Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 11:12   #1
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ugradnja videonadzora u zgradu?

Ima netko iskustva s ugradnjom videonadzora u zgradi?

Došla je situacija da sustanari u panici žele pod hitno staviti videonadzor radi ponavljajućih provala u zgradu. Nisam za to, mislim da bi druge stvari imalo više efekta kad bi se napravile, ali nadglasati će me vjerojatno
Neš ti provale ako su ostavili širom otvorena vrata na ulazu u zgradu i netko je ušetao usred bijela dana

Ono što sam dosad iskopao:
- treba doluka s 2/3 glasova stanara
- videonadzor bi išao samo unutar zgrade, po stubištima na svim katovima
- podliježe GDPRu, znači treba odrediti ovlaštenu osobu itd.
- da bi se pravno (sud, policija) snimka priznala, instalaciju treba napraviti ovlaštena firma, dostaviti projekt itd.

Ono što mi je nepoznato:
1. što od navedene dokumentacije treba pismeno napraviti?
Suglasnost stanara, odluke vezane za GDPR,...?

2. za koje točno djelatnosti mora biti registrirana firma izvođač?
Netko od stanara je predočio ponudu neke sumnjive firme koju kad sam provjerio su regani samo za računalne djelatnosti

3. mora li firma napraviti projektnu dokumentaciju?
Doslovno su poslali samo ponudu na papiru

4. kako ide dalje s održavanje opreme (snimač, kamere, instalacija), da li to mora ići u ugovor i da li je uvjet za priznavanje na eventualnom sudskom procesu?

Ima još nešto na što obratiti pažnju?

c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 11:38   #2
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
2. za koje točno djelatnosti mora biti registrirana firma izvođač?
Netko od stanara je predočio ponudu neke sumnjive firme koju kad sam provjerio su regani samo za računalne djelatnosti

Moraju imati licencu od MUP-a, neka to dostave.
Občno kada se osniva firma uzmeš sve od igle do lokomotive kao djelatnost.

3. mora li firma napraviti projektnu dokumentaciju?
Doslovno su poslali samo ponudu na papiru

Meni su napravili, i dostavili.

4. kako ide dalje s održavanje opreme (snimač, kamere, instalacija), da li to mora ići u ugovor i da li je uvjet za priznavanje na eventualnom sudskom procesu?

Ja imam ugovor o održavanju sa svojim providerom, jednom godišnje se kontrolira i mijenja po potrebi baterije i ostalo, ali mi je sustav puno kompliciraniji od običnog video nadzora.
Održavanje ne vjerujem da je uvjet za priznavanje na sudskom procesu.

Videonadzor ima smisla ako ćete staviti kameru na svaki kat (a vjerojatno nećete).
U protivnom neka kupa jeftini alarm od 150 eura, i zaključavaju vrata.
Colop je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Jučer, 11:55   #3
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Je li ti baš potreban video nadzor na svakom katu? Ako staviš na ulaz, lako vidiš tko je ušao u zgradu u doba izvršene provale.
https://www.zgradonacelnik.hr/savjet...e-regulator/10
Staro Jučer, 12:05   #4
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Zašto jednostavno ne pitati predstavnika stanara da popriča s upraviteljem zgrade da oni to riješe s pravne strane i prikupljaju potpise.

Za sve što smo mi u zgradi radili išlo je tim putem.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:10   #5
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Citiraj:
Autor Colop Pregled postova

Moraju imati licencu od MUP-a, neka to dostave.
Občno kada se osniva firma uzmeš sve od igle do lokomotive kao djelatnost.
Ovo za MUP nisam znao, hvala idem provjeriti.

Citiraj:

Ja imam ugovor o održavanju sa svojim providerom, jednom godišnje se kontrolira i mijenja po potrebi baterije i ostalo, ali mi je sustav puno kompliciraniji od običnog video nadzora.
Održavanje ne vjerujem da je uvjet za priznavanje na sudskom procesu.
Ostaje na stanarima da se dogovore gdje će biti snimač i tko će to servisirati. Ako ništa drugo, krepati će HDD nakon x godina
Nema baterija, poe instalacija je zamišljena.

Citiraj:

Videonadzor ima smisla ako ćete staviti kameru na svaki kat (a vjerojatno nećete).
U protivnom neka kupa jeftini alarm od 150 eura, i zaključavaju vrata.
Pa napisao sam - trebale bi ići kamere na svaki kat na stepenište
Ono što mi je osobno problem je da su me prcali stanari da su mi radnici malo ogrebali zid kad su kod renovacije iznosili stari namještaj.
A sad bi oni bušenje zidova i kanalice po stepeništu i to odjednom nije problem

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Je li ti baš potreban video nadzor na svakom katu? Ako staviš na ulaz, lako vidiš tko je ušao u zgradu u doba izvršene provale.
https://www.zgradonacelnik.hr/savjet...e-regulator/10
Meni osobno nije uopće interesantno, ali prestavnik se zainatio, a ne kuži ništa.
Osim toga ulaz u zgradu će možda snimati i javni prostor, a to nisam siguran da se smije samo tako.
Stanari očekuju čuda od videonadzora, a paralelno ne zatvore ulazna vrata u zgradu. Zgrada ima ključ na ogradi dvorišta (ostavljeno šifrom otvoreno), nakon toga ključ od ulazni vrata (također otvoreno bilo) i se se čude kako je netko ušetao usred dana i pokušao provaliti 2 vrta na prvom katu...
Malo discipline im ne bi škodilo, ali nadglasati će me vjerojatno pa nek montiraju kamere

Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Zašto jednostavno ne pitati predstavnika stanara da popriča s upraviteljem zgrade da oni to riješe s pravne strane i prikupljaju potpise.
Za sve što smo mi u zgradi radili išlo je tim putem.

Predstavnik nam je svim poslao PDF ponudu na whatsapp, to je sve dosad što se dogodilo
Kladim se da nije kontaktirao upravitelja.
Staro Jučer, 12:54   #6
Colop
Premium

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Ovo za MUP nisam znao, hvala idem provjeriti.

Ostaje na stanarima da se dogovore gdje će biti snimač i tko će to servisirati. Ako ništa drugo, krepati će HDD nakon x godina
Nema baterija, poe instalacija je zamišljena.

Namjesti se u settinzima NVR da ti pošalje mail kada HDD počne zezati, tako da budeš obavješten na vrijeme.
Uz NVR bi ti trebao i jedan jači UPS, jer što ako nestane struje.

Citiraj:
Stanari očekuju čuda od videonadzora, a paralelno ne zatvore ulazna vrata u zgradu. Zgrada ima ključ na ogradi dvorišta (ostavljeno šifrom otvoreno), nakon toga ključ od ulazni vrata (također otvoreno bilo) i se se čude kako je netko ušetao usred dana i pokušao provaliti 2 vrta na prvom katu....

Oni jeftini šifrarnici što se montiraju na vratima se premoste bez problema, i to doslovno sa AA baterijom koja će ti otvoriti vrata.
Dakle, realno to je šit.

Što se tiče kamera, ne vjerujem da je to loša stvar, jer profi*/ polu profi ekipa radije bira mjesta bez kamera, al problem su amateri, kao i u svemu

*iznimka ako si neka bitna i velika meta, pljen red veličine 100 000+ k eura onda se riješava i kamera i alarm i sef.

Citiraj:
Predstavnik nam je svim poslao PDF ponudu na whatsapp, to je sve dosad

aj copy paste cijene i koja je oprema jer po Splitu što vidim po zgradama je smiješno, stavljaju 2 mpx kamere plastične igračke.
Staro Jučer, 13:10   #7
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

@Colop
Ne bi ovdje stavljao ponudu, jedino da ti na PM pošaljem ako te baš interesira.
Ali da, 4Mp su kamere, nisu baš 2, ali tu je negdje
Staro Jučer, 16:11   #8
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Ima netko iskustva s ugradnjom videonadzora u zgradi?

Došla je situacija da sustanari u panici žele pod hitno staviti videonadzor radi ponavljajućih provala u zgradu. Nisam za to, mislim da bi druge stvari imalo više efekta kad bi se napravile, ali nadglasati će me vjerojatno :)
Znam za slučaj kada su prošli tu golgotu postavljanja video nadzora zbog krađe bicikala pa su kod sljedeće provale imali ukraden bicikl i uništenu nadzornu kameru a počinitelj nikada nije bio pronađen.
Staro Jučer, 16:15   #9
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Ma ako hoće se razbacivati lovom iz pričuve, nemam ništa protiv. Ali sumnjam u efekt video nadzora. Dosta da lopov stavi kapu šiltericu i ne vidi mu se faca.
O pravnom aspektu uopće ne razmišljaju...
Frend je na kuću sam stavio videonadzor, nakon provale ga policija lijepo otpilila jer nije ovlaštena firma postavljala opremu iako su se vidjeli počinitelji
Staro Jučer, 17:17   #10
Colop
Premium

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Znam za slučaj kada su prošli tu golgotu postavljanja video nadzora zbog krađe bicikala pa su kod sljedeće provale imali ukraden bicikl i uništenu nadzornu kameru a počinitelj nikada nije bio pronađen.
Dome kamere su anti vandal proof, čak i ako ih udaraš sa čekićem od 7-8 kila.
Tako da se može i tome doskočiti.
I namjesti se u postavlama se ako netko recimo zaspreja kameru, ili je uništi da odmah dolazi obavijest/ mail

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Jučer, 17:25   #11
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Frend je na kuću sam stavio videonadzor, nakon provale ga policija lijepo otpilila jer nije ovlaštena firma /
Zanimljivo.., "frend, tetka, djed od sogora i slicno..."
Kada neki pojedinci ovdje na forumu misle prestati siriti neistine i zastrasivat ljude u korist "ovlastenih firmi" za postavljanje videonadzora?

Policija je duzna postupati po svakoj prijavi bilo ona prekrsajna ili kaznena i policija NE ODLUCUJE o dokazima koji su prikupljeni u istrazi. Njihovo je da naprave istraznu radnju i onda daju prijedlog nadleznom odvjetnistvu da se slucaj otvara po sluzbenoj duznosti ili odbacuju slucaj a ti kao pojedinac imas pravo i sam pokrenuti prijavu pri drzavnom odvjetnistvu.

Nadalje, sto se tice same snimke bila ona legalna ili ne, jedino sud moze odluciti hoce je prihvatiti ili nece!

Tvojom analogijom da je u toj provali "Frendu" ubijena zena ili dijete, policija bi ga otpilila jer ubica nije "legalno" snimljen kako ulazi ili izlazi sa frendovog posjeda. Mislim daj molim te... Briga policiju jel kamera "legalno" postavljena ili nije jer oni nisu zakonodavno tijelo koje odlucuje o tome. Njihovo je da odrade istrazne radnje kod provale bilo postojanje kamere ili ne, drugim rijecima ti sada tu tvrdis da policija uopce nije postupala po prijavi provale jer kada su vidjeli kameru i pitali tko je postavio - op op, nije nas briga jer nije ti to legalno

I opet mislim daj molim te...
U konkretnom slucaju policija je duzna istraziti osobe snimljene kamerom, identificirati ih i obaviti razgovor sa njima jel tak svejedno dali ih je vidjela kamera ili treci susjed. Onda je na redu drzavno odvjetnistvo koje odlucuje o podizanju optuznice a "sumljivci" se tek na sudu i jedino sudu mogu braniti da nisu znali da su snimljeni i da se krsio njihov GDPR a onda ce sud procjeniti hoce snimku prihvatiti ili nece.
Staro Danas, 09:35   #12
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Poznaniku provalili u kucu prije neki dan. Ima videonadzor, sam ga je postavio 4 wifi kamere i jedan snimac. Do kamera je tesko doci jer su visoko na zidu. Kada je pogledao snimku, snimka pokazuje problem s kamerama u vrijeme provale i krađe i povrat signala nakon 20 minuta. Policija je uzela snimku ali nema nista upotrebljivo na njoj, vjerojatno koristen neki wifi jammer ili stovec. Po meni je to dosta veliki problem danas kada ima toliko wifi kamera u ponudi. Jucer je kupio 4 komada 128gb kartica da snima na karticu kaze mozda ce biti sigurniji. Sreca pa su trazili samo lovu koju ne drzi doma.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:39   #13
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Zato sam ja zamjenio snimač s cloudom, koji direktno uploada na net.

Ali ja bi rekao, 99% vremena kamere su tu da odbiju nekoga, kada ih to ne odbije, onda je već prekasno.

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Mi smo imali prezentaciju oko kamera kod useljenja u zgradu (novogradnja).

Kamere služe kao dokazni primjer, imali smo provalu u međuvremenu, poslužile su kamere za naći provalnika.

Ono što je važno napomenuti, snimke s kamera nisu javne, može ih vidjeti predstavnik stanara (kod nas je on odgovorna osoba) zajedno s policijom i ako je uključena osoba oštećena, uz nazočnost policije može vidjeti snimke s kamera kako bi se istraga mogla nastaviti/poboljšati.

Ja bi predložio, ići prema predstavniku stanara i upravitelju, tražiti ponude i vidjeti što se može.

Jako mi je čudnan pristup, netko od stanara je odlučio staviti kamere, skuplja potpise, 2/3 će biti dosta i idemo s kamerama iz zajedničkog računa (mada ovih 1/3 nisu za to). Ne znam, nisam siguran da je tako jednostavno, pogotovo kada se video nadzor spominje.

Ja bi išao preko upravitelja i predstavnika.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. Danas u 09:54.
Staro Danas, 10:07   #14
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Odustao sam....
Predstavnik u suradnji s upraviteljem (firma) skupio 2/3 glasova stanara i u kratkom roku su dogovorili posao. Ja sam bio protiv, odnosno tražio sam da se napravi projekt s gore navedenim pravnim uvjetima da sve bude crno na bijelo. Ne slušaju...
Ništa od navedenoga nemaju - nisu dogovorili niti tko će biti odgovorna osoba za podatke, nemaju pojma gdje će biti snimač, ne znaju ništa oko natpisa da je objekt pod videonadzorom, firma izvođač je sumnjiva kad sam ih provjerio u sudreg itd. itd.
Predstavnik je penzić i ne kuži ništa... Upravitelj naravno odmah namješta "rođacima" poslove, događalo se već.
Biti će zanimljivo kad to ugrade ako netko prijavi za povredu privatnosti, ima apartmana u zgradi, vanjska kamera snima dvorište, a možda i dio susjedne parcele. Ovo je jedan ulaz zgrade od ukupno 4 ulaza, svi dijele isto dvorište. Sumnjam da su konzultirali ostale ulaze - svaki je poseban predstavnik
Staro Danas, 10:08   #15
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Kažem ti, tako je u većini slučajeva. Ako prestavnik i upravitelj nisu dio toga, ništa od toga neće ni biti, na žalost. Izglasajte mlađeg nekog, tko ima volje.

Citiraj:
Biti će zanimljivo kad to ugrade ako netko prijavi za povredu privatnosti, ima apartmana u zgradi, vanjska kamera snima dvorište, a možda i dio susjedne parcele. Ovo je jedan ulaz zgrade od ukupno 4 ulaza, svi dijele isto dvorište. Sumnjam da su konzultirali ostale ulaze - svaki je poseban predstavnik
To ti je odmah kazna.

Smiješ snimati samo ulaz u zgradu pod kutem da se javna površina ne vidi vani + zajedničke prostorije. Ništa drugo.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. Danas u 10:19.
Staro Danas, 10:12   #16
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:

Neka odgovorni odmah skupi 20 tisuća eura u pričuvu, moglo bi mu zatrebati vrlo brzo

https://agenti.hr/mup-dozvola-za-video-nadzor/
Night je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 10:15   #17
Colop
Premium

Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Poznaniku provalili u kucu prije neki dan. Ima videonadzor, sam ga je postavio 4 wifi kamere i jedan snimac. Do kamera je tesko doci jer su visoko na zidu. Kada je pogledao snimku, snimka pokazuje problem s kamerama u vrijeme provale i krađe i povrat signala nakon 20 minuta. Policija je uzela snimku ali nema nista upotrebljivo na njoj, vjerojatno koristen neki wifi jammer ili stovec. Po meni je to dosta veliki problem danas kada ima toliko wifi kamera u ponudi. Jucer je kupio 4 komada 128gb kartica da snima na karticu kaze mozda ce biti sigurniji. Sreca pa su trazili samo lovu koju ne drzi doma.

Da, ima tih wifi jammera koji se daju kupiti za nikakve pare, isti problem ima i Ajax bežični alarm koji kao koristi neku svoju posebnu frekvenciju, ali svejedno ga se može jammati.
Upravo zbog tih razloga za mjesta koja traže viši stupanj sigurnosti tipa banke smije se koristiti isključivo žičani alarmi i videonadzor.
Prednost žice je što je višestruko sigurnija i jeftinija od wifi. Mana naravno što trebaš sve to projektirati kod renoviranja jer ne izgleda baš lijepo.
Prosječan bežični senzor je 100 eura, za te novce uzmeš 3 a možda i 4 žičana senzora.
Staro Danas, 10:36   #18
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Citiraj:
Autor spawn Pregled postova

Ali, kako će cloud pomoći ako se koristi WiFI kamera i netko ju jamma? Ili ista stvar - kako će sd kartice u istoj siutaciji pomoći umjesto HDD snimača?

Citiraj:
Da, ima tih wifi jammera koji se daju kupiti za nikakve pare, isti problem ima i Ajax bežični alarm koji kao koristi neku svoju posebnu frekvenciju, ali svejedno ga se može jammati.
Upravo zbog tih razloga za mjesta koja traže viši stupanj sigurnosti tipa banke smije se koristiti isključivo žičani alarmi i videonadzor.
Prednost žice je što je višestruko sigurnija i jeftinija od wifi. Mana naravno što trebaš sve to projektirati kod renoviranja jer ne izgleda baš lijepo.
Prosječan bežični senzor je 100 eura, za te novce uzmeš 3 a možda i 4 žičana senzora.

Da, više je posla sa žicama ako se ne projektira u startu, ali generalno puno sigurnije i jeftinije u konačnici.

Radim s nekoliko firmi koje iamj uvideo nadzor i alarme, i svima sam savjetovao da idu na žičani a ne bežični nadzor. Kad se o firmama radi, čim spomeneš pitanje sigurnosti, znatno su otvoreniji za slušanje
Staro Danas, 10:46   #19
Colop
Premium

Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
Ili ista stvar - kako će sd kartice u istoj siutaciji pomoći umjesto HDD snimača?

Ako se dobro sjećam što sam pročitao kada sam mislio staviti wifi kamere, pa srećom odustao SD kartica je backup za snimanje ako se nešto desi snimaču.
Znači kada netko dođe sa ometačem signala, kamera će to "vidjeti" ali neće moći prosljediti dalje na snimač.
Kada imaš SD karticu, kamera će to pohraniti lokalno na SD karticu.
Staro Danas, 10:51   #20
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
A, sad je jasnije, ja sam shvatio da plaira hdd snimač zamijeniti karticama.
Staro Danas, 11:04   #21
Colop
Premium

Citiraj:
A, sad je jasnije, ja sam shvatio da plaira hdd snimač zamijeniti karticama.

A čak i da to napraviš, i staviš neku veću karticu tipa 512 GB, opet je po meni sigurnije nego kada imaš snimač na koji se kamera kači preko wifi.
Ti ionako mozes snimku pregledati preko aplikacije.
Staro Danas, 11:15   #22
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Ali, kako će cloud pomoći ako se koristi WiFI kamera i netko ju jamma? Ili ista stvar - kako će sd kartice u istoj siutaciji pomoći umjesto HDD snimača?
Ma vjerojatno ne pomaže, meni je srce na mjestu tako. Iskreno
Staro Danas, 11:24   #23
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Nazalost, bez backhaul veze prema ruteru/snimacu, taj cloud ne bude vidio nista jednom kad je wifi jammer aktivan. Ako mozes osigurati neometan pristup kamere prema cloudu (fizicka zica do rutera/snimaca i eventualno ups za mrezu u slucaju blackouta) onda si na kakvom takvom miru. Sve drugo je osjecaj lazne sigurnosti :/

Mislim, meni je dosta i wifi kamera, ali daleko od toga da ocekujem ista od nje a najmanje neku sigurnost. Apsolutno ne. Ako snimi lokalnog pijanca kako mi sere u dvoristu, super! Ako ne uspije snimiti organiziranu ekipu s jammerima, prihvacam i to jer koliko para toliko muzike.
Staro Danas, 11:36   #24
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ugradnja videonadzora u zgradu?

Citiraj:

Ali ja bi rekao, 99% vremena kamere su tu da odbiju nekoga, kada ih to ne odbije, onda je već prekasno.
Ako je korišten wifi jammer znaci da se gubi wifi povezanost s routerom, sto dalje znaci da nema uploada na cloud.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. Danas u 16:03.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 15:34   #25
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Znači kada netko dođe sa ometačem signala, kamera će to "vidjeti" ali neće moći prosljediti dalje na snimač.
Dovoljno je prici kameri na nekih 35/40m iz pravca kuta gdje te ista ne vidi. Obican laptop, Kali linux + 2,4/5GHz odgovarajuci usb stick sa antenicom.

Kompletna mreza je down, ne radi ni jedan klijent, router ama ni mrezni printer se nemre povezat. SD kartica ce snimiti naravno lokalno sve sto se dogodilo ali onaj tko ima znanje jammat wifi mrezu sigurno nece ici gologlav u provalu, dakle bice kapuljace itd... Poanta je da kamera u trenutku provale nece slati nikakve obavijesti korisniku ALI ako imate kameru sa alarmom na pojavu detekcije pokreta isti ce se aktivirati zvucno.

Ako je kuca u nizu itd.. korisno jer netko od susjeda ce izaci vanka ako nista drugo da vidi sta se dogadja i sta "zveci" ali ako je neka vikendica/objekt na osami onda nema nikakve koristi ni od zvucne uzbune. Znaci jedino zica i kamere tako postavljene da svaka "vidi/gleda" neku drugu tj. da je svaka pojedina pokrivena ujedno pogledom neke druge kamere iz sustava sto ima za cilj da sustav snimi ostecenje bilo koje ali i ono najvaznije - da posalje obavijest korisniku u realnom vremenu da se nesto dogadja.
Staro Danas, 16:20   #26
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
To ti je odmah kazna.

Smiješ snimati samo ulaz u zgradu pod kutem da se javna površina ne vidi vani + zajedničke prostorije. Ništa drugo.
u praksi te policija moli snimke ako se nešto u blizini dogodi, da to može iskoristiti. Imao nekoliko slučajeva.
Još nisam čuo da je istko dobio kaznu ako je na zgradi postavio kameru koja snima i dio javne površine. Iako sam zakon to izričito zabranjuje. Kako zaštiti prednji dio zgrade koji je odmah do javnog nogostupa? Moraš dio ipak i snimati da se vidi počinitelj. jer u suprotnom se niti jedno pročelje zgrade ne bi moglo zaštiti.

Ukoliko želiš baš biti po zakonu, ne trebaš kamere staviti pod određeni kut, normalno ih postaviš samo maskiraš dio koji snima javnu površinu. i miran si.
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 16:55   #27
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Malo se previše spominje zakone, regulative i to što se mora ovako ili onako, ne znam jeste li se vi jučer rodili u ovoj državi ili što
Exy je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 17:29   #28
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Malo se previše spominje zakone, regulative i to što se mora ovako ili onako, ne znam jeste li se vi jučer rodili u ovoj državi ili što
taj GDPR je sam po sebi sranje..

Thule nosač
quazar912 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 20:55   #29
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Dzabe 100 kamera kad momci dodju u kapuljacama i crnoj obleki. Mozes se lagano jebat sa videonadzorom, bio on zicni il bezicni.

Jedino sto donekle pomaze je dobar sustav protuprovale (alarm), jer kad majstori to vide lagano krenu zaobilazit objekt.
Cuky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno