PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   zašto koristiti flac (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=66762)

toni101 15.04.2007. 22:41

zašto koristiti flac

Zašto koristiti flac. Mislim da na kompu nije moguće osjetiti razliku između mp3-a i flac-a. Čak i da imate bolju karticu i zvučnike.
Razlika se vjerovatno može osjetiti na hifi sustavu ali većina tih komponenti ne podržava flac.
Hvala

frANZi 15.04.2007. 22:44

Itekako se može osjetiti, ja na svojoj integriranoj zvučnoj kartici osjetim kvalitetniji zvuk .flac naspram .mp3 fajlova.

SPLiFF 15.04.2007. 23:03

daleko od toga da se ne osjeti. Za arhiviranje takodjer koristan.

Panzer 15.04.2007. 23:07

Osjeti se, i netreba imat hi-fi komponente. Na mojim zvucnicima iz siga se cuje nest razlike, a itekako na sony zvucnicima koji su kostali 1000kn par (dakle miljama od hi-fi zvucnika)
Inace, najradije zakurim cd i slusam ga na CD playeru iz ranih 90-tih. :D
Takoder sony. :D

technix 15.04.2007. 23:13

Citiraj:

Autor toni101 (Post 700436)
Zašto koristiti flac. Mislim da na kompu nije moguće osjetiti razliku između mp3-a i flac-a. Čak i da imate bolju karticu i zvučnike.
Razlika se vjerovatno može osjetiti na hifi sustavu ali većina tih komponenti ne podržava flac.
Hvala

itekako se čuje razlika (pogotovo ako je mp3ca na 128kbit, od 192kbit se stanje popravlja ali opet ima razlike) na pristojnim zvučnicima, čak i sa novijim integriranim zvučnim karticama.. naravno pod uvjetom da imaš imalo sluha.

rams 15.04.2007. 23:43

Da prupitam odmah, pretpostavljam da ako je pjesma vec kodirana u mp3, prekodiranje u flac nece imati ucinka?

morph 15.04.2007. 23:49

Citiraj:

Autor rams (Post 700501)
Da prupitam odmah, pretpostavljam da ako je pjesma vec kodirana u mp3, prekodiranje u flac nece imati ucinka?

Ne, ne mozes iz losije kvalitete dobiti bolju.

toni101 15.04.2007. 23:55

Jeste li sigurni da se ne radi o autosugestiji :). Govorim o mp3-u u najboljoj kvaliteti.

rams 15.04.2007. 23:56

Ocekivan odgovor ali pitao sam radi reda ;)

Doom 16.04.2007. 00:40

Citiraj:

Autor toni101 (Post 700513)
Jeste li sigurni da se ne radi o autosugestiji :). Govorim o mp3-u u najboljoj kvaliteti.

Flac zvuči puno bolje od najboljeg mp3-a na integriranoj zvučnoj sa malo boljim slušalicama.
24bitni LPCM sa Chesky dvd-a zvuči 5x bolje od flaca na istoj zvučnoj.
Prijatelj nevidi razliku između dvd-a, divix-a i hdtv-a :D tako da ni on ni ti nemate razloga gušiti tvrdi disk sa flac-om.
Od mp3-a na istom stupnju kompresije bolje zvuči ogg i meni je uvijek bio najdraži loosy format za strpati što više muzike na jedan cd.
Inace neznam kako ti, ali ja nevolim slušati mp3 cd kompilacije ni u autu jer radije napravim par kompilacija na CDRW-ovima koje složim onim redom kojim ih hocu cuti . Dok sam imao 20GB mp3-ca na kompu nikada nisam poslušao pola toga. Sada imam 20GB flaca i svaki dan ih cujem sve. Nije bitno natrpati comp sa mp3-cama pa se natjecati sa društvom ko ima više GB nego tu muziku i slušati.
Kafići su druga stvar i njima je najbolje natrpati disk sa mp3-cama i vrtiti ih bez ikakvog redosljeda.

technix 16.04.2007. 00:52

Citiraj:

Autor toni101 (Post 700513)

ne radi se o autosugestiji, i da je mp3 u najboljoj kvaliteti izripan on opet gubi dio spektra izvornoga zvuka zbog svoje metode kompresiranja - izbacivanjem pojedinih dijelova signala, što nije slučaj kod lossles formata.
Ali u biti onošto tebe zanima je sljedeće: ako izripaš snimak sa originalnog cd-a u mp3 320kbit, prosječni (nezahtjevni) slušatelj neće primjetiti razliku iz jednostavnog razloga što se ne zamara detaljima. Dok će s druge strane osoba istančana sluha i ukusa, kao što rekoh, itekako primjetiti razliku.
Slikovito bi se ta razlika mogla opisati kao npr. rezolucija kod monitora: stavi monitor na 60hz i onda usporedi sliku na istom monitorom sa 85hz... kužiš?
To bi otprilike izgledalo ovako: mp3=60hz / flac=85hz.

SRV 16.04.2007. 07:23

Ma kakvi, flac je bar 100Hz :D (ima ljudi i kojima je 85 malo :D)

crn 16.04.2007. 10:18

poanta je u tome da kad jednom izripaš CD u mp3 više nikad ne možeš dobiti originalnu kvalitetu zvuka a jednog dana ćeš možda imati opremu na kojoj češ čuti razliku... osim toga iz flaca vrlo jednostavno uvijek možeš rekodirati u mp3 ili u bilo koji losy ili losseless format koji ti u tom trenutku treba tako da po meni nije pitanje zašto koristiti flac nego zašto ne...

SPLiFF 16.04.2007. 10:30

evo od petka slusam Metallicu u flac-u (prije mp3) i u najmanju ruku uzivam u razlici, koja se opako osjeti i na mojim ŽNJ zvucnicima, kao i na sluskama od 70 kn. Nadam se da cu uskoro cuti razliku i na puno kvalitetnijem sustavu, makar na dark sajd :D

btw. netko je spomenio ogg. Covjek kod kojeg sam na praksi mi je nesto pricao o toj temi, kaze da, za razliku od ogg-a, mp3 uz spektar koji ljudsko uho "ne cuje", jednostavno izreze sve razlike u zvuku manje od odredjenog vremenskog intervala, koji uho takodjer ne primjecuje (sad cu bubnit, sve razlike manje od 10 ms - milisekundi). Pri dekodiranju vjerojatno to ispuni tisinom. E sad koliko je ovo tocno, nije me ni briga, ako se nekome da potrazit na netu nek okaci link :)

EDIT

Citiraj:

Autor crn (Post 700712)
poanta je u tome da kad jednom izripaš CD u mp3 više nikad ne možeš dobiti originalnu kvalitetu zvuka a jednog dana ćeš možda imati opremu na kojoj češ čuti razliku... osim toga iz flaca vrlo jednostavno uvijek možeš rekodirati u mp3 ili u bilo koji losy ili losseless format koji ti u tom trenutku treba tako da po meni nije pitanje zašto koristiti flac nego zašto ne...

dobro covjek kaze, a na jedan DVD recimo da mozes spalit 8-10 albuma u flac-u, zar to nije dovoljno? :)

buljo 16.04.2007. 10:46

Večina tog što se dobije na CDima je uglavnom mp3, onda FLAC je upitan, osim ako se radi o Audio CDu.
I razni linkovi na netu.. sve po redu mp3

morph 16.04.2007. 12:12

Citiraj:

Autor crn (Post 700712)

Točno to...zašto se u startu ograničavati?

Citiraj:

Autor buljo (Post 700731)
I razni linkovi na netu.. sve po redu mp3

Jos uvijek je mp3 u vecini, ali lossless formati su sve zastupljeniji. Ovisi gdje gledas.

Doom 16.04.2007. 18:52

Torrenti su puni dobre muzike u flacu.
CD spržen iz mp3-ca je opet bolje izripati u neki loosless format jer ce mp3 opet kompresirati ono što je vec bilo kompresirano.
MP3 je kompliciran za objasniti i trebalo bi napisati jedan cijeli sticky o tome što on u biti radi. Prijatelj je pisao seminarski rad na tu temu.
Jedna od faza mu je i maskiranje, a radi se o tome da ako postoje dva tona koja se preklapaju i jedan od njih je glasniji, mp3 ostavlja samo onaj glasniji kokjeg još poglasnjuje, a onaj drugi stišava ili skroz uklanja. Primjer maskiranja u praksi je kada ste u disku i prijatelj vam nešto govori, a vi ga nečujete od okolne buke. MP3 bi u tom slučaju pojačao muziku i odhebao prijatelja. Naravno da je je to sve na papiru savršeno, ali je ljudsko uho daleko kompliciranije i svatko sa dobrim sluhom mora primjetiti kako mp3 uništava dinamiku, smanjuje frekvencijski raspon i pohladnjuje zvuk.

SRV 16.04.2007. 20:41

Citiraj:

Autor crn (Post 700712)

Da imam flat 100% bih koristio, no ovako sa 3GB limita... :(

Tko god ima flat nema sta razmisljat. :D

bego2 16.04.2007. 21:39

Dobar mi je i mp3 ne treba zvuk biti ***eno čist.:D

Samo kad slusam na cd-pleyeru kojega vise nemam.:(

Doom 16.04.2007. 23:19

Citiraj:

Autor bego2 (Post 701340)

Samo kad slusam na cd-pleyeru kojega vise nemam.:(

MP3 u Westre :banned:
:D

Codiac 17.04.2007. 00:53

flac vs mp3 128kb/s razlika je ogromna bar meni .

tako da sve vrijedno slusanja skidam u flacu jer je dosta bolji.

tOta 17.04.2007. 08:00

Odsada provjerene albume potrudicu se da nabavim u FLAC :D
The Dark Side of The Moon @ FLAC - milina :)

bego2 17.04.2007. 12:58

Citiraj:

Autor Doom (Post 701464)
MP3 u Westre :banned:
:D

Početnik audiofil.:D

fairy 17.04.2007. 14:35

Citiraj:

Autor bego2 (Post 701340)

meni isto :) većina mp3ica mi je od 192kbps naviše... a ionak nemam dosta veliki hard za svu tu mjuzu u flac formatu :D :lol2:

mrga 17.04.2007. 14:59

meni je na mp3cama ispod 192 k bas totalno šuplji :zdero2:

flac je zakon :dobar:

Darth Vader 17.04.2007. 15:07

nadam se da kad koristite flac, tj. kada ga snimate snimate to sa cd snimačom (ne DVD) pri brzini do 8x inače niš od tog...

morph 17.04.2007. 17:02

Citiraj:

Autor Darth Vader (Post 701864)
nadam se da kad koristite flac, tj. kada ga snimate snimate to sa cd snimačom (ne DVD) pri brzini do 8x inače niš od tog...

mislis kada se flac snima kao flac ili kada se iz flaca snima audio cd?

Darth Vader 17.04.2007. 17:45

Citiraj:

Autor morph (Post 701948)
mislis kada se flac snima kao flac ili kada se iz flaca snima audio cd?

kada snimaš audio cd

bego2 17.04.2007. 19:55

Citiraj:

Autor fairy (Post 701845)
meni isto :) većina mp3ica mi je od 192kbps naviše... a ionak nemam dosta veliki hard za svu tu mjuzu u flac formatu :D :lol2:

Moj 320gb ima jos 93gb slobodno, zamisli šta je na njemu, mjuzaaaa. Kad bude para moram uzet samo yebenu zvučnu i intekonekcijske kablove ili pak napravit jer ove kaj sam sklepao nisu dosta dugački.:D:(

Kod mene je većina 160 kb/s i 128kb/s:kafa:

Doom 17.04.2007. 20:04

Citiraj:

Autor Darth Vader (Post 701864)

Zašto?
Neću više ako to kod flac-a ima nekakvu posebnu ulogu.
Flac prvo sa frontendom dekodiram u wav, a onda wav bacim u eac i spržim na neki kvalitetni cd, obično Verbatim na 16x.
Negdje sam pročitao da linijski playeri najbolje ćitaju cd-ove spržene na 8x ali je meni isto i 8x i 40x ako je cd kvalitetan i prženje prođe bez problema.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:16.