PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Timeshift, ali za Windowse ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=323246)

Neo-ST 28.08.2025. 16:53

Timeshift, ali za Windowse ?

Postoji li tako nešto?
Znači da radi doslovno kao Timeshift u Linuxu.
Incremental, scheduled backups u pozadini, pa ako poželim vratiti snapshot da mogu preko tog programa?

Probao sam system restore od Win11pro, ali je to ispao teški fail i ne radi to ta ja želim.

BinaryJesus 28.08.2025. 16:59

Macrium Reflect može raditi inkrementalni backup dok je system online.

Neo-ST 28.08.2025. 17:24

Cool. Znači još jedan subscription, ali ok, nije puno i mislim da vrijedi.

xlr 28.08.2025. 17:30

Acronis ima isto nesto slicno, ako ne i isto, pa prouci:
https://www.acronis.com/en-gb/blog/p...ups/KpUczp90so
Znam samo da je sustav bio online jer nista drugo ne priznajem.

Sad vec dugo koristim Active backup for business (ABB) od Synologyja i to je magija naspram Acronisa (ima jako mali impact na sustav, ne kuzim ni da radi), ali treba ti Synology NAS. Inkrementalni backupovi, dedup, podrzava i Linux i jos stosta.

Ivo_Strojnica 28.08.2025. 20:25

Potpis za Acronis. Koristim ga godinama, moze i Veem backup

Mario92 28.08.2025. 20:59

Veeam Backup je dobar, koristil sam ga par put na puničinom laptopu :D

Znam da nije ista alternativa, a jel ti File History igra za potencijalni use case?

Neo-ST 28.08.2025. 21:30

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3818822)
Znam da nije ista alternativa, a jel ti File History igra za potencijalni use case?

Svi Windows alati nemaju mogućnost potpunog backupa cijelog drive-a.
Znači sutra se probudiš, upališ komp i Winsi su toliko zbrejkani da ne možeš više ući ni u Safe mode niti ih repairati, ili si jednostavno nešto čačkao po sistemu i napravio toliko promjena da ih više ne znaš ili ne možeš popraviti - za takve situacije ti onda treba alat poput Linuxovog Timeshifta.

U mom slučaju sam se opredijelio za Macrium Relfect X jer sam s njim već prije imao iskustva (sa free verzijom) i znam da restore 100% funkcionira.
Radi isto kao i Rescuezilla i slični alati (vjerojatno i Acronis isto radi).

Fora je šta imaš već nekoliko profila za silent, pozadinski backup koje možeš dodatno podešavati.

Meni konkretno radi 6 full backupa na mjesečnoj bazi, 6 differentiala na tjednoj i 14 incrementala na dnevnoj u 15:00 (ima opciju ako komp tada nije upaljen, da pokrene backup čim se upali).

Mjesečnu radi nedjeljama, tjednu subotama i dnevnu od pon-pet, na odvojeni disk.

Klikneš na Rescue botun i napravi ti ili bootabilni USB stick ili .iso fajl (to sam ja odabrao i stavio ga na Ventoy stick) i to je to...

Mario92 28.08.2025. 21:54

Kužim da, onda evo, dobro za znati da i Macrium isto funkcionira

kopija 29.08.2025. 04:13

Ja napravim manualni Veeam backup jedno mjesečno, prije Patch Tuesday-a.
Free File Sync za specifične direktorije.
Nema šanse da Macriumu plačam godišnju pretplatu.
A ovaj File Sync, koja debilana, backup isključivo na externi disk, pa koja je to logika, kaj fali drugom internom disku?

spiderhr 29.08.2025. 07:27

A Cobian Reflector ništa?

BinaryJesus 29.08.2025. 07:41

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3818852)
A Cobian Reflector ništa?

Koliko vidim ovo je samo za fajlove i foldere a ne kompletnu Windows instalaciju uključujući EFI i Recovery particije i partition layout kao što radi Macrium Reflect.

spiderhr 29.08.2025. 07:45

Citiraj:

Autor BinaryJesus (Post 3818853)
Koliko vidim ovo je samo za fajlove i foldere a ne kompletnu Windows instalaciju uključujući EFI i Recovery particije i partition layout kao što radi Macrium Reflect.

A-ha... Da izgubio sam taj dio od jučer. :roller:

jbte, kad smo Ghostali prije 20 godina...

Nick7 29.08.2025. 09:17

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3818814)
Potpis za Acronis. Koristim ga godinama, moze i Veem backup

Veeam je super.
Free za home-use, radi inkrementalne backupove.
U slucaju havarije imas CD image s kojeg butas i vratis se nazad na zadnju verziju, ili neku prije (ovisi koliko inkrementalnih imas).
Isto tako lako se izvucu samo fajlovi ako trebaju.

Neo-ST 29.08.2025. 11:08

1 privitaka
Nažalost, Veeam ne podržava izradu backupa na interni disk, samo eksterni.
Šteta, jer imam interni disk namijenjen upravo i samo za to :/
A baš sam se ponadao da neću više morati plaćati godišnju pretplatu na Macrium...

tomek@vz 29.08.2025. 11:27

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 3818884)
A baš sam se ponadao da neću više morati plaćati godišnju pretplatu na Macrium...

Jer backup na (samo) interni disk bas nema smisla. Struja ti sprzi komp - i kaj onda? Mozes uvijek kombinirati vise verzija backup rijesenja ali externi disk je "must have". Uvijek mozes nekim dodatnim alatom i lokalno backup raditi. Ali ako ti je takav plan - gledaj imat uz lokalni i vanjski backup ( s tim da vanjski disk odpojis kad je backup gotov).

Neo-ST 29.08.2025. 11:45

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3818888)
Jer backup na (samo) interni disk bas nema smisla. Struja ti sprzi komp - i kaj onda? Mozes uvijek kombinirati vise verzija backup rijesenja ali externi disk je "must have". Uvijek mozes nekim dodatnim alatom i lokalno backup raditi. Ali ako ti je takav plan - gledaj imat uz lokalni i vanjski backup ( s tim da vanjski disk odpojis kad je backup gotov).

Imam ja i vanjski, ali kako sam mijenjao neke komponente, tako mi je iz "starog" kompa ostao odličan m.2 Samsung 970 Evo od 1TB koji je sada namijenjen samo za backupe, pa mi nema smisla uz njega držati još i eksterni usb disk spojen na komp stalno samo zato jer Veeam ne može raditi backupe na interne diskove.

A to šta kažeš ima smisla, iako mi se nikad u životu nije dogodilo (komp je iza APC UPS-a koji ima prenaponsku zaštitu). Više je problem manjka opcija sa Veeamom, bez obzira koliko one nekome bile nelogične.
Vjerojatno te tako tjeraju da kupiš neku pro verziju i sl.

BinaryJesus 29.08.2025. 12:01

Ja iskreno programe koji se prave pametni i postavljaju nepotrebna ograničenja ne volim.
Macrium nema nikakva ograničenja a čak je moguće njegov backup pretvoriti u VHD sliku i bootati kao virtualku ili pretvoriti u VHDX i uz nekoliko dodatnih koraka bootati nativno na istom ili nekom drugom kompjuteru.

Nikky 29.08.2025. 12:07

Pa prebaci tog 970 Evo u neku dobru usb "ladicu" i dobiješ vanjski backup.
Ako program nema opcije koje tebi trebaju onda pređeš na neki drugi, ima x alternativa.

Nick7 29.08.2025. 12:56

Citiraj:

?!
Da mozda nisi lupio backup svega, pa bi backupirao backup disk na backup disk?!
Odaberi samo 'C' disk ili koje vec imas particije, i probaj tako...
U krajnjoj liniji, USB disk za backup.

Mario92 29.08.2025. 13:35

E sad sam se sjetil, možeš ići i rutom kreiranja VHD-ova:

https://learn.microsoft.com/en-us/sy...loads/disk2vhd

564KB programčić koji frkneš u scheduled task jer podržava command line

Citiraj:

Command Line Usage

Disk2vhd includes command-line options that enable you to script the creation of VHDs. Specify the volumes you want included in a snapshot by drive letter (e.g. c:) or use "*" to include all volumes.

Usage: disk2vhd <[drive: [drive:]...]|[*]>
Example: disk2vhd * c:\vhd\snapshot.vhd
Onda kad zatreba VHD natrag na HDD možeš preko HDD Raw Copy:
https://hddguru.com/software/HDD-Raw-Copy-Tool/

Alister 29.08.2025. 14:05

To si instalirao Veeam Agenta ? Veeam Backup & Replication Community Edition verzija ima sve opcije koliko znam, ali je to instalacija baš servera i konzole.

Nick7 29.08.2025. 14:37

Veeam agent-a instaliras na PC. U njemu definiras di oces da idu backupovi - u direktorij ili na Veeam server.

c-shadow 29.08.2025. 15:20

Citiraj:

Otkad to?
Imao sam na jednom win kompu baš tako - dodatni interni disk i uredno je radilo. Onaj veeam free agent.

Neo-ST 29.08.2025. 15:39

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 3818909)
?!
Da mozda nisi lupio backup svega, pa bi backupirao backup disk na backup disk?!
Odaberi samo 'C' disk ili koje vec imas particije, i probaj tako...
U krajnjoj liniji, USB disk za backup.

Da, jebiga, točno to se desilo, ipak si bio u pravu.

Odabrao sam Entire computer ili tako nešto, misleći da je to samo C: disk.
Sada išao pod Volumes, i tamo se stavi kvačica ili na cijeli C: disk ili na "Operating system" i onda ti on automatski odabere C: disk, efi i recovery particije, i onda normalno radi backup u .vbk fajl na bilo koji disk.

Zatražio refund za Macrium pretplatu, nema smisla za kućnu upotrebu. Veeam radi full backup + incrementals kako mu definiraš, jedino za razliku od Macriuma nema toliko finog podešavanja schedulera i nema differential backupe, ali nije ni bitno.
:fala:

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3818940)
Otkad to?
Imao sam na jednom win kompu baš tako - dodatni interni disk i uredno je radilo. Onaj veeam free agent.

Radi, da. Ja sam zajebo.

kopija 29.08.2025. 16:34

Neće Veeam cijeli disk na interni disk, probao sam ponukan ovim što je Neo inicijalno napisao.
Sistemski disk fala bogu oće, to je najbitnije.
U biti najbitnije je da ostane đabe :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:26.