|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ugradnja videonadzora u zgradu?
Ima netko iskustva s ugradnjom videonadzora u zgradi? Došla je situacija da sustanari u panici žele pod hitno staviti videonadzor radi ponavljajućih provala u zgradu. Nisam za to, mislim da bi druge stvari imalo više efekta kad bi se napravile, ali nadglasati će me vjerojatno ![]() Neš ti provale ako su ostavili širom otvorena vrata na ulazu u zgradu i netko je ušetao usred bijela dana ![]() Ono što sam dosad iskopao: - treba doluka s 2/3 glasova stanara - videonadzor bi išao samo unutar zgrade, po stubištima na svim katovima - podliježe GDPRu, znači treba odrediti ovlaštenu osobu itd. - da bi se pravno (sud, policija) snimka priznala, instalaciju treba napraviti ovlaštena firma, dostaviti projekt itd. Ono što mi je nepoznato: 1. što od navedene dokumentacije treba pismeno napraviti? Suglasnost stanara, odluke vezane za GDPR,...? 2. za koje točno djelatnosti mora biti registrirana firma izvođač? Netko od stanara je predočio ponudu neke sumnjive firme koju kad sam provjerio su regani samo za računalne djelatnosti ![]() 3. mora li firma napraviti projektnu dokumentaciju? Doslovno su poslali samo ponudu na papiru ![]() 4. kako ide dalje s održavanje opreme (snimač, kamere, instalacija), da li to mora ići u ugovor i da li je uvjet za priznavanje na eventualnom sudskom procesu? Ima još nešto na što obratiti pažnju? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
2. za koje točno djelatnosti mora biti registrirana firma izvođač? Netko od stanara je predočio ponudu neke sumnjive firme koju kad sam provjerio su regani samo za računalne djelatnosti ![]() Moraju imati licencu od MUP-a, neka to dostave. Občno kada se osniva firma uzmeš sve od igle do lokomotive kao djelatnost. 3. mora li firma napraviti projektnu dokumentaciju? Doslovno su poslali samo ponudu na papiru ![]() Meni su napravili, i dostavili. 4. kako ide dalje s održavanje opreme (snimač, kamere, instalacija), da li to mora ići u ugovor i da li je uvjet za priznavanje na eventualnom sudskom procesu? Ja imam ugovor o održavanju sa svojim providerom, jednom godišnje se kontrolira i mijenja po potrebi baterije i ostalo, ali mi je sustav puno kompliciraniji od običnog video nadzora. Održavanje ne vjerujem da je uvjet za priznavanje na sudskom procesu. Videonadzor ima smisla ako ćete staviti kameru na svaki kat (a vjerojatno nećete). U protivnom neka kupa jeftini alarm od 150 eura, i zaključavaju vrata. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Je li ti baš potreban video nadzor na svakom katu? Ako staviš na ulaz, lako vidiš tko je ušao u zgradu u doba izvršene provale. https://www.zgradonacelnik.hr/savjet...e-regulator/10
![]() |
#5 | |||||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Nema baterija, poe instalacija je zamišljena. Citiraj:
![]() Ono što mi je osobno problem je da su me prcali stanari da su mi radnici malo ogrebali zid kad su kod renovacije iznosili stari namještaj. A sad bi oni bušenje zidova i kanalice po stepeništu i to odjednom nije problem ![]() Citiraj:
Osim toga ulaz u zgradu će možda snimati i javni prostor, a to nisam siguran da se smije samo tako. Stanari očekuju čuda od videonadzora, a paralelno ne zatvore ulazna vrata u zgradu. Zgrada ima ključ na ogradi dvorišta (ostavljeno šifrom otvoreno), nakon toga ključ od ulazni vrata (također otvoreno bilo) i se se čude kako je netko ušetao usred dana i pokušao provaliti 2 vrta na prvom katu... Malo discipline im ne bi škodilo, ali nadglasati će me vjerojatno pa nek montiraju kamere ![]() Citiraj:
Predstavnik nam je svim poslao PDF ponudu na whatsapp, to je sve dosad što se dogodilo ![]() Kladim se da nije kontaktirao upravitelja. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Premium
|
Citiraj:
Namjesti se u settinzima NVR da ti pošalje mail kada HDD počne zezati, tako da budeš obavješten na vrijeme. Uz NVR bi ti trebao i jedan jači UPS, jer što ako nestane struje. Citiraj:
Oni jeftini šifrarnici što se montiraju na vratima se premoste bez problema, i to doslovno sa AA baterijom koja će ti otvoriti vrata. Dakle, realno to je šit. Što se tiče kamera, ne vjerujem da je to loša stvar, jer profi*/ polu profi ekipa radije bira mjesta bez kamera, al problem su amateri, kao i u svemu ![]() *iznimka ako si neka bitna i velika meta, pljen red veličine 100 000+ k eura onda se riješava i kamera i alarm i sef. aj copy paste cijene i koja je oprema jer po Splitu što vidim po zgradama je smiješno, stavljaju 2 mpx kamere plastične igračke. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Ma ako hoće se razbacivati lovom iz pričuve, nemam ništa protiv. Ali sumnjam u efekt video nadzora. Dosta da lopov stavi kapu šiltericu i ne vidi mu se faca. O pravnom aspektu uopće ne razmišljaju... Frend je na kuću sam stavio videonadzor, nakon provale ga policija lijepo otpilila jer nije ovlaštena firma postavljala opremu iako su se vidjeli počinitelji ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
Tako da se može i tome doskočiti. I namjesti se u postavlama se ako netko recimo zaspreja kameru, ili je uništi da odmah dolazi obavijest/ mail Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
Kada neki pojedinci ovdje na forumu misle prestati siriti neistine i zastrasivat ljude u korist "ovlastenih firmi" za postavljanje videonadzora? Policija je duzna postupati po svakoj prijavi bilo ona prekrsajna ili kaznena i policija NE ODLUCUJE o dokazima koji su prikupljeni u istrazi. Njihovo je da naprave istraznu radnju i onda daju prijedlog nadleznom odvjetnistvu da se slucaj otvara po sluzbenoj duznosti ili odbacuju slucaj a ti kao pojedinac imas pravo i sam pokrenuti prijavu pri drzavnom odvjetnistvu. Nadalje, sto se tice same snimke bila ona legalna ili ne, jedino sud moze odluciti hoce je prihvatiti ili nece! Tvojom analogijom da je u toj provali "Frendu" ubijena zena ili dijete, policija bi ga otpilila jer ubica nije "legalno" snimljen kako ulazi ili izlazi sa frendovog posjeda. Mislim daj molim te... Briga policiju jel kamera "legalno" postavljena ili nije jer oni nisu zakonodavno tijelo koje odlucuje o tome. Njihovo je da odrade istrazne radnje kod provale bilo postojanje kamere ili ne, drugim rijecima ti sada tu tvrdis da policija uopce nije postupala po prijavi provale jer kada su vidjeli kameru i pitali tko je postavio - op op, nije nas briga jer nije ti to legalno ![]() I opet mislim daj molim te... U konkretnom slucaju policija je duzna istraziti osobe snimljene kamerom, identificirati ih i obaviti razgovor sa njima jel tak svejedno dali ih je vidjela kamera ili treci susjed. Onda je na redu drzavno odvjetnistvo koje odlucuje o podizanju optuznice a "sumljivci" se tek na sudu i jedino sudu mogu braniti da nisu znali da su snimljeni i da se krsio njihov GDPR a onda ce sud procjeniti hoce snimku prihvatiti ili nece.
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Poznaniku provalili u kucu prije neki dan. Ima videonadzor, sam ga je postavio 4 wifi kamere i jedan snimac. Do kamera je tesko doci jer su visoko na zidu. Kada je pogledao snimku, snimka pokazuje problem s kamerama u vrijeme provale i krađe i povrat signala nakon 20 minuta. Policija je uzela snimku ali nema nista upotrebljivo na njoj, vjerojatno koristen neki wifi jammer ili stovec. Po meni je to dosta veliki problem danas kada ima toliko wifi kamera u ponudi. Jucer je kupio 4 komada 128gb kartica da snima na karticu kaze mozda ce biti sigurniji. Sreca pa su trazili samo lovu koju ne drzi doma. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Zato sam ja zamjenio snimač s cloudom, koji direktno uploada na net. Ali ja bi rekao, 99% vremena kamere su tu da odbiju nekoga, kada ih to ne odbije, onda je već prekasno. Citiraj:
Kamere služe kao dokazni primjer, imali smo provalu u međuvremenu, poslužile su kamere za naći provalnika. Ono što je važno napomenuti, snimke s kamera nisu javne, može ih vidjeti predstavnik stanara (kod nas je on odgovorna osoba) zajedno s policijom i ako je uključena osoba oštećena, uz nazočnost policije može vidjeti snimke s kamera kako bi se istraga mogla nastaviti/poboljšati. Ja bi predložio, ići prema predstavniku stanara i upravitelju, tražiti ponude i vidjeti što se može. Jako mi je čudnan pristup, netko od stanara je odlučio staviti kamere, skuplja potpise, 2/3 će biti dosta i idemo s kamerama iz zajedničkog računa (mada ovih 1/3 nisu za to). Ne znam, nisam siguran da je tako jednostavno, pogotovo kada se video nadzor spominje. Ja bi išao preko upravitelja i predstavnika. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. Danas u 09:54. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Odustao sam.... Predstavnik u suradnji s upraviteljem (firma) skupio 2/3 glasova stanara i u kratkom roku su dogovorili posao. Ja sam bio protiv, odnosno tražio sam da se napravi projekt s gore navedenim pravnim uvjetima da sve bude crno na bijelo. Ne slušaju... Ništa od navedenoga nemaju - nisu dogovorili niti tko će biti odgovorna osoba za podatke, nemaju pojma gdje će biti snimač, ne znaju ništa oko natpisa da je objekt pod videonadzorom, firma izvođač je sumnjiva kad sam ih provjerio u sudreg itd. itd. Predstavnik je penzić i ne kuži ništa... Upravitelj naravno odmah namješta "rođacima" poslove, događalo se već. Biti će zanimljivo kad to ugrade ako netko prijavi za povredu privatnosti, ima apartmana u zgradi, vanjska kamera snima dvorište, a možda i dio susjedne parcele. Ovo je jedan ulaz zgrade od ukupno 4 ulaza, svi dijele isto dvorište. Sumnjam da su konzultirali ostale ulaze - svaki je poseban predstavnik ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Kažem ti, tako je u većini slučajeva. Ako prestavnik i upravitelj nisu dio toga, ništa od toga neće ni biti, na žalost. Izglasajte mlađeg nekog, tko ima volje. Citiraj:
Smiješ snimati samo ulaz u zgradu pod kutem da se javna površina ne vidi vani + zajedničke prostorije. Ništa drugo. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. Danas u 10:19. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Neka odgovorni odmah skupi 20 tisuća eura u pričuvu, moglo bi mu zatrebati vrlo brzo ![]() https://agenti.hr/mup-dozvola-za-video-nadzor/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
|
Citiraj:
Da, ima tih wifi jammera koji se daju kupiti za nikakve pare, isti problem ima i Ajax bežični alarm koji kao koristi neku svoju posebnu frekvenciju, ali svejedno ga se može jammati. Upravo zbog tih razloga za mjesta koja traže viši stupanj sigurnosti tipa banke smije se koristiti isključivo žičani alarmi i videonadzor. Prednost žice je što je višestruko sigurnija i jeftinija od wifi. Mana naravno što trebaš sve to projektirati kod renoviranja jer ne izgleda baš lijepo. Prosječan bežični senzor je 100 eura, za te novce uzmeš 3 a možda i 4 žičana senzora. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Ali, kako će cloud pomoći ako se koristi WiFI kamera i netko ju jamma? Ili ista stvar - kako će sd kartice u istoj siutaciji pomoći umjesto HDD snimača? Citiraj:
Da, više je posla sa žicama ako se ne projektira u startu, ali generalno puno sigurnije i jeftinije u konačnici. Radim s nekoliko firmi koje iamj uvideo nadzor i alarme, i svima sam savjetovao da idu na žičani a ne bežični nadzor. Kad se o firmama radi, čim spomeneš pitanje sigurnosti, znatno su otvoreniji za slušanje ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
|
Citiraj:
Ako se dobro sjećam što sam pročitao kada sam mislio staviti wifi kamere, pa srećom odustao SD kartica je backup za snimanje ako se nešto desi snimaču. Znači kada netko dođe sa ometačem signala, kamera će to "vidjeti" ali neće moći prosljediti dalje na snimač. Kada imaš SD karticu, kamera će to pohraniti lokalno na SD karticu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Nazalost, bez backhaul veze prema ruteru/snimacu, taj cloud ne bude vidio nista jednom kad je wifi jammer aktivan. Ako mozes osigurati neometan pristup kamere prema cloudu (fizicka zica do rutera/snimaca i eventualno ups za mrezu u slucaju blackouta) onda si na kakvom takvom miru. Sve drugo je osjecaj lazne sigurnosti :/ Mislim, meni je dosta i wifi kamera, ali daleko od toga da ocekujem ista od nje a najmanje neku sigurnost. Apsolutno ne. Ako snimi lokalnog pijanca kako mi sere u dvoristu, super! Ako ne uspije snimiti organiziranu ekipu s jammerima, prihvacam i to jer koliko para toliko muzike.
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Ugradnja videonadzora u zgradu?
Ako je korišten wifi jammer znaci da se gubi wifi povezanost s routerom, sto dalje znaci da nema uploada na cloud. Zadnje izmijenjeno od: spawn. Danas u 16:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
Kompletna mreza je down, ne radi ni jedan klijent, router ama ni mrezni printer se nemre povezat. SD kartica ce snimiti naravno lokalno sve sto se dogodilo ali onaj tko ima znanje jammat wifi mrezu sigurno nece ici gologlav u provalu, dakle bice kapuljace itd... Poanta je da kamera u trenutku provale nece slati nikakve obavijesti korisniku ALI ako imate kameru sa alarmom na pojavu detekcije pokreta isti ce se aktivirati zvucno. Ako je kuca u nizu itd.. korisno jer netko od susjeda ce izaci vanka ako nista drugo da vidi sta se dogadja i sta "zveci" ali ako je neka vikendica/objekt na osami onda nema nikakve koristi ni od zvucne uzbune. Znaci jedino zica i kamere tako postavljene da svaka "vidi/gleda" neku drugu tj. da je svaka pojedina pokrivena ujedno pogledom neke druge kamere iz sustava sto ima za cilj da sustav snimi ostecenje bilo koje ali i ono najvaznije - da posalje obavijest korisniku u realnom vremenu da se nesto dogadja.
![]() |
![]() |
#26 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Još nisam čuo da je istko dobio kaznu ako je na zgradi postavio kameru koja snima i dio javne površine. Iako sam zakon to izričito zabranjuje. Kako zaštiti prednji dio zgrade koji je odmah do javnog nogostupa? Moraš dio ipak i snimati da se vidi počinitelj. jer u suprotnom se niti jedno pročelje zgrade ne bi moglo zaštiti. Ukoliko želiš baš biti po zakonu, ne trebaš kamere staviti pod određeni kut, normalno ih postaviš samo maskiraš dio koji snima javnu površinu. i miran si. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Dzabe 100 kamera kad momci dodju u kapuljacama i crnoj obleki. Mozes se lagano jebat sa videonadzorom, bio on zicni il bezicni. Jedino sto donekle pomaze je dobar sustav protuprovale (alarm), jer kad majstori to vide lagano krenu zaobilazit objekt. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|