Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.05.2025., 21:29   #1681
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Mozilla je odavno prestala biti relevantna nažalost i svojim filozofijama su doprinjeli trenutnom praktički monopolu Chrome baziranih riješenja u bespućima interneta.
Mali offtopic, ali meni je i dalje fascinantno kako ti Google glupani nemaju desktop verziju Chromea za Linux ARM... :uzima bilo koji mobitel te i dalje ne vjeruje:

Mozda im je zao da imaju bas 100% market sharea pa za nas 17 koji koristimo Linux na ARM-u kao desktop masini ipak ostavljaju Firefox kao izbor.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2025., 21:41   #1682
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Mali offtopic, ali meni je i dalje fascinantno kako ti Google glupani nemaju desktop verziju Chromea za Linux ARM... :uzima bilo koji mobitel te i dalje ne vjeruje:

Mozda im je zao da imaju bas 100% market sharea pa za nas 17 koji koristimo Linux na ARM-u kao desktop masini ipak ostavljaju Firefox kao izbor.
Ček ček...pa kaj onda ima za ARM (Windows / Linux) da nije Mozilla/Firefox bazirano?
Staro 04.05.2025., 21:45   #1683
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Ima Chrome Canary, Edge, Vivaldi i još nekolicina Chromium-based preglednika koji nude Windows i(li) Linux ARM verzije.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 04.05.2025., 21:54   #1684
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Ček ček...pa kaj onda ima za ARM (Windows / Linux) da nije Mozilla/Firefox bazirano?
Za Windowse ne znam ima li nativni Chrome...

Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Ima Chrome Canary, Edge, Vivaldi i još nekolicina Chromium-based preglednika koji nude Windows i(li) Linux ARM verzije.
...ali ima tih Chromium based govana koliko hoces.

Programer
Staro 04.05.2025., 22:01   #1685
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Da, ima ih hrpa i "čudno" je da Chromium na kojem su ostali bazirani nudi nativnu Linux ARM verzijum, dok Chrome i Edge imaju samo Windows ARM izdanje, a Vivaldi pak nudi obje verzije.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
Staro 05.05.2025., 07:53   #1686
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Šok i nevjerica...ako se projekt uštogolji i spava na starim lovorikama o "privatnosti" osuđen je na propast.
.

A što bi im ti predložio da te pitaju za savjet kako da izbjegnu propast?
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2025., 08:00   #1687
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor kopija Pregled postova
A što bi im ti predložio da te pitaju za savjet kako da izbjegnu propast?
Mozda da se koncetriraju na kvalitetu softwera a ne promoviranje gluposti (i time minimizirat interni headcount = manji izdaci/troskovi) i oslanjanje na google za kompletno financiranje? Google je donosio lovu al zadnjih 5 godina barem su i vrapci na grani znali da bi taj izvor mogao presusiti. Mozilla ako zeli prezivjeti se mora vratiti korijenima. Ako zeli opstati mora smisliti nesto novo bez povrede originalnih nacela jer Chrome nije Internet Explorer.
Staro 05.05.2025., 09:31   #1688
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Bravo, sve si dobro rekao osim što ništa nisi rekao. Pravi političar.
Već 10 godina pokušavaju naći drugi izvor prihoda osim Google, a između ostalog, zbog tih pokušaja ih ti osobno razapinješ i koristiš Librefox ili kako se već zove.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2025., 10:05   #1689
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
mislim da se jednostavno trebaju prebaciti na reklame i bok.
Staro 05.05.2025., 10:10   #1690
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Staro 05.05.2025., 10:20   #1691
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Bravo, sve si dobro rekao osim što ništa nisi rekao. Pravi političar.
Već 10 godina pokušavaju naći drugi izvor prihoda osim Google, a između ostalog, zbog tih pokušaja ih ti osobno razapinješ i koristiš Librefox ili kako se već zove.
Why not? Prva stavka je ulaganje u ono sto treba a ne idiotarije i rasipanje love bez uma i racuna. Ostavljanje love na racunu za "crne dane" je isto uvijek pametna opcija. Pumpali se zaposlenici koji nisu dopridonosili projektu vec samo trosili lovu. U takvoj firmi to onda tak zavrsi.

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
mislim da se jednostavno trebaju prebaciti na reklame i bok.
Ako ce im pomoci da opstanu i ako su informacije anonimizirane - da, zasto ne? Ali od toga nema kruha - dugorocno, na toj razini. Zato kazem - back to basics, jer s obzirom da je OSS projekt tad ce i nekima kojima je stalo a imaju znanja ili doprinjeti projektu ili ga forkat (sto se vec desilo).
Staro 05.05.2025., 10:57   #1692
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Citiraj:
Why not? Prva stavka je ulaganje u ono sto treba a ne idiotarije i rasipanje love bez uma i racuna. Ostavljanje love na racunu za "crne dane" je isto uvijek pametna opcija. Pumpali se zaposlenici koji nisu dopridonosili projektu vec samo trosili lovu. U takvoj firmi to onda tak zavrsi.
Nisam pročito ništa osim naslova tog linka što si stavio, ali dao bi se okladiti da to nije niti 0,1% prihoda. Ako je tako, da li onda ima smisla drviti o tome?
Firefox je bio tehnički jači od Chrome davnih dana, ali mu opet nije pomoglo. Google ima korisnike iza sebe, posjetiš Google sa Firefox, dobiješ obavijest da bi bilo bolje da koristiš Chrome. Google ima pristup korisniku, Firefox nema.

Ne kažem da Firefox nema mana, ima i to dosta, ali to nije presudilo kod početne migracije korisnika na Chrome.
Sada i web stranice same promoviraju Chrome zbog lijenosti programera, isto kako su prije propagirali IE (Made for IE). Ne da mu se debugirati svoj kod, lakše je ostalim zabraniti korištenje ako ne koriste Chrome.

Citiraj:
Ako ce im pomoci da opstanu i ako su informacije anonimizirane - da, zasto ne? Ali od toga nema kruha - dugorocno, na toj razini. Zato kazem - back to basics, jer s obzirom da je OSS projekt tad ce i nekima kojima je stalo a imaju znanja ili doprinjeti projektu ili ga forkat (sto se vec desilo).
Sad si mi još manje jasan. Firefox je to krenuo razvijati pa si ih popljuvao kako su pogazili privatnost korisnika.
A ovo da je OSS projekt i da će netko forkati. Kako bi Izet rekao, how yes no.
Ako ode Firefox, ti forkovi će izdržati nekoliko mjeseci prije napuštanja od strane programera.

Ono što meni nije jasno, zašto nisu do sada napravili kopiju Google Suite / Proton Suite paketa, gdje uvežu email, drive, office, vpn itd.
Eno Thunderbird sada to razvija koji je dio Mozilla korporacije, ali to su ladno mogli napraviti prije X godina pod Firefox brendom.
Ne bi moglo ni blizu pokriti prihode od Google search, ali bi jedan dio kolača dobili pogotovo ukoliko bi logiku s poštivanjem privatnosti i tamo primjenili.
Staro 05.05.2025., 11:04   #1693
sti
Premium
Moj komp

Mozilla upozorava: Firefox pred gašenjem zbog antimonopolskih mjera protiv Googlea

Citiraj:
Firefox donosi približno 90 posto prihoda Mozille, a oko 85 posto tog prihoda dolazi iz ugovora s Googleom. Prema tom sporazumu, Google plaća Mozilli da bude zadani pretraživač u Firefox pregledniku.
sti je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2025., 11:46   #1694
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Nisam pročito ništa osim naslova tog linka što si stavio, ali dao bi se okladiti da to nije niti 0,1% prihoda. Ako je tako, da li onda ima smisla drviti o tome?
Firefox je bio tehnički jači od Chrome davnih dana, ali mu opet nije pomoglo. Google ima korisnike iza sebe, posjetiš Google sa Firefox, dobiješ obavijest da bi bilo bolje da koristiš Chrome. Google ima pristup korisniku, Firefox nema.

Ne kažem da Firefox nema mana, ima i to dosta, ali to nije presudilo kod početne migracije korisnika na Chrome.
Sada i web stranice same promoviraju Chrome zbog lijenosti programera, isto kako su prije propagirali IE (Made for IE). Ne da mu se debugirati svoj kod, lakše je ostalim zabraniti korištenje ako ne koriste Chrome.

Sad si mi još manje jasan. Firefox je to krenuo razvijati pa si ih popljuvao kako su pogazili privatnost korisnika.
A ovo da je OSS projekt i da će netko forkati. Kako bi Izet rekao, how yes no.
Ako ode Firefox, ti forkovi će izdržati nekoliko mjeseci prije napuštanja od strane programera.

Ono što meni nije jasno, zašto nisu do sada napravili kopiju Google Suite / Proton Suite paketa, gdje uvežu email, drive, office, vpn itd.
Eno Thunderbird sada to razvija koji je dio Mozilla korporacije, ali to su ladno mogli napraviti prije X godina pod Firefox brendom.
Ne bi moglo ni blizu pokriti prihode od Google search, ali bi jedan dio kolača dobili pogotovo ukoliko bi logiku s poštivanjem privatnosti i tamo primjenili.
Mozda bi ti bilo jasnije da procitas vise od naslova?

P.S.- ako su moje informacije krive naravno da svatko moze to pobiti cinjenicama? To kaj sam tolko aktivan na forumu ne znaci da sam pokupil svu pamet svijeta i da imam ego trip.

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 05.05.2025. u 12:21.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2025., 12:32   #1695
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Citiraj:
Mozda bi ti bilo jasnije da procitas vise od naslova?

P.S.- ako su moje informacije krive naravno da svatko moze to pobiti cinjenicama? To kaj sam tolko aktivan na forumu ne znaci da sam pokupil svu pamet svijeta i da imam ego trip.
Jesi ti pročitao članak koji si linkao?

Evo potrošio sam 10 minuta na taj članak koje nikada neću moći vratiti.

Potrošili su:
MCKENSIE MACK GROUP - $387.900
ACTION RESEARCH COLLABORATIVE - $100.000
MC Technical Inc. - $30.000
New Venture Fund - $375.000

Ukupno: $892.000
Ukupni prihodi: $600.684.000
Udio u prihodima: 0,148% ili kao decimalni broj 0,00148

Sorry, fulao sam 0,048%, moja greška...

Od toga zadnja stavka izgleda više kao plaćanje lobiranja političkim strankama ili izvlačenje novca iz firme. A pitanje je i što su ostale stavke.
Uglavnom, potpuno nebitna stvar u svemu.

Poanta je da nije lako zamijeniti Google i te prihode. Svi smo mi sa strane pametni, ali Mozilla se od osnutka brendirala kao tvrtka koja poštuje privatnost korisnika i ne prodaje podatke.
Sada krenuti prodavati podatke bi bilo samoubojstvo firme, a napraviti posao bez prodaje podataka im je očito tešto jer doslovno trebaju u oglašavanju izumiti novu tehnologiju i nagovoriti sve da ju koriste (malo vjerojatno, barem u mojoj glavi).

Zadnje izmijenjeno od: Libertus. 05.05.2025. u 12:39.
Staro 05.05.2025., 12:35   #1696
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Jesi ti pročitao članak koji si linkao?

Evo potrošio sam 10 minuta na taj članak koje nikada neću moći vratiti.

Potrošili su:
MCKENSIE MACK GROUP - $387.900
ACTION RESEARCH COLLABORATIVE - $100.000
MC Technical Inc. - $30.000
New Venture Fund - $375.000

Ukupno: $892.000
Ukupni prihodi: $600.684.000
Udio u prihodima: 0,148% ili kao decimalni broj 0,00148

Sorry, fulao sam 0,048%, moja greška...

Od toga zadnja stavka izgleda više kao plaćanje lobiranja političkim strankama ili izvlačenje novca iz firme. A pitanje je i što su ostale stavke.

Uglavnom, nebitno u svemu.

Znam no pitam se dali je to sve? Znam da sam zadnjih par godina stalno naletio na informacije tog tipa da Mozilla trosi sakom i kapom novce u vise u promocije nego razvoj Firefoxa ili kao sto si naveo razvoj dodatnog softwerskog rijesenja na kojem moze zaraditi lovu. Ako sam u krivu - posipam se pepelom. Bubba se krece u tim krugovima mozda on ima koju pametnu na sve to?
Staro 05.05.2025., 20:48   #1697
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Firefox ima vec desetak godina kljucnu manu, a to je manjak spoznaje da web browser vise ne sluzi samo za renderiranje malo HTML-a s nekom skriptnom Đavolijom.

Chrome omogucuje da se povezes s Google racunima te da imam sirok pristup hardveru, uz mobilne specificnosti koje cak i Safari ima a Firefox nema. Sto ga cini de facto nepostojecim na mobilnim platformama, a onda samim time neatraktivnim na desktopu (uz sve ostale nedostatke).

Citiraj:
Sada i web stranice same promoviraju Chrome zbog lijenosti programera
Povuci vodu.

Programer
Staro 16.05.2025., 09:51   #1698
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Mozilla Firefox to Promote Perplexity Search Engine

Mozilla Firefox will soon show a pop-up advertisement about the Perplexity Search Engine in the address bar to users as an experiment. This is being targeted for the Firefox 139 release.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 29.05.2025., 18:12   #1699
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
U jeku ovih sranja s FF o kojima se piše, da dodam i svoje.

Znači već zadnje 3-4 verzije imam gadnih problema s FF.

Za dvadesetak tabova FF uzme 9 fakin giga rama, dok za isto Chrome uzme 0.5 gige. Drugo, radi ok jedno kratko vrijeme a onda se počne vući, otvara stranice po nekoliko minuta, nekad ih ni ne otvori nakon pola sata.

Sticajem okolnosti, friško sam WIn 11 sad stavio, instalirao i FF, opet isto. Doduše, povukao sam profile folder jer mi je u njemu sve i sva zadnjih 15 godina.... Ima li tome lijeka bez da se odreknem svih spremljenih loginova, favorita, ekstenzija i sl.? Ili možda neki stariji build bi šljakao?

Koristim naravno i druge browsere ali rob sam navika, i ne bi baš mijenjao svoj setup ako ne moram.
Staro 29.05.2025., 18:32   #1700
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

about: processes, tko ždere cpu/memoriju? Ako je do ekstenzija, probat ovako.
eventualno probat izbrisat cache i browsing history?
eventualno probat ESR verziju?

BTW, upute za Google search bez AI điđa-miđa, ako koristite 140 još je jednostavnije.

Zadnje izmijenjeno od: kopija. 29.05.2025. u 20:19.
Staro 29.05.2025., 20:47   #1701
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Uz navedeno možeš se probati povremeno igrati sa Tab unload > about:unloads
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 29.05.2025., 21:42   #1702
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
dok za isto Chrome uzme 0.5 gige
Ovo je kategorički nemoguće.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 29.05.2025., 22:03   #1703
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Ovo je kategorički nemoguće.

U Chromu cca 50 tabova otvorenih, u Firefoxu desetak (nigdje nije video i sl.)...
Staro 29.05.2025., 22:13   #1704
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

IMHO muči te taj profil koji već godinama skuplja sve i svašta, pa se neovisno o verziji i friškoj instalaciji, Firefox ponaša kak si opisal.

Usporedbe radi, ovak je kod mene s 30 otvorenih tabova ...
Staro 29.05.2025., 22:19   #1705
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Da, i meni se čini, krenuo sam ga lagano čistit. Maknuo neke ekstenzije, obrisao cache, history srezao, i već malo bolje diše, iako i dalje previše, s 14 tabova otvorenih skoro gigu rama uzme.

Sad, ono što mi je čudno, velik dio RAMa guta GPU proces u FFu. No, kad ga profiliram, sve je prazno
Staro 29.05.2025., 22:26   #1706
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Eventualno da za probu isključiš hardversku akceleraciju, pa provjeriš kak se ponaša i onda po potrebi opet uključiš.
Staro 30.05.2025., 06:51   #1707
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Eventualno da za probu isključiš hardversku akceleraciju, pa provjeriš kak se ponaša i onda po potrebi opet uključiš.

Thanks, ovo je dosta pomoglo! S isključenom akceleracijom je znatno bolje.
Iako sa 16 tabova ode na 2 gige rama, sve se normalno otvara.
Staro 30.05.2025., 07:19   #1708
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
@exiled
Nešto mi tu ne štima matematika. 3,4Gb je 1,5%, a 2,1Gb je 0,3%. To ne može biti točno ama baš nikako - 1,5 = 0,3 * 5, a 3,4Gb nije 5x veće od 2,1Gb.
Staro 30.05.2025., 08:03   #1709
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Mozda je to samo postotak od trenutnog zauzeca procesora, a ne memorije
Staro 30.05.2025., 10:06   #1710
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar