|
![]() |
#1 |
u borbi protiv sna
Datum registracije: Jan 2006
|
Par kratkih pitanja...WLAN s frendom
Daklem, lova je tu, volja je tu, još malo da se nađe vremena i krećemo s umrežavanjem. I ja i frend smo totalni n00b-ovi,al čitamo forume,pregledavamo stare teme,nekaj bumo skemijali, al svejedno,nije naodmet pitati vas za savjet. Frend,nazovimo ga 1), udaljeni smo cca 50-60m. Između nas nema prepreka,jedino ima štagalj koji je malo niži od njegove kuće,al ak stavi antenu na krov kuće,nema beda. Ja vidim njegov krov i iz svoje sobe,ali nije mi bed sprčkat nekaj na krovu ili ispod njega za bolji signal. Nakon kaj se mi prikopčamo,dolaze onda još dva frenda : jedan udaljen isto kao i ja od 1), drugi je udaljen 80-100m od 1). Njih obojica nebudu imali LOS,ali budući da su sve kuće u okolici manje više jednake visine, mislim da budemo i to nekak osposobili. Drveća nigdje nema preveć,jedino frend 2) ima uz sebe od susjeda 2 j****o ogromna bora koji će vjerojatno smetat... No za početak ,kaj da zememo frend 1) i ja od opreme? Oko toga još uvijek nismo dosta pametni. On bude dakle u centru,a ja jednostavno samo moram dobacit do njega. I jel bi ga ja teoretski mogo ufatit s običnom wireless karticom? Imam lap i PCMCIA CANYON WF-513 baziranu na RT2500. Eh,da napomenem,prvenstveno se umrežavamo zbog neta,fino bi uzeli flat i podijelili na nas četvero onda, 70 kn po čovjeku...a i za razmjenu filmova,muzike,i naravno igranja! Pozdrav, i hvala! : hello2 : |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
daj slikicu kakvu, pa da vidimo kako to posložiti... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
u borbi protiv sna
Datum registracije: Jan 2006
|
Nakon slike...stvari se mijenjaju...nevjerojatno kolko čovjek može pogriješiti,ali zato je slika tu... Udaljenosti se mogu izračunati ravnalom sa slike.. 50m je oko 3,3 cm. Kao što se vidi, meni bude isto smetalo ovo drvo od susjeda,ali makar izgleda ogromno,nije tako visoko... Frendu 2 budu smetali borovi, i jedno par visokih kuća, a fren 3 kolko vidim bi trebao imati najmanje problema. Uf...sad sam se i ja zamislio... Nekako mi se čini da budemo na kraju uzeli svaki po jedan AP i dobre antene... Možda za prvu foru svatko po AP i gađamo se s kantenama. A za test signala,svi imamo laptope s wireless karticama. Zadnje izmijenjeno od: iggyone. 14.01.2008. u 23:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
Po ovom sto vidim dalo bi se napravit ako bi mogli kod 1) podignit visoko omnicu na koju bi se ostali kacili. Dakle od opreme bi vam trebao neki AP tipa D-Link DWL-2100 (Atheros) ili Planet WAP4000 (Atheros) na koji bi spojili omnicu od recimo 12dBi i uzmete pigtail (LMR400) koliko vam vec treba od AP-a do omnice a dalje UTP. Clienti bi mogli koristit Canyon WF511 + pigtail + kantena ukoliko imaju mogucnosti za neki LOS, a ako ne onda WF-514 na krov i u Client modu + pigtail + kantena i to je manje vise to ovako ukratko. Stavite sve na papir koliko vas sta izadje pa vidite jel se uklapate u troskove i isplativost. Evo i neka mala skica kako bi to izgledalo... ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|