|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Western Digital firmware
Ne mogu naci odnosno ne znam da li postoji firmware update za WD diskove. Plz ako tko zna mi moze postat link. tnx
![]() |
#2 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
__________________ |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
nema nigde ne trazi dzabe, firmware na hdd-u se ne fleshuje nego upisuje posto je isti na plocama sta ti je sa diskom |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
nije istina. Npr. HItachiev SATA disk 7k250 sam fleshao jos prosle godine. Disk kontroler i dalje preuzima instrukcije u rom chipu, a ne na plocama.
![]() |
#5 |
Junior Member
|
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
bio je neki popravak za disk. moj 7k250 je bio z prve serije. Popravak sam nasao na njihovoj stranici
![]() |
#7 |
Premium
|
re
tako je, u romu na IBm-u se nalazi informacija o broju glava i modelu, takozvani NV-ram koji ima 512KB A ceo firmware ima 15Mb i nalazi se na ploci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Flash HDD-a je standardna stvar. Nemojmo pretjerivati. Isti disk moze imati nekoliko razlicitih FW-a, ovisno o sustavu u koji se ugradjuje, a i standardno se nadogradjuje ukoliko se naleti na neke probleme u radu.
![]() |
#9 |
Premium
|
moze se fleshovati samo memorija tj FLASh a firmware se upisuje preko aa komandi ne preterujem , to je tako i nema dalje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
Hard Disk Drive Glossary Firmware Firmware is a set of permanent instructions and data programmed directly into the circuitry of Read-Only Memory (ROM) for controlling the operation of the computer. Firmware is distinct from software, which can be altered by programmers *. (IBM uses the term microcode rather than firmware.) Kako se drugi odnose prema istom problemu: http://www14.software.ibm.com/webapp...de=9&type=dasd http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...reg_R1002_USEN https://powerlink.emc.com/nsepn/weba...vancedSearchPg http://www-03.ibm.com/servers/storag...firmware3.html Firmware update je standardna, svakodnevna stvar.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
jeste, evo imam problem sa diskom prijavljuje se ka Maxtor Romulus. Jel mozes da mu sredis firmware? ps: ja znam ne brini |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
http://pchdd.narod.ru/maxtor.html evo pa vidi koliki je firmware, skini bilo koji |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#14 |
Junior Member
|
probao sam i ja nac firmware za 7k250, na official stranicama ga nema, ima samo uputa da ako mislis da ti treba firmare, posaljes mail sa podacima o hardu i ako ima kompatibilnih firmware-a da ce poslat. Navodno ima firmware koji rjesava "mijau" efekt kod 7k250, ali ocito nije za free download. To je hitachi slucaj. Imam i wd 800jB al za njega nemam potrebe updateat, al vjerojatno vazi slicno pravilo i za novije WD, ak mislis da treba pitas.
__________________ Zadnje izmijenjeno od: BrunoZG. 18.10.2006. u 18:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
![]() |
#17 |
Premium
|
ne znam , samo zanam da bez rusa nema firmware-a. A reference su diksovi koje si popravio tj ljudi cije si podatke spasio. U uputstvu koje dobijes uz server kad ti crkne disk pise restore from backup a ako toga nema onda pitaj ruse.A mogu i ja da ti pomognem. Ne znam zasto neces da prihvatis nego se prepires bezveze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
|
Citiraj:
I da, diskovi se ne popravljaju. Ako crkne, baca se. Ako netko nema backup, dovoljno je glup da mu recovery treba naplatiti, a za to postoje firme koje to uredno rade bez nekih problema. Da li sam radio recovery diskova? Jesam. No, zadnjih n godina se time nimalo ne zamaram. Nije me briga za podatke onih korisnika koji ne brinu o tome prije, vec nakon nastanka problema. A briga prije se sastoji i u redovitom upgradeu FW-a prema obavijesti proizvodjaca diskova, sto je danas redovna stvar. Nisam jednu noc proveo radeci to.
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
sve je to ok al ja radim u jednoj od takvih firmi kako ti kazes koje postoje za glupe, tako da znam o cemu pricam. A tvoj recovery nije odmakao dalje od get data backa-a ili zamene elektronike. O diskovima ne znas toliko da bi mogli da diskutijemo na istoj osnovi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
|
Citiraj:
Odakle uopce mozes znati koliko ja znam ili cime se bavim? : goood : Get data back, zamjenu elektronike i slicno ne koristim vec godinama, kao ni bilo tko tko se ozbiljno bavi disk recovery solucijama.
![]() |
![]() |
#21 |
Junior Member
|
Kraj vas dvojice ja se osjecam nekako neuk. Imam osjecj da cete jos malo uć u proracune vrtnje motora, elektricne sheme upravljanja motorima hardova, rasprava koji je firmware bolji i koje slovo promjenit u hexadecimalnom code-u da bi se poboljsale performanse, a koje da bi se produzio vijek trajanja i jos mnnoge druge stvari ....
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
pa znam zato sto recimo ne znas gde se je firmware fizicki, zato sto ne znas kako je taj zapis isti kako i bilo koji *u fizickom smislu i da moze da se "s***e" isto kao sto win moze da pukne sam od sebe. Kao sto sam kazes ne radis recovery par godina a stvari napreduju .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Premium
|
Citiraj:
Otprilike se i o tome (a i o brdo drugih stvari) radi. Disk FW je potrebno raditi samo onda kad proizvodjac to objavi, ako sve radi ne treba dirati (sto je i opcenito zlatno pravilo u informatici). Ako imas disk koji ima potrebu za update-om, update dobijes ili preko OEM kanala ili provjeris na stranicama proizvodjaca brand name opreme.
![]() |
![]() |
#24 | |
Premium
|
Citiraj:
A jako dobro znam kako koji disk radi, od proizvodjaca do proizvodjaca, koji je hard-coded dio FW-a, koji je promjenjiv (privremeno ili trajno) i slicno. Za to ti ne treba neka posebna pamet, sve je javno objavljeno za svaki pojedini disk.
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
ma sve je ok, al treba da shvatis da to sto ti znas nije lowest level i da je neko usao dublje u problematiku, i da to sto oni daju kao pach nije sve sto mogu da urade |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Premium
|
Citiraj:
Disk recovery se radi potpuno nezavisno od logike, ona ti uopce ne treba, trebaju samo ploce.
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
da da aj reci mi ko to radi, infolab? |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium