|
![]() |
#1 |
Write in ©
Datum registracije: Sep 2006
|
HTPC...što, kako...
Pozdrav geekovima! : goood : Nego slažem ja HTPC : baad : tj. pokušavam složiti starome za dnevni boravak. Znači računalo bi trebalo biti što je moguće tiše, što lijepše i prozračnije kučište. Drugo, koja konfiguracija...da li je potrebna jaka grafička, koji procesor, koliko RAM-a... Što je sa daljinskim, koji operativni sistem (čuo sam jedino za microsoftov Xp media center), mrežna podrška... I sve to za nekih cca 5000kn. Molim vas pomagajte. Fala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Write in ©
|
anyone...??? ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Mene zanima da li postoji neka matična ploča koja omogućuje slušanje mjuze s diska bez ulaska u Windowse? Mislim da je Asus imao nešto slično s audio CD-ima... Možda postoji neki dodatak? Citiraj:
2. Za tišinu biraj što više pasivnih komponenti, sporije ventove, bolja napajanja kojima se ventovi tvornički sporije vrte. 3. Nije potrebna jaka grafa, ako se neće igrat. Za HTPC je Radeon X1300 ili X1600 (pasivna) sasvim dovoljno. 4. Procesor neki koji se malo zagrijava, recimo A64 singlecore (ne znam kako će dual core disat u malom kućištu) ili Core 2 Duo. 5. RAM-a bi bilo dosta 1 GB. 6. Daljinski možeš upotrijebit ovaj od TV kartice (ako ista može radit u HTPC-u) ili kupit dodatni od Microsofta ili ATI-ja. Potonji su oko 200-300 kn. 7. Windows XP MCE bi bio solidan izbor iako ne najbolji jer ima nekih mušica. Postoje i razne distribucije Linuxa za HTPC... EDIT: 'Bemu filtriranje prostota... ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
šlap
Datum registracije: Apr 2006
|
Nadji si neku fency shvency tv karticu koju bi kupio, dakle gledaj da i daljinski bude dobar za tvoje potrebe, ili jos bolje trazi neki sa daljinskim koji je gotovo identican MCE daljinskom, ja sam dobio takav slicni daljinski i radi na MCE (pogledaj u sigu) Onda vidi minimalne zahtjeve za tu tv karticu i to ti je to, neka bude ko preporucena konf ili bolje. Sto se tice programa za gledanje vidi dali ti pase onaj koji si dobio uz karticu, ak ne isprobavaj i druge programe, ili samo instaliraj windowse MCE 2005. Dal ce biti dosta 5k wolverina neznam, zavisi od zahtjeva tv kartice iako mislim da bi se za to moglo koristiti bilo koje vec sastavljeno racunalo u inf. ducanima. Dakle prvo si odredi tv karticu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
- Sto se tice graficke, ako se neces igrati X300 ce biti sasvim dosta.... - Ram, 1gb dosta... - Daljinski kupi posteni, vidio sam cini mi se Mymoon ili nesto slicno (ne mogu se sad sjetiti kako se zovu da ga hebes...) - LG DVD-RW, jako su tihi, tj. necujni su... - Tv kartica....moras paziti koja se slaze sa OS-om kojeg mislis staviti... A onda i odabrati digitalnu ili analognu ili mozda satelitsku (ovisi o mogucnostima, zeljama) - Hard, jedan Samsung od 160gb bi ti bio taman (hard je jako tih).... - Maticna ploca, ovisi o procesoru, ali kao prvo o tvojim afinitetima...dakle sto je namijena tom HTPC-u... - Mreza....sada uglavnom sve maticne imaju integrirane gigabitne mrezne kartice, a ako neces spajati kabelom, onda uzmes wi-fi mreznu (Canyon wf511 ili sl.) Yep, Asusove ploce to imaju i cini mi se samo u Deluxe izvedbi (makar nisam siguran). Ova moja ima i mp3 prikljucak, dakle spojis mp3 ili discman ili bilo sto na to i mozes slusat muziku dok je komp ugasen. A ima i Music Alarm, stavis cd, pa ti on pocne svirati u odredjeno vrijeme... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Da, al mene zanima je li isto moguće i s hard diska?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guest
|
Nije moguce sa harda...treba ti mp3, discman ili audio cd... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Neka MiniATX matična sa integriranom grafom, najsporiji (najhladniji) proc koji možeš nabaviti. 512 rama (giga ako imaš novaca), DVB-T kartica (ima na PCE review dobre, nemogu se sjetiti točno modela), HDD neki samsung, tih i hladan... Zvučna kartica, ako ti stane, da imaš sve za spojit, ali po meni nije nužno, ako se na matičnoj ima neki HD audio... Napajanje, Fortron 350W 12cm SS, ne znam kakve su nove serije, pitaj Sky-a, ali ovi stari slove za najtiša napajanja kod nas. Hlađenje - staviti na procesor čim veći hladnjak, i neki tihi vent (Sharkooni su nečujni), softwareski se naštima da se vent pali samo po potrebi. Optika - neka DVD-RW/RAM pržilica, preporuka za LG, tiho rade, prže na sve živo... RAM je isto lijepa stvar za skladištenje ili presnimavanje. Periferija - bežična tipkovnica i miš + daljinac... daljinac dobiješ sa dvb-t karticom, a tipkovnica i mouse se nađu za male novce... šta se tiče sviranja sa HDD-a, mislim da to neće ići. iako, na kraju krajeva. Komp se stavi u S3 standby, i upali se prije nego neka linija ili dvd player... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
s tim da je dobar dio HTPC caseova low profile, sto znaci da treba birati takve grafichke (chesto radeon x300) i TV kartice (npr. TUL Theater 550), a na proc bih stavio zalmana jer nije bash visok... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
A kaj baš mora bit računalo (HTPC) ? Čak i za pola tih novaca ima DVD recordera sa hardom... Mislim, ak stvarno nema potrebe da strojček ima više funkcija od gledanja i snimanja i il dodatne obrade, da se ne zafrkavaš bezveze.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 | |
Write in ©
|
Citiraj:
Pa kada ga piknem u mrežu moći će svirati sve sa drugih HDD-a na ostalim računalima u kući, tu je i internet, pregled slika, tuner, daleko fleksibilniji u formatima od bilokojeg samostojećeg DVD-recordera+jednog dana kada dođe BlueRay ili HD-DVD samo promjeniš ili nadodaš dotičnu optičku jedinicu. Nego, najveća muka mi je software koji će sve to konzumirati. Baš gledam ovo microsoftovo riješenje i tako je....baš microsoftovo. Zar je moguće da je ono jedino kvalitetno riješenje na tržištu? Drugo, hoće li raditi ovakav IRre??? http://www.links.hr/index.php?option...kl=131.000.003 Ova TVkartica? http://www.links.hr/index.php?option...kl=051.812.042 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
prcknedl
|
skupo ali dobro ![]() imash linux distribucija bash za to...npr. movix (vrlo mala live distra iskljucivo za MCE), ima ih jos kolko hoces samo to moram trazhit...a u skoli sam ![]() EDIT: na linuxu je malo bed s driverima...stoga je bolje uzet neke kartice s uobicajenijim chipsetima (conexant 23881 i sl) ![]() MPEG2 hardverski enkoder nema smisla ako neces koristit snimanje TV programa, timeshifting itd. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Matesonik. 05.10.2006. u 18:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guest
|
TV kartica ce radit na Media Centru 2005, za daljinski ne znam, pogledaj na MS-ovim stranicama...nisi nam jos rekao hoces li se igrat ili samo internet, office, slike i tako...hoces li kodirati filmove ili tako nesto?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Write in ©
|
Citiraj:
Bit će spojen na plazmu, sumnjam da ću baš piskarati u wordu na plazmi u dnevnom boravku. Znači, želim da snima TV na HDD, na DVD, divx svake vrste, mp3,wma,slikice,internet, kasnije IPtv, spojen preko wirelessa sa ostalim računalima, internet radio...igre....sumnjam, pošto je to za starog neće dalje od solitera. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Guest
|
Onda uzmi Core 2 Duo E6300, hmm, maticnu pogledam sto se nudi, pa ti javim...graficku Radeonku X300 ili ako ostane $$ jos bolje X1600 (AVIVO i te stvarcice, dovro ce doci na plazmi...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Write in ©
|
Citiraj:
Da li treba biti neka jaća poradi emitiranja slike vrlo visoke razlučivosti tj. HDTV. Jer vidim da na nekima piše kao HDready! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Guest
|
Ne treba biti nikakva jaca, bit ce dosta i ona najslabija... Ne znam sada ciljas li na neko desktop ili mini tower kuciste, ako da onda mislim da ti je ovo najbolji izbor za maticnu. Ako zelis normalno kuciste (dakle neki midi tower, onda bi bila dobra i vjerojatno neka jeftinija...) Samo ne znam je li ti premalo 2 PCI slota?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
pazi babu!
Datum registracije: Jul 2006
|
Citiraj:
hmmm...ta 2 PCi slota su taman za zvučnu i TV-karticu...ne znam da li bi još nešto trebalo ić unutra... kućište bi trebalo bit lijepo, kvalitetno i robusno, najbolje desktop format. dakle neki Lian-Li, Thermaltake Mozart ili onaj Zalman (zaboravio kak se zove)
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
kaj se tiče kućišta, ja doma imam silverstone-ovo LaScala-03 http://www.silverstonetek.com/products-lc03.htm i još niti jedan posjetitelj dnevnog boravka nije uspio skužit da se radi o PC kućištu...pogledaj malo na njihovoj stranici, sad imaju duplo više kućišta nego prije godinu i pol kad sam ja kupovao...jest da su malo skuplja, ali za dnevni boravak pored plazme ja bi radije investirao i ljepše kućište negou C2D tvoj izbor u svakom slučaju : cheers2 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Guest
|
Zbog ovoga dobro dodju 2 jezgre kao i malo brzi proc... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Pero_Snajper
|
Sori, al mislim da si u krivu... uzimat c2d platformu za htpc je po meni cisto bacanje para... Prvo i osnovno, uz danasnje cijene dvd medija nitko normalan se nece ic za***avat sa kodiranjem u divx. Kodiranje u mpeg-2 isto mozes zaboravit uz digitalne tv kartice i one analogne sa hardverskim mpeg-2 enkoderom. Sve u svemu nekog veceg kodiranja na htpc-u bas i nema, a to je jedina stvar koja bi mogla opteretit procesor u nekoj vecoj mjeri... A prica o dvije jezgre je isto jako relativna i prenapuhana, jedan venice je prilicno mocan i hladan procesor i mislim da je, bez obzira na 1 jezgru, za multitasking na htpc-u i vise nego dovoljan. EDIT: ili mozda neki od novijih northwooda sa HT-om...
Windows: AMD FX8320 @ 4.2 / GA-990XA-UD3 /16 GB DDR3 / R9 285 / Vertex 4 128 / SS-600HM / 3D Aurora Android: Galaxy Tab S, Galaxy S3, ATV400 x 2 Zadnje izmijenjeno od: nexus-6. 06.10.2006. u 17:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
šlap
Datum registracije: Apr 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Guest
|
Citiraj:
No kao sto kazes, previse zahebancije za HTPC...i sempron bi bio dosta, ali venice je sada jako jeftin pa bi bilo steta ne uzeti ga... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2004
|
Sve iz Linksa osim tv-kartice, nedavno sam slagao i radi kao bebica ![]() Ako ti je box hladnjak preglasan stavi neki drugi, mozes dokupit jos memorije makar je i ovo sasvim dovoljno (ja bi radije jos jedan disk ![]() - MBO ASROCK 775 TWINS-HDTV R2.0, ATi Radeon Xpress 200, DDR2 i DDR, zvuk, S-ATA, LAN, VGA, PCI-E, mATX, s. 775 http://www.asrock.com/product/775Twins-HDTV%20R2.0.htm 444 Kn -CPU INTEL Celeron D 331J 2667 MHz BOX, socket 775, 256kb c., FSB 533MHz, 64 bit 382 Kn -RAM PC-5300, 512MB, DDR2, CRUCIAL, 667 MHz 473 Kn -VGA PCI-E SAPPHIRE ATI RADEON X1300 256MB DDR2, DVI, TV 567 Kn -Hauppauge WinTV HVR-1100 499 Kn (Ventex ili Acquisitum Magnum) -HDD 250.0 GB HITACHI Deskstar GST T7K250, Serial ATA II 3.0, 8 MB cache, 7200 okr/min 621 Kn -DVD±RW LG GSA-H10, 16x, crni, Dual layer, DVD+-R/RW/R9/RAM 288 Kn -Kućište SILVERSTONE Lascala LC10, crno, HTPC (imas i srebrno u ponudi) 962 Kn -Napajanje ENERMAX 300W, EG301AX-VE(G)(W), CoolerGiant, dual fan, ATX2 160 Kn UK= 4396 Kn Periferija: -Tipkovnica Microsoft Remote Keyboard Media Center Edition 436 Kn -Miš Logitech MX 610 Cordless Laser, laserski 393 Kn |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Guest
|
Dobro si to slozio E.T. (ko i uvijek ![]() I jos jedan problem...hladjenje celeronka tom kucistu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Semper Fi
Datum registracije: May 2006
|
Mislim da bi ovo bila solidna HTPC konfa, nadam se da ce ti pomoci u odluci. 1. kuciste silverstone SST-LC11, black desktop - 865 kn - Asbis 2. Intel celeron 331 lga 775, box - 367 kn - Ve-mil 3. 2x512 mb Kingmax superram pc3200 - 886 kn - Ve-mil 4. Maxtor 6v250fo 250gb - 567 kn - microline 5. Aopen DUW 1616L Chameleon DVD+/-R/W - 286 kn - Ve-mil 6. Gigabyte ATI radeon 9250 low profile - 255 kn - Ve-mil 7. Hauppauge HVR-1100 tv kartica - 641 kn - M san grupa 8. BTC 9019URF wireless multimedia - 143 kn - Nobilis 9. Asus P5P 800-VM - 448 kn - Ve-mil 10. Zalman 7700-Cu - 343 kn - Ve-mil ukupno: 4801 kn ispravljeno hvala na sugestiji.
Member of PCE 120+kg demolition squad Zadnje izmijenjeno od: black35. 11.10.2006. u 13:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2006
|
Jako dobra kombinacija za HTPC
MBO ASUS M2NPV-VM, GeForce 6150 + NF 430, DDR2, zvuk, S-ATA, FW, G-LAN, VGA, PCI-E, s. AM2 Cijena za gotovinu: 733,40 kn Kućište ANTEC New solution NSK2400 380W HE Desktop MicroATX ![]() Cijena za gotovinu: kn719.07 Zašto je ovo dobro za HTPC? Uz ovu matičnu se dobije bracket koji na sebi ima component izlaze , a plazma ti ima komponent ulaze, preko toga imaš HD sliku boli glava, dodatno, matična ima coax spdif zada za digitalno spajanje zvuka na receiver. Loša strana je jedino šta je loša u 3d igrama. Kučište: Antec specijalno dizajniran za HTPC, tih i meni osobno lep u PM. Izgleda kao HiFi komponenta. Povoljna cijena, a ako očeš luđe imaš verziju s LCDom i potenciometrom za duplo para. Ostale komponente sam dodaj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Moderator
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |