|
![]() |
#211 | |
[SW]'V^idO
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
![]() |
#212 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
E pa ista stvar ti je i s avionom. Avion umjesto mene ima mlazne motore koji ga tjeraju naprijed. ![]()
#214 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Da trenje je uvijek prisutno, ali u odnosu na avion zanemarivo. U zadatku je brzina kretanja aviona. Da je postavljen: obodna brzina kotaca i traka se krecu istom brzinom, tu bi nastao problem. Avion bi trebao mirovati da te brzine budu iste.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
#216 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
OK, ajmo s ovakvim eksperimentom, ako netko ima pokretnu traku doma. Stavite neka kolica na traku (mogu biti i rollerice, glavno da imaju kotace koji se slobodno okrecu). jeste? Sad kolica ucvrstite dinamometrom za neku fiksnu tocku izvan same pokretne trake, sa suprotne strane od one u kojem smjeru ce se pokretati traka(jedini nacin da dinamometar funkcinira,ne?). Uhvatite kolica ,naravno, za "tijelo", ne za obod kotaca (kome bi to uopce palo na pamet?). Jeste? pokrenite traku i pratite sto pokazuje dinamometar. ostavite traku da se vrti i i dalje gledajte dinamometar. Koliku silu pokazuje? Jeste si to zapisali? Sad ubrzajte traku. Pratite dinamometar. Koliku silu pokazuje dok se traka tako vrti? Jeste si to zapisali? Sad ubrzajte traku maksimalno koliko može i pratite dinamometar. Kolika je sila? E sad velicine tih sila usporedite sa potiskom tipicnog mlaznog motora (70-100kN) i zakljucite sami da li bi ta sila na tijelo sa slobodnim kotacima ikad bila dovoljna da sprijeci ovoliki potisak da pokrene tijelo naprijed. BTW, dok vam se kolica jos voze na traci, probajte ih lagano gurnuti prema naprijed.. mozete i jednim prstom. jeste? jesu se pomaknula naprijed? ako jesu, mislite li da vi sa prstom jedne ruke mozete dati vecu silu kolicima od mlaznog motora? ![]()
#217 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Ja i dalje ne kužim kako vam nije jasno da će poletjeti... Zadnj ipokušaj najlaičkijeg mogućeg objašnjenja... Uzmimo pokretnu traku koja se vrti 200 km na sat unatrag, i na njoj stoji mali djecji autic (namjerno ne koristim avion). Mali jadni djecji autic ima cetiri kotacica vulgaris. Dakle, nikakovog vlastitog pogona nema, reklo bi se da su u leru (isto kao i avion). Mali autic drzite s rukom, traka se vrti 200 km na sat u rikverc, kotaci se vrtte k'o blesavi, ali autic stoji ;-) (vi ga jeli drzite).... Kada pocnete gurati autic naprijed brzinom od 5 km na sat, on ce se u odnosu na stacionarnu tocku sa strane, kretati 5 km na sat, neovisno o tome da li se traka vrti 200, ubrza na 205, ili ubrza na 700kmh u suprotnom smjeru. Jedina razlika ce biti kotacici koji ce se brze ili sporije okretati u suprotnom smjeru... Sto se naseg problema tice, zamijenite autic sa avioncicem, i "ruku" mlaznim (ili propelernim, isti drek) motorima... i da.... avion ce krenuti naprijed ovisno o potisku svojih motora (minus trenje lezajeva) Tko shvatio.... shvatio..... tko nije... niti neće.... |
|
![]() |
![]() |
#218 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
nevjerojatno da ekipa ide koristit nekekve formule za rješenje, a do odgovora se dolazi običnim zdravo seljačkim razmišljanjem. ovdje ima ekipe koja uopće ne kuži da su traka, kotači na avionu, i sam avion, tri zasebna slučaja. VIDO - stvarno si zabrijao debelo... domy - ti si me razočarao, ja sam mislio da si pametan ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
Ja sam na početku mislio da pogi pokušava objasnit model aviona koji stoji onda mi je kasnije sinula da zna točno što oće jer je fora u pitanju... ![]()
![]() |
#220 |
Ursus maritimus tyrannus
Datum registracije: Jan 2007
|
Ponavljam, absolutely not. Uostalom, ovo je pitanje za popularne čajanke, di se ljudi po defaultu polariziraju oko znanstvenih nejasnoća. Pritom naglašavam da se to dešava zbog utjecaja cuge i/ili koječega, a poglavito zbog toga što nitko ne stigne razmisliti... Samo se priklone skupini i udri... Činjenica da avion poleti na ovaj način je potpuno nemoguća... Onda bi na nosačima aviona bile samo jako kratke trake i swusssh, ode avion u materinu... Kao što bi rekao Borat : "Naravno da je to moguće...... NAAAT" ![]()
#221 | |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
![]() |
#222 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
A u 3 pm, totalno sam u *urcu... Skontao sam stvar, hehe... ![]() ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
#223 | ||
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
ma što ti pričaš, ni vraga te nisam razumio.... Citiraj:
aj fala Bogu da si prokužio, bolje da se držiš software-a nego fizike ![]() |
||
![]() |
![]() |
#224 |
Ursus maritimus tyrannus
|
Ma kretao bi se on, ali protok zraka ispod krila? Ono od čega avioni lete? ne lete samo na snagu mlaznih motora, već na tlak i potlak oko krila. Da se radi o zračnom tunelu, da, ovako, na nekom polju sa trakom, apsolutno ne!!!
#225 |
driver
|
Dommy, suosjećam s tobom jer sam u brzopletosti i sam glasao da neće poletjeti, no kad sam promislio ( što bi stari ljudi rekli : uz pomoć štapa i kanapa ...) shvatio sam. Ionako je vražje trenje najveći razlog svih zemaljskih utrošaka silne energije za kretanje
#226 | |
Strichek Moderator
|
Citiraj:
Ono što buni ljude su motori koji na nijedan način nisu povezani sa kotačima i tu nastaje zabuna.
![]() |
#227 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
![]() Sad jedino ostaje pitanje koliko je traka zapravo dugačka da bi avion uhvatio zalet, ali ako pretpostavimo da je beskonačno duga, avion će poletiti. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
#228 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
aj molim te pročitaj topic od početka jer to očito nisi napravio, ili nisi čitao pažljivo. Avion će uz pomoć svojih motora krenuti unaprijed i postići brzinu kretanja koja mu je potrebna za uzlijetanje, normalno ta pokretna traka mora biti dužine koliko i klasična pista da ima po čemu voziti i razviti brzinu. nema veze što se, nazovimo je staza/traka vrti unazad u odnosu na njegove kotače, no to nema veze, jer mu kotači nisu pogonski već samo održavaju avion na tlu te smanjuju trenje dok avion ne postigne dovoljnu brzinu... daj razmisli bogamu malo bolje... traka ima utjecaj samo na kotače i na njihovu brzinu, a ne na cijeli avion. |
|
![]() |
![]() |
#229 |
driver
|
Naravno, samo je trebalo zamisliti i pretpostaviti da avion gura/vuče neka druga sila a ne mlazni motor, pa makar ga gurala i grupa Žderonja nakon dobre večere kod Bake: goood :
#230 |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Potpuno se slažem s tobom... u zračnom tunelu je caka... i to ne bilo kakvom... ukoliko je zračni tunel plave boje, opet neće poletjeti.... Tek nakon što se tunel ofarba žuto-zelenim prugama, avion će poletjeti... i niti sekunde prije toga... Za dodatno pojačanje uzgona se preporuča jedna vrata tunela opiturati crvenom bojom (i to po YUS-u, temeljna, pa dvije ruke japansko crvene, inače 'džaba).... |
![]() |
![]() |
#231 | |
driver
|
Citiraj:
![]() |
#232 |
Ursus maritimus tyrannus
|
Polako, sačekaj da ti dodje "iz gu7ice u glavu"... ![]() ![]() Uostalom, ima li tko dokaz? A šta, avion lebdi i njegova težina ne utječe na eksperiment u kojem treba poletjeti? Tko gura zrak ispod cijelog krila? Baba iz kioska? Ma daaa... NOT
#233 |
Ursus maritimus tyrannus
|
#235 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Dečki s obzirom na tehnička pitanja u ovoj raspravi predlažem da mi odemo našim političarima i da im predložimo da nam naprave jednu takvu pistu... ![]() S obzirom na naše HR građevinske poduhvate u zadnje vrijeme mislim da bi (uz dovoljnu pinkicu) bez frke dobili sve potrebno pa možemo i u praksi isprobat... ![]() ![]() ![]()
#236 |
Ursus maritimus tyrannus
|
#237 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
tebi nisu jasne neke stvari... ![]() |
|
![]() |