno u DIVIX-u ili nekom drugom kompresoru

Staro 17.03.2004., 13:41   #74
giga
Tlacitelj i neznalica
Moj komp

giga's Avatar

E jos jedno pitanjce.Probao sam sa samo 30ak sekundi jednog filma malo ga obraditi tipa dodati koju slikicu malo ubaciti mjuzu i tako i to mi je sve doslo ok 120Mb i kada odem u ulead videu da mi napravi ono create video file on to napravi i kompresira na nekakavih 10ak Mb je to normalno.Mislim ono nisam ocekivao da ce doci tako mali fajl...to štima?
Staro 17.03.2004., 13:51   #75
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:
to sam kontrolirao samo mali primjer od 5 minuta...
prvo da kazem sta sam jucer radio....
napravio capture 13Gb... BS player ga ucita nema frke...
stavio u studiu da ga pretvori u dvd... cekam... cekam... radio je oko 2 sata... da na kraju file nestane... jer... nisam imao mjesta vise na C disku koji je NTFS a stavio sam da ga smjesti na D koji je FAT32... mislio sam da ce radit ono VOB filove pa nece prec 4 GB je ku*** nece... radio je je samo 1 file koji kad je presao 4Gb je nestao... PUFF - nestao a samo ga cekam 2 sata...
onda sam u 2 ujutro uvatio trzit partition magic da napravim resize of C disk za 10Gb i evo me ujutro... pa cemo sad vidit...
inace iman "samo" 512Mb raM.... a dosad je bilo to ka "ok" :burn:
...nije mi samo jasno tko vam je utuvio u glavu da su .avi i DV formati superiorni...jesu što se tiče univerzalnosti...zašto ne snimaš u MPEG2 kompresiji pogotovo zato što ti sama platforma ne podržava "snažnije" ,a samim time i zahtjevnije,formate poput DVija ili .avi-ja.snimajući u MPEG2 formatu sigurno nećeš primjetiti neku razliku u slici (osobno ne poznam osobu koja je u stanju razlikovati DV,avi od MPEG2 kompresije...da se razumijemo, ima razlike ali su te razlike minorne i zanemarive za amatersku upotrebu.Za full kvalitetu u DV ili avi-ju ti je ipak potrebna drugačija platforma (Mac...recimo...). i moj G4 se muči s DVijem a kamoli ne tvoja mašina...a ja imam 2x180 GB Maxtore i 4GB memorije...i nije mi dosta za ono kaj ja trebam...
snimaj u MPEG2 720x576 i to je to...nemam namjeru više objašnjavati...počni snimati već jednom...

Staro 17.03.2004., 13:55   #76
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:
E jos jedno pitanjce.Probao sam sa samo 30ak sekundi jednog filma malo ga obraditi tipa dodati koju slikicu malo ubaciti mjuzu i tako i to mi je sve doslo ok 120Mb i kada odem u ulead videu da mi napravi ono create video file on to napravi i kompresira na nekakavih 10ak Mb je to normalno.Mislim ono nisam ocekivao da ce doci tako mali fajl...to štima?
da...MPEG2 ili MPEG1...ovisno o nariktanom bitrateu i presetu..da si odabrao bitrate 8000 dobio bi 1 Gb.Vjerojatno si uzeo preset za VCD (video CD)...

Staro 17.03.2004., 15:37   #77
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

puka san... kompic ce me otirat u grob...
pokusat cu s mpeg2 nisi rekao koliki bit rate da uzmem?
Staro 17.03.2004., 17:09   #78
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:
puka san... kompic ce me otirat u grob...
pokusat cu s mpeg2 nisi rekao koliki bit rate da uzmem?
6000...ma uzmi preset za PAL DVD i to je to...MPEG2 , 720x576

Staro 17.03.2004., 18:53   #79
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

napravio pokus dobio 1min. MPEG2 = 50Mb
sliku losija definitivno u odnosu na DV... mozes mi rec da izmisljam sobodno...
hvala ti tin. dosta si me uputio - ali nisam u stanju ovo sad rijesit morat cu sljedeci put kad prijatelj da dvdrw...
u meduvremenu cu se igrat sa razlicitim formatima itd... i obavijstit kako ide... samo sporim tempom i postat cu kako sta napravim... - pozdrav svima koji su pratili ovu sapunicu...
Staro 17.03.2004., 19:57   #80
tin.
Premium

tin.'s Avatar

[QUOTE]Originally posted by ßellerophon
[B]napravio pokus dobio 1min. MPEG2 = 50Mb
sliku losija definitivno u odnosu na DV... mozes mi rec da izmisljam sobodno...
QUOTE]

?

Staro 17.03.2004., 21:26   #81
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

a ne znam vise... tako je bilo a i zvuk je imao svako malo neka pistanja... visoke frekvencije

boli me glava od ovoga, dosao sam do zakljucka da mi je lakse kupit nove Dv kazetice za 30kuna...
Staro 18.03.2004., 01:21   #82
giga
Tlacitelj i neznalica
Moj komp

giga's Avatar

Sapunica?! pa sapunica ima stotinjak epizoda samo,a ovoga se ne bi niti Santa Barbara posramila...
Vjerujem ti da ti je tesko i ja sam mislio odustati,brdo podataka a njima svima(citaj TINU) je to samo tako ,a ja jos jadan niti ne znam nabrojati 5 formata iz glave...
ali sve u svemu fora je to...
jos kada bi vidio neciji gotov filmic kako to izgleda,ima li netko za posalti ne mejl nesto od par Mb iz kucne radinosti cisto da vidim kako to vama ispada.Kvaliteta i to....
Staro 18.03.2004., 14:23   #83
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:
Sapunica?! pa sapunica ima stotinjak epizoda samo,a ovoga se ne bi niti Santa Barbara posramila...
Vjerujem ti da ti je tesko i ja sam mislio odustati,brdo podataka a njima svima(citaj TINU) je to samo tako ,a ja jos jadan niti ne znam nabrojati 5 formata iz glave...
ali sve u svemu fora je to...
jos kada bi vidio neciji gotov filmic kako to izgleda,ima li netko za posalti ne mejl nesto od par Mb iz kucne radinosti cisto da vidim kako to vama ispada.Kvaliteta i to....
kak to izgleda ??...upravo sam frendu presnimio svadbu na DVD u DreamWorks Imagine-u...Meniji iz Ratova Zvijezda, a special features njegova momacka...dolby digital sa digitalnog mastera iz foto studija...krava nam prvo nije htjela dati master s digitalne kamere pa smo ju morali "obradjivati" dok na kraju nije popustila... onak usput...ono kaj dobijete iz foto studija je samo blijeda kopija njihovog mastera na disku kamere (da ! profici koriste digitalne kamere s hard diskovima).a i mogu vam reci da ste vi puuuuno napredniji od onih idiota kaj rade na autoringu u foto studijima.cesto se radi o ljudima koji imaju doma foto studio pa odu malo s traktorom na livadu pa kad se vrate onda samo sprze DVD i to je to.ako ste primjetili NITI JEDAN FOTO STUDIO NEMA MENIJE S POGLAVLJIMA NA SVOJIM DVDima,a ako ih neki i ima onda su strahovito bijedni jer ljudima kradu lovu ( 1 sat DVDa je 400 - 500 KUNA !!)a kopiranje DVD a bijednih 200 kuna....dakle decki....isplati li se malo namuciti se i nauciti nesto ?...meni da....

Staro 18.03.2004., 14:30   #84
tin.
Premium

tin.'s Avatar

...e da...za snimanje s video kaseta toplo preporucam Sony video SLV-SF 950 (6.ooo kuna i vrijedi svake lipe !).moja preporuka...moja preporuka...moja preporuka.rezultati su izvrsni, jer ima smartfile generator i real scan RR noise filter s modovima podesavanja slike i korigaciju bjeline na video materijalima.takodjer mozete sinhronizirati video s programom za autoring preko porta.

Staro 18.03.2004., 14:40   #85
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

Citiraj:
Originally posted by tin.
NITI JEDAN FOTO STUDIO NEMA MENIJE S POGLAVLJIMA NA SVOJIM DVDima,a ako ih neki i ima onda su strahovito bijedni jer ljudima kradu lovu ( 1 sat DVDa je 400 - 500 KUNA !!)a kopiranje DVD a bijednih 200 kuna....dakle decki....isplati li se malo namuciti se i nauciti nesto ?...meni da....
hmm.... hmm... ako se malo vise posvetim ovome napravit cu fotostudio
kad smo vec kod menija.. kako se napravi pokretni meni? znas ono kao na orignalnim DVD u pozadini menija su neke scene iz filma i nesto se mice...
naravno da se isplati mucit i naucit! samo sad mi treba mali odmor... - neman vise DVD/RW , jos moram formatirat HDD i moram nekako nabavit pinnacle 9 i ovaj DreamWorks Imagine sto si spomenuo pa cu opet pokusat! mora bit nacin neki da iman sliku ka DV a da stane na DVD... sljedeci eksperiment mi je snimanje u 16:9 formatu...
Staro 20.03.2004., 00:30   #86
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:
hmm.... hmm... ako se malo vise posvetim ovome napravit cu fotostudio
kad smo vec kod menija.. kako se napravi pokretni meni? znas ono kao na orignalnim DVD u pozadini menija su neke scene iz filma i nesto se mice...
naravno da se isplati mucit i naucit! samo sad mi treba mali odmor... - neman vise DVD/RW , jos moram formatirat HDD i moram nekako nabavit pinnacle 9 i ovaj DreamWorks Imagine sto si spomenuo pa cu opet pokusat! mora bit nacin neki da iman sliku ka DV a da stane na DVD... sljedeci eksperiment mi je snimanje u 16:9 formatu...
Dreamworks imaš kod nas za kupiti u jednoj maloj firmi koju neću reklamirati...košta ti 18.500 kuna.ja sam digel u sindikatu kredit i kupil si taj program.za pokretni meni uzmeš jedan mali fajl od 10-ak sekundi filma po tvom izboru i samo ga kao MPEG2 uneseš u meni izbornik (motion menu file).i to je to.možeš dobiti i pokretne sličice iz chaptera pa se i sličice kreću u meniju ovisno o chapteru...itd...itd...mašti nemaš kraja,treba se potruditi samo oko izvedbe i da to nekak izgleda kak spada.

Staro 20.03.2004., 19:54   #87
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

tin. jel ti imas svoj studio ili nesto?
Staro 20.03.2004., 21:24   #88
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:
na Pinnacleu sam se vjezbao i imam ga ali ga ne koristim jer sam ga "polozio" s odlicnim

Staro 20.03.2004., 21:28   #89
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:

...da......radim po narudzbi...cijena je o-ho-ho ali si mogu priustiti cak i da odbijam klijente...i jos sam pretrpan poslom a poceo sam ko i ti...

Staro 20.03.2004., 22:29   #90
tin.
Premium

tin.'s Avatar

MIATO ODI NA PINNACLE IZASAO JE UPDATE 8.10.4.0.....RIJESILI SU BURNING ENGINE PROBLEM !

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na