Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.06.2025., 21:59   #601
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Umjesto obične (tel.) žice provuci komad S/FTP mrežnog kabela,
nebitno šta ćeš upotrijebiti samo jednu paricu.
Vanjski shirm možeš a i ne moraš spojiti na uzemljenje.

Najbolje bi bilo ako ti je dostupno (zavisi kako je rađena instalacija u cijeloj kući), što veći dio te stare parice zamijeniti mrežnim kabelom (ako je dostupna u hodniku ili čak iz gl. PTT ormarića) pa sve do željene nove lokacije.

Ako se već preuređuje stan, dobro je staviti jedan prazni bužir od ulaznih vrata (s vanjske strane, maskira se) pa do neke željene lokacije ... kako bi sutra lakše provukao optiku kada dođe ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.06.2025., 22:23   #602
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Thx, dobra ideja za SFTP, prenijeti ću to strujiću
Ne znam da li možemo zamijeniti cijelu instalaciju... parica dolazi okomito po vertikali i u nekakvom metalnom bužiru i to mi se čini da svaki stan ima svoju takvu metalnu cijev. U podrumu je negdje veliki PTT ormar, čini mi se da je zajednički za 2 ulaza, tako nekako, ali ne mogu ga otvoriti, pod ključem je.
Moguće da će se kroz to moći provući optika do pojedinačnih stanova jednog dana.
Predložio je strujić da mi povuče bužir i napravi kutiju s vanjske strane kod ulaznih vrata, ali nisam to htio. Komunikacijski ormar je sada uzidan doslovno na zidu od stana prema stubištu. Ako tuda dođe optika, izbušimo direkt unutra u kutiju
Iako ne nadam se optici na toj lokaciji tako skoro...
Ako se vanjski plašt spaja na uzemljenje, nekako mi ostalo u sjećanju da se to radi samo na jednoj strani jelda?
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 02.06.2025., 22:51   #603
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Da, vanjski plašt spoji samo na jednoj strani na uzemljenje, na drugoj ga ostavi u zraku / izoliraj.
Nađi gdje taj "metalni bužir" ulazi u stan, ostavi malo origigi žice i odatle vuci mrežni kabel do željene lokacije.
Staro 02.06.2025., 23:49   #604
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Eh, uzemljenje... moram još provjeriti, ali čini mi se da je nulovana instalacija (stara zgrada).
Ta metalna/limena cijev dolazi nekuda usred hodnika, ide od poda do stropa i iznutra kao da ima i neke crne gume/plastike. Nikad vidio tako nešto
Ima kutija blizu stropa, strujić je raštemao do dolje i dalje ide bužir po podu. Naštukati će se parica u kutiji tako da i kasnije mogu oko toga intervenirati.
Staro 03.06.2025., 00:03   #605
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ako te "frka" ne moraš spajati shirm mrežnog ... i tako će dovoljno zaštititi od blizine strujnih vodova.
Usporedba statistike xDSL linije prije / poslije iz routera će pokazati, iako nebi trebalo biti neke velike razlike, bitno je samo da bude isto ili bolje.
Staro 03.06.2025., 09:36   #606
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Predložio je strujić da mi povuče bužir i napravi kutiju s vanjske strane kod ulaznih vrata, ali nisam to htio. Komunikacijski ormar je sada uzidan doslovno na zidu od stana prema stubištu. Ako tuda dođe optika, izbušimo direkt unutra u kutiju
Ako ti i dođe optika pitanje je hoće li ju staviti tamo ili će ići nadžbukno po zgradi i negdje će staviti novi ormarić. Na tvom mjestu bih poslušao strujića, kad se već štema bolje je ostaviti prolaz na hodnik.
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2025., 10:01   #607
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako te "frka" ne moraš spajati shirm mrežnog ... i tako će dovoljno zaštititi od blizine strujnih vodova.
Usporedba statistike xDSL linije prije / poslije iz routera će pokazati, iako nebi trebalo biti neke velike razlike, bitno je samo da bude isto ili bolje.
Spremljeno je stanje prije, baš ću usporediti kako će biti kasnije, ali to tek kasno najesen kad se sredi stan.
Ako ima tko kakvu pametnu oko ADSL statusa, evo posta u temi: https://forum.pcekspert.com/showpost...postcount=2324
Staro 15.06.2025., 14:55   #608
dzajko
Premium
Moj komp

dzajko's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Kako na mjerilu Landis+Gyr E450 ocitati trenutnu potrošnju, vidim da bi to trebalo biti pod oznakom 1.7.0 ali nikako mi ne izvrti do nje, pa ne znam jeli to nekako HEP zaključao da se ne vidi?
dzajko je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2025., 17:09   #609
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Slabo vidiš tj. imaš krivi info,
VT - viša tarifa označena je brojem 1 (TAR 1) i kodom mjerne vrijednosti 1.8.1.
NT - niža tarifa označava se brojem 2 (TAR 2) i kodom mjerne vrijednosti 1.8.2.

Ako te interesira koliko si max. snage povukao za vrijeme odr. tarife vidi 1.6.1. i 1.6.2.

EDIT: Ako te interesira koliko kW tog momenta vučeš, to je pod 1.7.0,
do toga bi trebalo moći doći "nabadajući" gornjim tasterom (sa desne strane u nivou LCD a).
To nije "na listi" informacija kada mjerilo samo vrti predviđene info.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 15.06.2025. u 17:28.
Staro 16.06.2025., 07:51   #610
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Ne moze se nabadanjem doci do tih podataka. Bar ja nisam uspio u ovih 5 godina nabadanja. 😁

Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 16.06.2025., 08:20   #611
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Znači da su mijenjali / blokirali ... u origigi izdanju se može samo treba imati tablicu / šalabahter (duže i kraće pritiskanje tastera) ...
vidi > https://www.wienernetze.at/o/documen...dis_gyr_uk_eng
Staro 17.06.2025., 07:39   #612
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Ugradio sam ih i parametrirao preko 2000 što njih što Iskre i nikad se nisam previše bavio podacima koje prikazuje pa sam skoro ispao i glup tvrdeći da se taj podatak ne vidi ali da,ne može se vidjet,provjerio sam. Vazda sam gledao ono šta mene zanima (radna,jalova,drugi smjer i maksigraf). Ti podaci trenutne potrošnje se sigurno mogu vidjeti daljinski kroz programe za upravljanje i očitavanje a vjerojatno i na samom brojilu "blizinski" ali sa skinutim poklopcem jer kad se skine poklopac otvori se tamper prekidač i dobija se pristup još nekim parametrima. Tamper prekidač inače služi i za to između ostaloga ali primarno za otkrivanje neovlaštene potrošnje jer ako je skinut poklopac, zna se da je onda skinuta i plomba. Prilikom periodičkog očitanja vidi da je skinut,kada i koliko dugo,kad je vraćen i sl.

Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2025., 11:03   #613
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Pitanje za strujiće. Imam proveden 3fazni kabel do izvan kuće (planirano za ele. auto jednom). Kako trenutno nemam u planu kupnju ele. auta htio bi taj kabel iskoristiti.

Mogu li ga ikako spojiti na ovo: https://en.paulmann.com/p/plug-shine...thracite/94701

To bi koristio kao vanjska utičnica + za njihove plug and shine svjetla.

Tipa da se ostale faze izoliraju, a koristi samo jedna ili dvije? Ima li kakvog rizika s obzirom da se radi o vani (kiša itd.?). Vidio sam da ljudi imaju te vanjske utičnice po dvorištima samo kaj ja imam 3 fazni kabel. Pitao sam gpt, ali veli da nikako, velika opasnost od požara, 400V, itd., ali nisam siguran dal sam ga dobro pitao.

Matijac je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2025., 12:30   #614
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Gdje / kako ti završava taj kabel vani ?
Jeli na zidu ili negdje na podu ?
Ako je na podu jeli izlazi iz nekog betongena ?

Ovo šta si linkao možeš staviti vani, predviđeno je za vanjsku montažu, fiksira se sa 4 tiple / vide u pod.
Naravno da možeš iskoristiti provučeni kabel, samo napraviš slijedeće:
- u kutiji sa osiguračima (odakle se napaja taj kabel), spusti i blokiraj 2 osigurača a 1 ostavi
- na drugom kraju nakon fiksiranja pri spajanju spoji uzemljenje, nulu a od preostale tri žice pronađeš tinjalicom koja ima napon i nju spojiš
- one dvije koje su ostale samo izoliraš i ne spajaš nigdje

Za žintu instalacija i montaža > https://content.paulmann.com/media/e...?ts=1750426482
Staro 21.06.2025., 14:24   #615
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Hvala Nikky, ja nisam uspio pronaci taj diagram koji si linkao. Zanimalo me samo je li to moguće, bude mi spojio punac, on se nešto kuži u struju.

Inače ide kabel iz ormarića kroz fi50 bužir kroz temelje van ispod sokla, i trenutno završava ispod kamenja u bužiru i malo van viri. Otkopati ću kamanje i staviti 1 tlakovec pa na njega fiksirati taj stup.

Evo fotka kak to izgleda sad:
https://ibb.co/tMrcRdjf
https://ibb.co/ccwqjymj
Matijac je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2025., 17:05   #616
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Čisto informativno, za sutrašnju namjenu punjenja auta poželjno je instalirati / predvidjeti 3x32A a po slici sad je tu 3x25A FID osigurač.
Pošto je takve izvedbe (to je u stvari FID 30mA 3x25A) onda gore prvo navedeno napraviš tako da odvidaš i izvadiš zadnje dvije žice (4 i 6) kabela.
http://www.noark.eu/en/products/Inst...New_version%29
http://www.noark.eu/uploads/ex9l_manual_20180305.pdf

Za drugu stranu ja bi probao naći nekakvu deblju betonsku ploču,
npr. ovako nešto > https://www.bauhaus.hr/ploce-od-beto...oca/p/27026360
pa tu ploču na neki način fiksirao / usidrio uza zid a kabel sa bužitom neka prođe kroz probijenu rupu u toj ploči.
Sad skužio da slično mislimo, "tlakovec"

Pa onda fiksiranje ...
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno