|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Jedna ADSL linija na 2 računara ,pitanja !
Imam 2 računara u dvije različite sobe i jednu ADSL liniju. Želio bih povezati ova 2 računara da obadva imaju izlaz na internet. Znam da se može uspostaviti pomocu onih DNS servera , ali problem je tad što ako ja ugasim svoj računar automatski i drugi računar nema izlaz na internet. Zanima me da li ima ikakva druga solucija koja ce mi omoguciti da obadva racunara imaju internet konekciju ne ovisno da li je jedan od njih ugašen. Bez obzira da li je wireless ili wire, svejedno. Molim prijedloge ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
čudovište
Datum registracije: Dec 2007
|
Naštimat router? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Znam da je moguce preko routera to uraditi...ali vec imam DSL modem pa me interesuje da li bi to kako moglo raditi preko switcha? To bi mi bila kao jeftinija solucija. Ako je jedina solucija router onda bi bilo dobro da mi neko u crte objasni kako sve to podesiti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
čudovište
Datum registracije: Dec 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ili postojeći modem podešen u Router mode rada + switch ili postojeći modem u Bridge mode rada + dodatni Router |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
To bi bilo super. E sad...šta moram uraditi.... Znaci modem podesim na router mod te ga prikljucim u swicth... Iz Switcha ide po jedan kabl u svaki računar. I kasnije sve to podesiti.... Nego....još jedan problem ![]() Koristim BIHnetov internet te imam Free zonu.... Da bi koristio free zonu sada moram zamjenuti konekcije... E sad kako uspostaviti i free zonu i internet. Cuo sam da se moze uspostaviti 2 konekcije ali samo u Sarajevu....dok ja nemam te mogucnosti. Sad me interesuje još jedna mogučnost. Znaci da sa obadva racunara mogu uspostaviti konekciju (modem na bridge mod).... Naprimjer kad je moj racunar ugasen da ovaj drugi moze uspostaviti konekciju sa tim modemom i obratno. Ali bi to bio problem onda da nemogu 2 računara u isto vrjeme imati internet....osim ako nema nekog drugog rješenja.....??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
networking wannabe guru
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Quotation from the Bhagavad Gita famously quoted by J. Robert Oppenheimer upon witnessing the detonation of the first atomic bomb. Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon. "Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone." |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
To ti je slicno kao lokalna mreža sa BIHnetom koji nam dozvoljava izlaz samo na određene servere |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
networking wannabe guru
Datum registracije: Sep 2002
|
pa dobro, ali niti na racunalu nemozes koristiti 2 PPPoE konekcije istovremeno znaci kad ces se htjet spojit na tu free zonu, onda si samo promjenis podatke za spajanje u routeru, kad ces htjet po starom opet samo promjenis podatke i spojis se, ne bi trebao biti problem
Quotation from the Bhagavad Gita famously quoted by J. Robert Oppenheimer upon witnessing the detonation of the first atomic bomb. Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon. "Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone." |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
Samo u postavkama na username dodati @bihnet i piciti free zonu. OK ljudi hvala vam. Znaci samo trebam uzeti jedan switch i još 2 UTP kabla i povezati ih ovako : ![]() Samo još neznam kako sve ovo konfigurisati... Volio bih da mi neko u crte objasni šta sve treba podesiti na ovim komponentama da se manje mucim sa googlanjem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
A jel se može uopće taj tvoj modem prebacit u router mode, jesi provjerio?
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pa trebalo bi se moći. UserGuide SpeedTouch 516 Pošto nisam našao na stranicama tvog ISP - a (BH Telecom) upute za router mode (dali su samo za PPPoE Dial-Up), prvo moraš popisati postojeće postavke modema Broadband Connection - Internet Services - Internet (PVC/VPI/VCI). Potom konfiguriraš PPPoE tip konekcije u modemu. Default IP address: http://192.168.1.254 Alternate Admin URL: http://speedtouch.lan BihNET DNS serveri bi trebali biti 195.222.32.10 i 195.222.32.20 ali nisam siguran, provjeri sa SZK. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Trenutačno mi je modem u Bridge modu. Kod konfiguracije mogu birati sljedece. ![]() Kada odaberem Routed PPPoE Pojavi mi se sljedeci formular... ![]() Znam ispuniti samo username i password....za ovo ostalo se moram raspitat. EDIT: Sve radi i bez dodatnih podataka....nadam se da ce i na obadva racunara raditi bez problema |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|