Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.03.2007., 13:12   #31
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Za masu - tezinu si u pravu
Vjetric da ali ne osjecas tezinu ptice.
Poanta kovita je da pritisak - potisak djeluje u vise smjerova, a ne samo striktno dolje.
Lako rijesiti.
Ako neko ima papigu ili nekog ftica doma nek ga stavi na kuhinjsku vagu, pokrije s nekom prozirnom kutijom i natjera ga da malo poleti.

Ko ima uvjete bilo bi lijepo da napravi pokus.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa
rib@ je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2007., 13:18   #32
Arcom
DIY freak

Arcom's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Jedina papiga koju imam doma je sestra, ali ona nazalost ne leti

Procitaj ponovno moj post, zadnji odlomak koji sam dodao, pa ces vidjet zasto ukupna tezina ostaje ista.
Arcom je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2007., 13:24   #33
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Arcom Pregled postova
Jedina papiga koju imam doma je sestra, ali ona nazalost ne leti

Procitaj ponovno moj post, zadnji odlomak koji sam dodao, pa ces vidjet zasto ukupna tezina ostaje ista.
Da, ali ako je to zatvoreni sustav onda cajger na vagi nebi smio niti malo trznuti, a ne vjerujem da nece.

Djelomicno se slazem s tobom, ali gdje je pritisak helikoptera na 500m ili 1500 visine - ne osjeti se nimalo, pa kako onda on djeluje na zemlju?
Edit: Jos sam uvijek uvjeren da ce vaga pokazivati razliku kad ptice sjede, a kad lete u kamionu.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa
rib@ je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2007., 14:30   #34
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Neće proći i dosta!
frANZi je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2007., 14:49   #35
mat
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor frANZi Pregled postova
Neće proći i dosta!
mat je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2007., 16:09   #36
Big Guy
RPG player
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
ptice nikako nebi mogle letjeti u zatvorenom kontejneru jer im treba prostor za let, jedino je kolibrić dovoljno mali i ima dovoljnu brzinu mahanja krilima da leti na mjestu
tu je odmah riješeno letenje ptica

u slučaju kontejnera punog kolibrića koji bi letjeli na mjestu ne bi razlike u težini (težina je u Newtonima) jer je to zatvoreni sustav - da kontejner ima dovoljno velike rupe za slobodan protok zraka onda bi bila razlika ovako nejer se isti zrak stalno mješa i ništa se ne napravi
npr da su ptice vani i da je kamion na vagi a ptice se nogama uhvate za kamion i pokušaju letjeti onda bi smanjile težinu kamiona (masu ne)

i btw
krila bumbara (muhe, pčele itd) su različite u odnosu na krila ptice jer su im krila ravna a lete tako da stvaraju vrtloge okolo svojih krila koji ih podižu (ne znam kako točno, bilo je na fizici baš taj primjer), dok ptice lete nekom brzinom (ne mogu letjeti na mjestu) i krilo im je na početku deblje i zaobljeno a na kraju je šiljasto i tanko tj debljine pera (kao i krilo aviona čija krila su napravljena prema pticama) a lete tako da se iznad krila stvara manji tlak nego iznad i taj veći tlak drži pticu u zraku iako ima samo raširena krila a ne maše s njima

@Arcom
ako stojimo na vagi i iznad nas leti ptica težina bi bila veća ali zanemarivo jer ovisi o udaljenosti ptice, velićini njenih krila, brzini mahanja, faktoru kojim se rasprši zrak (zrak se mješa svakako i ne djeluje ravno dolje već ode u sve strane) i površini na koju to sve djeluje
ako puhnemo okomito na papir onda se ne miće, ali ako puhnemo tako da dio vala "udara" u površinu na kojoj je papir onda će taj zrak ukoliko je dovoljne snage podići papir tj pomaknut će ga

@PointDexter
ako most nije nov onda je napisano dozvoljeno 70% od 100% moguće nosivosti pa par ptica ne bi ništa značilo ali to nije pitanje

@mat
primjer s magnetskim silom je dobar ali nije sličan ovome jer je to druga sila koja dolazi od vanjskog izvora i nema veze s težinom zraka ili gravitacijom u ovom slučaju

Zadnje izmijenjeno od: Big Guy. 01.03.2007. u 20:38.
Big Guy je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2007., 16:28   #37
Arcom
DIY freak

Arcom's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Big Guy Pregled postova
...ako stojimo na vagi i iznad nas leti ptica masa bi bila veća ali zanemarivo jer ovisi o udaljenosti ptice, velićini njenih krila, brzini mahanja, faktoru kojim se rasprši zrak (zrak se mješa svakako i ne djeluje ravno dolje već ode u sve strane) i površini na koju to sve djeluje...
Masa ostaje ista, samo se tezina moze mijenjat
Ali opet, kao sto si rekao, tezina ce se ipak povecat...sitno, ali ce se povecat.

Inace, ptice lete kao avion (i obrnuto), da, ali ptica ne uzlijece tako da se zaleti 100 km/h i obrusi niz liticu nego mase krilima da stvori dovoljan potisak da se podigne (kao npr. harrier avioni).

No dobro, kamion nece bit nista laksi i to je to. Ptice su...iz Alfredovog filma
Arcom je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2007., 16:42   #38
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Ono što se dešava u kontejneru je zatvoreni sustav ali odnos kamona kontejnera i podloge više nije zatvoreni sustav.

Sami uzgon mora biti veći od mase ptice kako bi ptica poletjela. Sami pritisak od uzgona se prenosi sa plohe kontejnera na kamion te konačno na podlogu. (ključno je da se to desi prije dolaska na most) Ptica koja leti stvara jako mali uzgon i vektor smjera nije vertikalan. Ptice postaju potencionalna energija.

ODGOVOR JE: DA
MIK je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2007., 20:45   #39
Big Guy
RPG player
Moj komp

@Arcom
da,da samo se težina mjenja, žurio sam jer sam morao na faks pa sam malo sj.... edited...

ptice slično uzlijeću kao harrier, one krilima stvore pritisak potreban za dizanje od tla a harrier ga stvori s puhanjem zraka što je u principu isto uzlijetanje samo napravljeno na drugi način
razlog zbog kojeg avioni uzlijeću tako da zalete nekom brzinom jer ne mogu mahati krilima, a da i mogu za to bi trebala organska tehnologija koja neće biti dostupna bar još ovo stoljeće
Staro 02.03.2007., 09:01   #40
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Evo mog mišljenja:

1. Ako je kavez "otvorenog" tipa (sa rešetkama) - da. Zato što ptica u zraku nema veze sa kamionom, a tlak koji njena krila stvaraju se "ispuše" jer vjetar od krila izlazi kroz prostor između rešetki.

2. Ako je kavez hermetički zatvoren. - ne. Zato što je i zrak i ptica dio kamiona onda. Uvijek je masa ista. Bez obzira da li ptica leti ili ne.

Member of [SW]' CoD2 clan. Join us!

Moji DIY projekti i sl.: http://vidosprojects.freei.me/
Vido je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2007., 09:14   #41
thuNdeR
Premium

thuNdeR's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Vido Pregled postova
Evo mog mišljenja:

1. Ako je kavez "otvorenog" tipa (sa rešetkama) - da. Zato što ptica u zraku nema veze sa kamionom, a tlak koji njena krila stvaraju se "ispuše" jer vjetar od krila izlazi kroz prostor između rešetki.
pobjegle bi
thuNdeR je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2007., 09:18   #42
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
@thuNdeR

Mislio sam na sokole i supove kojima je to pre usko da pobjegnu

Member of [SW]' CoD2 clan. Join us!

Moji DIY projekti i sl.: http://vidosprojects.freei.me/
Vido je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2007., 09:24   #43
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Autor Arcom Pregled postova
Masa ostaje ista, samo se tezina moze mijenjat
Citiraj:
Autor Big Guy Pregled postova
@Arcom
da,da samo se težina mjenja, žurio sam jer sam morao na faks pa sam malo sj.... edited...
Možeš/možete li mi samo reći kako se izračuna težina?

Zadnje izmijenjeno od: flajpan. 02.03.2007. u 11:58.
flajpan je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2007., 12:03   #44
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Gmaz Pregled postova
Največa zeza u zadatku je kaj je medij zrak, a ljudi obično ne shvaćaju ono kaj ne vide . Recimo da je medij voda, a umjesto ptica ste vi na dnu bazena. Dok prelazite preko mosta plivate. Jel ukupna težina manja? Ne
Je, manja je za masu (ili tezinu, nisam siguran) vode koja je istisnuta - sila uzgona :P

A tezina se racuna T=m*g, g=9.81

jelda, jelda?
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2007., 12:17   #45
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Citiraj:
Autor horza Pregled postova
neće biti lakši. kao što je rams rekao, sila koju ptice u zatvorenom sustavu stvaraju na podlogu je jednaka (veća) sili gravitacije na njihovu masu.
U 7. razredu osnovne sam imao prvi puta fiziku. Vjerujem da sam tu mozgalicu čuo u prvih 3 sata te fizike.

Postoje 2 odgovora:

- NEĆE jer je kamion hermetički zatvoren (ptice su dio kamiona letile one ili ne)
- HOĆE jer niti jedan kamion nije hermetički zatvoren pa ptice ne doprinose masi kamiona.

To je fizika. Može se sada jedino razglabati da li potisak ispod krila stvara opterečenje masi kamiona ili sl. Uglavnom stara "mozgalica" koja već davno (stoljećima) ima odgovor. U praksi to funkcionirati ne može.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2007., 13:04   #46
Gmaz
Old school
Moj komp

Gmaz's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova
Je, manja je za masu (ili tezinu, nisam siguran) vode koja je istisnuta - sila uzgona :P
Nema vode koja je istisnuta jer je kontenjer potpuno ispunjen vodom. Možda je malo zbunjujuće kaj sam napisal "plivaš", a trebalo bi "roniš"
Gmaz je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2007., 18:06   #47
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Tlak u vodi se prenosi u svim smjerovima, razlika u tlaku ovisi o dubini, ako se ne varam isto je i za zrak.

Pošto je ovdje mala relativna razlika u visini (s obzirom na apsolutnu visinu zraka) možemo uzeti da je tlak zraka koji djeluje na oplatu kontejnera u svim smjerovima isti.
Ako bi ptice dovoljno dugo jedrile (npr. albatros) dok kamion ne pređe most možda bi upalilo.
To znači da ptice ne lamataju krilima nego lagano gube na visini kao jedrilica.

Možda sam u krivu ali evo da neko zastupa opciju da može proći!
Staro 03.03.2007., 13:22   #48
Sam Fischer
Džabe si krečio!
Moj komp

Sam Fischer's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Popričali smo baš o tome neki dan sa profesorom iz fizike.
Fora je u tome što kad ptice polete stvaraju vrtlog zraka, koji jedim djelom djeluje ravno na podlogu u smijeru gravitacije, a jedan dio djeluje na stijenke kontenjera. Tako da - KAMION ĆE BITI LAKŠI, ali ne u potpunosti za težinu ptica, ali sigurno hoće
Sam Fischer je offline   Reply With Quote
Staro 03.03.2007., 19:00   #49
hmmm
Premium
Moj komp

hmmm's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
ne moze biti laksi zbog djelovanja na stijenke, barem po mom misljenju je to je kao da kazes da umjesto da stojis u kamionu izvedes onu james bond pozu kad se rukama i nogama odgurujes od suprotnih zidova. mislim da onda kamion nebi izgubio na tezini valjda jer ze stvara moment koji opet djeluje na tezinu ili stajaznam
hmmm je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2007., 09:37   #50
Ozy
Spužva Bob Skockani.. :XD
Moj komp

Ozy's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Autor MIK Pregled postova
Ono što se dešava u kontejneru je zatvoreni sustav ali odnos kamona kontejnera i podloge više nije zatvoreni sustav.

Sami uzgon mora biti veći od mase ptice kako bi ptica poletjela. Sami pritisak od uzgona se prenosi sa plohe kontejnera na kamion te konačno na podlogu. (ključno je da se to desi prije dolaska na most) Ptica koja leti stvara jako mali uzgon i vektor smjera nije vertikalan. Ptice postaju potencionalna energija.

ODGOVOR JE: DA
Jel tebe zrak diže na gore,kad recimo mlataraš rukama... Uzgon je stvar tekućina...
Mislim pročitao sam sad sve,i stvarno ima bisernih odgovora u globalu...
Inače slažem se s Rakom...

Nego komentar-dva... :
-jesu to ptice ili pilići BROJLERI ili pak kokoše šta prelete max. metar-dva..to stvara veliku razliku u sili vazdušno-težinskog omjera...
- taj šofer šta vozi to je fakat neki glupan aa... Riskirat pošiljku,kamion i konačno,ali ipak ne i najgore (obzirom da će biti glupan manje na svijetu...),riskira i sebe...ili mu to nije ni bitno...čovjek mora saznat odgovor pa će probat stim kamionom preć aaa?;pa kud puklo da puklo..
- Dobar način za švercanje kakve robe,droga,škampi... Idemo recimo u Italiju i imaš prijavljeno - prevozish ribu - a onda unutra i gomila ptica,svakoj na noge svezan po jedan škamp...i sve štima sa težinom,nisi u pretovaru jer uzbuniš ptice da lete i usput nose škampe...

Izvinte ekipa,ali morao sam malo na za.je.banciju okrenut,od sinoć nisam svoj;a vidim ovdje odgovora bisernih i svega,bash me nasmijalo i inspiriralo da i ja prospem malo pameti ko' đubra po livadi...

Mushkin Redline @1000Mhz 5-5-5
XFX 9600GSO @680/1700 || 2000Mhz
Seagate Gonzales 250GB & 320GB && Spinpoint F1 500GB
Coolermaster Elite Power RS460; Sharkoon Silvation; LG GH22NP20/LG GH20NS10/Pioneer DVR107D/Pioneer 216DBK/ Samsung SH-S223F; Logitech MX518; Philips 190P7ES 19" LCD
Ozy je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2007., 10:33   #51
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
mi smo bar iznjeli svoja misljenja, a ti si popljuvo, okrenio se i oso. A ono za uzgon je bilo unutar konteksta, da ne bi mislio da sam rekao da na ptice djeluje sila uzgona :P
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2007., 20:06   #52
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

@Ozy
Kad sam napisao uzgon mislio sam na potisak (lapsus)

Ovo shvati kao logički zadatak a ne kolko je frajer lud i druge gluposti...

Ja i dalje mislim da će ptice koje jedrenjem gube na visini smanjiti težinu vozila a ako ti misliš da to ne stoji možeš to ARGUMENTIMA opovrgnuti.

Neka mi netko odgovori na ovo: Kontejner je hermetički zatvoren a za strop kontejnera je zakačen teret. Ako se teret otpusti i počne padati da li će kontejner izgubiti na težini?
Staro 06.03.2007., 01:04   #53
Ozy
Moj komp

Ozy's Avatar

Odgovor : Hoće,izgubit će u tom trenu na masi odnosno na težini sve dok teret ne prizemlji...jer težinu teretu u tom trenutku padanja poništava G 9.78-9.83 (aprox. 9.81) m/s2 sila...

Inache za ovo sa kamionom nemam šta pisat,slažem se sa RAK-om i amen... A i bio sam malo pjan pa sam okrenuo na zaj.ebanciju... Znam da je mozgalica a ne vic u pitanju.

Coolermaster Elite Power RS460; Sharkoon Silvation; LG GH22NP20/LG GH20NS10/Pioneer DVR107D/Pioneer 216DBK/ Samsung SH-S223F; Logitech MX518; Philips 190P7ES 19" LCD
Staro 06.03.2007., 15:30   #54
Sir Shmirkly
Premium

Sir Shmirkly's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Neće proći jer vozač vani lupa po kamionu i plaši ptice, a kad uđe u kamion one budu sjele..
Sir Shmirkly je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2007., 16:40   #55
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova
A tezina se racuna T=m*g, g=9.81

jelda, jelda?
Računa se da, tako -> G=m*g

Pitao sam to zbog ovih pametnih izjava da se težina mijenja dok masa ostaje ista, a iz formule se vidi da težina ovisi o masi i o akceleraciji sile teže, no kako se ova zadnja ne mijenja iz aviona je vidljivo da težina ovisi o masi tako da se nikako ne može promijeniti težina bez promjene mase
Staro 06.03.2007., 17:05   #56
bude
Warcraft III TFT

bude's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Citiraj:
Autor flajpan Pregled postova
Računa se da, tako -> G=m*g

Pitao sam to zbog ovih pametnih izjava da se težina mijenja dok masa ostaje ista, a iz formule se vidi da težina ovisi o masi i o akceleraciji sile teže, no kako se ova zadnja ne mijenja iz aviona je vidljivo da težina ovisi o masi tako da se nikako ne može promijeniti težina bez promjene mase
Ako cemo cjepidlacit g se smanji kad je ptica udaljenija od zemlje..
Saphire x700 pro
2x80 GB @ RAID0

bude je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2007., 17:36   #57
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Citiraj:
Autor bude Pregled postova
Ako cemo cjepidlacit g se smanji kad je ptica udaljenija od zemlje..
... Zanemarivo, tek na većim visinama:
Citiraj:
Za gravitacijsko privlačenje na visinama koje su usporedive s polumjerom Zemlje treba koristiti opći zakon gravitacije.
g se mijenja i sa zemljopisnom širinom - ovo 9.81 m/s2 vrijedi za 45 stupnjeva zemljopisne širine.

P. S. Treba ipak prije proučiti 2. Newtonov zakon
Staro 06.03.2007., 18:47   #58
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Pola ovih postova nijesam nimalo razumio, treba pitat nekog šofera

Nego evo vam nešto jednostavnije što tjera na razmišljanje : Kakvu boju poprimi štrumf kad ga zadaviš ?
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2007., 19:03   #59
Ozy
Moj komp

Ozy's Avatar

Bijelu...

Staro 06.03.2007., 19:55   #60
Big Guy
RPG player
Moj komp

Citiraj:
Autor flajpan Pregled postova
P. S. Treba ipak prije proučiti 2. Newtonov zakon
2. Newtonov?

valjda Newtonov zakon za gravitaciju

http://img178.imageshack.us/img178/3606/formuledk8.jpg

i g se mjenja s širinom jer je Zemlja spljoštena na polovima tako da ipak ovisi o udaljenosti od središta Zemlje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na