|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Ciscenje vodenog bloka i tekucina za vodeno
S cime da ocistim vodene blokove a da ga po mogucnosti nemoram otvoriti, povrsina se je malo zacrnila, koda ima neke naslage. Dali je ko pokusa sa solnom kiselinom? I koju tekucinu da smjesam za vodeno? Dali ima sta bolje za kupiti od destilirane vode i antifriza? Koji omjer se je pokazao najbolji? I sta je sa onim dodatcima protiv korozije i za ubijanje flore i faune? Edit. Mozda je ovo malo kriva grupa, ali da bezveze ne otvaram drugi topic pitao bi ovdje koju termalnu pastu preporucijete a da je nabavljiva i RH.
![]() |
#2 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Ako naspeš antifriza neće biti flore i faune. Antfriza nemoraš puno stavit 25%, najviše 50%. Primarna svrha antifriza je da se tekućina nesmrzne a to ovdje nije problem. On je tu zbog algi. Nisam sad siguran kako se antifriz nosi sa korozijom! Korozija nije problem ako imaš sve od iste vrste metala ![]() Pasta: ako ti je bitan svaki stupanj Arctic Silver 5, a ako baš negledaš na svaki onda Arctic Ceramique. Razlika je 1-2 stupnja s tim da se potonja lakše razmaže. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
To tamno je sloj oksida i koji ne smeta, ako baš hoćeš, polir pasta, ili nešto kiselkasto (navodno i kečap radi) pa skineš... Tekućina, destilirana sa 5-10% antifriza je najoptimalnije. Ako imaš bakreni blok, a aluminijski radijator, onda obavezno neko antikorozivno sredstvo, da ti ne pojede (tako brzo) blok... ako imaš antifriza ne treba ti nešto protiv algi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Ostavi ga preko noći u otopini domestosa, brefa ili sanitarWC. Samo ga isperi i to je to. Izvana ga sa spužvom istrljaj sa istim sredstvima. Ako se u par sekundi ne blješti bakar, nešto gadno krivo radiš.
![]() |
#5 |
Premium
|
ja vec godinu dana koristim smjesu vode i antifriza, i dobro mi radi, sve 5, samo se sada pitam kakve su ove komecijalne smjese koje se prodaju u ducanima. Prije sam sistem cistio tako sto bi ispustio pola vode i nasu solnu kiselinu(10%tnu) i nakon desetak minuta sistem bi bio savrseno cist. Samo jedan aluminijski killer je platio zivotom (imao je previse necistoca od cinka) i sada nebi htio opet zeznuti novi killer i zato pitam.
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
lol. . kiseline i aluminij neidu skupa, pripazi na to . . bakar isto moze biti nagrizen ali puno manje. . tako da se moze slobodno potopiti. . ![]()
![]() |
#7 |
ASUS
Datum registracije: Nov 2006
|
Za čišćenje koristi se glacelf supra kolant 100% organic i Kuhler nemačno sredstvo za čišćenje radijatora (sve može da se kupi u bolje opremljenoj auto radnji) naravno u razblaženom stanju. Evo dva linka oko cele priče od kojih drugi govori pri kraju o čišćenju. http://www.sx-team.com/forum/index.php?showtopic=10 http://www.sx-team.com/forum/index.p...t=0&#entry1990
![]() |
#9 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
ako se miješaju materijali, može doći do galvanskog propadanja, i to bloka. ima tekućina za smanjenje toga. ali ja bi rađe i killer bakreni nabavio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
ASUS
Datum registracije: Nov 2006
|
Mešanje materijala je dozvoljeno, ali AL i Cu se ne meša zbog "elektorlize" tj. korozije koja nastaje kada se mešaju ova dva metala u WC sistemu, stoga taj način spravljanja zaobiđi u širem planu.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#14 |
Premium
|
Auto kileri su ti obicno od aluminija. Zna li netko di se u Hrvatskoj moze kupiti antikorozivni aditiv. ocistio sam sistem sa sa domestosom i mogu reci da je domestos zakon, ljeop ocisti, a nije previse agresivan.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|