PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Western Digital firmware (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=46564)

ZiViky 11.09.2006. 15:59

Western Digital firmware

Ne mogu naci odnosno ne znam da li postoji firmware update za WD diskove.

Plz ako tko zna mi moze postat link.

tnx

BrunoZG 11.09.2006. 16:28

Znalo je bit prije rijetko za neke modele di su nesto sfušali. Ak nema na stranici proizvodjača onda ni nema, a ni ne treba.

Citiraj:

Autor ZiViky (Post 520019)
Ne mogu naci odnosno ne znam da li postoji firmware update za WD diskove.

Plz ako tko zna mi moze postat link.

tnx

ranikolahdd 09.10.2006. 21:48

nema nigde ne trazi dzabe, firmware na hdd-u se ne fleshuje nego upisuje posto je isti na plocama sta ti je sa diskom

ZiViky 10.10.2006. 09:26

nije istina.
Npr. HItachiev SATA disk 7k250 sam fleshao jos prosle godine.
Disk kontroler i dalje preuzima instrukcije u rom chipu, a ne na plocama.

BrunoZG 10.10.2006. 09:32

Ajde?, oni ma novi firmware? Kaj vele koje su razlike? Za cijelu 7k250 seriju ima ili samo za pojedibe modele iz serije?

Citiraj:

Autor ZiViky (Post 540507)
nije istina.
Npr. HItachiev SATA disk 7k250 sam fleshao jos prosle godine.
Disk kontroler i dalje preuzima instrukcije u rom chipu, a ne na plocama.

ZiViky 10.10.2006. 09:40

bio je neki popravak za disk. moj 7k250 je bio z prve serije. Popravak sam nasao na njihovoj stranici

ranikolahdd 10.10.2006. 12:20

re

tako je, u romu na IBm-u se nalazi informacija o broju glava i modelu, takozvani NV-ram koji ima 512KB A ceo firmware ima 15Mb i nalazi se na ploci.

Old Iggy 10.10.2006. 13:36

Citiraj:

Autor ranikolahdd (Post 540653)
tako je, u romu na IBm-u se nalazi informacija o broju glava i modelu, takozvani NV-ram koji ima 512KB A ceo firmware ima 15Mb i nalazi se na ploci.

Flash HDD-a je standardna stvar. Nemojmo pretjerivati. Isti disk moze imati nekoliko razlicitih FW-a, ovisno o sustavu u koji se ugradjuje, a i standardno se nadogradjuje ukoliko se naleti na neke probleme u radu.

ranikolahdd 10.10.2006. 15:01

moze se fleshovati samo memorija tj FLASh a firmware se upisuje preko aa komandi ne preterujem , to je tako i nema dalje.

Old Iggy 11.10.2006. 14:56

Citiraj:

Autor ranikolahdd (Post 540785)
moze se fleshovati samo memorija tj FLASh a firmware se upisuje preko aa komandi ne preterujem , to je tako i nema dalje.

Skinuto s www.hgst.com:

Hard Disk Drive Glossary

Firmware

Firmware is a set of permanent instructions and data programmed directly into the circuitry of Read-Only Memory (ROM) for controlling the operation of the computer. Firmware is distinct from software, which can be altered by programmers *. (IBM uses the term microcode rather than firmware.)

Kako se drugi odnose prema istom problemu:

http://www14.software.ibm.com/webapp...de=9&type=dasd
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...reg_R1002_USEN
https://powerlink.emc.com/nsepn/weba...vancedSearchPg
http://www-03.ibm.com/servers/storag...firmware3.html

Firmware update je standardna, svakodnevna stvar.

ranikolahdd 12.10.2006. 09:54

jeste, evo imam problem sa diskom prijavljuje se ka Maxtor Romulus. Jel mozes da mu sredis firmware?
ps: ja znam ne brini

ranikolahdd 12.10.2006. 09:59

http://pchdd.narod.ru/maxtor.html
evo pa vidi koliki je firmware, skini bilo koji

Old Iggy 17.10.2006. 13:35

Citiraj:

Autor ranikolahdd (Post 542093)
http://pchdd.narod.ru/maxtor.html
evo pa vidi koliki je firmware, skini bilo koji

Kako da ti kazem, ako s ruskih stranica skidas FW-e sve mi je jasno.

BrunoZG 17.10.2006. 17:38

probao sam i ja nac firmware za 7k250, na official stranicama ga nema, ima samo uputa da ako mislis da ti treba firmare, posaljes mail sa podacima o hardu i ako ima kompatibilnih firmware-a da ce poslat. Navodno ima firmware koji rjesava "mijau" efekt kod 7k250, ali ocito nije za free download. To je hitachi slucaj. Imam i wd 800jB al za njega nemam potrebe updateat, al vjerojatno vazi slicno pravilo i za novije WD, ak mislis da treba pitas.

ranikolahdd 18.10.2006. 08:13

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 546357)
Kako da ti kazem, ako s ruskih stranica skidas FW-e sve mi je jasno.

cisto da znas da smo kod mene u firmi imali
preko 700 diskova sto na servisu sto na recovery-u tako da nemoj da se brines za ruse :burn:

Old Iggy 18.10.2006. 15:29

Citiraj:

Autor ranikolahdd (Post 547063)
cisto da znas da smo kod mene u firmi imali
preko 700 diskova sto na servisu sto na recovery-u tako da nemoj da se brines za ruse :burn:

Imam nekoliko desetina tisuca komada opreme na odrzavanju sa skoro stotinu tisuca diskova. Sto mislis, da li su mi rusi referenca?

ranikolahdd 18.10.2006. 17:57

ne znam , samo zanam da bez rusa nema firmware-a.
A reference su diksovi koje si popravio tj ljudi cije si podatke spasio.
U uputstvu koje dobijes uz server kad ti crkne disk pise restore from backup a ako toga nema onda pitaj ruse.A mogu i ja da ti pomognem. Ne znam zasto neces da prihvatis nego se prepires bezveze.

Old Iggy 19.10.2006. 10:14

Citiraj:

Autor ranikolahdd (Post 547451)
ne znam , samo zanam da bez rusa nema firmware-a.
A reference su diksovi koje si popravio tj ljudi cije si podatke spasio.
U uputstvu koje dobijes uz server kad ti crkne disk pise restore from backup a ako toga nema onda pitaj ruse.A mogu i ja da ti pomognem. Ne znam zasto neces da prihvatis nego se prepires bezveze.

Ako ne mozes shvatiti da mi za disk recovery ne trebaju nikakvi rusi (kao ni za bilo koju drugu operaciju na diskovima), kao ni da disk FW nije potrebno mijenjati nakon vec prije kvara, ne mogu ti pomoci.

I da, diskovi se ne popravljaju. Ako crkne, baca se. Ako netko nema backup, dovoljno je glup da mu recovery treba naplatiti, a za to postoje firme koje to uredno rade bez nekih problema.

Da li sam radio recovery diskova? Jesam. No, zadnjih n godina se time nimalo ne zamaram. Nije me briga za podatke onih korisnika koji ne brinu o tome prije, vec nakon nastanka problema. A briga prije se sastoji i u redovitom upgradeu FW-a prema obavijesti proizvodjaca diskova, sto je danas redovna stvar. Nisam jednu noc proveo radeci to.

ranikolahdd 19.10.2006. 11:39

sve je to ok al ja radim u jednoj od takvih firmi kako ti kazes koje postoje za glupe, tako da znam o cemu pricam. A tvoj recovery nije odmakao dalje od get data backa-a ili zamene elektronike. O diskovima ne znas toliko da bi mogli da diskutijemo na istoj osnovi.

Old Iggy 19.10.2006. 11:43

Citiraj:

Autor ranikolahdd (Post 548022)
sve je to ok al ja radim u jednoj od takvih firmi kako ti kazes koje postoje za glupe, tako da znam o cemu pricam. A tvoj recovery nije odmakao dalje od get data backa-a ili zamene elektronike. O diskovima ne znas toliko da bi mogli da diskutijemo na istoj osnovi.

?

Odakle uopce mozes znati koliko ja znam ili cime se bavim? : goood :

Get data back, zamjenu elektronike i slicno ne koristim vec godinama, kao ni bilo tko tko se ozbiljno bavi disk recovery solucijama.

BrunoZG 19.10.2006. 11:46

Kraj vas dvojice ja se osjecam nekako neuk.

Imam osjecj da cete jos malo uć u proracune vrtnje motora, elektricne sheme upravljanja motorima hardova, rasprava koji je firmware bolji i koje slovo promjenit u hexadecimalnom code-u da bi se poboljsale performanse, a koje da bi se produzio vijek trajanja i jos mnnoge druge stvari ....

ranikolahdd 19.10.2006. 11:55

pa znam zato sto recimo ne znas gde se je firmware fizicki, zato sto ne znas kako je taj zapis isti kako i bilo koji *u fizickom smislu i da moze da se "s***e" isto kao sto win moze da pukne sam od sebe.
Kao sto sam kazes ne radis recovery par godina a stvari napreduju ....

Old Iggy 19.10.2006. 12:50

Citiraj:

Autor BrunoZG (Post 548025)
Kraj vas dvojice ja se osjecam nekako neuk.

Imam osjecj da cete jos malo uć u proracune vrtnje motora, elektricne sheme upravljanja motorima hardova, rasprava koji je firmware bolji i koje slovo promjenit u hexadecimalnom code-u da bi se poboljsale performanse, a koje da bi se produzio vijek trajanja i jos mnnoge druge stvari ....

Otprilike se i o tome (a i o brdo drugih stvari) radi. Disk FW je potrebno raditi samo onda kad proizvodjac to objavi, ako sve radi ne treba dirati (sto je i opcenito zlatno pravilo u informatici). Ako imas disk koji ima potrebu za update-om, update dobijes ili preko OEM kanala ili provjeris na stranicama proizvodjaca brand name opreme.

Old Iggy 19.10.2006. 12:54

Citiraj:

Autor ranikolahdd (Post 548036)
pa znam zato sto recimo ne znas gde se je firmware fizicki, zato sto ne znas kako je taj zapis isti kako i bilo koji *u fizickom smislu i da moze da se "s***e" isto kao sto win moze da pukne sam od sebe.
Kao sto sam kazes ne radis recovery par godina a stvari napreduju ....

Ne radim recovery, vec drugi za mene to rade. Alati su mi preskupi za par diskova mjesecno.
A jako dobro znam kako koji disk radi, od proizvodjaca do proizvodjaca, koji je hard-coded dio FW-a, koji je promjenjiv (privremeno ili trajno) i slicno. Za to ti ne treba neka posebna pamet, sve je javno objavljeno za svaki pojedini disk.

ranikolahdd 19.10.2006. 13:02

ma sve je ok, al treba da shvatis da to sto ti znas nije lowest level i da je neko usao dublje u problematiku, i da to sto oni daju kao pach nije sve sto mogu da urade

Old Iggy 19.10.2006. 13:21

Citiraj:

Autor ranikolahdd (Post 548079)
ma sve je ok, al treba da shvatis da to sto ti znas nije lowest level i da je neko usao dublje u problematiku, i da to sto oni daju kao pach nije sve sto mogu da urade

"Pravi" ulazak u problematiku nema nikakve veze s logikom HDD-a, tj. nema potrebe uopce pristupa logici.

Disk recovery se radi potpuno nezavisno od logike, ona ti uopce ne treba, trebaju samo ploce.

ranikolahdd 19.10.2006. 13:31

da da aj reci mi ko to radi, infolab?

Old Iggy 19.10.2006. 14:19

Citiraj:

Autor ranikolahdd (Post 548102)
da da aj reci mi ko to radi, infolab?

U RH oni. I to jako dobro, posebno za enterprise sustave. U stanju su skinuti svasta, cak i s jako specificnih diskova.

ranikolahdd 19.10.2006. 15:06

ne slazem se al ajd

Old Iggy 19.10.2006. 15:12

Citiraj:

Autor ranikolahdd (Post 548165)
ne slazem se al ajd

Ne slazes se u cemu?

Oni to rade, nisu skupi i u stanju su skinuti svasta. Gdje vidis problem?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:49.