|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
Gigybyte 7600GS agp pasivna, temperatura?
Nedavno sam nabavio dotičnu karticu, ima pasivne hlađenje i to dosta masivno. Međutim, temperature koje mi pokazuju i V-Tuner 3, Everest, drajveri i Riva iznose 70 C bez opterećenja i čak 100-103 C pod opterećenjem, kad igram Fear, Far Cry i slično. U par članaka sam pročitao da se taj čip ne grije puno pa zato na njega stavljaju pasivno hlađenje, ali ovo je ipak previše. Znam da je to tvornički ugrađeno hlađenjei pitam da li netko ima sličan problem i kako ga je riješio? Zanima me što bih dobio ugradnjom Vf700 Zalmana ili 80mm ventom u kučištu uperenog u grafičku?
![]() |
#2 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2825&p=17 - pasivne kartice na testu, vidi se da ako imaš loše sređeno hlađenje u case-u da je lako moguće da imaš takve temperature. Probaj maknuti taj cooler, očistiti ga od paste (skupa sa jezgrom), staviti novu i u pravoj količini i vratiti hladnjak gore. Tu možda (ovisno o tvorničkom postavljanju paste) moš dobiti koji stupanj niže. Samo pazi da nešta ne zezneš ili ne otkrhneš jezgru. Inače, svakako neki vent staviti da puše po toj "peći", bilo 80mm bilo 120mm. Zalman VF700 mi se čini da bi "zaledio" tu 7600GS ![]() Ali to ti je skuplja solucija (od jednog venta npr.), osim ako doma baš nemaš neki VF700 koji je u kutiji ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Probaj za početak maknuti sa kućišta zaštitni lim na prvom slotu ispod grafičke kartice. Kućište bi trebalo dio zraka uzimati preko te rupe i strujanje zraka ispod kartice bi je onda trebalo ohladiti. Napiši koje kućište imaš, ima li dodante ventilatore i kakav je vent u napajanju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Kućište
Kućište je prosječno, ništa posebno. 12 cm vent je na napajanju, a stavio sam jedan 8cm u kučište, ali se ništa nije desilo. Grafička je i dalje vruća, a jučer sam nakon 2 sata igranja Fear-a izmjerio 116 C. Za poludit, ne znam kako gpu nije izgorio. Hladnjak je na dodir jako vruć, ali ne za prste opeći. Sad ni sam ne znam da li je stvarno 116 C mada i Everest i drajveri i V-tuner 3 tuner govore isto. Nije mi jasno da li ovi iz Gigabyte-a uopće testiraju te kartice i zašto stavljaju pasivne hladnjake. Pa nije to radeon X-300se pa da se ne grije. Izgleda da ne gine jedan zalman na karticu. Proučio sam kako se stavlja, samo me je frka da nešto ne zeznem. Da li ima netko iskustva s tim? Kako je završilo? Koliko su pale temperature? Dok ovo pišem teperatura kartice je 72 C.
![]() |
#7 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Ako se nisi opekao na 116°C dok je pokazivalo, onda definitivno ili senzor laže ili kontakt pasivca i jezgre nije dobar (ili pasta među njima). Ljudi se opeku na puno manje temperature, a kamoli na 116°C |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Temperatura u idle-u mi je bila 53-54 sad je oko 10 °C manja. S tim da mi vent na Zalmanu radi na 5V (malo osjetljiv na buku). U loadu je možda nekih 48-49 °C, sa starim hladnjakom s penjala do 65-68 °C. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
ne kužim pa zar ti je teško stavit na nju fan od 80 ili 92mm i riješio si problem.. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
a zasto, moze slobodno staviti onaj al-cu koji nije preskup (cu daje nesto bolje rezultate logicno ali nakon ovog pasivca graficka ce mu ionako misliti da je na sjevernom polu ![]() a da ne spominjem da je on puno elegantnije rjesenje ![]() jedino ako mu je bitna razina buke u kucistu neka ne uzima led varijante jer one na 5V se bas i ne vrte kako treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
Stavio zalmana
Konačno sam stavio zalmana vf700cu i temperatura pala na 30-32 bez opterećenja. Nisam stigao igrati Fear zbog obaveza, ali ću je obavezno testirati barem nekoliko sati. Stvarno je zalman prava stvar. Prije njega sam stavio jedan 80mm vent na kućište i on mi je snizio temperaturu za 10 C, sa 70 na 60 c. Zalman je sam skinuo 30-tak stupnjeva. Znači kom se grafička grije zna se što raditi. P.s . zalmana sam stavio na 12V.
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
da ne otvaram novu temu, imam slican "problem" sa Gigybyte 7600GS karticom samo sto je moja PCI express sa silent pipe hlađenjem (kartica detaljno opisana u moj komp) temperature se krecu od 50 do 60 strupnjeva s tim da sam na stranicu kucista usaravfio 12 cm ventilator koji puse po kartici, dali je tih, u prosjeku 55 stupnjeva ok ili bi trebao staviti zalmana? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
to je u redu ali od zalmana glava ne boli. kao sto sam vec napisao rijec je o dugotrajnoj investiciji koja ce nadzivjeti tu tvoju graficku a cijena i nije nesto specijalno strasno. al-cu je ta mid-range kartice uvijek posve dovoljan, polovnjak kupis za 50-70kn a ni od novog neces umrijet. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
istina. i ja sam sa svojom 6600gt imo problema sa temperaturom i kada sam ugradio zalmana radi ko po loju. ![]() zalman za uvjek. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Zalman uspjesno postavljen vise na http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=69578 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|