|
![]() |
#361 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
trebam savjet tj potvrdu da je moguce napraviti to sta meni pada na pamet. znaci internet tj parica dolazi u podrum. i ruter je bio dolje zbog odredenog razloga. sad vise ne mora biti dolje nego je premjesten u prizemlje. bio je provucen utp kabel iz podruma do maxtva. neki dan je ruter premjesten gore i preko utp kabela tj s zice je prenio signal gore u prizemlje. i sad stoji ruter odmah do maxtva. i to je super. ali tek kasnije smo skuzili da u podrumu stoji i dalje video nadzor i treba mu internet da bi se moglo pristupiti remote. e sad je meni palo na pamet da se iskoristi utp kabel tj preostalih 6 zica koje su slobodne. i da se samo zakrimpaju na svaki kraj po jedan konektor i jedan se ubode u ruter a drugi u video nadzor. moze li se to napraviti da vratimo internet istim putem nazad u podrum? i ak se ne varam 1 par ili 2 para su dovoljna za 100mbita? |
![]() |
![]() |
![]() |
#362 |
Premium
Datum registracije: Jun 2020
|
možeš, plava parica je telefon/dsl, narančasta i zelena za 100Mbps ethernet, smeđu ne koristiš |
![]() |
![]() |
![]() |
#363 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kako je kolega rekao, za 100 Mb Lan dovoljno je dvije parice, TIA-568B: narančasta parica 1 i 2 + zelena parica 3 i 6 = 100 MB Lan link, tel. paricu možeš poslati po plavoj 4 i 5 ili smeđoj parici 7 i 8. Kad budeš krimpao, skineš malo više vanjskog plašta, recimo izdvojiš smeđu paricu i savineš prema nazad, pažljivo složiš za krimpanje (plave su tu da ti pomogne da 6 "ne uteče") ..... smeđa parica ... xDSL ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#365 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Citiraj:
samo nisam krimpao na tom kablu konektore nego sam fino doma na kablu od 5m stavio rj45 na svaku stranu. dosao tamo precvikao kablove na odgovarajuce duzine, ogulio zelene i narancaste i spojio ih i sve radi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
![]() Škvadro koja je marka dobrog lan brend rutera 10 portni a da ga u bilo koje doba mogu iz ruting mode i switc mode??? Bez štekanja gigabitni portovi ili neki port brži da je od gigabita??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#367 |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Kakva je Mercursys oprema? Trebam neku osnovnu USB wifi karticu i njihova AC630 je duplo jeftinija nego ostali brandovi s istom brzinom... Također trebam prijedlog kako u lokalnu mrežu dobiti internet od mobitela koji daje wifi hotspot? Razmišljao sam da uzmem wifi extender s LAN izlazom, te da umrežim wifi extender i hotspot, a onda s lan kabelom spojim ruter i extender (jer mi ruter nema opciju rada kao wifi extender). Bi to radilo? |
![]() |
![]() |
![]() |
#368 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Mercursys je (jeftiniji) pod brand TP-Link - a. Ovo drugo si dobro objasnio ali sve skupa komplikacija i za neku drugu temu, bolje rješenje bi bio polovni 3g/4g router, otključan za sve mreže, SIM iz mobitela (po potrebi) ili posebni SIM ... |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|