Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.08.2006., 23:52   #1
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Talking Sklapam ultra-tihu konfu

Naime uskoro se bacam na downgrade, prodajem 7600GT i SLI maticnjacu iz siga.
Trenutni komp mi je za moj pojam vrlo glasan, mada kad netko dodje kaze "uf jest ti tih komp(a fakat nije ironija)". A ja, noise freak kakav jesam, pop***...
Uglavnom kad prodam plocu i grafu, moje glavne izvore buke(stock zujalica na NF4 SLI je vrlo glasna, a glasan je i stock vent na 7600GT) ostaje mi A64 3000+(s939), 2x512MB Taljenta, WD od 80GB, DVD/RW, Live!-ica, Chief Delta i noname kuciste sa nekoliko prosjecno tihih ventova...i freezercina
Uglavnom planirao sam si uzet kakvu pasivnu grafu tipa 9200SE(glavno da ima DVI) i neku maticnjacu tipa VIA K8T800Pro, koliko znam ovo je vrlo 'ladan chipset
Zatim sam mislio proc undervoltat i hladit pasivno freezerom, grafa i maticna bi naravno imale stock pasivnjake, napajanje je iznimno tiho i ono bi izvlacilo zrak iz kucista...(to bi bio jedini vent u kompu)
Jedino sto me donekle brine je disk. Morat cu vidjet moze li moj WD bez venta...a ako budem svoj ubacio u sestrin komp, cini mi se da je hitachi najhladniji...

Da li mislite da je moguce imati takvu konfu a da je sve pasivno, i gdje bi jedini vent bio na napajanju? Ili bih ipak trebao poneki vent?
Takodjer trebam preporuku za kuciste. (ne zanima me dizajn, samo kvaliteta/zvucna izolacija, i da nije skuplje od 400kn)
Brijem da bi to bila najtisa konfa na forumu
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2006., 00:27   #2
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
pasivna 486-ica?
sala mala...definiraj ultra tiho...
ak os ultra tiho kak mos onda razmislajt o 7200 hddovima?!hm hm hm sramoto 5400...enivej bezveze mos napravit i danasnji komp citaj 2jezgre, 2 gige rama, 500w napajanje, x1900xt i bla bla bla NECUJNIM...sve ovisi kolko os izdat...i kolko perfomansi trazis

mc_fish je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.08.2006., 00:48   #3
BrunoZG
Junior Member

BrunoZG's Avatar

Datum registracije: May 2003
mislim da kad to napraviš, onda ti napajanje više ne bi zvučalo iznimno tiho, a ako je WD 80 GB 800JB, onda bi i osim toga primjetio kako taj disk cvili u idlu.

Eto, al vjerojatno bi moglo dosta toga pasivno...

AMD 3800+x2@2500, 1,375V
MB-ASROCK DUAL SATA(bios 2.2) 2+ENERMAX485W
2x512 Supertalent CL2
HDD-Hitachi 160GB, WD 800JB
ELSA 7600GT
Leadtek-2000XP expert
DVDROM-LITEON-167T ,DVDRW BENQ 1650,DVDRW NEC ND2500A@2510_fw205C
Monitor: Samsung 997MB (19')
Terratec Sky 5.1,EPSON-C42

BrunoZG je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2006., 04:09   #4
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
mozes sve ovo sto si rekao ali ja bi stavio sonic towera na proc.

sto se ice grafa komotno mozes uzeti neku 6600 i downclockati ju a imas pristojnu grafu.

Sto se tice napajanja jako dobro tako da ja bi isao na nesto tipa ovoga.

antec kuciste bez ventova.
seasnoc wataza po izboru.
sonic tower pasivnjak .
venice na 1.1v na nekih 1300mhz (moj radi na 1.3 na 2200)
rama koliko oces
maticna sa via chipsetom ili uli
hardovi ili wd ili teskog srca hitachi (gotovo svi taciji koje sam vidio dosta vibriraju a to mi ej koma)
grafa 6600 neka pasivna i dodatno ej downclockati da se nekuha.

i to je to nista vise

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2006., 04:48   #5
Sam Fischer
Džabe si krečio!
Moj komp

Sam Fischer's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Codiac- Pregled postova
m
grafa 6600 neka pasivna i dodatno ej downclockati da se nekuha.

i to je to nista vise
Mislim da ovo neće utjecat na temperaturu, naime stalno pišu kako je voltaža ključni faktor, a promjena takta može varirat 1-2C* tako da ju se ne isplati downcockat, nego clockat
Sam Fischer je online   Reply With Quote
Staro 14.08.2006., 07:09   #6
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Hmm, da li ovdje idemo na "jako tiho" ili na "bolesno tiho"? Za ovo drugo se obrati Fleksu.
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2006., 08:44   #7
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Citiraj:
Autor SRV Pregled postova
Brijem da bi to bila najtisa konfa na forumu
Ne bi

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=32121

0 ventilatora :burn:
vex je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2006., 10:57   #8
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Pa što bi se zezao sa grafom, nek kupi Leadtek 7600GS. Ima Ogroooman pasivac na sebi, malo sam je furao i sasvim ok grafa. Tu je negdje kao 6600GT a temp ne ide preko 65.
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2006., 12:00   #9
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Citiraj:
Autor Sky Pregled postova
Hmm, da li ovdje idemo na "jako tiho" ili na "bolesno tiho"? Za ovo drugo se obrati Fleksu.
Bolesno tiho
Sto se tice grafe, ne treba mi nista jace od 9200SE jer mi komp nece sluzit za igre...
U svemu ovome, kao sto vidim, jedino disk bi bio problem.
Freezer bi trebao moc hladit mog 3000+ na 1,1V pasivno, ploca bi kao i grafa bila pasivna...
Dakle, cilj je napravit sto tisi komp, mada to cini mi se i nije problem jer nema pravih "grijaca" poput neke jace grafe ili ocanog DC proca.
Trebalo bi moc...
BTW presao sam (konacno!) na ADSL pa cete me cesce gladat
Staro 14.08.2006., 12:04   #10
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Citiraj:
Autor vex Pregled postova
Svaka cast
Dakle ganjam nesto slicno...samo sto bi jedini vent bio na napajanju.
Valja mi stisat disk, a ako kupim neko kvalitetnije kuciste i kakav silencer, izolacione obloge, onaj prigusivac za napajanje, i jos par sitnica, mislim da bi sljakalo.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.08.2006., 12:09   #11
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Pročitaj ovo:

http://www.moje-racunalo.com/content/view/95/76/

Zaboravi jedan ventilator. Tiše će biti sa više velikih ventilatora na 5V.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2006., 12:20   #12
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Citiraj:
Autor RAK Pregled postova
Pročitaj ovo:

http://www.moje-racunalo.com/content/view/95/76/

Zaboravi jedan ventilator. Tiše će biti sa više velikih ventilatora na 5V.
Citao sam ja to jos davno, svaka cast na clanku
Komponente su sljedece:
-A64 3000+, undervoltan na 1,1V(provjereno radi)
-2x512MB ST CL2
-9200SE ili slicno
-ploca sa VIA K8T800 chipsetom(ili slicno)
-jedan disk
-CL Live!
-jedan DVD/RW

Dakle nema nekih grijaca.
A ako kupim kvalitentije kuciste bit cu u prilici stavit dva 12cm venta na 5V, ali oni bi hladili i ovu "pecnicu" koju trenutno imam.

Sorry ako sam naporan.
Staro 14.08.2006., 12:30   #13
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

-A64 3000+, - ne treba biti undervoltan jer na ST staviš Papst na 5V i stvar je tiha
-2x512MB ST CL2 - skini hladnjake s te memorije (mislim da imaju)
-9200SE ili slicno - Zalman VF-700 može tiho ohladiti 6600GT Extreme, a VF-900 može i bolje. 9200SE nije hladna pod pasivnjakom.
-ploca sa VIA K8T800 chipsetom(ili slicno) - NF4 se može ohladiti sa onom pločom ili sa modifikacijama VF-700. I Intel chipset se može ohladiti sasvim lijepo, a Pentium 630 je pod ST-om jako hladan.
-jedan disk - bitno je koji i kako sprječavaš vibracije. Sharcoon za 5.25 utor je jedino pametno rješenje ili (još bolje) ono kako je rješeno u onom Antecu.
-CL Live!
-jedan DVD/RW - I onda je ovo najbučnije. Pioneer.
Elegantan kao leopard

Staro 14.08.2006., 12:41   #14
nicko
Guest

Datum registracije: Feb 2005
WD800JB bez beda moze radit bez ventova (provjereno) temp se jedva dize preko 40st u loadu...inace tih je jedan od tisih koje sam cuo...za proc, Sonic Tower, K8T800 se ne grije niti malo (dovoljno je zlatni zalman), optika LG...

Da ne otvaram novi thread, treba mi 120mm vent koji ce biti na 5V. Zanima me tisina, ali da nije sad bez ikakvog protoka...koji??
nicko je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2006., 13:28   #15
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Nazalost nisam u stanju uzimat nove komponente, poput ST, imam freezera ako ne bude mogao ohladit A64 ic ce na njega GT vent na 5V i 600rpm. To bi trebalo bit tiho...
@nicko_029, JB se zbilja ne grije puno ali njegova sonda kaze 55C kad je bz venta
Vec sam napisao da cu prodat najvce glamdzije, 7600GT i NF4 maticnjacu...

@Rak, spominjao si Antec, jes li mislio na 3700B? I 3000B ima slicno rijeseno prigusenje diskova, a vidio sam ga za 380kn(bez PSU). 3700 nisam vidio bez napajanja a ono mi ne treba.
Kazes da se 9200SE puno grije? Onda mi je bolje uzet kakvu 9550SE? Vazno mi je jedino da daje kvalitetnu sliku i da ima DVI, planiram uzet i LCD.

EDIT: Evo 999-ti post Eto me u klub 1k
Staro 14.08.2006., 13:29   #16
celduce
Premium

celduce's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Prije nego kupis neku plocu pogledaj ovu Asrock 939S56-M pa mozda ti se svidi, jedini problem je sto je mATX formata ali ima AGP/PCI lock, pogodna za OC i slicne mastarije ako se jednom zazelis.
Evo i review:
http://www.ocworkbench.com/2005/asro...39S56-M/g2.htm

ili pak

939Dual-SATA2 sa Uli-em koja ima i AGP & PCI-E
Potrazi po forumu misljenja i reviewe - svi su zadovoljni sa njom.
Staro 14.08.2006., 13:38   #17
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Citiraj:
Autor celduce Pregled postova
Prije nego kupis neku plocu pogledaj ovu Asrock 939S56-M pa mozda ti se svidi, jedini problem je sto je mATX formata ali ima AGP/PCI lock, pogodna za OC i slicne mastarije ako se jednom zazelis.
Evo i review:
http://www.ocworkbench.com/2005/asro...39S56-M/g2.htm

ili pak

939Dual-SATA2 sa Uli-em koja ima i AGP & PCI-E
Potrazi po forumu misljenja i reviewe - svi su zadovoljni sa njom.
Ne razmisljam o ocanju, proc su vjerojatno undervoltat, cilj mi je da komp bude sto tisi...
Znam za Dual-sata2 plocu, ima jedan veeeeliki thread o njoj
I ona mi je u uzem izboru, a razmisljao sam i o maticnoj sa int. grafom, ali te u pravilu nemaju DVI(iako postoje one koje imaju) niti TV-out.
Staro 14.08.2006., 13:50   #18
Veky.VGW
Premium
Moj komp

Veky.VGW's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Nije moguce, ja sam radio slicnu stvar, na kraju je samo napajanje imalo vent, a na CPU je bio Thermaltake Sonic Tower (jedan od boljih pasivnih coolera za CPU), ali svejedno (nakon downgradea) temperature su bile prevelike.

Vjerujem da bi s jendim dobrim kucistem i dva 12cm venta bilo idealno, jedan naprijed, jedan otraga, jos po mogucnosti da su papst. Takoder mislim da bi prosla opcija da se na TTST ugradi jedan 12cm vent koji bi puhao zrak kroz ST prema mjestu za straznji ventilator na kucistu.

Masina je bila stvarno silent, najbucniji je bio disk, upalis ga i mislis da nesto ne radi, jel se nista ne cuje ; )
Staro 14.08.2006., 14:06   #19
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Citiraj:
Autor Veky.VGW Pregled postova
Nije moguce, ja sam radio slicnu stvar, na kraju je samo napajanje imalo vent, a na CPU je bio Thermaltake Sonic Tower (jedan od boljih pasivnih coolera za CPU), ali svejedno (nakon downgradea) temperature su bile prevelike.

Vjerujem da bi s jendim dobrim kucistem i dva 12cm venta bilo idealno, jedan naprijed, jedan otraga, jos po mogucnosti da su papst. Takoder mislim da bi prosla opcija da se na TTST ugradi jedan 12cm vent koji bi puhao zrak kroz ST prema mjestu za straznji ventilator na kucistu.

Masina je bila stvarno silent, najbucniji je bio disk, upalis ga i mislis da nesto ne radi, jel se nista ne cuje ; )
Hm, da, koliko god bilo silent, disk bi se cuo...
Nemam bas puno love da si uzmem i drugi cooler(vec imam freezera), a vidim da bi mi zbilja trebalo novo kuciste. Pa stavit dva XSilence na 5V, znam da ih je Fleks hvalio. A i ima ih kupit odvdje di ja zivim...cini mi se da su 16KM(60kn)
To bi moralo bit tiho, znaci kvalitenije kuciste(nazalost maximum je 400kn), dva vrlo tiha venta od 12cm na 5V(onaj sto usisava istovremeno hladi i disk), eventualno stavim 92mm vent na Freezera i bok.
Sad znaci trebam vasu preporuku za kuciste...
Staro 14.08.2006., 14:21   #20
Mljac
Premium

Mljac's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Citiraj:
Autor SRV Pregled postova
Nazalost nisam u stanju uzimat nove komponente, poput ST, imam freezera ako ne bude mogao ohladit A64 ic ce na njega GT vent na 5V i 600rpm. To bi trebalo bit tiho...
@nicko_029, JB se zbilja ne grije puno ali njegova sonda kaze 55C kad je bz venta
Vec sam napisao da cu prodat najvce glamdzije, 7600GT i NF4 maticnjacu...

@Rak, spominjao si Antec, jes li mislio na 3700B? I 3000B ima slicno rijeseno prigusenje diskova, a vidio sam ga za 380kn(bez PSU). 3700 nisam vidio bez napajanja a ono mi ne treba.
Kazes da se 9200SE puno grije? Onda mi je bolje uzet kakvu 9550SE? Vazno mi je jedino da daje kvalitetnu sliku i da ima DVI, planiram uzet i LCD.

EDIT: Evo 999-ti post Eto me u klub 1k
@SRV
Svakako ti preporučam 9550.
Ja sm koristio Sapphire 9550se u HTPC-u. Kartica je na low profile pcb-u, mali pasivni hladnjak je na punom 3D opterećenju mlak, u 2d se ne grije uopće, slika je na TV-outu izvrsna, DVI ima...
Koliko se malo 9600/9550 serija grije dokaz može biti i da mi je 9600 PRO (400/600) u istom tom desktopu radila sa tim pasivnim hladnjakom premještenim sa 9550se. Bila je topla, ali ništa drastično.
A imaš i dx9!:burn:
Staro 14.08.2006., 14:27   #21
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

OK, onda cu potrazit 9550SE, jace mi fakat ne treba.
Ali koje kuciste da kupim?
Staro 14.08.2006., 18:04   #22
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Bilo koji hard u ultra tihom kompu ne može imati ispod 45-50 stupnjeva. Osobito ne WD. Kada govorimo o tihom i hladnom može biti jedino Seagate i Hitachi. Samsung je još tiši ali nekim čudom i topliji. Hladan WD bez ventova ne znači da je bez protoka već je protok od napajanja ili čega već.

Antec 3700BQE je najbolji izbor zbog položaja diskova. Onda se s unutrašnje strane stavi vent koji upuhuje zrak u kučište a preko diskova. Tako hladiš oboje jednim ventom na 5V. I sve ima dovoljno zraka.

Kod Anteca 3000B je drugačije okrenut rack za diskove pa ne možeš staviti vent na taj način. Onda je to mali problem jer nije isto kada vent staviš u za to predviđeno mjesto.

Znam za problem oko napajanja i cijene, ali jha sam nekako uspio nabaviti bez napajanja. Moraš se snači.

Grafičku moraš ohladiti sa Zalmanom. N emogu raditi pasivno baš zbog ograničenog protoka zraka. Sjeti se da ventovi ne rade na 12 nego na 5V. Ja sam još izvadio bočni limić sa kanete i isprobavao duct za grafičku. Bolje je.
Elegantan kao leopard

Staro 14.08.2006., 18:32   #23
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Citiraj:
Grafičku moraš ohladiti sa Zalmanom. N emogu raditi pasivno baš zbog ograničenog protoka zraka. Sjeti se da ventovi ne rade na 12 nego na 5V. Ja sam još izvadio bočni limić sa kanete i isprobavao duct za grafičku. Bolje je.
Jel mislis na 9550? Pa ona se stvarno malo grije, zaboravi na 7600GT iz siga, nju cu prodat...
OK, shvatio sam. Treba mi kuciste sa dva 12cm venta koli bi radili na 5V, to bi bio dovoljan protok a istovremeno bi bilo i tiho, bez ikakvih ventova ne bu islo.
Gledao sam te Antece 3000 i 3700 i istina je to sto velis, 3700 ima bocno postavljene diskove i zbog toga ih bolje hladi...
Ali generalno mislim da (ipak) nema boljeg kucista od tog 3000B kad se uzme u obzir da je 380kn i da vec imam napajanje...
Staro 14.08.2006., 20:16   #24
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

9550 možeš hladiti sa Zalmanovim plavim pasivcem sa 2 heatpipea i samo ako staviš vent na 7V u Antec 3700BQE. Inače dolazi do postupnog umiranja kartice. Imao sam je. Vjeruj mi da je idealno staviti VF-700. Ne košta toliko puno da se ne bi moglo, lakše je i odlično hladi. Nemaš nikakve brige osim pasivaca. Na toj stranici je opisano kako se stavljaju pasivci na grafičke. Zaboravi ljepljenje priloženim ljepilom ili druge fore. Silencer je nešto bučniji od Zalmana. Ako već kupuješ grafičku, svakako razmišljaj o 128 bitnoj. Tako može i 9200. Jeftinija je od okrljaštene 9550 i bolja.

Za kučište mi je jasno sve. Ali svakako probaj postaviti vent između grafičke i diskova. Recimo disk na vrh pa pola venta na pola diska, tako da puše i ispod grafičke i po chipsetu i prema procu. Tako da proc dobiva dio zraka izvana koje disk ne može zagrijati da ti smeta.

Freezer modificiraj sa jednim 92mm ventom. Ukloni onaj njegov koji samo raspršuje zrak. Taj 92mm na 5V bi trebao biti dovoljan.

Da ne zaboravim, Pioneer sam spomenuo zbog tišine, a ne zato jer ga osobito preferiram. LG, Lite-off i slični su dosta bučniji. Ovoga možeš dodatno stišati na račun brzine i tako to. Jedini tiši je neki Aopen Retail. Ali taj je samo DVD.
Elegantan kao leopard

Staro 14.08.2006., 22:00   #25
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Citiraj:
Freezer modificiraj sa jednim 92mm ventom. Ukloni onaj njegov koji samo raspršuje zrak. Taj 92mm na 5V bi trebao biti dovoljan.
Grunf mod Da, tako mi freezer radi otkako je prozujao...
Staro 15.08.2006., 10:09   #26
BIGI
Premium

BIGI's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
Citiraj:
Autor Codiac- Pregled postova
mozes sve ovo sto si rekao ali ja bi stavio sonic towera na proc.
Ako ga uspije nać. Ja sam ga tražio, i nema nigdje u ZG-u za kupit.
BIGI je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2006., 10:18   #27
baterija
̣

baterija's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor BIGI Pregled postova
Ako ga uspije nać. Ja sam ga tražio, i nema nigdje u ZG-u za kupit.

za 10 dana links
baterija je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2006., 10:25   #28
BIGI
Premium

BIGI's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
A dal znaš možda di ima Zalmana CNPS9500LED?
Vidim u linksu nije raspoloživ, a u vemulju je 100kn više.
BIGI je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2006., 11:42   #29
nicko
Guest

Datum registracije: Feb 2005
www.nabava.net
Trazi, pogledaj, zovi...IMHO taj cooler ti se ne isplati kupovat...
nicko je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2006., 12:15   #30
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Slazem se sa nickom_29, 9500 ne hladi bogzna bolje od jednog freezera koji je 3x jeftiniji...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno