Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 07.03.2009., 22:57   #1
Wozniak jR.
humanware
Moj komp
 
Wozniak jR.'s Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: zGb
Postovi: 455
Arrow Wireless - standardi & hardware
1.Što je to Wireless ?
Wireless uređaji prenose podatke i komuniciraju s drugim uređajima koristeći radijsku frekvenciju (RF) signala koji je kao snop od jednog uređaja do drugog.
Iako su ti radio signali slični onima koji se koriste u komercijalne radio prijenose, one djeluju na različitim frekvencijama. Na primjer ako koristite bežičnu tipkovnicu i miša, imate RF prijamnik priključen na uređaj, obično na USB port na računalu. Tipkovnica i miš imaju ugrađen RF odašiljač. Kada pretisnete tipku ili pomaknete miš, odašiljač salje određeni RF signal. Taj signal prima prijamnik, te odrežena tipka ili pomak miša se prijenose u Windows-e, bas kao da je uređaj bio direktno spojen na računalo.
Radio primopredajnik je uređaj koji se može ponašati kao prijamnik i kao predajnik radio signala. Svi wireless uređaji kojima je potrebna dvosmjerna komunikacija koriste primopredajnik. U wireless mreži ( koja se naziva i wireless local area network [ WLAN ] ), još uvijek koristite mrežnu karticu, ali u ovom slučaju mrežna kartica dolazi sa ugrađenim primopredajnikom koji omogućava mrežnoj kartici slanje i primanje RF signala. Rezultirajući snop preuzima ulogu mrežnog kabela. Wireless mrežna kartica komunicira sa obližnjim wireless access point-om, uređajem koji sadrži primopredajnik koji omogućava uređaju da dalje prenosi mrežne signale. WLAN koji koristi access point-ove je nazvan infrastructure wireless network.
2.Što je to Wi-Fi ?


Najčešća tehnologija wireless umrežavanja je wireless fidelity, koja je uvijek skraćena na
Wi-Fi. Institute of Electrical and Electronics Engineers ( IEEE ) je ovoj mreži dodijelilo oznaku standarda 802.11. Postoje četiri glavne vrste : 802.11a, 802.11b, 802.11g te 802.11n od kojih svaki ima svoj vlastiti opseg i ograničenja brzine, kao što ćemo objasniti u sljedećih nekoliko poglavlja.


802.11b

originalni 802.11 standard je objavio IEEE 1997 godine, ali nekoliko ljudi je to primilo ozbiljno, jer je bila ogranicena maksimalnom brzinom od samo 2Mbps. 1999 godine, IEEE je morao osmisliti ne jedan vec dva nova standarda : 802.11a te 802.11b. 802.11b standard je postao popularniji, pa cemo njega prvo objasniti.
802.11b je povecao Wi-Fi brzinu prijenosa podataka do 11Mbps, sto je bilo malo brže od 10BASE-T, originalni ethernet standard, koji je imao maksimalnu brzinu od 10Mbps. Udaljenost je mogla dosezati priblino 35 metara.
802.11b radi na 2.4GHz radijskoj frekvenciji, sto je neregulirana frenkvencija često korištena od strane drugih potrošačkih proizvoda, kao što su mikrovalne pećnice, bežični telefoni i sl. To drži cijenu 802.11b hardware-a niskim, ali može uzrokovati smetnje prilikom pokušaja pristupa mreži kod drugog uređaja koji se koriste na 2.4GHz frekvenciji


802.11a

- objavljen je u isto vrijeme kad i 802.11b standard. Dvije ključne razlike između dva navedena standarda : 802.11a ima maksimalni prijenos do 54Mbps, te se koristi na reguliranoj 5GHz radio frekvenciji. Ovako visoka frekvencija znači da 802.11a uređaji nemaju iste probleme kao i 802.11b, ali to ujedno i znači da su 802.11a uređaji skuplji, te mogu raditi na manjim udaljenostima, oko 23 metra, te imaju problema s prolazenjem kroz čvrsta tijela kao što su zidovi. Dakle, osim impresivne brzine prijenosta, 802.11a je jednostavno imao previše negativnih strana, te je 802.11b osvojio kupce te postao prvi pravi wireless mrežni standard.

802.11g

- tijekom bitke između 802.11a i 802.11b, postoalo je jasno da potrošači i mala poduzeća stvarno žele najbolje od oba svijeta. Žele tehnologiju koja je brza te s karakteristikama 802.11a, ali da ima domet i cijenu kao 802.11b. Termin „ najbolje od oba svijeta „ je rijetko ostvaren u stvarnom svijetu. Ali IEEE je stigao blizu tome kada je predstavio sljedeću verziju wireless mrežnog standarda 2003.g., 802.11g. Kao i 802.11a , 802.11g je imao teoretski maksimalni prijenos od 54Mbps, a isto kao i 802.11b , imao je domet do 35 metara te je bio jeftin za proizvodnju. Ta niska cijena je dolazila zbog toga sto se koristila 2.4GHz RF frekvencija, što je značilo da su 802.11g uređaji podložni utjecaju drugih uređaja koji rade na istoj frekvenciji. Unatoč tom nedostatku, 802.11g je ubrzo postao najpopularniji Wi-Fi standard, te skoro svi WLAN uređaji koji se danas prodaju podržavaju 802.11g.

802.11n

– IEEE radi na novom wireless standard nazvanom 802.11n, te se očekuje da će biti dovršen 2009 godine. 802.11n sadrži tehnologiju zvanu multiple-input multiple-output ( MIMO ) koja koristi više predajnika i prijamnika u svakom uređaju. Ovo omogućuje višestruki prijenos na pojedini uređaj, što će uvelike povećati preformanse WLAN-a. Npr. Korišteći 3 odašiljača i 2 prijamnika ( standardna konfiguracija ), 802.11n obaćeva teoretsku prenosivost i do 248Mbps. To jos uvijek nije Gigabit Ethernet, ali 802.11n uređaji bi konačno mogli prenositi visoko kvalitetni video preko wireless konekcije. 802.11n obecava i duplu wireless udaljenost do 70 metara.
Ovo su sve impresivne brojke, te čak i ako realni rezultati budu manji, čini se da će 802.11n uređaji biti oko 5 puta brži nego 802.11g uređaji, te nuditi dvostruku udaljenost.


Wireless Hot Spots

Wi-Fi signali se znaju širiti oko 35 metara, nemojte se iznenaditi jer je bežična komunikacija moguća preko velikih udaljenosti. Ako je vaša mreža postavljenja u domu ili manjem uredu, to vjerovatno znači da je vaša mreža dostupna i izvan zgade, što je dodatni razlog zašto morate obratiti pozornost na sigurnost vaše mreže.
Međutim, postoje okolnosti u kojima je dug domet bežične mreže ili čak i proširenje raspona mreže s posebnom opremom. Ovdje govorim o mrežama koje se pojavljuju u gradovima diljem svijeta : u kafićima, restoranima, fast-food-ovima, hotelima, poslovnicama, aerodromima, vlakovima, pa čak i u zubarskoj ordinaciji. Neki gradov i su vec počeli nuditi univerzalni WiFi pristup u centru grada. Ove bežične konekcije dijele internet vezu, tako da se možete spojiti na mrežu te koristiti je za surfanje internetom, pregledavanjem mail-ova, provjerom novosti, priključiti se na uredsku mrežu, i još mnogo toga. Javna bežična mreža koja dijeli internet vezu naziva se „wireless hot spot“ ( ili samo hot spot ). U nekim slučajevima, uspostavljanje pristupa internetu je besplatno, dok većina hot spotova naplaćuje pristup mreži.

Wireless mrežne kartice

Bilo da ste jednostavno postavljali bežičnu mrežu s drugim ralunalom, ili potpunu bežičnu mrežu sa pristupnom točkom, računalo zatjeva bežičnu mrežnu karticu.
Bežična mrežna kartica je primopredajnik koji može prenositi podatke na mrežnu te primati signale s mreže. Stopa po kojoj mrežna kartica procesira podatke i udaljenost od mreže na koju se možete spojiti ovisi o 802.11 stadardu implementiran u mrežnu karticu. Skoro sve bežične mrežne kartice koje se danas prodaju ( ili su vec instalirane u računalo ) su 802.11g, te podržavaju b/g , što znači da će neometano raditi sa 802.11b mrežnim karticama i uređajima.

Postoje 4 glavne vrste bežičnih mrežnih kartica :

Unutarnja kartica

- Jedan tip zajedničke bežične mrežne kartice je kartica kao interni adapter koju postavljate u slobodan utor u računalu. Većina računala danas koriste PCI sabirnicu, pa vam je potrebno nabaviti PCI mrežni adapter.Stražnja strana mrežne kartice obično sadrži mali otvor u koji ćete zašsarafiti antenu, bilo izravno ili putem žica koje vam omogućavaju da položite antenu kako vam odgovara da bi smanjili smetnje. Slika 1.1 prikazuje oba tipa.

Slika 1.1
USB


- Ako niste sigurni u istaliranje internih sklopova ( a nema nitko u vasoj blizini da to učini za vas ) , možete i dalje imati wireless mrežu tako da u vaše računalo spojite vanjsku mrežnu krticu putem usb utora. Kao i kod svih USB uređaja, nabavite USB 2.0 wireless karticu za optimalne preformanse. USB kartica se može spojiti direktno na USB utor, a neke čak dolaze i sa USB kabelom, kao što je prikazano na slici 1.2.


Slika 1.2.
PC kartice


- Gotovo sva današnja računala dolaze sa već ugrađenim Wi-Fi-om. U nekim slučajevima, možete uključiti ili isključiti ugrađenu mrežnu karticu pritiskom na gumb ( obicno označenim Wi-Fi ili WLAN ).
Ako želite u svoj laptop ugraditi bržu verziju Wi-Fi-a, možete prikopčati USB bežičnu mrežnu karticu, ako imate slobodan USB utor naravno. Isto tako, svaki prijenosnik dolazi s najmanje jednim PC ( ili PCMCIA ) slotom za kartice, tako da možete kupiti te ugraditi PC ( ili PCMCIA ) bežičnu mrežnu karticu. Primjer na slici 1.3.


Slika 1.3.
Mrežna kartica na matičnoj ploči


- Nekoliko proizvođača sada nudi bežičnu mrežnu karticu ugrađenu direktno na matičnu ploču računala. Kartica je dodana taj način da je utor na koji ste prišarafljivali antenu nalazi na stražnjoj strani računala, uobičajeno sam ostalim ugrađenim utorima, kao što su USB, FireWire, monitor i tome slično. Prikazano na slici 1.4.


Slika 1.4.
Wireless pristupne točke


- Ukoliko želite izmijeniti malo podataka sa računalom u blizini, Windows Vista vam omogućuje postavljenje i spajanje na bežičnu mrežu gdje sami upravljate vezom. Dugotrajnije rješenje je postavljenje i spajanje na infrastrukturu bržične mreže, koja zahtjeva dodatne uređaje koji se nazivaju pristupne točke ( eng. Access point ). Pristupna točka ( slika 1.5. prikazuje par primjera ) je uređaj koji prima i odašilje bežične signale iz računala na mrežu, kao pto je prikazano na slici 1.6.

Slika 1.5.
Slika 1.6.
Da bi pristupna točka ispravno funkcionirala, mora podržavati 802.11 standard koji je kompatibilan sa svim vašim mrežnim karticama. Na primjer, ako sve vaše kartice koriste 802.11g , pristupna točka također mora podržavati 802.11g. Isto tako, ako su vaše kartice mješavina 802.11b i 802.11g, vaša pristupna točka mora imati ugrađen 802.11b/g.
Većina bežičnih pristupnih točki podržava i 802.11b i 802.11g, te vam točkine postavke omogućavaju izbor između podrške za 802.11b/g ili samo 802.11g.


Ovih dana, samostalne pristupne točke su rijetke. Umjesto toga, većina bežičnih pristupnih točaka su multifunkcionalni uređaji i obično dolaze sa nekom ili svim od sljedećih značajki ugrađenima u sebi :

Switch


- Gotovo sve pristupne točke implementiraju ethernet switch i nude više ( obično 4 ) RJ-45 utora.Ovo vam omogućava da miješsate bežičnu i žičanu konekciju u vašoj mreži. Kao samostojeći ethernet switch, pobrinite se da bežična pristupna točka podržava ethernet standarde koji su kompatibilni sa ethernet mrežnim karticama koje želite koristiti u vašoj žičanoj konekciji( kao što su Brzi Ethernet, Gigabitni Ethernet, ili 10/100).

Router


- Većina bežičnih pristupnih točki dolazi sa već ugrađenim routerom. Ovo vam omogućuje da korisnicima dopustite pristup do interneta ( slika 1.7 ) tako da se spoje na širokopojasni modem za spajanje na WAN port na stražnjoj strani bežične pristupne točkeSlika 1.7.
Firewall


- većina bežičnih pristupnih točaka dolazi sa ugrađenim firewall-om, koji skriva vašu mrežu od interneta i sprječava nepoželjnim paketima dolazak do bežičnog uređaja.


Ostali bežični mrežni uređaji :Wireless range extender ( hrv. Produljivač )


- Ako ustanovite da je vaša bežična pristupna točka nije u dometu vaše kuće ili ureda, možete koristiti „produljivač“ da bi pojačali signal. Ovisno o uređaju i pristupnoj točci, „produljivač“ može povećati više od duplo normalni doseg bežične mreže. Imajte na umu da je često teško umetnuti produljivače u mrežu. Za najbolje rezultate, koristite produljivače istog proizvođača kao i pristupne točke, te budite sigurni da su njih dvoje kompatibilni. Slika 1.8. prikazuje pristupnu točku te produljivač , oboje Linksys.


Slika 1.8.

Wireless Network Finder- Ako putujete sa svojim laptop-om i stanete u nekoj poslovnoj zgradi ili nekom drugom javnom mjestu, bilo bi poželjno znati dali ima koji wireless hot spot u blizini koji možete koristiti. Osim ako ne vidite znak da je hot spot dostupan, jedini način da ga otkrijete je da upalite laptop, loginate se na Windows Vistu, te onda pogledate listu dostupnih mreža.
To je dosta posla, osobito ako je rezultat da nema nijedne mreže. Da bi izbjegli ovakvu gnjavažu, možete kupiti wireless network finder ( hrv. Tragač ), uređaj koji će detektirati signale koji su posebni za wireless mrežu. Većina modela prikazuje to preko LED displaya ili zvukom, da je Wi-Fi mreža unutar dosega, a neki čak i pokazuju jačinu tog signala. Primjer je na slici 1.9.


Slika 1.9.


Wireless Print Server- jedan od glavnih razloga zašto ljudi postavljaju mrežu je dijeljenje opreme među računalima. Printer je dobar primjer, jer je preskupo nabavljanje printera za svako računalo posebno. Dakle, možete dijeliti jedan printer preko mreže te mu svako računalo može pristupiti. Većina mreža instalira printer na jedno računalo te to računalo dijeli printer preko mreže. Jednostavniji postupak je dodati printer direktno u mrežu.
Najneposredniji način za ovo je kupiti printer koji ima ugrađenu bežičnu mrežnu karticu, što je postalo učestalo. Nakon što spojite printer na mrežu, svako računalo će vidjeti printer te se moći direktno spojiti na njega.
Ako nemate printer sa ugrađenom karticom, možete kupiti wireless print server koji je odvojena „kutija“ koja ima ili paralelni ili USB utor ( ili oboje ), te dakako ugrađenu mrežnu karticu. Možete spojiti printer na paralelni ili USB utor, te ona spojiti print server na vašu mrežu. Primjer na slici 1.10


Slika 1.10

-->
ako imate kakvu primjedbu ili se potkrala neka pogreska, molim Vas da
to napisete u komentaru. Hvala!1.Što je to Wireless ?
Wireless uređaji prenose podatke i komuniciraju s drugim uređajima koristeći radijsku frekvenciju (RF) signala koji je kao snop od jednog uređaja do drugog.
Iako su ti radio signali slični onima koji se koriste u komercijalne radio prijenose, one djeluju na različitim frekvencijama. Na primjer ako koristite bežičnu tipkovnicu i miša, imate RF prijamnik priključen na uređaj, obično na USB port na računalu. Tipkovnica i miš imaju ugrađen RF odašiljač. Kada pretisnete tipku ili pomaknete miš, odašiljač salje određeni RF signal. Taj signal prima prijamnik, te odrežena tipka ili pomak miša se prijenose u Windows-e, bas kao da je uređaj bio direktno spojen na računalo.
Radio primopredajnik je uređaj koji se može ponašati kao prijamnik i kao predajnik radio signala. Svi wireless uređaji kojima je potrebna dvosmjerna komunikacija koriste primopredajnik. U wireless mreži ( koja se naziva i wireless local area network [ WLAN ] ), još uvijek koristite mrežnu karticu, ali u ovom slučaju mrežna kartica dolazi sa ugrađenim primopredajnikom koji omogućava mrežnoj kartici slanje i primanje RF signala. Rezultirajući snop preuzima ulogu mrežnog kabela. Wireless mrežna kartica komunicira sa obližnjim wireless access point-om, uređajem koji sadrži primopredajnik koji omogućava uređaju da dalje prenosi mrežne signale. WLAN koji koristi access point-ove je nazvan infrastructure wireless network.
2.Što je to Wi-Fi ?


Najčešća tehnologija wireless umrežavanja je wireless fidelity, koja je uvijek skraćena na
Wi-Fi. Institute of Electrical and Electronics Engineers ( IEEE ) je ovoj mreži dodijelilo oznaku standarda 802.11. Postoje četiri glavne vrste : 802.11a, 802.11b, 802.11g te 802.11n od kojih svaki ima svoj vlastiti opseg i ograničenja brzine, kao što ćemo objasniti u sljedećih nekoliko poglavlja.


802.11b

originalni 802.11 standard je objavio IEEE 1997 godine, ali nekoliko ljudi je to primilo ozbiljno, jer je bila ogranicena maksimalnom brzinom od samo 2Mbps. 1999 godine, IEEE je morao osmisliti ne jedan vec dva nova standarda : 802.11a te 802.11b. 802.11b standard je postao popularniji, pa cemo njega prvo objasniti.
802.11b je povecao Wi-Fi brzinu prijenosa podataka do 11Mbps, sto je bilo malo brže od 10BASE-T, originalni ethernet standard, koji je imao maksimalnu brzinu od 10Mbps. Udaljenost je mogla dosezati priblino 35 metara.
802.11b radi na 2.4GHz radijskoj frekvenciji, sto je neregulirana frenkvencija često korištena od strane drugih potrošačkih proizvoda, kao što su mikrovalne pećnice, bežični telefoni i sl. To drži cijenu 802.11b hardware-a niskim, ali može uzrokovati smetnje prilikom pokušaja pristupa mreži kod drugog uređaja koji se koriste na 2.4GHz frekvenciji


802.11a

- objavljen je u isto vrijeme kad i 802.11b standard. Dvije ključne razlike između dva navedena standarda : 802.11a ima maksimalni prijenos do 54Mbps, te se koristi na reguliranoj 5GHz radio frekvenciji. Ovako visoka frekvencija znači da 802.11a uređaji nemaju iste probleme kao i 802.11b, ali to ujedno i znači da su 802.11a uređaji skuplji, te mogu raditi na manjim udaljenostima, oko 23 metra, te imaju problema s prolazenjem kroz čvrsta tijela kao što su zidovi. Dakle, osim impresivne brzine prijenosta, 802.11a je jednostavno imao previše negativnih strana, te je 802.11b osvojio kupce te postao prvi pravi wireless mrežni standard.

802.11g

- tijekom bitke između 802.11a i 802.11b, postoalo je jasno da potrošači i mala poduzeća stvarno žele najbolje od oba svijeta. Žele tehnologiju koja je brza te s karakteristikama 802.11a, ali da ima domet i cijenu kao 802.11b. Termin „ najbolje od oba svijeta „ je rijetko ostvaren u stvarnom svijetu. Ali IEEE je stigao blizu tome kada je predstavio sljedeću verziju wireless mrežnog standarda 2003.g., 802.11g. Kao i 802.11a , 802.11g je imao teoretski maksimalni prijenos od 54Mbps, a isto kao i 802.11b , imao je domet do 35 metara te je bio jeftin za proizvodnju. Ta niska cijena je dolazila zbog toga sto se koristila 2.4GHz RF frekvencija, što je značilo da su 802.11g uređaji podložni utjecaju drugih uređaja koji rade na istoj frekvenciji. Unatoč tom nedostatku, 802.11g je ubrzo postao najpopularniji Wi-Fi standard, te skoro svi WLAN uređaji koji se danas prodaju podržavaju 802.11g.

802.11n

– IEEE radi na novom wireless standard nazvanom 802.11n, te se očekuje da će biti dovršen 2009 godine. 802.11n sadrži tehnologiju zvanu multiple-input multiple-output ( MIMO ) koja koristi više predajnika i prijamnika u svakom uređaju. Ovo omogućuje višestruki prijenos na pojedini uređaj, što će uvelike povećati preformanse WLAN-a. Npr. Korišteći 3 odašiljača i 2 prijamnika ( standardna konfiguracija ), 802.11n obaćeva teoretsku prenosivost i do 248Mbps. To jos uvijek nije Gigabit Ethernet, ali 802.11n uređaji bi konačno mogli prenositi visoko kvalitetni video preko wireless konekcije. 802.11n obecava i duplu wireless udaljenost do 70 metara.
Ovo su sve impresivne brojke, te čak i ako realni rezultati budu manji, čini se da će 802.11n uređaji biti oko 5 puta brži nego 802.11g uređaji, te nuditi dvostruku udaljenost.


Wireless Hot Spots

Wi-Fi signali se znaju širiti oko 35 metara, nemojte se iznenaditi jer je bežična komunikacija moguća preko velikih udaljenosti. Ako je vaša mreža postavljenja u domu ili manjem uredu, to vjerovatno znači da je vaša mreža dostupna i izvan zgade, što je dodatni razlog zašto morate obratiti pozornost na sigurnost vaše mreže.
Međutim, postoje okolnosti u kojima je dug domet bežične mreže ili čak i proširenje raspona mreže s posebnom opremom. Ovdje govorim o mrežama koje se pojavljuju u gradovima diljem svijeta : u kafićima, restoranima, fast-food-ovima, hotelima, poslovnicama, aerodromima, vlakovima, pa čak i u zubarskoj ordinaciji. Neki gradov i su vec počeli nuditi univerzalni WiFi pristup u centru grada. Ove bežične konekcije dijele internet vezu, tako da se možete spojiti na mrežu te koristiti je za surfanje internetom, pregledavanjem mail-ova, provjerom novosti, priključiti se na uredsku mrežu, i još mnogo toga. Javna bežična mreža koja dijeli internet vezu naziva se „wireless hot spot“ ( ili samo hot spot ). U nekim slučajevima, uspostavljanje pristupa internetu je besplatno, dok većina hot spotova naplaćuje pristup mreži.

Wireless mrežne kartice

Bilo da ste jednostavno postavljali bežičnu mrežu s drugim ralunalom, ili potpunu bežičnu mrežu sa pristupnom točkom, računalo zatjeva bežičnu mrežnu karticu.
Bežična mrežna kartica je primopredajnik koji može prenositi podatke na mrežnu te primati signale s mreže. Stopa po kojoj mrežna kartica procesira podatke i udaljenost od mreže na koju se možete spojiti ovisi o 802.11 stadardu implementiran u mrežnu karticu. Skoro sve bežične mrežne kartice koje se danas prodaju ( ili su vec instalirane u računalo ) su 802.11g, te podržavaju b/g , što znači da će neometano raditi sa 802.11b mrežnim karticama i uređajima.

Postoje 4 glavne vrste bežičnih mrežnih kartica :

Unutarnja kartica

- Jedan tip zajedničke bežične mrežne kartice je kartica kao interni adapter koju postavljate u slobodan utor u računalu. Većina računala danas koriste PCI sabirnicu, pa vam je potrebno nabaviti PCI mrežni adapter.Stražnja strana mrežne kartice obično sadrži mali otvor u koji ćete zašsarafiti antenu, bilo izravno ili putem žica koje vam omogućavaju da položite antenu kako vam odgovara da bi smanjili smetnje. Slika 1.1 prikazuje oba tipa.

Slika 1.1
USB


- Ako niste sigurni u istaliranje internih sklopova ( a nema nitko u vasoj blizini da to učini za vas ) , možete i dalje imati wireless mrežu tako da u vaše računalo spojite vanjsku mrežnu krticu putem usb utora. Kao i kod svih USB uređaja, nabavite USB 2.0 wireless karticu za optimalne preformanse. USB kartica se može spojiti direktno na USB utor, a neke čak dolaze i sa USB kabelom, kao što je prikazano na slici 1.2.


Slika 1.2.
PC kartice


- Gotovo sva današnja računala dolaze sa već ugrađenim Wi-Fi-om. U nekim slučajevima, možete uključiti ili isključiti ugrađenu mrežnu karticu pritiskom na gumb ( obicno označenim Wi-Fi ili WLAN ).
Ako želite u svoj laptop ugraditi bržu verziju Wi-Fi-a, možete prikopčati USB bežičnu mrežnu karticu, ako imate slobodan USB utor naravno. Isto tako, svaki prijenosnik dolazi s najmanje jednim PC ( ili PCMCIA ) slotom za kartice, tako da možete kupiti te ugraditi PC ( ili PCMCIA ) bežičnu mrežnu karticu. Primjer na slici 1.3.


Slika 1.3.
Mrežna kartica na matičnoj ploči


- Nekoliko proizvođača sada nudi bežičnu mrežnu karticu ugrađenu direktno na matičnu ploču računala. Kartica je dodana taj način da je utor na koji ste prišarafljivali antenu nalazi na stražnjoj strani računala, uobičajeno sam ostalim ugrađenim utorima, kao što su USB, FireWire, monitor i tome slično. Prikazano na slici 1.4.


Slika 1.4.
Wireless pristupne točke


- Ukoliko želite izmijeniti malo podataka sa računalom u blizini, Windows Vista vam omogućuje postavljenje i spajanje na bežičnu mrežu gdje sami upravljate vezom. Dugotrajnije rješenje je postavljenje i spajanje na infrastrukturu bržične mreže, koja zahtjeva dodatne uređaje koji se nazivaju pristupne točke ( eng. Access point ). Pristupna točka ( slika 1.5. prikazuje par primjera ) je uređaj koji prima i odašilje bežične signale iz računala na mrežu, kao pto je prikazano na slici 1.6.

Slika 1.5.
Slika 1.6.
Da bi pristupna točka ispravno funkcionirala, mora podržavati 802.11 standard koji je kompatibilan sa svim vašim mrežnim karticama. Na primjer, ako sve vaše kartice koriste 802.11g , pristupna točka također mora podržavati 802.11g. Isto tako, ako su vaše kartice mješavina 802.11b i 802.11g, vaša pristupna točka mora imati ugrađen 802.11b/g.
Većina bežičnih pristupnih točki podržava i 802.11b i 802.11g, te vam točkine postavke omogućavaju izbor između podrške za 802.11b/g ili samo 802.11g.


Ovih dana, samostalne pristupne točke su rijetke. Umjesto toga, većina bežičnih pristupnih točaka su multifunkcionalni uređaji i obično dolaze sa nekom ili svim od sljedećih značajki ugrađenima u sebi :

Switch


- Gotovo sve pristupne točke implementiraju ethernet switch i nude više ( obično 4 ) RJ-45 utora.Ovo vam omogućava da miješsate bežičnu i žičanu konekciju u vašoj mreži. Kao samostojeći ethernet switch, pobrinite se da bežična pristupna točka podržava ethernet standarde koji su kompatibilni sa ethernet mrežnim karticama koje želite koristiti u vašoj žičanoj konekciji( kao što su Brzi Ethernet, Gigabitni Ethernet, ili 10/100).

Router


- Većina bežičnih pristupnih točki dolazi sa već ugrađenim routerom. Ovo vam omogućuje da korisnicima dopustite pristup do interneta ( slika 1.7 ) tako da se spoje na širokopojasni modem za spajanje na WAN port na stražnjoj strani bežične pristupne točkeSlika 1.7.
Firewall


- većina bežičnih pristupnih točaka dolazi sa ugrađenim firewall-om, koji skriva vašu mrežu od interneta i sprječava nepoželjnim paketima dolazak do bežičnog uređaja.


Ostali bežični mrežni uređaji :Wireless range extender ( hrv. Produljivač )


- Ako ustanovite da je vaša bežična pristupna točka nije u dometu vaše kuće ili ureda, možete koristiti „produljivač“ da bi pojačali signal. Ovisno o uređaju i pristupnoj točci, „produljivač“ može povećati više od duplo normalni doseg bežične mreže. Imajte na umu da je često teško umetnuti produljivače u mrežu. Za najbolje rezultate, koristite produljivače istog proizvođača kao i pristupne točke, te budite sigurni da su njih dvoje kompatibilni. Slika 1.8. prikazuje pristupnu točku te produljivač , oboje Linksys.


Slika 1.8.

Wireless Network Finder- Ako putujete sa svojim laptop-om i stanete u nekoj poslovnoj zgradi ili nekom drugom javnom mjestu, bilo bi poželjno znati dali ima koji wireless hot spot u blizini koji možete koristiti. Osim ako ne vidite znak da je hot spot dostupan, jedini način da ga otkrijete je da upalite laptop, loginate se na Windows Vistu, te onda pogledate listu dostupnih mreža.
To je dosta posla, osobito ako je rezultat da nema nijedne mreže. Da bi izbjegli ovakvu gnjavažu, možete kupiti wireless network finder ( hrv. Tragač ), uređaj koji će detektirati signale koji su posebni za wireless mrežu. Većina modela prikazuje to preko LED displaya ili zvukom, da je Wi-Fi mreža unutar dosega, a neki čak i pokazuju jačinu tog signala. Primjer je na slici 1.9.


Slika 1.9.


Wireless Print Server- jedan od glavnih razloga zašto ljudi postavljaju mrežu je dijeljenje opreme među računalima. Printer je dobar primjer, jer je preskupo nabavljanje printera za svako računalo posebno. Dakle, možete dijeliti jedan printer preko mreže te mu svako računalo može pristupiti. Većina mreža instalira printer na jedno računalo te to računalo dijeli printer preko mreže. Jednostavniji postupak je dodati printer direktno u mrežu.
Najneposredniji način za ovo je kupiti printer koji ima ugrađenu bežičnu mrežnu karticu, što je postalo učestalo. Nakon što spojite printer na mrežu, svako računalo će vidjeti printer te se moći direktno spojiti na njega.
Ako nemate printer sa ugrađenom karticom, možete kupiti wireless print server koji je odvojena „kutija“ koja ima ili paralelni ili USB utor ( ili oboje ), te dakako ugrađenu mrežnu karticu. Možete spojiti printer na paralelni ili USB utor, te ona spojiti print server na vašu mrežu. Primjer na slici 1.10


Slika 1.10


Zadnje izmijenjeno od: Wozniak jR.. 08.03.2009. u 14:07.
Wozniak jR. je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2009., 23:06   #2
shimpa
PC Ekspert
 
shimpa's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: localhost
Postovi: 1,012
opet izvrsno. nisam čitao od riječi do riječi no ne sumnjam da je kvalitetno štivo kao i ethernet.

opet sticky po mojemu mišljenju.
shimpa je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.03.2009., 23:25   #3
Wozniak jR.
humanware
Moj komp
 
Wozniak jR.'s Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: zGb
Postovi: 455
Hvala ;D
Wozniak jR. je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2009., 14:00   #4
2145
o.O
Moj komp
 
2145's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 154
Sve super osim:
Citiraj:
Autor Wozniak jR.
802.11b he radui ba 2.4GHz radijskoj frekvenciji
Bilo bi dobro da napišeš još jedan post o Wireless zaštiti (WEP/WPA/MAC filter itd.) i o slabostima istih (npr. za crackanje WEP-a je potrebno samo guglati, a velik broj korisnika ga koristi) te također o SSID-u i o skrivanju istog.
I nekako mi se čini da tvoj post promovira Vistu, ipak samo nju spominješ
2145 je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2009., 14:08   #5
Wozniak jR.
humanware
Moj komp
 
Wozniak jR.'s Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: zGb
Postovi: 455
Ispravljeno, hvala !
A da, "promovira Vistu" jer mi je tema seminarskog bila Vista - mreža, a radio sam prema knjizi Networking With Vista
Wozniak jR. je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2009., 08:34   #6
sinisa1989
Bazinga
Moj komp
 
sinisa1989's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Križevci
Postovi: 3,873
ima jos podosta standarda, ali oni nisu za "nas, obicne smrtnike".neki samo djeluju na odredjenom podrucju, npr. 802.11j on je na podrucju japana.neki imaju poboljsanju sigurnost kao npr. 802.11i itd.. da ne nabrajam dalje.moze se jos puno o tome pisat, ali ovo sto si ti napisao je i vise nego dovoljno za svakog pocetnika kojeg zanima sto je to wireless.svaka cast, preporuka za sticky

Zadnje izmijenjeno od: sinisa1989. 09.03.2009. u 08:35. Razlog: zaboravio nesto napisat
sinisa1989 je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2009., 08:36   #7
sinisa1989
Bazinga
Moj komp
 
sinisa1989's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Križevci
Postovi: 3,873
evo link ako nekog zanima http://en.wikipedia.org/wiki/802.11
sinisa1989 je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2009., 22:08   #8
Wozniak jR.
humanware
Moj komp
 
Wozniak jR.'s Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: zGb
Postovi: 455
Hvala za nadopunu ;D
admine/mod moze onda ova tema te ona druga isto kao sticky ?
Wozniak jR. je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2009., 09:38   #9
tor
Administrator
Moj komp
 
tor's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Sesvete
Postovi: 15,940
Odlično, oba teksta. Zakačio.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2009., 14:55   #10
rak21
COD2 expert
Moj komp
 
rak21's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Osijek
Postovi: 1,882
Wireless Network Finder

Gdje naći takvo što kod nas (moze i ebay) al ne da je neka igračkica s pijaca več nešto malo kvalitetnije..

EDIT: može i igračka ak dobro funkcionira jel uzimao tko nešto takvo s ebaya pa da potvrdi korisnost..

Zadnje izmijenjeno od: rak21. 19.04.2009. u 15:05.
rak21 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 18.06.2009., 08:45   #11
lada13
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: zg
Postovi: 2
bok svima,
molim savjet. uzimam bežični adsl od t-coma a nemam wireless adapter.
alternativa su mi ili usb adapter ili pc card adapter. što mi je bolje, ako se uopće može uspoređivati?
hvala unaprijed!
lada13 je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2009., 17:57   #12
thopok
Guest
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: Splity
Postovi: 3,003
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2009., 19:44   #13
COD-fan
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 99
Imam jedan problem imam amis internet, wlan modem i integriranu wlan karticu na asus p5k premium maticnoj ploci......e sad 1. pitanje: Dali ja mogu snimiti bilo koji software ( driver ) npr realtek, ralink ili bas moram ovaj koji sam dobio asus wifi ap solo........ drugo snimio sam taj asus software ali nemogu namjestiti internet preko njega vec u programu stavim da namjestam preko windowsa i onda radi ALI puca veza svaki dan bar jedanput.....ko god da ima amis kaze da radi savrseno dali je problem u programu tome ili necem drugom hvala....
COD-fan je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2009., 22:52   #14
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,549
@COD-fan
Nemožeš stavit bilo koji tj. bilo čiji driver. Na ASUS - ovoj support dl. stranici stoji (ASUS WiFi-AP Solo V5.1230.0530.2006) šta vjerojatno već imaš.
Kad otvoriš taj zip onda otkriješ da je driver zapravo za "Realtek RTL8187 Wireless 802.11g 54Mbps USB 2.0, 05/30/2006, 5.1230.0530.2006).
Realtek ima dvije pod verzije RTL8187B i RTL8187L. Uspoređujući inf (duguješ mi bar pivo zbog suvišnog prometa), RTL8187L bi trebala biti tvoja WiFi kartica. Novi driver (06/13/2008,5.1313.0613.2008).
Raspakiraj negdi driver i kroz Device Manager napravi driver update.
Možda je novija ver. drajvera šta bolja, ali i dalje možeš očekivati probleme kao i sve WiFi kartice bazirane na USB - u.
Puno bolje rješenje je disable ove i stavljanje neke PCI wireless kartice.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 03.10.2009., 18:51   #15
tgecek
Registered User
 
Datum registracije: Dec 2008
Lokacija: Ivanec
Postovi: 9
imam jedno pitanje:cura mi ima laptop koji ima wireless karticu,ali nema prikljucka za antenu pa je signal slab( jbg. zasad krademo mrezu) i sad imam ja jedan access point (tocnije ovaj :http://images.pricerunner.com/produc...EW-7206APG.jpg ) i sad me zanima da li se on moze korisiti da bi hvatao signal odnekud di ga vec nade i da ga salje laptopu,odnosno da se samo zasteka u struju i da je negdje izmedu da prima i salje signal
tgecek je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2009., 22:45   #16
CoreDownloader
Skidaj se do kraja ;-)
Moj komp
 
CoreDownloader's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Tunguzija
Postovi: 158
ako netko može da pojasni razliku izmđu dipole i omnidirectional antena?
__________________
Bez linkova u sigu.
CoreDownloader je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2009., 17:43   #17
rak21
COD2 expert
Moj komp
 
rak21's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Osijek
Postovi: 1,882
n standard i kad se očekuje njegova šira primjena?
rak21 je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2009., 19:42   #18
sinisa1989
Bazinga
Moj komp
 
sinisa1989's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Križevci
Postovi: 3,873
Unatoč potrazi za više informacija nisam saznao konktretan odgovor na tvoje pitanje. Pišu samo da je i službeno završen nakon 7 godina.
__________________
The best place to hide a dead body
is page 2 of Google search results.
sinisa1989 je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2009., 22:35   #19
PointDexter
Premium
Moj komp
 
PointDexter's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Éire
Postovi: 1,808
Sto se tice tog n standarda, ima li netko iskustva sto se tiče povecanja dometa i brzine mreze? Konkretno zanimaju me USB adapteri...
PointDexter je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2010., 19:08   #20
thopok
Guest
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: Splity
Postovi: 3,003
Sigurnost u WiFi mrezama

a doticni ce to bolje objasnit od npr. thopoka


-->
Citiraj:
Autor 2145 Pregled postova
Bilo bi dobro da napišeš još jedan post o Wireless zaštiti (WEP/WPA/MAC filter itd.) i o slabostima istih (npr. za crackanje WEP-a je potrebno samo guglati, a velik broj korisnika ga koristi) te također o SSID-u i o skrivanju istog.
naravno da bi, a dotad je jos jednom vazno skrenut paznju takvih korisnika

a doticni ce to bolje objasnit od npr. thopoka


thopok je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2010., 21:03   #21
ProboY
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: Koprivnica
Postovi: 68
evo decki da vidite wirrles veza http://www.youtube.com/watch?v=lVoDLHRO-5Q
ProboY je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2010., 10:43   #22
novinar86
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 18
Upit oko Wirelessa

Pozdrav svima i molio bih nekoga da mi odgovori, to jest pomogne...

Evo ovako, dobio sam laptop HP PAVILION ZV 5000 koji je namjenjen za američko tržište i sad imam problem oko Wirelessa...

Naime, nisam siguran da li ga laptop ima, a pretpostavljan da bi ga trebao imati jer je laptop star 2,5 godine ali nikako ne mogu skužiti kako ga upaliti...

pa mi molio nekoga da mi pomogne ako zna, a druga stvar je, ako nema Wirelessa što mi je najbolje kupiti onda, karticu ili usb...i di bi to mogao u Zg kupit...ne kužim se baš u to pa je svaka pomoć dobrodošla...

HVALA PUNO
novinar86 je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2010., 22:27   #23
novinar86
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 18
Citiraj:
Autor novinar86 Pregled postova
Pozdrav svima i molio bih nekoga da mi odgovori, to jest pomogne...

Evo ovako, dobio sam laptop HP PAVILION ZV 5000 koji je namjenjen za američko tržište i sad imam problem oko Wirelessa...

Naime, nisam siguran da li ga laptop ima, a pretpostavljan da bi ga trebao imati jer je laptop star 2,5 godine ali nikako ne mogu skužiti kako ga upaliti...

pa mi molio nekoga da mi pomogne ako zna, a druga stvar je, ako nema Wirelessa što mi je najbolje kupiti onda, karticu ili usb...i di bi to mogao u Zg kupit...ne kužim se baš u to pa je svaka pomoć dobrodošla...

HVALA PUNO

Riješeno, kupija usb i radi savršeno...
novinar86 je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2010., 13:00   #24
bliss_zg
bliss_zg - take, muljanje na tržnici
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: ST
Postovi: 305
Nadam se d mogu tu pitat, selimo jedan komp u prizemlje.
Nema u sebi wirelless karticu, pa bi uzeo usb stick(D-Linkov), ali se bojim da ce mi biti los signal.
Kako pojacati signal?
bliss_zg je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2010., 15:02   #25
Genius007
Banned
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Požega
Postovi: 117
jedno pitanje imam D-link stick dwl-g122 dali se moze napraviti da mi od kompa taj stick odasilje signal? i ako moze kako ?
znaci komp je spojen preko lan kabla na ruter pa bi da od tog kompa koji je spojen na ruter preko lana odasilje signal dalje kako bi se mogao spojiti sa Iphone-om...

unaprijed hvala
Genius007 je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2010., 20:39   #26
vsakota
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: zagreb
Postovi: 5
imam problem sa wireles karticom radi se o alfa awus036h kartici. kad je instaliram stalno mi se gasi i pali a kad ju stavim u drugi laptop radi normalno inače koristim OS xp al sam probao i sa vistom al neide molim pomoć. unaprijed zahvaljujem.
vsakota je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2010., 20:49   #27
Facelessone
Premium
Moj komp
 
Facelessone's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Samobor
Postovi: 4,185
A na kakvom kompu si je ti instalirao? Stolnom? I vjerojatno ju priključio na prednji USB konektor?

Fulao si podforum.
__________________


AMD Ryzen 7 5700X
BQ Pure Rock
MSI B450 Tomahawk Max
32GB (2x16GB) Fury Beast 3600MHz HX432C18FB2K2/16
MSI RX 6800XT GamingX Trio 16GB
500GB Crucial MX500
Fractal Define R4
Corsair HX850 Platinum
Logitech MX Master 3
Logitech MX Keys
Logitech Z2300
Dell U2715H
Iskon 200/100 MbpsCPU Intel i7-4810MQ
VGA nVidia GT730M 1 GB
RAM DDR3 16 GB 1600 MHz
SSD 500 GB Sandisk Ultra
Display 15.5" 3K HD IPS 2880x1620
LTE Modem
DVD-RW
9 cell battery
Napajanje 135 W
Windows 10 Pro
Logitech MX Anywhere 3sAMD Ryzen 5 PRO 4650U
Radeon RX Vega 6
14" 1920x1080 IPS
8GB RAM
Kingston KC3000 512GB
Windows 11 Pro
Logitech MX Anywhere 3sXpenology DVA1622 @ DSM 7.1.1-42962 Update 4
H110M-DGS
Intel i3-7100
8GB RAM DDR4
WD Red 8TB
WD Purple 4TB
Seagate IronWolf 3TB
Seagate SkyHawk 6TB
Nanoxia Deep Silence 4
Seasonic X650 SS-650KM Gold

Facelessone je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2010., 16:51   #28
vsakota
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: zagreb
Postovi: 5
Citiraj:
Autor Facelessone Pregled postova
A na kakvom kompu si je ti instalirao? Stolnom? I vjerojatno ju priključio na prednji USB konektor?

Fulao si podforum.
na laptop MSI VR630X
vsakota je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2010., 08:10   #29
sith_lord
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 303
Što znače one G oznake (10G, 20G i sl.) na mrežnim adapterima?
Probao sam to izguglati, ali mi baš i ne ide...
__________________


sith_lord je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2010., 08:55   #30
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,549
Da si dao kakav primjer onda nebi bilo dileme, proizvođačke oznake modela nekad imaju a nekad nemaju veze sa podržanim standardima i zato pri odabiru / nabavci treba čitati detaljne specifikacije.
Generalno slovo g, može ali i ne mora, označavat 802.11g standard.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na