|
![]() |
#2 |
Eddie
Datum registracije: Mar 2004
|
Stvar je u tome što se veličina HDD-a zaokružuje. Imao sam dotični prije 5 dana kući, isto je imao 232GB... http://www.wdc.com/global/images/pro...sential_1U.jpg
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
što nije neka kvaka da proizvodjaci napišu nešto veliko, tipa 250 000 000 000 na disk, a to u biti je oko 232 GB... p.s. već je dosta puta to bilo objašnjeno ![]()
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ne da mi se po x-ti puta objašnjavati sve, ali evo ukratko: razlika je zbog toga što proizvođači 250 GB računaju po ISO standardu, a Windowsi to vide po još neuspostavljenom standardu računanja s potencijom broja 2. Ako baš hoćeš, mogu ti prekopirati odlomak iz članka koji lagano pišem o diskovima... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Nema tu nikakvog "zaokruzivanja velicine HDD-a", zaokruzuje se jedino kilobajt na 1000, umjesto na 1024 ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
250 000 000 000 / 1024*1024*1024 = 232.83 Ovo 1024 je jednom za bajte u kilobajte a drugo za kilobajte u megabyte pa treće za megabyte u gigabyte... I nema baš nikakvog zaokruživanja svi znamo (valjda) da je baza 2 za naša računala i to je čista matematika, a to što se proizvođači prave mutavi je nešto drugo...
![]() |
#9 |
EMP moderator
|
Čemu taj spam, 64VT? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2007
|
yedwy je upravu kad pojasnjava preračunavanje bajtovskih jedinica, ali još nisam vidio disk od nekoliko/desetinu/stotinu gigabajta na kojem piše kapacitet u bajtima ili kilobajtima, ali mislim da se tu radi o komercijalnom nazivu diska, a ne kapacitetu, pa se zaokružuje, tih 232 na 250, kao što se to radi u automobilskoj industriji, kad se realna zapremnina motora u kubicima zaokružuje prilikom pretvaranja u litre, jer je to onda dio komercijalnog naziva (npr. 1699 cm3 je 1,7 l, a 1755 cm3 i 1799 cm3 prikazani su kao 1,8 l - što je i točno, ako se gleda na zaokruživanje na prvu decimalu, no svakako se radi o razlici među motorima). No moguće je i ono što kaže ^SuperUnknown^, da proizvođači diskova iz komercijalnih razloga pri izražavanju kapaciteta na koriste svjetski normirane jedinice KB, MB itd., već da se služe "svojim" sustavom jedinica, koji ima opravdanje u samom nazivu, pa im 1 KB iznosi 1000 B ("kilo" znači tisuću), 1 MB iznosi 1000 KB itd. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
EMP moderator
|
Nema nikakvog zaokruživanja, jednostavno je to tako... Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
uglavnom ovo je glavni razlog zasto sam postao ovaj thread uopce: http://www.westerndigital.com/en/pro...18&language=en procitajte tamo na specifications sta pise za kapacitet HDDa! |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Gle mi svi znamo što piše... Poanta ti je sljedeća... Na tvom disku se nalazi 250 000 000 000 fizičkih bajtova i to je u SI sustavu 250 giga bytea ali s obzirom da je baza računala 2 i da se samo s bazom 2 prizvode računala (ako neko zna da postoji neko na dekadskoj bazi neka mi javi, barem izvan laboratorije kakve) dolaziš do problema - jer 1000 nemože biti na bazi 2 djeljiv bez ostatka, prvi koji odgovara tom uvjetu je 1024 i zato imaš to kao osnovi po kojoj tvoj proc i time OS i sve ostalo vide taj disk, zato postoji ono neformatirani i formatirani kapacitet neforamtiran on ima 250 000 000 000 bajta tj 2 000 000 000 000 bitova ali ti bitovi se mogu samo na bazi 2 formatirati i tako dolaziš do onoga kaj ti gore piše - sistem ima 232GB... Amen... Inače da znam da je to za isp*** ali to je ono proizvođači se prave mutavi iako svi mi (kao i oni) dobro znamo kakva je istina i da bi bilo puno poštenije pisati 232GB ali tu se opet javljaju drugi problemi jer nije svaki setup particija i svaki FS baš sasvim isti i neće u dlaku bit jednako uvjek prema tome oni se legalno osiguravaju tako da napišu neformatirani kapacitet i amen...
![]() |
#21 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2007
|
Pa da (mislim na dio ispod "Amen"), samo što opet ponavljam da je kapacitet i dio komercijalnog imena diska. A i u ljudskoj je psihologiji da što su veće cifre da se "velikodušnije" zaokružuje. I da kupiš disk na kojem piše da je os 232 GB, vjerojatno bi ljudima govorio da si kupio disk od 250 ili 225 GB... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Prvo, racunala nekad nisu bila bazirana na bazi 2. Bili su bazirani iskljucivo procesori, zbog tehnicke izvedbe (bistabil je puno lakse izvesti nego bilo sto drugo, iako covjeku bas i nije lakse), a memorija i ostali elementi najveci dio racunalne povijesti nisu bili bazirani na bazi 2, upravo suprotno. Byte, kao osnovni element memorijske lokacije je bio promjenjljive velicine, 8 bitova u byteu je postalo nepisani standard tek u zadnjih 20-tak godina, prije je bilo svega, ne samo zbog prakticnosti vec zbog cijene i namjene. Isto tako, 1024 oblik prikaza nazvan kilo je nazvan poprilicno labavo, u doba kad se takvo sto primjenjivalo nije bilo bitne razlike, bilo je puno prikladnije zbog adresiranja adresnog prostora, a danas potpuno nebitno i zastarjelo (tehnicki je potpuno svejedno izvesti 500 umjesto 512 MB modula, no jednostavnije i prakticnije je izvesti 512 MB, upravo radi adresiranja istog). S druge strane, neki drugi segmenti informatike su uvijek koristili kilo kao 1000 (npr. komunikacije), a neki su pak mijesali kruske i jabuke (npr., adresni prostor na FDD-u). Stoga i jest 90-tih zbog potreba standardizacije definirano da se 1024 ne smije skracivati s kilo, na bilo koji nacin. Najveci dio proizvodjaca se stoga i jasno deklarira na samim proizvodima, samo je kod nekih OS-ova i memorija ostalo to na takav nacin krivo definirano. Sto se pak tice formatiranog i neformatiranog prostora, to nema veze s diskom. Disk ima svoj kapacitet; to sto ga neke vrste formata smanjuju (cak i ne bi nazvao formata vec pripreme za uporabu) nema veze s kapacitetom diska. Prema tome, ako disk ima 250 megabajta jedino pravilno jest da ima 250000000 bajtova, cak bi se i tu dalo jos definirati koliki je i taj bajt. A to sto windoze ne znaju koliki im je kapacitet diska, nek se ugledaju na neke druge OS-ove. ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
http://www.twindeals.com/index.php?main_page=page_4 I purchased a 60GB (80GB/100GB/120GB/160GB) Drive, but when I connect it to my computer, it only shows as 55.8GB. Is something wrong? The 60GB (80GB/100GB/120GB/160GB) refers to the unformatted capacity of the hard disk drive. This is the size of the drive before it is formatted. Formatting a hard drive, is the process of preparing it for use. The drive is divided into blocks and tables are created to manage the blocks. This process consumes some of the drive's initial capacity. Therefore, 60GB is the unformatted capacity of the hard disk drive and 55.8GB is the formatted and ready for use capacity. This is not specific to the Store-It Drive; in fact this is common to all hard drives. The unformatted capacity of any hard drive will always be greater than the formatted capacity. Depending on the size of the disk, more or less space will be consumed. Formatting will consume less space on a smaller disk than it will on a larger disk. For example, a 60GB unformatted hard drive may show up as 55.8 after formatting. A 250GB hard drive might show up as 228GB.
__________________ |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|