Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.10.2006., 10:05   #1
tufa
Premium

Datum registracije: Aug 2005
Pomoc pri instalaciji xp preko mreze.

Treba mi pomoc. Dobio sam laptop sony vaio kojem je otisao dvd rom a trebam ubaciti novi hdd sa xp-om na njemu(stari takodje pokvaren). Gledao sam u biosu i nema opcije za bootanje preko usb ali ima preko mreze. Znaci treba mi neko uputstvo kako to da uradim.
Staro 19.10.2006., 13:34   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Sumljam da češ to lako obavit. Jednostavnije bi bilo novi HD spojit na drugi komp (preko adaptera ako spajaš na normalni komp) i na njemu dignit xp, a na drugu particiju novog HD prebaci instalacije, original drajvere koje će ti trebat, xp isto. Vrati novi HD u laptop, prilikom prvog boot - a će prijavit i instalirat novi hardware. Posli toga instaliraj drajvere i software koji si pripremio na drugoj particiji i to bi bilo to.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.10.2006., 14:35   #3
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor tufa Pregled postova
Treba mi pomoc. Dobio sam laptop sony vaio kojem je otisao dvd rom a trebam ubaciti novi hdd sa xp-om na njemu(stari takodje pokvaren).
Dakle, da rezimiramo: imaš notebook, jedan pokvareni DVD-ROM i dva pokvarena diska. Zanimljiva situacija.

Citiraj:
Gledao sam u biosu i nema opcije za bootanje preko usb ali ima preko mreze. Znaci treba mi neko uputstvo kako to da uradim.
Evo kako bootanje s mreže izgleda: prilikom boota pritisneš.. ermm.. F12 ako se ne varam. I onda komp ode na mreži potražiti ima li tko kaj za njega. Zatim nađe Remote Installation Server i veli mu "bok, stari. ja sam sony vaio, daj mi pliz image za mene" na što mu ovaj odgovori ili "oke, evo ti" ili "bjež odmene, silo nečista!". U prvo slučaju komp skida image i instalira ga, te diže OS. U drugom slučaju prekida boot. Eto, to bi bilo to. Nadam se da sam ti malo pojasnio.
Cataphract je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2006., 14:41   #4
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Sumljam da češ to lako obavit. Jednostavnije bi bilo novi HD spojit na drugi komp (preko adaptera ako spajaš na normalni komp)...
Jesi ti potpuno siguran da će ovo raditi? Pitam zato jer ja nisam. Nimalo.
Staro 19.10.2006., 16:47   #5
mat
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
mislim da je F11 LAN boot, no nisam siguran dakako.
nego ako je sa crossoverom znaci spojeno na neki running XP. a tamo je opticki pogon sharan. znaci da ce on nac tu shareanu optiku i od tamo pocet instalaciju?
mat je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2006., 17:19   #6
immortal
Kernel panic

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor mat Pregled postova
nego ako je sa crossoverom znaci spojeno na neki running XP. a tamo je opticki pogon sharan. znaci da ce on nac tu shareanu optiku i od tamo pocet instalaciju?
Mislim da ne.
Staro 20.10.2006., 08:46   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Citiraj:
Autor Cataphract Pregled postova
Jesi ti potpuno siguran da će ovo raditi? Pitam zato jer ja nisam. Nimalo.
Tu proceduru sam radio nekoliko puta i to "štima". Jedino katkad ta procedura ne uspije kad xp zaključi da su promjene "prevelike" i fino rečeno odbije suradnju. Dakako idealno bi bilo kada "posudiš" instalaciju na istom hardware - u (ista makinja, u tvom slučaju isti laptop), onda procedura sigurno radi. Dakle, probaj napraviti, nemaš što izgubiti.
Napomene:
- provjeri i postavi u Bios - u laptopa da je Plug&Play uključen
- nezaboravi napraviti drugu particiju sa driverima, aplikacijama koje želiš instalirat
Staro 20.10.2006., 09:55   #8
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Citiraj:
Neće. Za to ti treba Remote Installation Services koji su dio win2k3 servera.
Evo linka na Technetov članak o RISu.
Staro 20.10.2006., 10:15   #9
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Citiraj:
Tu proceduru sam radio nekoliko puta i to "štima". Jedino katkad ta procedura ne uspije kad xp zaključi da su promjene "prevelike" i fino rečeno odbije suradnju. Dakako idealno bi bilo kada "posudiš" instalaciju na istom hardware - u (ista makinja, u tvom slučaju isti laptop), onda procedura sigurno radi.
To ti govorim. Veliš mu neka odradi instalaciju na desktop računalu i da onda to uvali u notebook. Šanse da će to raditi su jednake onima da mi Jessica Alba dođe na vrata i veli "***i me dok ne dehidriram". Jer pazi, nije da nisam ***ač bez premca, ali Windowsi prilikom instalacije poslože unikatni HAL za komunikaciju s hardwareom računala na koje se instaliraju, tako da ti ovo neće raditi. A ni meni Jessica neće doć na vrata. Uglavnom, ono što mu može pomoći jest recovery opcija koju Sony Vaio laptopi imaju na skrivenoj particiji diska. Mislim, imao je ovaj Vaio kojeg sam skršio pa pretpostavljam da imaju i ostali.

Kaj se tiče podvaljivanja instalacije Windowsa u drugo računalo - to će prolaziti samo ako je hardware tih računala gotovo identičan. Naravno, stvari poput Chipseta im moraju biti iste inače ništa od toga. Primjer: meni dobavljač isporučuje računala na kojima se nalazi image s postavkama i stvarima koje mi trebaju. Onog trenutka kada proizvođač promjeni tip matične ploče ili dobavljač nema istih na lageru i mora korisiti neku drugu, a različitog chipseta, meni fino pošalju jednu konfiguraciju s tom novom pločom, a ja onda instaliram sve što mi treba, podesim, sysprepam i vratim im nazad. Lijepiti image za mašine A na mašine B je prilično beskorisno.

Evo par linkića budući da danas surfam po Technetu i pijuckam kavicu: link 1, link 2, link 3.
Staro 20.10.2006., 12:28   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ja tvrdim da ima velike šanse da mu gornja procedura "prođe". Normalna stvar da je najbolje i tehnički ispravno raditi instalaciju "na čisto". Da mu je ispravan cd drive ne bi se ima šta zafrkavat nego std. install procedura. Kako rekoh gore, spominjana procedura radi. To šta te gosp. Jessica ne želi posjetiti je jedna druga prića, hehe. Win će viditi promjenu hardware-a i automatski će dignit svoje drajvere (šta ih xp ima unutar sebe). Ako ne vjeruješ, probaj sam to napraviti.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.10.2006., 13:05   #11
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
ja znam kako, ali za to treba na lokalnoj mreži dignuti ... kak se ono zove... RIS (remote installation server), a to bash i nije tak lako... radio sam to prije kakve 3 godine u bivšoj firmi. moraš imati i DHCP server koji će broadcastat karticama lokaciju PXE boot repozitorija. velka zaj...

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2006., 00:50   #12
panaso
Premium
Moj komp

panaso's Avatar

Citiraj:
Treba mi pomoc. Dobio sam laptop sony vaio kojem je otisao dvd rom a trebam ubaciti novi hdd sa xp-om na njemu(stari takodje pokvaren). Gledao sam u biosu i nema opcije za bootanje preko usb ali ima preko mreze. Znaci treba mi neko uputstvo kako to da uradim.
Najjednostavnije i najpametnije riješenje za tebe je da lijepo odeš u dučan i kupiš novi DVD i riješiš taj problem.
Ili ako ti je os orginalni lijepo zoveš Microsoft hrvatska da ti riješe taj problem za to su i plačeni.
Baš bi im htio vidjeti facu kad ih budeš pitao da ti riješe problem.
panaso je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2006., 14:55   #13
mat
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Ja tvrdim da ima velike šanse da mu gornja procedura "prođe". Normalna stvar da je najbolje i tehnički ispravno raditi instalaciju "na čisto". Da mu je ispravan cd drive ne bi se ima šta zafrkavat nego std. install procedura. Kako rekoh gore, spominjana procedura radi. To šta te gosp. Jessica ne želi posjetiti je jedna druga prića, hehe. Win će viditi promjenu hardware-a i automatski će dignit svoje drajvere (šta ih xp ima unutar sebe). Ako ne vjeruješ, probaj sam to napraviti.
zasto tupis svoje? bootati win instalirane na drugom racunalu i onda ih dalje koristiti je jednako samoubojstvu. ako ce se i dici imati ces puno problema sa radom, stvari u registryu koje ce samo oduzimati sekunde koje ce procu trebati za citanje prilikom boota i nista drugo, usporen rad, 101 greska i sl. a da ne govorim o instalaciji osjetljivijih programa ili nedajbože novog HW-a... i da, morati ce ih ponovno aktivirati, to ti je takoder jasno nadam se...
mat je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2006., 17:38   #14
mirkoB
Premium

mirkoB's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Najjednostavnije: stavi novi disk za laptop u dekstop preko adaptera, presnimi gore XP (xcopy cdrom_drive:*.* /E /V). Spoji ga na laptop i vozi.
Drugo riješenje: Firma (zastupnik Sonyja?) neka ti zghosta hard identičnog laptopa na drugi, novi hard.
Treće riješenje: Name laptopi imaju recovery image. Bit će malo zeznuto jer ti ne radi dvd drive s kojeg bi trebao pokrenuti recovery programčić, ali mislim da je izvodljivo, ako staviš recovery image i program za recovery na jednu particiju....
Uglavnom, imaš dva tipa riješenja: jedno uključuje instaliranje drugih windowsa od nule, no tu su problem driveri. Ovo vrijedi i za network boot.
Drugo riješenje uključuje upotrebu nekog tipa image-a. Tu u obzir dolazi svašta, uključujući i drugi laptop, spojen crossover kabelom, s odgovarajućim image-om i ghost serverom.
Vjerojatno najbolje riješenje je da posudiš dvd drive dok ne instaliraš windowse klasičnim putem, a drivere imaš spremne na disku ili drugom DVD-u.

| AVG Free 7 | SPF 5.6 | SS&D 1.4 | MBSA 2.0 |
| Firefox & Thunderbird 1.5 | MozBackup 1.4.4 | POPFile 0.22.2 |
| 7-Zip 4.32 | VMWare Player | nLite 1.0RC7 | Qemu 0.7.2 |
| PDFCreator 0.8.0 | Open Office 2.0 | Readiris Pro 8 |
| UltraVNC 1.0.1 | Media JukeBox 8.0 | Burn4Free 2.3 |

| Pentium D 805 | ThermalTake BigTyp 120 |
| Gigabyte G945P-S3 | 1024/667 Kingmax DDR2 | 160 GB Hitachi SATA2 |
| Enlight 430W | Antec Solution SLK3700AMB | OKI OL400w |
| XP Home SP2 zakrpan do jaja + Windows 98SE Virtual Machine |

| 178/81 |
| Cipele br. 42 |
| 35 godina |
mirkoB je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2006., 09:10   #15
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Recovery program se na normalnijim laptopima pokreće posebnim gumbom i ne treba ti DVD ROM. Plavi "Access IBM" gumb FTW! : goood :

Citiraj:
F12, išao sam provjeriti.

Citiraj:
zasto tupis svoje?
Pusti ga neka tupi i dalje. Ja sam odustao od objašnjavanja zašto mu to neće radit.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno