|
![]() |
#751 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Cudan problem sa spajanjem na kucnu Wifi mrezu
Imam jedan jako cudan problem sa spajanjem na kucnu Wifi mrezu. Mislim da u kuci imamo 50 raznoraznih uredaja koji se spajaju na jedan jedini access point/ruter optiku od A1 i svi rade bez problema, osim dva uredaja ![]() A to je moj prastari laptop koji vrti windowse 8, jer na njega nista novije ne moze ici, ne bi vrtio, taj laptop je iz 2012. g. Drugi uredaj koji se ne spaja na kucni Wifi je moje radno stolno racunalo, iz 2021. godije, od nedavno vrti Windowse 11, a do nedavno je bio Win 10 (i svejedno se isti problem pojavljivao) A za stolni komp sam cak isao kupiti novi USB Wifi dongle od 5ghz jer sam mislio da je problem u tome, sa jacom antenom, ali nije... Dakle, od maltene 10ak uredaja, samo ova dva izbacuju gresku "nije se moguce povezati sa tom mrezom" Sada gledam tv koji je povezan na optiku, sa mobitelom (signal mi je na full) AP je je udaljen cca. oko 15ak metara dijagonalno od mene, kroz zidove i jedan kat Ali, da je do jacine signala, onda nista ne bi radilo, a ne samo laptop i stolni komp Kao da se negdje nesto "kolje" a ne mogu dokuciti u cemu je problem... Neke postavke?
![]() |
#752 |
Premium
|
Imam i neki tp linkov stariji pojacivac signala... Kojeg nikada nisam uspio natjerati da radi kako spada, uvijek kada je u funkciji, svi uredaji mi se by default radije spoje na ruter/access point, koliko god da je blizu taj pojacivac signala ![]()
![]() |
#753 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Par puta sam imao problem sa Intel wireless driverom. Windoze se neće spojiti na neku određenu wifi mrežu dok se na druge normalno spaja. Update drivera i sve radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#754 |
Premium
|
ma nije problem u tome, mislim da problem seže negdje "dublje" danas ujutro mi range extender nije imao povezivost na internet, također a na komp sam spojio obje wifi usb dongle kartice ![]() "nešto" je po meni sa ruterom/ap-om, ali opet - ukućani koji su ispod mene, kažu da nemaju nikakvih problema i da im net radi perfektno samo, s time da sam ja puno intenzivnije povezan i nešto trkuljim po internetu, oni i ne baš
![]() |
#755 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako je glavni router (AP) novijeg izdanja pa imaju onu umotvorinu "combined WiFI" (svaki proizvođač označava po svom gdje je isti SSID i Pass za 2.4 i 5 Ghz, razdvoji ih u odvojene 2.4 i 5 Ghz mreže, različiti SSID a Pass može biti isti. Evo ti još jedan štos iz prakse, nije zgodan ako već imaš puno klijenata na WiFi mreži, naprosto postavi novi SSID (ime mreže) i Pass (šifra) u routeru a onda redom po svim klijentima. Zna se desiti da naprosto određena kombinacija SSID + Pass + taj i taj hw + taj drajver neće da se spoji / radi, staviš drugi SSID i Pass i stvar proradi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#756 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Probaj bandwidth staviti na 20 MHz, ima kartica koje rade probleme s većim bandwidthom.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#757 |
Premium
|
sasvim iz nekih glupih, benignih razloga sam premjestio usb wifi dongle da mi bude na gornjem usb-u kućišta, i tako, tradicionalno mi je štekalo pri logganju u windose, i onda sam samo isčupao dongle i odmah ga uštekao nazad i proradilo. često mi se zna desiti to. dignu se windowsi, ne spoji se na wifi. isčupam dongle i odmah ga ponovno uštekam i odmah se spoji na AP. wtf? ![]()
![]() |
#758 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kod nekih kućišta prednji usb portovi znaju biti loše kvalitete pa se preporuča koristiti one straga na mobo (makar to zahtijevalo koristiti kakav usb produžni), 99% da to nije slučaj / problem kod tebe. Ovo sa čupanjem - vraćanjem usb wifi dongle je "poznato", Winsi su naprosto takvi, nakon xy sleep ciklusa, radi se o tome da tim postupkom inicijaliziraš dongle, winse (drajver, network) i stvar proradi. Kad već to radiš između čupanja i vraćanja ubaci pauzu od par sec., isto tako može pomoći, ugasi onu kvačicu "Allow the computer to turn off this device ...". |
![]() |
![]() |
![]() |
#760 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Wireless - standardi & hardware
Pitanjce za znalce. Obititelj , 8 korisnika , 2 kata ali uska 170m2, optika HT 300/150 trenutno tehnicolor koji pokriva sve ali ide se na opciju ONT plus router. Pitanje glasi da li stariji AC standard teoretski nekako ogranicava gusenje mreze ili je bolje uzet AX standard Wifi 6. I cemu je wifi 6 bolji osim u brzini prijenosa. Citam svugdje ali nisam uspio shvatiti sto je bolje tj koji standard je bolji/losiji za vise ljudi. Htio bih bez previse kemijanja staviti neki router da svima radi ok plus 2 telke youtube. Bratic mi je a kad nesto rijesavas familiji najbolje sto jednostavnije da se ne posvađamo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#761 |
EMP moderator
|
Najveća prednost 6-ice je istovremena komunikacija s više uređaja odjednom. Prije sa 5 i starijim su paketi išli na jedan po jedan tako da ispod 6 za više ljudi nemoj ići. Ovo je sad pravi MIMO za razliku od svih starijih standarda.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#763 | |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
da ali se to osjeti kad imaš 30-40-50+ uređaja na ap-u, a ne 5. konferencija sa 30 korisnika zakačenih laptopima i mobitela na fajfaj najnormalnije radi na (pra)starom unifi ap-u od pred 10 godina (ac hd ili takonešto). u kućnim uslovima ac vs ax je čisto marketinška razlika. i realno se osjeti tek kod skupljih ap-ova koji imaju 4 x 4 mimo pa se kroz mu-mimo to rasporedi, i to samo ako to softver podržava. ILI se osjeti kad koristiš 160mhz kanal, šta je za 300mbit apsolutno nepotrebno. 80mhz 2x2 kanal gura oko 500-600mbita. recimo, JA osjetim razliku između ac i ax tek na arubi 515, koja bez problema progura gigabit na wifi, ali samo sa mobitelom koji podržava ax. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#764 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Znaci jedan solidan ax ili jaci ac su ista stvar? Ili je taj AX bolji i za Wifi5 i za wifi6 bez obzira na cijenu? Sve je vise ax mobitela pa nisam pametan uzeti li za 8 korisnika skupi AX ili je dovoljan npr tplink ax55 ili slicno ili ipak kupiti jaki ax router? |
![]() |
![]() |
![]() |
#765 |
EMP moderator
|
Ja bih išao na WiFi 6. Imaš 8 korisnika + 2 TV-a, danas sutra neku kameru staviš, korisnici povećaju zahtjeve za brojem uređaja pa to bude dva mobitela + laptop po korisniku, upgradeaš net na gigabit ili više i isplatit će se WiFi 6.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#766 | |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
frende, JEDAN uređaj je potpuno nebitno koji jer će radit usrano. modulacija zahtijeva određeni signal. ax ničemu ne služi iza jednog zida. ac ničemu ne služi iza 2 zida. to šta tebi jedan router pokrije kuću ne znači da će to radit dobro. (a i vjerojatno ti 2.4 pokrije kuću dok 5ghz umire iza 2 zida). pogledaj si specifikaciju koji je signal potreban da bi se održala ax modulacija (bude u rangu -50tak dBm). to je cca par metara od ap-a u istoj prostoriji. ja imam 3 arube, svaka je u jednom stanu od 50tak kvadrata, i to radi super samo u istoj prostoriji sa samim ap-om. da, hvatam wifi na cesti 30m od kuće, u autu, i radi. ali to je 2.4ghz signal. u spavaćoj već imam oko 100mbita umjesto normalnih 300 u dnevnom. na terasi iza prozora sa izo staklom je oko 50tak mbita. nađi se kritične lokacije u toj kući i montiraj adekvatnu količinu uređaja. mesh sustav sa žičnim backhaulom ti je tu idealno rješenje. oni tplink deco-i i slično. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#769 | |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
Dugo vremena sam imao Asus AC68u wifi5 koju dovoljno pokrivao 1gbe optiku. Prelaskom na wifi 6 pojavi problem sa dometom jer na višem 5GHhz ne probija dovoljno zidova. Treba igrati sa kanalomn i vidjeti slobodne kanale u susjedstvu pa prilagoditi.
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#770 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Svi gledaju prema WAN strani, a nitko ne gleda lokalno. Imati (close to) gigabit wifi je zapravo ful prakticno. Laptope vise ne spajam zicom, a mogu lijepo raditi sve kao da sam spojen zicom. Internet mi je "bijednih", ali dovoljnih 300/150. Ako ti AX uredjaji "pojedu internet" onda ti ruter lose hendla QoS i to nije problem wifija ili te nisam dobro skuzio.
![]() |
![]() |
|
|