|
![]() |
#1 |
Datum registracije: Dec 2018
|
GUIDE: Koristenje vlastite opreme na HT FTTH infrastrukturi (Router + ONT od Unifi-a)
Pozdrav, evo prvi post u seriji postova koje radim dok slažem mrežu u novoj kući. Cilj mi je sve dokumentirati i podijeliti proces, a možda nekome bude i koristan. U kuću mi dolazi 12-žilni kabel (ne znam zasto) iz HT-ovog ormarića na stupu, koji ide direktno na vrh racka u splitter: 1 – HT privatni 2 – Telemach privatni Od tamo idemo prema prvom ONT-u... Napomena: Trenutno koristim isključivo opremu od Ubiquitija jer sam upoznat s njom. Cisco je daleko izvan cjenovnog ranga, ali svaka komponenta može se zamijeniti drugim brandom/modelom, uz napomenu da tada može doći do razlika u konfiguraciji. Savjetujem odličan thread baš o toj temi od Karlo666, koji možete pronaći ovdje: https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=307226 Napomena 2: Ne koristim VoIP ni IPTV preko ovog linka, tako da nisam testirao njihovu funkcionalnost niti imam mogućnost to provjerit, ali ne vidim razlog zasto nebi radilo uz dodatnu konfiguraciju. Moja kombinacija rutera + ONT-a: Unifi EFG + UFiber Nano G 1.) Naručivanje opreme Naručiti router i ONT – ovaj guide temeljen je na prethodno navedenim modelima, ali isti princip funkcionira i na ostalima iz spomenutog threada. Ako želite pristupiti konfiguraciji ONT-a dok je spojen na WAN i ruter, preporučujem kupnju bilo kojeg unmanaged (L2 ili "glupog") switcha s barem 3 porta i 1Gbit/s. Ja sam koristio NETGEAR GS308 koji mi je prvi pao pod ruku. 2.) Skidanje podataka sa postojeće opreme Ja sam dobio Huawei OptiXstar HG8010Hv6-10 kao ONT i ARCADYAN VRV9518BA-2C kao ruter. Ruter vam ne treba, slobodno ga spremite natrag u kutiju. S Huawei ONT-a su bitne informacije:
IP i pristupne podatke možete koristiti za igranje s postavkama, ali SN je ono što nam zaista treba za nastavak. 3.) Spajanje uFiber ONT-a na konfiguraciju Spojite UFiber ONT preko PoE injektora direktno na PC. Ako se razumijete u mreže, možete preskočiti ovaj dio – dovoljno je da bilo kojem uređaju dodijelite IP iz 192.168.1.0/24 subneta (osim .1 jer je tamo ONT). Ako ste na Windowsima:
Ako ste na Linuxu:
Sada u browseru otvorite http://192.168.1.1 Defaultni username/password je: ubnt / ubnt 4.) Konfiguriranje ONT-a
Zatim se pomoću SSH-a spojite na ONT (npr. pomoću `ssh` ili PuTTY): Code:
ssh ubnt@192.168.1.1 Huawei SN obično počinje s `48-57-54-43` (HWTC), tako da kopirate početak i dodate vaš nastavak. Code:
# cd bin # ./gponctl stop # ./gponctl setSnPwd --sn 48-57-54-43-xx-xx-xx-xx ======== Serial Number & Password ======== Serial Number: 48-57-54-43-xx-xx-xx-xx Password : 00-00-00-00-00-00-00-00-00-00 ========================================== # ./gponctl init # ./gponctl start Ako je sve prošlo u redu - čestitam, a ako ne – čekam DM ![]() 5.) Postavljanje rutera Preostaje konfiguracija WAN postavki na ruteru – PPPoE korisnički podatci i VLAN ID. Na UniFi sustavu (slično i kod drugih proizvođača):
To je to – UniFi kontroler bi sada trebao prepoznati HT i veza bi trebala proraditi. Bonus – pristupanje ONT-u dok je spojen na WAN + ruter U bilo koji 1Gbit unmanaged L2 switch (onaj od 10 eura će poslužiti, ili neki stari koji se nađe po kući) spojite ovako: - PORT 1 – WAN port rutera - PORT 2 – ONT Ethernet port - PORT 3 – Laptop/PC Na ovaj način možete pristupiti ONT-u kako je opisano u dijelu 3., bez prekidanja WAN veze – iznimno korisno za debugging (što sam, naravno, otkrio prekasno ![]() Evo, to je to – ako imate kakvih pitanja ili komentara, tu sam. Zadnje izmijenjeno od: ayo. 31.07.2025. u 03:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
Vidim da ne koristiš IPTV. UFiber ONT koliko znam i dalje nema support za IGMP, tako da MaxTV ne radi. Usput, zar nije EFG "malo" overkill? Ja si mislim ubosti UXG-Fiber, ali 1Gbps koliko HT nudi pokrije i UXG-Lite/Max :-) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
|
Citiraj:
Da ne koristim IPTV, i da mislim da si u pravu, ima problema sa IGMP snoopingom i multicast trafficom. Mozda jednog dana probam sloziti, imam jos par ONT-va preko kojih sam uspio IPTV u inozemstvu sloziti, ali prvo treba sloziti osnove ![]() EFG je definitivno overkill, HT 1+1 i Telemach 2+1 = 5 Gbit/s max throughput u scenariju da je max-outano sve - sta se desi nikad osim sintenticki. UDM Pro pokrije to sa IDSom upaljenim bez problema. Nego kupovao sam sve novo, i rekao da kupim future proof i da ne trebam mjenjati bar neki duzi period, premda su male sanse, nadam se 5/10 Gbit WAN brzinama u lifespanu rutera... sad jel ce biti ili nece ne znam, al se nadam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ovako na brzinu, na njihovoj infrastrukturi = teško / nikako, ako je preprodaja preko tuđe infrastrukturi = ima šanse. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
Cekam da mi dodje xg-pon ONT od Unifija, trenutno sve radi preko ONT+SFP28 kombinacije (koja se abnormalno grije, 80-90 stupnjeva), ali solucija nije dobra, treba odvojeni ONT. Izvuko sam sve podatke sa Nokia routera od telemacha uz pomoc nekog puno pametnijeg od mene koji je napisao programe i kako se sve radi na GitHub. Kada slozim da je sve lijepo, a ne ovako napola napisem write-up, ali dosta je kompliciranije nego ovo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
Ali pazi nemožeš XGS-PON koristiti na GPONu. Također kada već testiraš na Telemachu obavezno mora biti na njihovoj infrastrukturi jer kada ti nude uslugu preko HTa onda ti donesu ONT+Innbox router te Internet veza je putem PPPoEa dok na Telemach infrastrukturi je DHCP. Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
|
Citiraj:
Hm... posto sam dobio ruter + ont combo od Nokije ( https://www.winncom.com/pdf/Nokia_XS...2426G-B_DS.pdf ) koji je XGS-PON predpostavio sam da je XGS-PON na Telemachu.. Kolko sam uspio skuzit jesam na njihovoj infri, ali opet nisam 100% siguran, jer su dolazili HT tehnicari... IP adresa je staticna, PPPoE podataka nema Zadnje izmijenjeno od: ayo. Danas u 00:49. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|