Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Case Modding
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.11.2006., 09:52   #1
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Vodeno hladjenje napajanja i diskova?

Moze li se to izvesti? prednosti? mane? komplikacije?

Mislim, ako vec vodeno hladim CPU i GPU, s ovim bi comp bi gotovo fanless... izuzevsi naravno ventove koji pusu po radijatoru...

a sto se tice diskova... i ubijanja temperature i buke... kako bi se ponasali da ih se ubaci u neku od onih uskih vrecica za fotice u kojima mogu pod vodu, i dio okolo kablova se silikonizira, pa se sve to uroni u rezervoar s vodom za cijeli vodeni sustav u kompu? ako po onom stickyju ovdje na forumu, cista destilirana voda ne provodi struju, prema tome, ako se i dogodi da koja kap prodje kroz silikon i vrecicu, ne bi trebao bit problem... a voda bi fino u sebe preuzela i temperaturu i vibracvije i zvukove...
perich je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2006., 10:04   #2
nicko
Guest

Datum registracije: Feb 2005
Potrazi tu na forumu malo jedan thread od turpija-e, on je u cijeli komp stavio vodu....
Za napajanje ti mogu reci odmah da se moze, dakle stavis blokove umjesto onih pasivaca i to je to...jedino ne znam koliko se ostale komponetne napajanja griju...

Za diskove....ja se ne bi usudio Ako ti bas treba tisina, stavis ih u jednu kutiju, zvucno izoliranu i gotovo...

EDIT: @Tomy no.1: Nije to taj thread, ima jedan gdje je opisivao cijeli postupak sa dosta slika....i ima link tamo na strani forum, gdje je to detaljno opisao...

Zadnje izmijenjeno od: nicko. 03.11.2006. u 10:34.
nicko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.11.2006., 10:21   #3
patakmeister
N6 Brušeno- N12 Turpijano
Moj komp

patakmeister's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Nisam baš siguran

Destilirana voda ne provodi struju?!: goood : Ko je takvu glupost izjavio svaka voda provodi stuju! BTW u akumulatore u aute se toči destilirana voda kao dodatak i provodi struju!
patakmeister je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2006., 10:21   #4
TomG
®

TomG's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
evo ti owo od turpie...http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=40210
Također ,nemaš potrebe...Napravi kako ti je nicko rekao
TomG je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2006., 10:31   #5
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Citiraj:
Autor patakmeister Pregled postova
Destilirana voda ne provodi struju?!: goood : Ko je takvu glupost izjavio svaka voda provodi stuju! BTW u akumulatore u aute se toči destilirana voda kao dodatak i provodi struju!
evo link na PCE forumu di sam to procitao...
perich je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2006., 11:18   #6
Smartguy
Spiderpig
Moj komp

Smartguy's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
čisti H2O ne provodi struju, to je sigurno ali do čistog H2Oa je malo teže doć. A ako se i dođe onda nakon nekog vremena nešto će reagirat s njom iz zraka ili okoline i neće vam se svidit posljedice
Staro 03.11.2006., 11:27   #7
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
destilirana voda ne bi trebala voditi struju, ali eto ipak može malo... meni nije, zalio sam jednom komp i radio je...

šta se tiče hlađenja diska, stavit hladnjake na bočne strane i nekako sredit da se hladi elektronika, onda bi štimalo, imam u glavi neke ideje, čekam da nađem vremena... ja nisam našao gel koji bi dobro provodio toplinu..

šta se tiče hlađenja napajanja, malo riskantno, radio je turpija, ima na forumu, moraš hladit sve one mosfete unutra, ali i ostatak se mora hladit, tako da ne možeš maknut ventilator iz napajanja, samo se može puno sporije vrtit...

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2006., 01:40   #8
marioxp
Premium

marioxp's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Nije mi jasno kako uspjevate tako komplicirati kada se stvari daju izvesti prilicno jednostavno.

Prvo lako je napraviti hladnjak za HDD na bakreni lim se zalemi zmija od bakrene cijevi manjega promjera i na pocetak i kraj se spoji na crijevo. I bitno je da lim dobro priljeze na bocne strane HDD jer se one najvise griju. Ali nije mi jasno da su to tolike temperature da se on sam ne moze hladiti.

Ovdje ima iskusnih decki ali nitko ne spominje najveci problem vodenoga a to je gubitak cirkulacije zraka kroz kuciste tako da se stvaraju problemi sa pregrijavanjem komponeti koje se slabo griju a tesko ih je hladiti vodom. (mosfetovi i kondezatori na MB i chipovi na grafickoj)!!!!!

Pricao sam s jednim momkom koji ide na natjecanje overclockera u njemackoj i kaze da nije problem hladiti kljucne komponete u racunalu vec sve ove ostale, Ima on nekih fenomenalnih rjesenja ali o to su tajne velikih majstora.
Staro 05.11.2006., 02:47   #9
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Citiraj:
Autor patakmeister Pregled postova
Tamo se stavlja destiliran avoda u kiselinu. Destiliran vod ane provdi struju jer minerali u vodi provode struju a kad vodu deminerlaiziraš nea ti kaj provoditi struju.
Stoga prvo se informiraj prije nego kaj izvališ glupost.
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2006., 14:15   #10
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

1. Lim i lemljenje cijevi ima slabiji kapacitet i manji učinak nego da radiš blokove po bokovima. Sa limom se može srediti hlađenje elektronike na disku...

2. Gubitak cirkulacije kroz kućište? ne, jedan intake i jedan outtake vent postaju više nego učinkovito sredstvo hlađenja unutrašnjosti, a mogu se vrtiti stvarno na minimalnim okretajima...

3. Hlađenje mosfeta? rama? ili nečeg n-tog? morat ću se bacit vidim na realizaciju ideja

Ovako sam ja zamislio mosfete hladit:
Kockice bakra na svaki mosfet, provući tanku cijevčicu preko svega toga (stvarno nije problem), i spojiti paralelno na ulaz/izlaz vode od proca. Montiralo bi se na blok od proca (znači na nosač se dodaju još dva "lima" da drže mosfet blokiće), nije to teško pa nije problem.

ali to su samo tajne velikih majstora

Abit IS7-E + TR NB-1

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.11.2006., 18:55   #11
marioxp
Premium

marioxp's Avatar

Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
1. Lim i lemljenje cijevi ima slabiji kapacitet i manji učinak nego da radiš blokove po bokovima. Sa limom se može srediti hlađenje elektronike na disku...
Kakav manji kapacitet???

Ne hladis nuklearnu elektranu nego HDD!

Druga stvar ako si primjetio da nije problem u tome koliko je velik blok i koliko mala bila debljina bakra izmedju jezgre i vode ( jer bakar odlicno vodi toplinu) vec kolika je povrsina dodira vode s bakrom (odnosno povrsine unutrasnjih stjenki bloka) nema cak ni protok veze jer voda ne uspije ni prihvatiti svu toplinu dok projuri. Tako da ti je deblji bakreni lim nakojemu imas zalemljenu dovoljno dugu bakrenu cijev i puno puno vise nego dovoljan.

Ja neznam kakav ti imas HDD ali moj maxtor radi hladne glave.

Kondezatori na maticnoj se napuhnu i iscure ako se nehlade ali ako ces staviti vent (jedan je vise nego dovoljan) nemas problema ali onda nista nisi napravio jer opet imas nekoliko ventova (mosfetovi u napajanju nisu jedini koji se griju) a to znaci povecanje glasnoce. Meni je jedan vent na 850 okretaja i previse ali s necim moram hladiti killer ali to e zasada OK jer mi je monitor najglasniji ali kada nabavim LCD killer cu zamjeniti puno vecim i pasivno cu ga hladiti pa necu imati ni jedan vent.
Staro 05.11.2006., 20:51   #12
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Ti si tu sada natrkeljao toliko gluposti, da je to strašno.

Ja sam svoje rekao, ljudi znaju kolko ja znam i šta sam radio. Tu na forumu ima još ljudi koji se kuže u vodena, pa neka ti oni kažu koju ako hoće.

NHF, ali tako je....

Abit IS7-E + TR NB-1

Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Staro 05.11.2006., 23:33   #13
crni16du
Guest

crni16du's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
daj mario imas li kakvoga znanja o vodenome
imas li vodeno
jesi li radio vodeno
ne pricaj gluposti

ti bi napravio neko vodeno ako vec nisi po nekoj svojoj teoriji
crni16du je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2006., 10:03   #14
marioxp
Premium

marioxp's Avatar

Imam vodeno s koje radi vec godinu i pol dana bez stajanja koje je moj uradak. I dopisni sam clan jedne OC grupe, koja hoda po natjecanjima. I mogu reci da ovi problemi koji se ovdje rijesavaju su goli k.... naspram problema koji decki imaju kod snizavanja temperature ispod -10.
Na natjecanjima ima puno kategorija a jedna na kojoj grupa ucestvuje zahtjeva stabilni OC 6h pod nekim testom uz uvjet da se ne predje 25dB. Da bi se to postiglo hlade se kljucne komponente a ostale se hlade kroz gel. Mogu reci da nije uopce problem blok jer oni koriste neke malo poruzne home made blokove vec ti gelovi u kojim se zalije MB. Jer najvise je problema od smrzavanja vodene pare na el. elementima. Ako ste mislili takve probleme rijesavati s masnocom e ne ide (probali su) masnoca se oko vrucih elemenata topi i curi.

Mozda vam dam ideje da malo razmislite o svojim hladjenjima.

I jos jednom kazem nije problem u pumpama, svaka pumpa koja ima prakticki ikakav protok dovoljna je, ni blokovi nisu presudni bitno je da su veliki da imaju povrsinu s kojom izmjenjuju toplinu sto vecu. To je dnako tako bilo i sa zracnim hladjenjima a stalno su se vodile price o ventilatorima a onda je dosao zalman sa "ruzom" i pokazao da moze odlicno hladiti kada je vent i na 5V
Staro 06.11.2006., 15:04   #15
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Ti meni reci koji gel i gdje ga mogu kupit, a ja tebi platim pivu. jel može...

a zasto imaju problem ispod -10C? kakva je razlika -1C ili -10C? ili čak 5C, ako je vani temperatura oko 20C....

Abit IS7-E + TR NB-1

Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Staro 06.11.2006., 16:25   #16
marioxp
Premium

marioxp's Avatar

Citiraj:
Ti meni reci koji gel i gdje ga mogu kupit, a ja tebi platim pivu. jel može...

a zasto imaju problem ispod -10C? kakva je razlika -1C ili -10C? ili čak 5C, ako je vani temperatura oko 20C....
Kupit: goood :

Da je to tako lako onda nebi davali 2000eura kao nagradu.
Staro 06.11.2006., 18:53   #17
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

gledaj, ja ti dam koje god hoćeš novce za to, samo ti to meni nabavi. Jel fer?

A ako ćeš nastaviti tu "tajne velikih majstora" spiku, mislim da nemam onda šta s tobom više...

A i može koji link na ta OC natjecanja na koja idete, ja i ekipa smo zainteresirani...

Abit IS7-E + TR NB-1

Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Staro 06.11.2006., 23:26   #18
crni16du
Guest

crni16du's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
daj mario sta si se tako napuho nebi da si popio svu pamet ovoga svijeta
ides sve oko kole daj nabaci nesto da vidimo ta tvoja cuda

Citiraj:
A i može koji link na ta OC natjecanja na koja idete, ja i ekipa smo zainteresirani...
ja mislim da nece nis biti od toga linka
crni16du je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2006., 00:14   #19
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Mario, daj link na nešto, sliku, bilo šta kako bi potkrijepio svoje mišljenje i napisane riječi.

Bez toga, ovo prelazi u "moj-je-veći-i-bolji" spiku, a takva tema neće dugo ostati otvorena...

@Wed@
Dosta je spama na ovom threadu!

Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 07.11.2006. u 02:15.
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2006., 17:09   #20
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Čini mi se da bi to bilo to šta se tiče mariaxp na ovom forumu...

Ja sam svoje rekao kako hladit i šta... kad mi bude jako dosadno, možda i napravim

p.s. otkad si ti Vuco???

Abit IS7-E + TR NB-1

Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Staro 07.11.2006., 22:55   #21
WeD@
Space Cadet

WeD@'s Avatar

Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Mario, daj link na nešto, sliku, bilo šta kako bi potkrijepio svoje mišljenje i napisane riječi.

Bez toga, ovo prelazi u "moj-je-veći-i-bolji" spiku, a takva tema neće dugo ostati otvorena...

@Wed@
Dosta je spama na ovom threadu!
mislim da ste krivo procjenili moj post...
ulje je odlican izlolator i dobro provodi temperaturu... a moja prodaja ulja je bila shala...
nadam se da ideje i humor nisu zabranjeni na pce...

(ideja je stavit cijeli komp u ulje (ne maslinovo)u mali "bazen", idealno za servere, treba samo pasivac na procu, hladjenje ulja se rijesi cirlkulacijom )
mislim da bi se ova ideja dala dobro razradit, a ako je i ovo spam , onda sori, mene vise nece cut...

e4300@3.2, 965p-ds3 rev 3.3, (kingmax 667 ddr2 1gb)x2
9600gso 768mb, 1tb wd, 500gb wd, sb live!
fortron 500w

WeD@ je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2006., 23:08   #22
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Istina, možda sam malo preagresivno reagirao, no problem je to što ovdje pričamo o hlađenju stavi vodom, tako da je tvoj post svakako bio OT, tako da stojim iz svoje odluke.

Bilo je priče o hlađenju uljem i sve to "drži vodu", no, ako se želi o tome pričati, molio bih te da otvoriš novi thread
Ta zamisao je naišla na dosta kontroverznih mišljenja, kako mjenjat stvari itd. Velim, novi thread i nema problema...
Staro 07.11.2006., 23:17   #23
nicko
Guest

Citiraj:
Autor WeD@ Pregled postova
mislim da ste krivo procjenili moj post...
ulje je odlican izlolator i dobro provodi temperaturu... a moja prodaja ulja je bila shala...
nadam se da ideje i humor nisu zabranjeni na pce...

(ideja je stavit cijeli komp u ulje (ne maslinovo)u mali "bazen", idealno za servere, treba samo pasivac na procu, hladjenje ulja se rijesi cirlkulacijom )
mislim da bi se ova ideja dala dobro razradit, a ako je i ovo spam , onda sori, mene vise nece cut...
Bilo je vec o tome ideja i sve su neslavno zavrsile, tako da ti je moja preporuka ne igrat se time, jer kad nesto podje po zlu (a hoce, kad tad), mozes i ulje i komp odnijet reciklirat...
nicko je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2006., 23:38   #24
WeD@
Space Cadet

WeD@'s Avatar

oki :-) nhf.
da se vratimo na toppic, imo hladjenje napajanja vodom je pre rizicno,(nebi volio biti kraj kompa ako pusti voda u napajanje): overclocking kao ekstremni sport sa siguroscu mogu rec da chieftec 340w moze radit sa 8cm ventom na 1300rmp sto je za normalne ljude necujno a radi vec najamanje 3 god i gura bez problema konfiguraciju iz sig-a, hladjenje diska sa vodom je puno izvedljivije i ima dosta dobrih komercijalnih rijesenja(zalman). iako mislim da je a hd dosta 8 cm vent @ 1000 rpm (takodjer za mene necujno) na prednjoj stranici koji puse preko njega (iz osobnog iskustva baracuda 200gb sata radi na 30-35c ) najglasnija stvar u kucistu mi je hard ali nikad nisam stigao se detaljine pozabavit sa njim, iako mislim da bi rjesenje problema bilo kutija za hard oblozena izolacijskom spuzvom a hard hladjen vodom ili ventom na donjoj stranici kutije... moram naci link, jedan slovenac je tako rijesio raptora.
dakle nema nekog velikog dobitka u temperaturi (a po meni ni u buci) ako se spoji vodeno na njih, bolje ga ostavit da se bori sa gpu i cpu-om a ova dva venta koji se ne cuju daju doprinos hladjenju kucista...

fortron 500w

Staro 08.11.2006., 15:11   #25
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

ako se sve složi kako treba, nema straha da će voda propustiti, jednake su šanse da ti se dogodi strujni proboj i sve pobije...

chieftec 340W i nije neko napajanje koje se nešto pretjerano grije, ja bi to izmodao da stavim 12cm, koji se pali po potrebi i gotovo... eh, da imaš neku beštiju od 500W+ e onda više ni 12cm nije dosta kada ga našiljiš...

recimo meni koji patim na tišinu, 8cm ventovi nisu baš u planu, jer da bi dovoljno dobro radili, moraju se vrtiti brzo = čuti. ja sam najzadovoljniji sa Sharkoonima 120mm @ ~550rpm-a... a ima još puno ljudi ko ja, ili čak i gorih

nije stvar u tome da se hard MORA hladiti vodom, nego je stvar u tome da se hard hladi vodom kako bi se u POTPUNOSTI zatvorio sa PUNO spužve , znači cilj je da se hard maksimalno utiša, a onda treba nekako i toplinu odvuć... tu ulazi voda u cijelu tu stvar...

eh sad, da je ovaj marioxp bio čovjek sa realnim produktima, a ne samo neka faca koja je tu došla prodavat maglu, onda bi saznali gdje nabavit gel koji vodi toplinu... vidjeh to jednom na nekom japanskom sajtu, i od onda više nikako... a s time se uvelike riješi dosta problema...

staying tuned

Abit IS7-E + TR NB-1

Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Staro 08.11.2006., 21:12   #26
WeD@
Space Cadet

WeD@'s Avatar

meni se iskreno nebi dalo zahebavat sa tim gelovima i ovako mi je tlaka ocistit prasinu za mrezice na prednjoj masci... ako sam freak, onda bi radje ugradio klimu u sobu i stavio jedinicu u kompjuter ,ima klima vec za 1500kn...

fortron 500w

Staro 08.11.2006., 21:21   #27
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

jednom kada baciš u gel, nema više prašine

a i meni će najvjerovatnije neka takva boleština sa klimom, ipak mi je jedinica tu metar iznad kompa samo bacim cijev direktno na upuh

Abit IS7-E + TR NB-1

Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge