|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2006
|
Adaptacija kuhinje / izrada kuhinje po mjeri
Evo približilo se vrijeme zamjene postojeće 27 godina stare kuhinje u stanu i odlučili smo se na izradu kuhinje po mjeri. Zanima nas na što treba obratiti pozornost prilikom zamjene kuhinje? Treba li mijenjati pločice, podne i zidne (iako meni izgledaju OK)? Treba li mijenjati instalacije dovoda i odvoda? Koji materijal za izradu kuhinje preporučujete? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Kad renoviraš onda je dobro napraviti sve pa tako i cijevi i el. instalacije. Moja kuhinja po mjeri je upravo gotova i izgleda top ali iskreno radio sam ju na inzistiranje žene. Meni je to bačen novac jer realno nemam potrebu za time. Kupio bi konfekciju u Ikei i prst u uho. Materijal: iveral ili još bolje puno drvo. Pazi na viseće elemente ako ih ne utiplavaš u beton zbog ukupne mase da budeš ziher da to neće pasti dolje. Ako imaš plinski štednjak onda na zidu ispred štednjaka moraju biti pločice ili vatrostalno staklo a napa mora biti višlje nekih 65cm+ od plamenika (meni je 70cm od radne plohe). Ne uzimaju ugradbeni frižider i ne zatvaraj ga u neke korpuse - ostavi ga slobodnog da diše. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() Brine me jer, ako mijenjam cijevi u kuhinji ne bi li trebao i u kupaonici što povlači i renoviranje kupaonice? Kako uskladiti vodoinstalatera, keramičara pa i električatra s izrađivačem kuhinje? BTW tko ti je radio kuhinju? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
#erase startup-config
|
Arhitekt je snimio kuhinju, vizualizirao ju, prilagodio našim željama i dao stolaru da ju napravi. Ne mora biti i renoviranje kupaonice. Sve ovisi o trenutnom stanju i dubini tvojeg džepa jer će sigurno ona imati svakake prohtjeve ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Ekipa koja radi kuhnju, generalno nema nista veze s ovima koji rade sve ostalo. Cisto da se odmah psihicki pripremis ![]() Kad se sve raskopa, svakako provjeriti stanje ventila ispod sudopera i pozeljno zamijeniti za nove. Pripremiti ventil i i odvod i za perilicu. Plocice ti izgledaju OK, a tvojoj zeni? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
Postoje pravila za ugradnju frižidera, pećnica, mikrovalki u elemente kojih se treba pridržavat i tu cijela priča završava.
![]() |
![]() |
#7 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() BTW trebao bih napraviti i zahvat na dovodu vode jer je postojeći staromodan, pipa ide iz zida ne iz sudopera... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Onda ti je najbolje nove instalacije vode i prst u uho, barem taj dio koji ćeš raskupusati. Wc ne moraš dirati odmah nego kad budeš u tim "vodama" |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
Komentar pravog majstora ![]() Ti napraviš kuhinju i tu priča za tebe završava. Onome kome si napravio kuhinju priča tek počinje ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Ja godinama imam ugradbeni frižider, pečnicu i suđericu, i moji doma sigurno 20 godina. Osim samostojećih frižidera nisam nigdje vidio da netko ima samostojeću pečnicu ili suđericu, one su gotovo u pravilu uvijek unutar elementa.
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
![]() Meni su draži samostojeći frižideri ali ako se ugradbeni odrade kako treba, nemaju problema |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Sve zavisi od stanja instalacija. Mi smo radili remont kupatila pa su mi izvukli nove odvode i dovode za vodu. Struja je samo malo izmjestena. Taj donji dio plocica se nije puno stemao pa smo samo izmijenili ovih 60 cm od visecih elemenata do radne ploce + podne. (donji dio se ne vidi) Da me nije briga za pare naravno da bih sve spucao i napravio - vecinu sam ovako izveo sam. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Citiraj:
Evo ja sam upravo gotov s kuhinjom po mjeri pa neka moja iskustva
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Ex-Gastarbajter
|
Ostaviti rupu barem 15cm vecu nego frizider? Za kuhinju po mjeri? pa streljao bih arhitekta koji bi tako crtao i majstora koji bi tako slozio ^^ Dimenzije frizidera (sirina) su "standardizirane" vec 100 godina. FFS, mama mi mijenja ugradbeni frizider u kuhinji koja je radena pred 40 godina, i dalje ima frizidera koji su identicnih dimenzija... Za frizider postoje upute koliko prostora mu treba za ugradnju. Za pecnicu (pogotovo piroliza) takoder. npr: https://media3.bsh-group.com/Line_Dr...2XI_en-MT.webp ako se kopa, i ima se sansa, mozda nije zgorega povuci novu struju za pec, perilicu, indukciju... Ako radis po mjeri, vidi da si prilagodis visinu radne ploce kako ti treba (ili zeni, tko vec kuha vise). Dubinu, ako imas mjesta, dignuti mozda na 70cm umjesto standardnih 60 cm. Rupa za napu od 150mm napravi razlike, kao i minimalni broj zavoja te cijevi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Nazalost materijali nisu vise isti. U mojoj preskupoj 10 godina staroj kuhinji su se okomite ploce oko suđerice “udebljale” pa mi nova suđerica nije stala. Tj stala je 90% ali kad sam ubacio do kraja tesko su se otvarala vrata. Morao sam promijeniti obje strane da sve stane kako treba. Da sam tada to znao trazio bih siri razmak za barem 5 cm. Kad budem radio sljedecu kuhinju paziti cu na puno sitnica. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 27.05.2025. u 13:19. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
#erase startup-config
|
I staviti krutu cijev od nape. Fleksibilne rade otpor protoku i rade buku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
NITKOV
|
Citiraj:
Dakle, kupci trebaju vjerovat nekom Medi s nekog foruma a ne Boschu koji navodi da ugradbeni frižider mora imat kanal dubine minimalno 4 cm po cijeloj širini elementa ugradbenog frižidera, od dna do vrha kuhinje sa rešetkom na dnu i na vrhu. Zašto? Radi strujanja zraka. Ali eto, Medo je osobno napravio istraživanje na više stotina uzoraka te shodno tome, zna više od Boschovih inženjera. Aj sad mi još samo reci da je bolje kupovat samostojeće šparete nego ugradbene pećnice i ploče... Nagledo se ugradbenih frižidera koji godinama rade bez ikakvih problema. Ak će crknut, crknut će isto kad i obični frižider. Koji genijalac... Ak ti to treba prije kraja rujna, početka listopada, moram reć da tražiš dalje. Tolko već ugovorenog posla imamo. Ak ti vrijeme nije toliko bitno, onda se možemo čut. Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: fanATIk. 27.05.2025. u 19:55. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Citiraj:
https://ibb.co/G31zWVPx Mogli smo staviti po 1 centimetar sa strane, pa da ne mogu ni prste gurnuti da ga izvadim. Koliko ti ostavis? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
#erase startup-config
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
NITKOV
|
![]() |
#25 |
#erase startup-config
|
Imaš pravo. Žena me razj… pa sam bio malo rastrojen. Ali i dalje smatram da se ponašaš kretenski. Mislio sam na obični frižider koji u posljednje vrijeme vole zatvarati u korpuse. Ugradbeni osobno ne želim jer ako danas-sutra poželim višlji ili širi frižider… ne mogu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
NITKOV
|
Citiraj:
Ali i obični frižider se može stavljat u korpus. Naravno, mora imat lufta sa strane, taj dio i nije toliko bitan osim ako proizvođač ne zahtijeva drugačije. Razlog? Topli zrak ide gore, ne lijevo i desno Najbitnije je da ima određenu distancu od elementa iznad sebe, što proizvođač isto navede u uputama za instalaciju. Ili napravim kanal sa stražnje strane na elementu iznad za odvod toplog zraka. I niš mu nebu bilo ako ispoštuješ pravila.
![]() |
![]() |
#27 | ||
#erase startup-config
|
Da se poslužim tvojom metodom: Citiraj:
Citiraj:
Zasigurno mijenjaš ulje na autu svaki 30k km i šaltaš mjenjač kako ti dashboard kaže jer su inženjeri koji su dizajnirali auto valjda pametniji od svih nas ![]() Zar ti stvarno misliš da je tvoj dragi Bosch dao preporuke koje su u najboljem interesu kupca ili njihovog konglomerata kojem je profit na prvom mjestu? Da li bi se kladio u svoj život da ugradbeni frižideri ne traju ništa kraće od samostojećih pogotovo kada se ljudima ne da izvlačiti uređaje van iz ormara i korpusa da malo počiste prašinu koja se nakupila ispod frižidera kako bi zrak nastavio cirkulirati kako je tvoj dragi Bosch to zamislio… |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Ex-Gastarbajter
|
Citiraj:
Ja kad sam ga morao izvuci, samo ga vukao odozdo (ima nekih 30mm prostora). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
NITKOV
|
Citiraj:
Ak ćeš omalovažavat nekoga, nemoj se zanosit mišlju da će ti se vraćat cvijećem. Zar ti stvarno misliš da je tebi mrski Bosch dao upute koje onemogućuju normalno korištenje frižidera? To zasigurno pridonosi reputaciji branda. Ako si dopustiš da ti se 10 - 15 cm prostora ispod korpusa toliko napuni prašinom, paučinom i ko zna čime već da zrak ne može prolazit, to već spada u red dijagnoze. I ako ti je fakat potreban Odred za čistoću jerbo živiš u svinjcu, da li zaista misliš da to spada u normalne uvjete korištenja za koje Bosch snosi odgovornost? I na koncu, oko čega si ti uopće zapeo? Oko jebene fizike iz osnovne. Topli zrak ide gore, EOD. Ako ima prostora da ode, hladniji će zauzet njegovo mjesto. Ako si zatvorio ugradbeni frižider u hermetičku kutiju, da, crknut će brzo vrlo vjerojatno. Usporedba ti je na razini te da šta ako netko ne mijenja ulje i filtere na autu i onda mu crkne motor. WTF? I daj nabaci rezultate svojih istraživanja o preuranjenom crkavanju ugradbenih frižidera u odnosu na samostojeće...
![]() |
![]() |
#30 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
ja sam svoj onaj dvokrilni friđ staviu ugradbeno, sa svake strane ima 10-15cm, a iza pol metra, ak krepa krepo je ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|