Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno > RETRO hardware i software
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.09.2025., 13:01   #9811
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Počiteljska 4.

Nemoj zaboraviti da se taj kvart dramaticno (na gore) promijenio u zadnjih 20ak godina.
Zadnje su bili na av. Veceslava holjevca, tamo di se sad nalaze tokic autodijelovi (staklena zgrada).
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2025., 13:39   #9812
SetH
Premium
Moj komp

SetH's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Hvala na objašnjenju.

Nikad me nisu specke tih mac računala interesirale, ali su mi kućišta bila oličenje elegancije.

Ne znam od koga sam ovaj svoj G5 uzeo, možda čak od tebe Seth? Davno je to bilo, ali je bilo ovdje preko foruma.
Ja sam G5 od nekoga sa njuske kupio i povadio sve i prodao. Samo sam si case ostavio
SetH je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2025., 18:45   #9813
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Eh jebiga. Bilo je to prije 15 godina sigurno. Ne znam niti ja više, a ostalo mi je u sjećanju da je taj netko imao još jedno kućište u marginalno boljem stanju.
Staro 25.09.2025., 14:09   #9814
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Primijetio sam zanimljivu Keychron tipkušu s retro look-om:
https://keychron.de/products/keychro...nical-keyboard
https://keychron.de/products/keychro...44354257158281

Jedini minus je što nije Wifi, nego samo žica.
Plus je 8K polling rate.

Zadnje izmijenjeno od: stef. 25.09.2025. u 14:24.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2025., 02:24   #9815
Miki9
Registered User

Datum registracije: Jun 2021
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Počiteljska 4.

Nemoj zaboraviti da se taj kvart dramaticno (na gore) promijenio u zadnjih 20ak godina.
Thnx, reko bih da je to to, na streetviewu se vidi prostor desno nekakve ex garaže, kojoj je ulaz zazidan i pvc vrata (s tim da je sve poduplano, zidovi il izolacija jos jedan sloj, sad u odnosu na fotku iz 2011.),
mislim da 90ih je baš tu bio stakleni izlog/vrata i prodajni prostor.

Nisam iz tog kvarta intimno, no znam da je tamo još od ranih 00ih bio baš bum gradnje zgrada i zgradica svakojakih, oko te adrese ih je nekoliko, čak i prek puta jedna.

----
Gledao sam i ja na waybacku i isto mi je pce reklama upala odma u oko. Mnogi su s godinama nestali, al eto, nešto i traje!
Miki9 je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2025., 02:52   #9816
^SuperUnknown^
Prečupavi mod

^SuperUnknown^'s Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Nasao sam neke njihove bannere na hardu

Member of PCE 100+kg demolition squad

Primary macine:
Apple Mac Pro 5,1
2x Six-Core Intel Xeons X5690@3.46 GHz
64 GB ECC DDR3 800 MHz
Geforce GTX 980 4 GB
Blackmagic Intensity Pro PCI-E HDMI capture/output card
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
Kingston 120GB SSD
30 TB HDDs
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.12.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech G400 shared via Teleport

Secondary machine:
Apple Mac Pro 2,1
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
22 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 970 4 GB
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
OWC Mercury Electra 6G SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.10
Hitachi 1000GB 7K1000.B
Seagate 1000GB 7200.11
Hitachi 7K3000 3000GB
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.10.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech MX518 shared via Teleport

Work rig:
Apple Mac Pro 1,1@2,1
2x Dual-Core Intel Xeons 5150@2.66 GHz
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
13 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 660 2GB
Corsair Force Series F120 SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.12
2xWD Black 1000GB
Hitachi 7K3000 3000GB
2xSeagate 500GB 7200.10@IcyBox
Seagate FreeAgent Xtreme 1500GB@FW 400
WD Elements 2000GB@USB (Time Machine)
2xSharkoon QuickPort@eSATA
2xPioneer DVR-111D (Superdrive)
Mac OS X 10.10.3
2xDell UltraSharp 2405FPW 24" Widescreen TFT@1920x1200
Sony KDL-26U2000 26"@HDMI
Apple Alu Keyboard
Logitech MX518

LAP:
Apple Macbook Pro 3,1
Intel Core 2 Duo 2.53 GHz
4 GB DDR2
Kingson 180 GB SSD
Seagate 320 GB HDD

* Looking in:
2xHP ZR24w 24" Widescreen TFTs@1920x1200
Samsung 243T 24" Widescreen TFT@1920x1200
* Listening to:
iRiver H320 + Sennheiser PX 40
Technics SA-EX320
iPhone 6S 64GB black
iPad 16GB WiFi 4.3.2
* Connected via:
90/90 Mbps Iskon Trio
* "Powered" by:
UPS APC Smart-UPS1500VA
* Playing:
Tama Arstar II
Yamaha DTXPRESS IV Special

Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11
^SuperUnknown^ je offline   Reply With Quote
Staro 28.09.2025., 19:44   #9817
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Miki9 Pregled postova
Nisam iz tog kvarta intimno, no znam da je tamo još od ranih 00ih bio baš bum gradnje zgrada i zgradica svakojakih, oko te adrese ih je nekoliko, čak i prek puta jedna.
"bum gradnje zgrada i zgradica svakojakih" , odličan eufemizam za apsolutno afričku razinu favelizacije kvarta. Cijelog grada sa te strane Save zapravo, ali tog dijela Trešnjevke pogotovo.

Nego:

Dobar video, nešto za kolegu Trekkia.
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 28.09.2025., 22:20   #9818
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Vidio neki dan. Ne želim znati cijenu, ne treba mi to .
stef je offline   Reply With Quote
Staro 28.09.2025., 23:56   #9819
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Dobar video, nešto za kolegu Trekkia.
Pogledao video, puno ti hvala što si me se uopće sjetio

Čovječe ... gdje početi? Dobra ideja, i koliko sam sretan (i ponosan) što sam imao priliku živjeti u doba kad je autentični 3dfx bio "stvar" ... odnosno "the weapon of choice" za grafičko ubrzavanje, toliko sam žalostan vidjeti da smo došli do toga da se rade nekakve aftermarket verzije koje eksperimentiraju na starim i davno prokušanim metodama.

Ali razumijem... Svakog dana pravih je Voodooica sve manje i manje, a njihova cijena raste sve više i više. Došli smo od "plati mi kavu i tvoja je" do 100€ pa na više ... ovisno o tome kakvu karticu tražiš i trebaš. Jedino što mi NIKAKO nema smisla je to da je tip uzeo Voodoo 1 kao podlogu za ovaj pothvat. Mislim, realno gledajući - Voodoo2 je bio po SVEMU bolji od prve generacije, imao je visoku rezoluciju (800x600) sa Z-Bufferom a nudio je i mogućnost Ultra HD rezolucije (1024x768) u SLI kombinaciji. Čime se onda nepotrebno vraćaju neka ograničenja, ograničenja koja su riješena još prije 30ak godina!

I da, vidio sam onu ogromnu, praznu karticu na kraju, i jasno mi je da očito postoji i mogućnost Voodoo2 ali i ovo je pogreška. Umjesto da su "pobacali" sve na jednu karticu (kao što je napravio Obsidian 3D) zašto ne napraviti modularni dizajn sa daughter-board proširenjima i user-friendly dizajnom koji bi omogućio lagani popravak (kao i eventualnu nadogradnju) modula jednostavnom zamjenom, a ne lemljenjem cijelog PCBa?

Vezano uz popravak i dijelove, ovdje vidim još jedan problem. OK ... VGA konektore je moguće nabaviti i proizvesti nove. PCB (kao i silkscreen) također, SD-RAM čipovje vjerojatno (možda?) isto tako. Ali same 3dfx čipove vjerojatno baš i ne, što znači da je u samome startu budućnost cijelog projekta osuđena na količinu preostalih Voodooica u optjecaju, kao i eventualno manji broj pokvarenih koje su korisnici zadržali za "dijelove" i nisu ih bacili na otpad. Zbog čega cijena bude bila neisplativo visoka, rekao bih viša od nabavke polovnog V2 SLI seta. Zbog čega se moraš zapitati ... koja je uopće poanta?

Sve u svemu, ovo je došlo u zanimljiv trenutak. Baš sam zadnjih nekoliko dana u depri, razmišljam o prošlosti i (ponovno) igram Black Mesa na Steamu. I kako igram igru i prolazim kroz nivoe, sve uspoređujem sa originalom iz sjećanja (igrao sam originalni HL na Voodoo2 prije nekakvih godinu i pol) i stalno si mumljam u bradu kako "ovo nema smisla". Da, grafika je odlična, efekti su spektakularni, gotovo jezivi na trenutke. Ali ne znam ... ako mene pitate, to nije ono što daje šarm igri. Originalni HL kojeg sam igrao na PII sa Voodoo2 (12MB) nije imao ništa od gore navedenog, pa je igra imala (i ima, dan-danas) svoj šarm, gotovo bih se usudio reći karakter. A to je nešto što Black Mesa nema, bez obzira na to koliko ga učinili realističnim.

U stvari, već sam ovo jednom komentirao. Baš sam se sad sjetio dok ovo pišem, da sam uspoređivao Black Mesa i Half-Life, i rekao kako je original bolji od modernog remake-a.

Ovo mi je također bio jedan od zadnjih retro projekata (i dokumentiranih sadržaja) jer kao što i sami znate život mi se ubrzo nakon toga okrenuo za 180. Ali sjećanja ostaju, i drago mi je da duh 3dfx Voodooica i dalje živi. Što reći, da mi je netko u listopadu 1998. godine rekao kako se o mojoj "novoj" Voodoo2 bude pričalo 28 godina kasnije, rekao bih mu da se "najeo ludih gljiva". I vjerojatno očekivao da sad u budućnosti svi koristimo "Voodoo 47" jer ne bih nikada mislio (ni očekivao) da 3dfx bude završio tako kako jest!

Bilo je i trenutaka zadnjih godinu dana nakon prodaje stana u ZG kad sam bio u ozbiljnom iskušenju kupiti Obsidian 3D, ili (barem?) Voodoo5 i napraviti nekakav "Dream Build" dual Slot 1 konfu života, nešto što sam želio napraviti gotovo čitav život a nikad si nisam mogao priuštiti. Međutim nakon "vaganja" i preispitivanja prednosti i mana, zaključio sam da ionako nemam više gdje držati svoje retro kompove (većina ih je već u tom trenutku ionako završila kod nekih od vas, tu na forumu) i zaključio sam da bi uistinu bilo bacanje novaca, pa sam zato otišao sa "ludilom" u drugom smjeru & kupio Technics SL-1210GR i otišao na more gdje sam ostao mjesec dana. Ali to je pak priča za neku drugu priliku, koju sam ionako već sad požalio.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 07:53   #9820
Deathwish
overpowered
Moj komp

Deathwish's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Obožavam black mesu ali og hl engine (derivacija Quake 1) je bio nešto posebno, ima neki filing posebni. Na neku foru radio na mom p200 mmx sa 16mb rama i s3 virge grafom.

Sjećam se maštanja o voodoo karticama dok sam bio klinac koji kupovao hackere davnih dana, sad mi grafa veća od pol pca starog, al ni to to
Staro Jučer, 10:26   #9821
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Citiraj:
Autor Deathwish Pregled postova
Obožavam black mesu ali og hl engine (derivacija Quake 1) je bio nešto posebno, ima neki filing posebni. Na neku foru radio na mom p200 mmx sa 16mb rama i s3 virge grafom.

Sjećam se maštanja o voodoo karticama dok sam bio klinac koji kupovao hackere davnih dana, sad mi grafa veća od pol pca starog, al ni to to
Sad kad si to rekao, obožavao sam grafiku koja je dolazila na Voodoo2 pakiranjima. Kad se samo sjetim onog tipa na Creative 3D blaster (CT6670) kutijama, ili plavog auta na Diamond Monster 3DII ... izgledalo mi je kao nešto iz Carmageddona II, kojeg sam onda igrao 0-24. U stvari, mislim da mi je CII bila prva igra koju sam igrao na 3dfx, i to DEMO verzija koja je došla na Hack CDu broj 10 (zeleno-plavi)

Tek sam par mjeseci kasnije nakon što su starci kupili famozni "Adison" (komp došao u listopadu 1998, znači početkom studenog-prosinca iste godine) počeo naručivati full naslove, od lokalnog pirata. Divna vremena, jedan CD je koštao mislim 20 ili 30 kuna. I da - prva full igra koju sam si naručio bila je upravo Carmageddon 2

Edit

Sad ste mi stavili bubu u glavu i pokušavam staviti 3dfx na "moderni" komp. Naravno da ovo ne funkcionira pa sam počeo kombinirati sa emulatorima i VM ... trenutno radim na PCem mašini, Pentium II 400 (256 RAM), sa 3dfx Voodoo Banshee & Win98 Second Edition.

Ali imam problema ... emulacija je spooora, jedva da mogu uopće raditi pod samim Windowsima a kamo li igrati Unreal ili Half-Life. Imate li kakvih ideja ili korisnih savjeta? Možda bi obzirom na okolnosti bilo bolje da se ostavim emulacije OS i stavim WinXP (ili Win2000) kao sekundarnu, dual-boot opciju i onda "samo" emuliram Glide kroz nGlide?

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. Jučer u 19:58.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na