|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Timeshift, ali za Windowse ?
Postoji li tako nešto? Znači da radi doslovno kao Timeshift u Linuxu. Incremental, scheduled backups u pozadini, pa ako poželim vratiti snapshot da mogu preko tog programa? Probao sam system restore od Win11pro, ali je to ispao teški fail i ne radi to ta ja želim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Macrium Reflect može raditi inkrementalni backup dok je system online. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Acronis ima isto nesto slicno, ako ne i isto, pa prouci: https://www.acronis.com/en-gb/blog/p...ups/KpUczp90so Znam samo da je sustav bio online jer nista drugo ne priznajem. Sad vec dugo koristim Active backup for business (ABB) od Synologyja i to je magija naspram Acronisa (ima jako mali impact na sustav, ne kuzim ni da radi), ali treba ti Synology NAS. Inkrementalni backupovi, dedup, podrzava i Linux i jos stosta.
![]() |
![]() |
#6 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Veeam Backup je dobar, koristil sam ga par put na puničinom laptopu ![]() Znam da nije ista alternativa, a jel ti File History igra za potencijalni use case?
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
Znači sutra se probudiš, upališ komp i Winsi su toliko zbrejkani da ne možeš više ući ni u Safe mode niti ih repairati, ili si jednostavno nešto čačkao po sistemu i napravio toliko promjena da ih više ne znaš ili ne možeš popraviti - za takve situacije ti onda treba alat poput Linuxovog Timeshifta. U mom slučaju sam se opredijelio za Macrium Relfect X jer sam s njim već prije imao iskustva (sa free verzijom) i znam da restore 100% funkcionira. Radi isto kao i Rescuezilla i slični alati (vjerojatno i Acronis isto radi). Fora je šta imaš već nekoliko profila za silent, pozadinski backup koje možeš dodatno podešavati. Meni konkretno radi 6 full backupa na mjesečnoj bazi, 6 differentiala na tjednoj i 14 incrementala na dnevnoj u 15:00 (ima opciju ako komp tada nije upaljen, da pokrene backup čim se upali). Mjesečnu radi nedjeljama, tjednu subotama i dnevnu od pon-pet, na odvojeni disk. Klikneš na Rescue botun i napravi ti ili bootabilni USB stick ili .iso fajl (to sam ja odabrao i stavio ga na Ventoy stick) i to je to... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Ja napravim manualni Veeam backup jedno mjesečno, prije Patch Tuesday-a. Free File Sync za specifične direktorije. Nema šanse da Macriumu plačam godišnju pretplatu. A ovaj File Sync, koja debilana, backup isključivo na externi disk, pa koja je to logika, kaj fali drugom internom disku?
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
A Cobian Reflector ništa?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Veeam je super. Free za home-use, radi inkrementalne backupove. U slucaju havarije imas CD image s kojeg butas i vratis se nazad na zadnju verziju, ili neku prije (ovisi koliko inkrementalnih imas). Isto tako lako se izvucu samo fajlovi ako trebaju.
![]() |
#14 |
Premium
|
Nažalost, Veeam ne podržava izradu backupa na interni disk, samo eksterni. Šteta, jer imam interni disk namijenjen upravo i samo za to :/ A baš sam se ponadao da neću više morati plaćati godišnju pretplatu na Macrium... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Jer backup na (samo) interni disk bas nema smisla. Struja ti sprzi komp - i kaj onda? Mozes uvijek kombinirati vise verzija backup rijesenja ali externi disk je "must have". Uvijek mozes nekim dodatnim alatom i lokalno backup raditi. Ali ako ti je takav plan - gledaj imat uz lokalni i vanjski backup ( s tim da vanjski disk odpojis kad je backup gotov).
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2242 1TB / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad L15 Gen 1 || Intel Core i5 10210U / 16GB DDR4 / WD SN730 256GB / Intel UHD / Fedora Workstation 42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
|
Citiraj:
A to šta kažeš ima smisla, iako mi se nikad u životu nije dogodilo (komp je iza APC UPS-a koji ima prenaponsku zaštitu). Više je problem manjka opcija sa Veeamom, bez obzira koliko one nekome bile nelogične. Vjerojatno te tako tjeraju da kupiš neku pro verziju i sl. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
Ja iskreno programe koji se prave pametni i postavljaju nepotrebna ograničenja ne volim. Macrium nema nikakva ograničenja a čak je moguće njegov backup pretvoriti u VHD sliku i bootati kao virtualku ili pretvoriti u VHDX i uz nekoliko dodatnih koraka bootati nativno na istom ili nekom drugom kompjuteru. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pa prebaci tog 970 Evo u neku dobru usb "ladicu" i dobiješ vanjski backup. Ako program nema opcije koje tebi trebaju onda pređeš na neki drugi, ima x alternativa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Citiraj:
Da mozda nisi lupio backup svega, pa bi backupirao backup disk na backup disk?! Odaberi samo 'C' disk ili koje vec imas particije, i probaj tako... U krajnjoj liniji, USB disk za backup.
![]() |
![]() |
#20 | |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
E sad sam se sjetil, možeš ići i rutom kreiranja VHD-ova: https://learn.microsoft.com/en-us/sy...loads/disk2vhd 564KB programčić koji frkneš u scheduled task jer podržava command line Citiraj:
https://hddguru.com/software/HDD-Raw-Copy-Tool/
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
To si instalirao Veeam Agenta ? Veeam Backup & Replication Community Edition verzija ima sve opcije koliko znam, ali je to instalacija baš servera i konzole.
![]() |
#23 | |
Premium
|
Citiraj:
Otkad to? Imao sam na jednom win kompu baš tako - dodatni interni disk i uredno je radilo. Onaj veeam free agent. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Premium
|
Citiraj:
Odabrao sam Entire computer ili tako nešto, misleći da je to samo C: disk. Sada išao pod Volumes, i tamo se stavi kvačica ili na cijeli C: disk ili na "Operating system" i onda ti on automatski odabere C: disk, efi i recovery particije, i onda normalno radi backup u .vbk fajl na bilo koji disk. Zatražio refund za Macrium pretplatu, nema smisla za kućnu upotrebu. Veeam radi full backup + incrementals kako mu definiraš, jedino za razliku od Macriuma nema toliko finog podešavanja schedulera i nema differential backupe, ali nije ni bitno. ![]() Radi, da. Ja sam zajebo. Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. Jučer u 15:47. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Neće Veeam cijeli disk na interni disk, probao sam ponukan ovim što je Neo inicijalno napisao. Sistemski disk fala bogu oće, to je najbitnije. U biti najbitnije je da ostane đabe ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|