|
![]() |
#81001 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81002 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Citiraj:
![]() Kaj mi znači ako je mi oni i daju npr 20 tisuća eura ako je auto 40.
![]() |
![]() |
#81003 |
črna jetra
Datum registracije: May 2008
|
Grawe. nikad problema s njima ni na auto ni na kuća/stan policama. Nego da pitam, zbog ptica kondora koji obitavaju iznad mog vozila i uredno se prazne, keramika ima netko? Dati da profi naprave s garancijom ili kupiti bočicu i sam raditi? jel ima smisla? Kod nekih košta više nego špricanje cijelog auta, ovo po netu svako svoju kozu hvali, a ne znam nikoga da to ima iz prve ruke...
![]() |
#81004 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
@Matijac Znam, bas zato mi taj GAP ima nekako smisla, ako nista drugo da malo mirnije spavam. Mogu zamisliti ekipa koja uzme kredu i ostane tako bez auta recimo prvu godinu. A kredit za nesto sto vise ne postoji ide jos x godina. To mi je totalna koma ![]() Prvih 6mj sam strahovao dok nisam sabrao ostatak love za auto. Kad sam ga napokon otplatio, evo danas moze izgoriti, ne zanima me. Niti sam kome duzan, niti cu zaliti za njim, bitno da mi ne uzima iz usta vise nego sto mogu prozvakati - u svakom trenu ![]()
![]() |
![]() |
#81006 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
Dijete od 5god to može napraviti. Ima na Jubito tutorijala more. Samo nježno trljaj da ne uswirlaš lak. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81007 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Citiraj:
Ne, to ne moze dijete od 5 godina napraviti, ne shvacaj sve ozbiljno sto se ovdje pise. Radio sam sa frendom koji u tome ima dugogodisnje iskustvo i ako je to tebi prvi puta, idi napravi kod nekoga. Auto treba dobro ocistiti/oprati, dekontaminirati, glinirati i na kraju primpremiti za stavljanje keramike, a nju treba onda i znati staviti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81008 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Da se još nadovežem na izmjenu ulja. VAG koncern je prešao na to da veliki servis ovisno o motoru ide od 200k km do 250k km. Ne svi ali velika većina. Na 1.6 TDI je 210k km, a na rijetko kojem motoru vodena pumpa izdrži 180k km. A skoro svi su prešli na LL zamjenu učja od 30k km. E sad, oni koji veze Opela od 2015 na ovamo kad se promjeni ulje ne možeš narihtati LL ili servis nego samo resetirati ulje na 100%. Auto sam pomoću nekog alogaritma gdje računa vrijeme, vrstu vožnje, grad, otvorena cesta, naganjanje, start/stop smanjuje postotak prema nuli. Tako je recimo meni gdje čak i ne koristim S/S nakon 1500km na 87%. Znači tvornica je sama ugradila u auto da se ulje mjenja na oko 10000 km.
![]() |
#81009 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2013
|
Stavljanje same keramike je toliko jednostavno da ne može bit jedostavnije. Priprema je ono što je problematično. I naravno za ove dugotrajnije proizvode treba ti garaža. Također glupost je što svi top proizvodi od svih proizvođača su samo za certificirane detailere pa ih ne možeš kupit iako je postupak stavljanja isti kao na "slabijem i lošijem" proizvodu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#81010 | ||
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Zadnjorao sam i ulje u getribi na škodi na 82k km tj. šest godina starosti. Spustio sam interval mazde na 15k km ili 1g. nikakvih 20k gluparija. Škoda isto 1g ili 15k km. Castrol 5w30 LL, a mazda original mazda 5w30. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#81011 |
Moderator
|
https://www.skoda-auto.com/other/oils-standards https://www.skoda-auto.com/apps/manuals/Models https://www.castrol.com/en_gb/united...ct-finder.html Tko vozi škodu ili VAG koncern ova tri linka nek si prolista i neće pogriješiti s uljem. U nove TDI CR motore ide specifikacija VW 507.00 ili VW 509.00, da li će biti 5w30, 5w40, 0w30 ili0w50... sasvim je svejedno jer ta oznaka više manje označava temperaturnu regiju. Jer VW 507.00 ili 8 sa 10w ili 15w ne postoji. Rade ih samo 0w i 5w od 20 do 50. Netko će reć da je 0w20 prerijetko. Ako je proizvođač napisao da ide to ulje, tko mi može reći da je pod prstima prerijetko. Vjerojatno ovisi o zazorima između radilice i letećih ležajeva.
![]() |
#81012 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Rjetki su koji se zamaraju s cescom promjenom ulja ako su propisani takvi intervali. Vjerovatno cu ga prodat za koju godinu. Mislis da ce kupca bit briga koliko i kada je mijenjano ulje, ako je auto uredno i odradeni su svi servisi. Plus biti ce pod garancijom bar godinu uz mogucnost produzenja za jos godinu… |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81014 | |
Moderator
|
Citiraj:
Šta reć o vlasniku koliko ga BK kad na prvom servisu gdje na čepu od ulja velikim slovima piše 0w20 Dexos 1, a u servisu ti stave 5w30. I onda znam da ga boli ona stvar kad mi proda auto da li će motor otići u krasni k..ac. Jer ne zna on mišta, auto je pod garancijom i tak su u servisu radili. Tak da me taj odnos prema autu jako smeta. 1500 eura sam već uložio u auto i čeka me još oko 500 eura da auto vratim u Tip Top stanje. A to su stvari koje nisam mogao vidjeti, a vlasnik je znao.
![]() |
![]() |
#81015 |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
30k interval ulja je napravljen za garanciju i prvog vlasnika. Drugi vlasnik na 120k dobije auto s 4 servisa umjesto 8, prvom vlasniku super, drugi ce to platit..jbg
![]() |
#81017 | |
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
Prije Cupre sam pomalo mjerkao oglase (DE) i gledao BMW 128Ti ili M135i. Prva stvar koju sam provjeravao je bila servisna povijest (pitam prodavaca povijest servisa). Svaki koji je imao izmjene ulja 25k + km je automatski bio prekrizen, pa sam pred kraj gledao iskljucivo do godinu-dvije star sa max. 15k km jer onda na takvom Svabo nije stigao mijenjati ulje svakih 30k km ![]() Na Astri K isto mijenjam svakih 10k ili jednom godisnje. Dok mali nije poceo voziti auto to je bilo jednom godisnje i nekih cca. 8k km koliko sam uspio napraviti. Sada kada se on docepao auta to je svakih 10k i ne prodje godina ![]() Inace taj indikator stanja ulja na Astri je po meni onako samo brojac 365 dana, a ne neki stvarni algoritam izracuna stanja ulja. Kada je bio onaj Covid i svi zakljucani auto je manje vise stajao u garazi i palio/vozio se svakih 2 tjedna da malo odradi svoje. Ali postotak stanja ulja je svejedno padao dolje tako da je po meni to neki gimmick. Uvijek padne na blizu 0% taman nakon godinu dana ![]() BTW, Astra je 03/2017, ima 85k km i do sada odradjenih 9 izmjena ulja. I taman negdje sredinom 7. mjeseca pred godisnje ce ici i jubilarna 10. izmjena ![]()
If you are not paranoid you don't have enough information Zadnje izmijenjeno od: Tumor. 28.05.2025. u 08:33. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81018 | |
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
Na kraju osiguranje proglasilo totalku, dobio auto i novce koji su naravno umanjeni zbog toga jer mu je ostao razbijeni auto. Ali ti novci od osiguranja plus novci od prodaje razbijenog auta su bili vise nego sto bi mogao dobiti za auto da nije bio razbijan i da ga je isao prodavati.
![]() |
![]() |
#81019 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Kad sam uzeo novu mazgu, prvu godinu sam napravio 15k, iako je servisni interval 10k ili godinu dana, uredno sam isao na 7k na promjenu ulja tako da sam nakon godinu dana zapravo 2 puta ulje mijenjao. Nisu svi kao mi, da pazimo na te stvari. Ima svakakve ekipe, pogotovo ekipe koja uzme svaki put novi autopred istek garancije. Naravno da ih bk za ulje i intervale ako su servisirani po uvjetima proizvodjaca. Ako smijem pitati (ne provociram i nezelim biti ovaj put hejter) ali koji to brendovi imaju 30k ili dvije godine? Samo svabi ili jos pokoji? Kad sam uzimao kadeta ljepo me lik pitao koliko radim godisnje, nakon sto sam mu rekao oko 12k, malo je napravio facu i reko mi ajde nemoj preko 10k a da ne promijenis ulje. Tako da bih ja vise isao u smjeru jebote kramp od proizvodjaca nego hejt prema ekipi koja servisira prema zadanim uvjetima.... Zadnje izmijenjeno od: Master_Hrc. 28.05.2025. u 09:20. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81020 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
https://www.oslobodjenje.ba/magazin/...motor-1047310/ Tu piše da je 30k km samo u određenim uvjetima, da se inače preporuča ranije. Nego, ako je prema garanciji servisni interval 30k km, mogu ja nakon 10k km mjenjati ulje u ovlaštenom, makar oni vele da ne treba? Ili još bolje u neovlaštenom, a da ostane garancija?
![]() |
#81021 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Pa sigurno svabi i ostatak VW grupacije. Ja sam uzeo auto (Seat) sa 28K i odma napravio servis, to mu je i bio prvi jer su tako oni propisali svakih 30K. Sljedeci je bio na 44K (zatrazen od moje strane) i evo bas jucer bio sa 59K. Posto mi uskoro istice i servisno jamstvo (5g ili 100K km), odma su zamjenili prednje diskove i plocice i otraga samo plocice (diskovi jos u dobrom stanju). Naravno i ostale male stvari kao svijecice, kocionu tekucinu itd. Sad sam miran sljedecih 15K ili jedno 6 mjeseci ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#81022 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Garancija vrijedi tako dugo do kada oni vide da nisi bio negdje drugdje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81023 |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Update... 1. Audi A6 Allroad 3.0TDI iz 2018 je na servisu... Mali servis - zamjena ulja, filtera i opceniti pregled auta, nis posebno... Budem ga popodne pokupio pa javim kolko me ispalo (EDIT: 288EUR) i sta je radjeno sve (EDIT: 6.5L ulja, filter ulja, filter kabine)... Inace, ulje u mjenjacu je menjano na 60.000km, to su mi danas rekli na servisu... 2. Biciklo Fuji Sunire (Edit: nije Nevada, Nevada je imala celicnu ramu, Sunfire ima alu) iz 1999 je pokupljeno sa servisa... Menjane gume, lanac, kazeta, pakne, buzir i sajla za mjenjac i sve podeseno... Plus ima novu zracnicu na zadnjoj gumi... 136EUR svezajedno po hitnom postupku u Marko Projektu tu u Vlaskoj, fakat su decki odlicni! Sto se javnog prijevoza tice - trebalo mi je od Sesvetskog Kraljevca do Borongaja nekih barem 30-40 minuta izmedju 8i50 i 9i30, nikad se nisam tako sporo vozio tom rutom, velka guzva bila u Sesvetama, al nis neizdrzivo... U trajvanu na Borongaju usla kontrola, no imao sam cvikanu kartu! ![]()
Zadnje izmijenjeno od: calypso. 28.05.2025. u 17:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#81024 |
Moderator
|
Insignia Bistra - KB Merkur Krenuo u 06:40 Stigao u 07:20 Sat vremena parkinga kod razbojnika 2,50€ https://raport.ba/ako-ulje-u-automob...sticete-motor/
![]() |
#81025 |
#erase startup-config
|
Tko misli da je 30kkm OK interval za izmjenu ulja neka odnese to ulje na analizu i stavi ovdje rezultat testa pogotovo ako se radi o dizlu ![]() 30kkm interval jako vole veći flotni kupci a pogotovo rent a car tvrtke. U garanciji neće stat ali će zato ranije početi piti ulje, grublje raditi… baš me zanima kako izgledaju stijenke cilindara, karike, leteći i bregaste nakon 100-150kkm takvog održavanja auta. Renault ima 30kkm intervale naravno uz napomenu da se to prepolovi ako auto nije maltene vožen umjereno 90% na tempomatu. Ajde ti dokaži da on nije tako vožen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#81026 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() I uvijek mozes odvest auto kod Genijatora da mu motor sa vodikom tretiraju... A imaju i one neke magnete koji se stavljaju oko crijeva za gorivo pa uklanjaju cestice... To je taaaaaajna Teslina tehnologija za koju oni imaju patent!! ![]() Jedino sto su propali... https://www.vecernji.hr/zagreb/propa...motora-1313545 Inace, bio sam tamo jednom sa onim Audi Allroadom iz 2001 da mi pociste motor i fakat su nesto postigli sa tim tretiranjem vodikom... Smanjila se potrosnja bila nesto malo... A frend je pak imao taj neki komplet za ubrizgavanje vodika, veli da mu potrosnju nije smanjilo, ali da je motor puno mirnije radio...
![]() |
![]() |
#81027 | |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/...03_37_850.html Čudno kako stručnjaci ovdje to i dalje ne znaju ![]() Brdo je puta bilo u medijima već https://www.vecernji.hr/barkod/uvjet...servis-1059624
![]() |
![]() |
#81029 |
Vršni visioc
|
![]() |
#81030 |
Vršni visioc
|
![]() |