|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
zašto koristiti flac
Zašto koristiti flac. Mislim da na kompu nije moguće osjetiti razliku između mp3-a i flac-a. Čak i da imate bolju karticu i zvučnike. Razlika se vjerovatno može osjetiti na hifi sustavu ali većina tih komponenti ne podržava flac. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Itekako se može osjetiti, ja na svojoj integriranoj zvučnoj kartici osjetim kvalitetniji zvuk .flac naspram .mp3 fajlova. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Osjeti se, i netreba imat hi-fi komponente. Na mojim zvucnicima iz siga se cuje nest razlike, a itekako na sony zvucnicima koji su kostali 1000kn par (dakle miljama od hi-fi zvucnika) Inace, najradije zakurim cd i slusam ga na CD playeru iz ranih 90-tih. ![]() Takoder sony. ![]()
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2006
|
itekako se čuje razlika (pogotovo ako je mp3ca na 128kbit, od 192kbit se stanje popravlja ali opet ima razlike) na pristojnim zvučnicima, čak i sa novijim integriranim zvučnim karticama.. naravno pod uvjetom da imaš imalo sluha. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
*
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Jeste li sigurni da se ne radi o autosugestiji ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Émile Flournoy
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
24bitni LPCM sa Chesky dvd-a zvuči 5x bolje od flaca na istoj zvučnoj. Prijatelj nevidi razliku između dvd-a, divix-a i hdtv-a ![]() Od mp3-a na istom stupnju kompresije bolje zvuči ogg i meni je uvijek bio najdraži loosy format za strpati što više muzike na jedan cd. Inace neznam kako ti, ali ja nevolim slušati mp3 cd kompilacije ni u autu jer radije napravim par kompilacija na CDRW-ovima koje složim onim redom kojim ih hocu cuti . Dok sam imao 20GB mp3-ca na kompu nikada nisam poslušao pola toga. Sada imam 20GB flaca i svaki dan ih cujem sve. Nije bitno natrpati comp sa mp3-cama pa se natjecati sa društvom ko ima više GB nego tu muziku i slušati. Kafići su druga stvar i njima je najbolje natrpati disk sa mp3-cama i vrtiti ih bez ikakvog redosljeda. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
Datum registracije: Mar 2006
|
Citiraj:
Ali u biti onošto tebe zanima je sljedeće: ako izripaš snimak sa originalnog cd-a u mp3 320kbit, prosječni (nezahtjevni) slušatelj neće primjetiti razliku iz jednostavnog razloga što se ne zamara detaljima. Dok će s druge strane osoba istančana sluha i ukusa, kao što rekoh, itekako primjetiti razliku. Slikovito bi se ta razlika mogla opisati kao npr. rezolucija kod monitora: stavi monitor na 60hz i onda usporedi sliku na istom monitorom sa 85hz... kužiš? To bi otprilike izgledalo ovako: mp3=60hz / flac=85hz. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
The Geek Wants Out
Datum registracije: Feb 2005
|
poanta je u tome da kad jednom izripaš CD u mp3 više nikad ne možeš dobiti originalnu kvalitetu zvuka a jednog dana ćeš možda imati opremu na kojoj češ čuti razliku... osim toga iz flaca vrlo jednostavno uvijek možeš rekodirati u mp3 ili u bilo koji losy ili losseless format koji ti u tom trenutku treba tako da po meni nije pitanje zašto koristiti flac nego zašto ne...
![]() |
#14 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
evo od petka slusam Metallicu u flac-u (prije mp3) i u najmanju ruku uzivam u razlici, koja se opako osjeti i na mojim ŽNJ zvucnicima, kao i na sluskama od 70 kn. Nadam se da cu uskoro cuti razliku i na puno kvalitetnijem sustavu, makar na dark sajd ![]() btw. netko je spomenio ogg. Covjek kod kojeg sam na praksi mi je nesto pricao o toj temi, kaze da, za razliku od ogg-a, mp3 uz spektar koji ljudsko uho "ne cuje", jednostavno izreze sve razlike u zvuku manje od odredjenog vremenskog intervala, koji uho takodjer ne primjecuje (sad cu bubnit, sve razlike manje od 10 ms - milisekundi). Pri dekodiranju vjerojatno to ispuni tisinom. E sad koliko je ovo tocno, nije me ni briga, ako se nekome da potrazit na netu nek okaci link ![]() EDIT Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
*
|
Citiraj:
Jos uvijek je mp3 u vecini, ali lossless formati su sve zastupljeniji. Ovisi gdje gledas. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Émile Flournoy
|
Torrenti su puni dobre muzike u flacu. CD spržen iz mp3-ca je opet bolje izripati u neki loosless format jer ce mp3 opet kompresirati ono što je vec bilo kompresirano. MP3 je kompliciran za objasniti i trebalo bi napisati jedan cijeli sticky o tome što on u biti radi. Prijatelj je pisao seminarski rad na tu temu. Jedna od faza mu je i maskiranje, a radi se o tome da ako postoje dva tona koja se preklapaju i jedan od njih je glasniji, mp3 ostavlja samo onaj glasniji kokjeg još poglasnjuje, a onaj drugi stišava ili skroz uklanja. Primjer maskiranja u praksi je kada ste u disku i prijatelj vam nešto govori, a vi ga nečujete od okolne buke. MP3 bi u tom slučaju pojačao muziku i odhebao prijatelja. Naravno da je je to sve na papiru savršeno, ali je ljudsko uho daleko kompliciranije i svatko sa dobrim sluhom mora primjetiti kako mp3 uništava dinamiku, smanjuje frekvencijski raspon i pohladnjuje zvuk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
![]() Tko god ima flat nema sta razmisljat. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
flac vs mp3 128kb/s razlika je ogromna bar meni . tako da sve vrijedno slusanja skidam u flacu jer je dosta bolji.
![]() |
#24 |
daysleeper
Datum registracije: Apr 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
*
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Banned
|
Citiraj:
![]() ![]() Kod mene je većina 160 kb/s i 128kb/s ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Émile Flournoy
|
Citiraj:
Neću više ako to kod flac-a ima nekakvu posebnu ulogu. Flac prvo sa frontendom dekodiram u wav, a onda wav bacim u eac i spržim na neki kvalitetni cd, obično Verbatim na 16x. Negdje sam pročitao da linijski playeri najbolje ćitaju cd-ove spržene na 8x ali je meni isto i 8x i 40x ako je cd kvalitetan i prženje prođe bez problema. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|