Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.06.2025., 09:28   #2491
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Pa da, ali zašto bi netko izbjegavao "sustav" ako je sve legalno i cilj je prodati?
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2025., 10:44   #2492
siloman
Premium
Moj komp

siloman's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Nedavni primjer iz ZG i kupovine stana:

Prodaje se novogradnja, cifra je 230 000€
Bez ikakve rasprave, 50% je potrebno donijeti kao kaparu.
S time da 50% od kapare ide na "crno" odnosno bez pisanog traga.
I tu nema rasprave, agent je rekao da ni ne pokusavaju pregovarat jer
će prodavač odustati.

Dakle 115 000€ treba imati u kešu da bi se kupio stan od 230 000€.
Da apsurd bude veći, netko je došao s kešom i kupio stan odmah za punu cijenu u tijeku ovih pregovora..

Kad sam kupovao stan, evo razloga zašto ljudi nisu htjeli kredit ili su zahtjevali veću kaparu:
- nema sređene papire, nešto nije upisano i banka će to odbiti
- stan uopće nije stan već poslovni prostor ili spremište?! na jakuševcu ima par zgrada gdje je na svakom katu po 1 ili 2 stana prodavano isključivo za keš kao poslovni prostor za puno manju cijenu. (2020. je "stan" od 45m2 plaćen 80 000e)
- rješavanje kredita može i uglavnom traje po 30-90 dana, a ne jednom se desilo da na kraju kupcu i odbiju kredit
- ljudima treba novac odmah jer paralelno s prodajom, sređuju sebi nešto i treba im keš lova odmah
Staro 13.06.2025., 10:59   #2493
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Prodavač nema nikakve veze s solemizacijom, upisivanjem hipoteke i slično.

Naravno da ima.
Banka neće dati kredit dok nije upisala hipoteku na nekretninu.
U tom trenutku vlasnik nekretnine nije kupac nego prodavatelj, ergo prodavatelj isto potpisuje ugovor o kreditu kao založni dužnik

Kada se upisuje hipoteka, upisuje se na teret nekretnine koja je u vlasništvu prodavača, ne kupca.

Tek nakon upisa hipoteke u korist banke, banka otpušta sredstva prodavatelju, koji onda potpisuje ugovor o kupoprodaji sa kupcem i daje tabularnu izjavu.

Citiraj:
Ja sam uvjeren da nije sve čisto u tim slučajevima.

podrijetlo novca kupca načelno nije problem prodavatelja, nego problem kupca. Međutim, naša porezna je takva kakva jest, pa eto.

Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
Ako ja dobijem 200.000€ u kesu. Mogu s njima sto hocu.

Ako dobijem 200.000€ na banku, onda su u "sustavu".

Vjerujem da je takvo razmisljanje

Čak i nije, jer dobar dio njih sa tim parama i ugovorom o kupoprodaji mrtvo hladno ode na banku i položi pare.
Stvar je samo brzine.

Citiraj:
Pa da, ali zašto bi netko izbjegavao "sustav" ako je sve legalno i cilj je prodati?

Izbjegava sustav banke, ako ima ljude koji će mu platiti odmah bez zajebavanja sa dobivanjem kredita.
Kada je potražnja veća od ponude, prodavač si može priuštiti to.

Osim toga zašto bi prodavač riskirao sa kupcem koji će kupovati temeljem kredita (kredit se može i odbiti), kad već ima kupca sa spremnim novcem.
Nema logike, jelda ?

Zadnje izmijenjeno od: Colop. 13.06.2025. u 11:06.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2025., 11:01   #2494
ti.le
[CTN]Mr.Ti
Moj komp

ti.le's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Prodavač nema nikakve veze s solemizacijom, upisivanjem hipoteke i slično.

Prodavač treba ugovor napraviti i dati na kraju Tabularnu ovjerenu.

Ali ok, očito je u Dalmaciji malo drugačiji mentalitet nego kod nas.

Ja sam uvjeren da nije sve čisto u tim slučajevima.

Ima, kod potpisivanja kupoprodajnog ugovar koji ide obično skupa sa solemnizacijom, mora potpisati i da daje suglasnost da banka upiše teret prije isplate
CPU: Ryzen 7 5700G / Noctua D15S; MBO: MSI B550 Tomahawk; RAM:Corsair Vengeance 2x16 3200MHz; GPU: XFX Merc 319 RX 6900 XT; HDD: 1. Samsung 970EVO 256 GB; 2. Crucial P2 500GB; PSU: EVGA Supernova G2 750; CASE: NZXT H440 White; MONITOR: Asus MG279Q; KEYBOARD: Roccat Vulcan 100; MOUSE: Razer ViperMini @ SteelSeries QCK mass; HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud (I) - Superlux HD-681 EVO
ti.le je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2025., 11:04   #2495
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Ali, kakve veze ima odakle lova dolazi prodavaču? On niti ne treba znati odakle lova.
Možda zato jer npr. ukradenu lovu moraš vratiti? ;)
Staro 13.06.2025., 11:10   #2496
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Možda zato jer npr. ukradenu lovu moraš vratiti?

Kako misliš ukradenu lovu?
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2025., 11:53   #2497
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Keš ne znači da će netko doći s aktovkom ko u filmovima i dat drugome keš. Štoviše, to je protuzakonito. I dalje ide uplata preko banke, ali nema čekanja kredita, nema "češljanja" banke, sve ide brže i lakše kad je i banka uključena. Ne znam što tu nije jasno da je sve jednostavnije i da svaki prodavač bi preferirao tu opciju?
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2025., 12:47   #2498
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Kako misliš ukradenu lovu?

Ukradena, pronevjerena ili na bilo koji drugi način nezakonito stječena lova mora biti vraćena vlasniku. Ako se utvrdi nezakonito porijeklo takvog novca onda onaj koji je primio takav novac u najmanju ruku ga mora vratiti a vjerojatno će u nekom trenutku biti dijelom istrage.

Sad ti primi keš lovu od tko zna koga ;)
Staro 13.06.2025., 13:58   #2499
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Ukradena, pronevjerena ili na bilo koji drugi način nezakonito stječena lova mora biti vraćena vlasniku.
Konkretne fizičke novčanice koje si primio? Sjedim tu sa dva snopa od 1k € po 50€, pa ti dokaži koje sam primio iz kojeg izvora.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na