Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.12.2025., 12:45   #781
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Mozda wifi mesh uredjaj koji s ruterom komunicira na dediciranom bandu, ali onda ti i ruter mora podrzavati mesh itd...
Staro 14.12.2025., 12:51   #782
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
NE postoji, repeater mod se koristi za WIFI-WIFI . Isto tako rade i dual band RE uređaji i oni koji imaju MESH jer takvi uređaji isto rade u repeater modu a u niti jednom slučaju u isto vrime (smetaju se međusobno na tih 10-tak cm udaljenosti) ne mogu slati ili primati data podatke već npr. naizmenice . Zato prijedlog kolege da se uređaji za povećanje dometa spajaju na ruter LAN kablom stoji jer tada rade (ako taj mod imaju) u Access Point modu .
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2025., 12:55   #783
zig
Premium
Moj komp

zig's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Hvala svima na odgovoru, kabel mi ne odgovara, dakle micem extender i koristim bez.
zig je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2025., 13:30   #784
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Sta isto je i kada mesh uredjaj koristi recimo 2.4GHz range za backhaul vezu, a 5/6GHz za uredjaje? Sta ni tad ne mogu ta dva banda raditi istovremeno, a neovisno jedan band o drugom?
Staro 14.12.2025., 14:51   #785
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
daj di ćeš 2.4 koristiti za išta danas.
extender je ok da dovučeš nekakav net u prostor koji umire na <10mbit, a ne da dobiješ 500mbit na njemu.
za sve drugo, ili mesh koji ima dedicirani backhaul wifi interfejs, ili kabel.
inače, ti RE dual band tplinkovi podržavaju taj mod (jedan band je backhaul, drugi je extended mreža), ali uvijek si zapeo na 2.4 za jedan ili drugi, tako da dobiješ plafon 100, 120mbita.
jedino ćeš sa 6e mesh sustavom uspijeti izvuči neku ozbiljnu brzinu, pod uvjetom da koristi 6ghz za backhaul. (i naravno, kabel).
jp_rv je online   Reply With Quote
Staro 14.12.2025., 15:21   #786
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Sta isto je i kada mesh uredjaj koristi recimo 2.4GHz range za backhaul vezu, a 5/6GHz za uredjaje? Sta ni tad ne mogu ta dva banda raditi istovremeno, a neovisno jedan band o drugom?

Da , kad jedan od dva banda je u slanju podataka tada su isključeni prijemnici (na oba banda) jer na tih par cm razmaka antena bi se uništio osjetljivi ulaz (na čipu) tih prijemnika ako nisu isključeni.
Staro 15.12.2025., 15:22   #787
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
ja koristim MESH sustav, nema pada u brzini.
Wifi 5/6 koristi za međusobnu komunikaciju.
Staro 30.12.2025., 21:38   #788
Armor
Premium

Armor's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Došel danas PC (nakon 14 godina stanke) ali matična ne podržava Wi-Fi...

Koju mrežnu/USB bi preporučili (Links, HG Spot, Stirline)?

Domet nije problem jer je router u istoj sobi na 3.5m udaljenosti.
LAN bi trebal 10m da sve okolo provučem tak da to nije opcija.

Zahvaljuem na što bržim odgovorima jer bi sutra išel po to...

Poslano sa mog motorola edge 50 pro koristeći Tapatalk
Staro 30.12.2025., 23:28   #789
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Radije se pomuči i stavi Lan kabel okolo - naokolo,
ima kupiti plosnati pa se lako sakrije pod lajsnu.

Ako baš hoćeš / moraš na WiFi vidi šta podržava router na koji se spajaš,
uzmi usb produžni kabel od 1M pa sa njime lakše pozicioniraš usb WiFi karticu (da nije iza ili ispred pc - ja).
Koju konkretno uzeti nebi savjetovao jer je dosta njih meh (ista nekom radi ok a drugom loše / nikako).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2025., 11:51   #790
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
ja koristim MESH sustav, nema pada u brzini.
Wifi 5/6 koristi za međusobnu komunikaciju.

Grdno se varaš da nema pada brzine , razlog je što nemaš logike o RX/TX i ne razumiješ širenje el. mag. polja /osjetljivost ulaza prijemnika / utjecaj na gušenje prijema među bližim antenama itd.
Razlog zašto ne vidiš pad brzine je možda mala brzina od ISP naprema brzini R.Extendera (sa ili bez MESH softvera) pa misliš da nema pada.
Staro Jučer, 12:38   #791
zlatko
Premium
Moj komp

zlatko's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
Grdno se varaš da nema pada brzine , razlog je što nemaš logike o RX/TX i ne razumiješ širenje el. mag. polja /osjetljivost ulaza prijemnika / utjecaj na gušenje prijema među bližim antenama itd.
Razlog zašto ne vidiš pad brzine je možda mala brzina od ISP naprema brzini R.Extendera (sa ili bez MESH softvera) pa misliš da nema pada.

https://imgur.com/a/Kn1ACjp

To je moj MESH. Ruter je technicolor t-com. fritzbox 7539 je mesh master, a fritz 2400 je mesh . ruter i fritz7530 su povezani lan kablom. fritz 7530 je u ip client načinu. preko wi-fi vezan na fritz2400. fritz2400 pokriva dnevni boravak i vanjsku terasu, a 7530 ostatak kuće . Na ruteru wi fi nije ugašen ( jer je ruter zaključan i nemam mogućnost gašenja bez szk T-com)nego su na na fritzu7530 odabrani kanali koji su 100% slobodni. Ne vidim baš promjene brzine. Prelaz sa 2400 na 7530 i obratno je trenutačan.

Brzina interneta je 1000/500.

Zadnje izmijenjeno od: zlatko. Jučer u 13:08. Razlog: dodana brzina interneta
zlatko je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 17:23   #792
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

@zlatko
Ako je T-Com router na novoj / aktualnoj RDK platformi trebalo bi biti moguće ugasiti WiFi preko moj telekom (user) portala,
RDK radi tako da se "indirektno" mjenja šta su oni omogućili.
Naravno, trebalo bi da to isto može zivkanjem SZK ali je pitanje na koga ćeš naletiti, a i dobro je da sačekaš "normalni radni dan" (tamo iza 08/011 ili 12/01).
Staro Jučer, 18:51   #793
zlatko
Premium
Moj komp

zlatko's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@zlatko
Ako je T-Com router na novoj / aktualnoj RDK platformi trebalo bi biti moguće ugasiti WiFi preko moj telekom (user) portala,
RDK radi tako da se "indirektno" mjenja šta su oni omogućili.
Naravno, trebalo bi da to isto može zivkanjem SZK ali je pitanje na koga ćeš naletiti, a i dobro je da sačekaš "normalni radni dan" (tamo iza 08/011 ili 12/01).
Nema problema. Ne mislim gasiti wi- fi na ruteru. Na portalu mi kaže da se to može na aplikaciji, a na aplikaciji kaže pauziraj internet. Inače, ovako postavljena mreža radi odlično, a kanale sam razdvoijo. posebno technicolor, a posebno Fritzbox 7530. Tako da mi to sad nije važno.

Zadnje izmijenjeno od: zlatko. Jučer u 19:01.
zlatko je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 23:07   #794
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Kažeš da ti nije bitno ... da sad ne tražim, kod nekih se routera na tipku može upalit / ugasit WiFi, pa ako ima ...
Staro Danas, 00:15   #795
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Citiraj:
Autor zlatko Pregled postova
https://imgur.com/a/Kn1ACjp

To je moj MESH. Ruter je technicolor t-com. fritzbox 7539 je mesh master, a fritz 2400 je mesh . ruter i fritz7530 su povezani lan kablom. fritz 7530 je u ip client načinu. preko wi-fi vezan na fritz2400. fritz2400 pokriva dnevni boravak i vanjsku terasu, a 7530 ostatak kuće . Na ruteru wi fi nije ugašen ( jer je ruter zaključan i nemam mogućnost gašenja bez szk T-com)nego su na na fritzu7530 odabrani kanali koji su 100% slobodni. Ne vidim baš promjene brzine. Prelaz sa 2400 na 7530 i obratno je trenutačan.

Brzina interneta je 1000/500.

Govorio sam za wifi(mesh) sa repeater modom (wifi<>wifi) rada a ne client mod (wifi<>LAN).
Inače brzina se ne "vidi" već mjeri speed testom.

repeater mod - Ako si sa dva prijatelja na bučnoj utakmici pa pričate ali lijevi do tebe ne čuje desnoga pa prvo tebi kaže a ti prenosiš desnome (i obrnuto desni za lijevog preko tebe).
Koja je razlika u brzini prijenosa poruke lijevog prema tebi , a kolika do desnog kad ti radiš kao repeater ..... ???????? dakle ponoviš sve rječi koje si saslušao od livoga.
Staro Danas, 03:27   #796
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Kažeš da ti nije bitno ... da sad ne tražim, kod nekih se routera na tipku može upalit / ugasit WiFi, pa ako ima ...

Ja imam rdk, tipkom se ne moze ugasiti osim ako postoji neka caka,probao sam tipkat,drzat tipku- nista. U meniju tj. app-u nema opcije za gasenje wifija
spawn je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:36   #797
zlatko
Premium
Moj komp

zlatko's Avatar

Citiraj:
Ovaj moj nema tipku...
Staro Danas, 09:56   #798
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
Da ima, ali je katkad (pogotovo kod skupljih i boljih mesh sustava) pad u performansama za korisnika - nebitan/neprimjetan za svakodnevne zadatke a udobnost/prakticnost WIFI konekcije i sretne zene su 2 faktora koje nesmijes zanemariti Eto primjer: 2 kuce, 4x TP-Link X50 , cca 50m udaljenosti izmedu pocetne tocke i krajnje tocke povezivanja (odakle se spajam lapom, ne lokacije zadnjeg AP-a). Od providera imam 250/50 optiku, na najudaljenijoj lokaciji koja je 1 kat iznad i 3 zida dalje od zadnjeg AP-a dobivam stabilnih 150MB/s. Bez problema mogu streamat sadrzaj sa lapa u drugoj kuci na telku u prvoj bez stucanja dok je cca 13 uredaja online, od toga 2-3 cuclaju cijelu vrijeme 20-50 MB/s. Naravno - kopiranje velike kolicine sadrzaja preko WIFI ce uvijek biti inferiorno u odnosu na cak 1GB/s LAN al ionako sam limitiran i mehanickim diskovima na NAS-u (cca 80-130MB/s u najboljem slucaju cak i preko LAN-a). Tak da - svakom svoje. LAN je stabilniji, brzi i daleko jeftiniji, al WIFI nije tak los - al moras posegnut dosta duboko u zep da bi dobio pristojne performanse. I naravno tu je jos faktor lokacije, zidova itd. Poanta je da je za mnoge to dovoljno dobro.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na