Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > HT
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.05.2025., 02:49   #6721
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Koji ONT imaš i gdje si ga nabavio? I ja bi probao svoj ONT. Trenutno bridge sa Innbox G23 + switch sa VLAN-ovima + Mikrotik, telefon se ne koristi. Volio bi vidjeti parametre "linije"
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2025., 11:37   #6722
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
ako je ht-ova optika, za svaku lokaciju piše (ili je ranije pisalo) cijena najma niti. nisam previše proučavao ali mi se čini da je cijena varirala od lokacije do lokacije.

ps - koji je problem da se prvih 2 godine vežeš za iskon? mislim da je to trenutno najjeftinija ponuda na tržištu, 19-20 eura. dsl je skuplji...

pps ovdje kad su uvodili optiku u zgrade (pred cca 3 godine) su ht-ova djeca trčkarala okolo i popisivala ljude koji žele optiku. to je bila vojska koja je sa nekim formularima trčala po zgradama skupljat potpise. i tad si MORAO uzet ht da bi uopće dobio nit.
kasnije kad je infrastruktura položena, ponudili su se i alternativni provideri. bitno da lokacija (kuća, zgrada, parcela...) ima doveden optički kabel.
frendici već mjesecima "dovlače" optiku sa stupa kojeg ima u dvorištu jer je izabrala iskon. nekako sam uvjeren da je izabrala HT da bi ju odavno spojili.

Malo se promijenila situacija. Trazio sam migraciju sa iskon dsl-a na iskon optiku, javili su da je optika dovucena do kuce ali se treba instalirati do kuce. U roku mjesec dana dosli su kooperanti i dovukli do kuce i sad samo cekam da mi dodju spojiti router i aktivirati optiku. Nekako je brzo sve islo. A mozda samo samo bio usput jer se stavljalo i kod susjeda.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 06.05.2025. u 11:43.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2025., 12:28   #6723
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor =EVO= Pregled postova
Evo ja napokon sve riješio.

Zanimalo me može li raditi dok je još bio spojen FGA2233 u bridge-u, pa sam probao svoj ONT direktno i iako je imao "O5 registered" status nije radilo (probao i MAC clone).
Danas kad su me prebacili na Huawei ONT + Arcadyan samo prepisao SN u svoj ONT i proradilo odmah. Proslijedio VLAN-ove za ACS/VOIP/STB i njega ostavio starcima za telefon i TV. Sve kuri, ja sretan.

šta će ti tvoj ont? osim za rezervu?
imalo bi smisla da imaš sfp gpon ont, pa ajde. ovako je to samo identičan uređaj kojem treba napajanje.

ps - ja sam si za 10 eura uzeo neki ZTE , i isto najnormalnije radi na iskonu. uzeo sam ga više za rezervu da ne moram čekati ako mi rikne originalni ont.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2025., 14:20   #6724
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Jel se može stari HTov Raisecom iskorisitit npr. na Iskonu?
Imam jednog doma, ali ne znam koliko mu je firmware otvoren za npr. promjenu serijskog broja ili što već treba.
Pa da ga podesim za rezervu iz istog razloga
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2025., 16:04   #6725
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Ima li kakvog utjecaja ONT na ping, kvalitetu veze, brzinu i slicno? Ili je to samo nekakav “bridge” do routera i da li je router uopce vazan za sve sto sam naveo osim za kvalitetu wifija, razna podesenja itd?
Staro 06.05.2025., 20:25   #6726
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Ima.
TPLink G7 ima bolji ping od Huawei ONTa što HT montira korisnicima.

Ali također osjeti se poboljsanje u online igrama i na tracertu.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Staro 07.05.2025., 10:24   #6727
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Hvala , taj dio mi je najbitniji, online gaming. Da li se taj tplink dijeli kod nekog operatera ili mogu/moram kupiti svoj? Koliko vidim nije neka luda cijena (ako je to taj XZ000), ali ako vec iskon/ht daju i njega vec konfiguriranog, da se ne zezam s tim.
Staro 07.05.2025., 10:44   #6728
scrin378
Registered User

scrin378's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Hvala , taj dio mi je najbitniji, online gaming. Da li se taj tplink dijeli kod nekog operatera ili mogu/moram kupiti svoj? Koliko vidim nije neka luda cijena (ako je to taj XZ000), ali ako vec iskon/ht daju i njega vec konfiguriranog, da se ne zezam s tim.

Moras kupit svoj, 15ak eura kosta, ima na senetic.hr + dostava..

Sent from my iPhone using Tapatalk
scrin378 je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2025., 12:03   #6729
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
Ima.
TPLink G7 ima bolji ping od Huawei ONTa što HT montira korisnicima.

Ali također osjeti se poboljsanje u online igrama i na tracertu.
U slucaju jednostavne zamjene HT-ovog Raisecom ONT-a s ovim TPLink G7, jel su na njemu potrebna neka podesavanja da proradi uredno sa HT-ovim "Speedport Smart-3" routerom?
Cini mi se da imaju isti SC/APC opticki konektor...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2025., 12:21   #6730
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Imaš sve u temi, trebaš iz Raisecom - a izvaditi serial (Karlo će znati jeli treba još nešto),
potom taj serial upišeš u G7 ... po njemu prepoznaju korisnika ...
Razmisli o nabavci nekog boljeg routera da bi imao opipljiv rezultat cijele operacije zamjene.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2025., 12:30   #6731
Prezime
Premium

Ma to sam pitao za taj router samo tako, jer bi na taj ONT isao TPLink-ov router.
Moram ostavit Speedport radi telefona, pa bi spajao TPLink ONT -> TPLink Switch -> pa iz njega oba routera s tim da bi TPLink-ov uspostavljao vezu.

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 07.05.2025. u 12:45.
Staro 07.05.2025., 12:44   #6732
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Razmisli o nabavci nekog boljeg routera da bi imao opipljiv rezultat cijele operacije zamjene.
Mislim da ces s boljim ruterom dobiti i opipljivije rezultate (barem sam ih ja dobio). I dalje sam na huawei ont-u, ali sam zato vec par custom rutera promjenio/probao. QoS, bufferbloat, sve to hendla ruter, a ako je on za klinac djaba ti i najbolji ont.
Staro 07.05.2025., 12:49   #6733
Prezime
Premium

Postojeci ONT bi mijenjao radi sigurnosti, a ne radi nekog poboljsanja, jer me postojeci povremeno zeza otkako je dobio šamarčinu nakon jednog proslogosnjeg nevremena. Pa kad ga mijenjam promjenio bi cijelu konfiguraciju kako sam napisao...
Staro 07.05.2025., 13:04   #6734
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Mislim da ces s boljim ruterom dobiti i opipljivije rezultate (barem sam ih ja dobio). I dalje sam na huawei ont-u, ali sam zato vec par custom rutera promjenio/probao. QoS, bufferbloat, sve to hendla ruter, a ako je on za klinac djaba ti i najbolji ont.
Imam pr routera, ax55, ax58u, fritz na kojem moze wan itd, jedan od tih ce biti dobar, ako ne , prodam sve kupim neki skupi asus.
Tako da bih stavio i ONT i Router da dobijem max od optike

Citiraj:
Autor scrin378 Pregled postova
Moras kupit svoj, 15ak eura kosta, ima na senetic.hr + dostava..

Sent from my iPhone using Tapatalk
Sa dostavom 31€ ali nebitno, cijena ako nije pretjerana, nije mi bas bitna.
Staro 07.05.2025., 13:06   #6735
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Ma to sam pitao za taj router samo tako, jer bi na taj ONT isao TPLink-ov router.
Moram ostavit Speedport radi telefona, pa bi spajao TPLink ONT -> TPLink Switch -> pa iz njega oba routera s tim da bi TPLink-ov uspostavljao vezu.
Pa kaj nije da HT daje sve podatke za spajanje tak da si i VoIP možeš bez nekih velikih poteškoća i kemijanja složiti na novom routeru?
the chosen one je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2025., 13:10   #6736
Prezime
Premium

Jednostavnije mi je zadrzat stari router za telefon, glede rasporeda prethodno povucenih kablova i rasporeda smjestaja ostale opreme. Nemam svu opremu na jednom mjestu...
Staro 07.05.2025., 23:02   #6737
=EVO=
Registered User

=EVO='s Avatar

Datum registracije: Nov 2023
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Koji ONT imaš i gdje si ga nabavio? I ja bi probao svoj ONT. Trenutno bridge sa Innbox G23 + switch sa VLAN-ovima + Mikrotik, telefon se ne koristi. Volio bi vidjeti parametre "linije"
Imam G7, vidim i ovdje da ga većina koristi. Ne sjećam se di sam ga kupio, ali vidim na nabavi.net da ga imaš u Senetic-a za OK novce.

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
šta će ti tvoj ont? osim za rezervu?
imalo bi smisla da imaš sfp gpon ont, pa ajde. ovako je to samo identičan uređaj kojem treba napajanje.

ps - ja sam si za 10 eura uzeo neki ZTE , i isto najnormalnije radi na iskonu. uzeo sam ga više za rezervu da ne moram čekati ako mi rikne originalni ont.
Pa imam ga već i s njim pripadajuće PoE napajanje - što mi je kritično jer na mjestu gdje je ONT nemam struje. Ovako se napaja preko glavnog switcha koji je na UPS-u. Dok bi za Huawei morao kupovati novi PoE splitter jer je on na 12V. A taj će sad, kako si spomenuo, bit rezerva.
SFP mi je bila želja i najbolja opcija, ali jbg, do mog ormara s opremom u kući dolazi sve (coax, utp, parica) osim optike, a iskreno nebi sad za sve pare opet bušio po kući. Pogotovo kad u garaži di mi je spoj optike imam nekoliko UTP kabela - i taj segment mi je na 2.5Gbit, tako da ima "lufta" i ako bude trebala veća brzina.
=EVO= je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2025., 21:39   #6738
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Da li netko zna koju je točno opremu HT davao u ovom paketu?
Max2 optika (200/100) + Premium Smart modem + Premium Smart MESH
Zvala me frendica koja to ima u magenti i povremeno hrpu problema s netom koje HT ne uspijeva riješiti. Pogledam i nađem na lokaciji obični stari Speedport plus i Huawei ONT
A na računu uredno doplata za ove premium stvarčice.
Koliko sam uspio iskopati, trebao bi dolaziti neki bolji speedport + neka kantica od wifi extendera koji (valjda) mogu raditi skupa u nekakvom meshu.
90% sam siguran da svi problem kreću od speedšrota plus
Staro 20.05.2025., 22:13   #6739
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

U obicnom 200/100 paketu je dolazio speedport plus i raisecom/huawei ont, to ti mogu potvrditi. Mi smo imali raisecoma. Premium paket je ukljucivao speedport smart 3 ruter, ali ne znam koji su bili mesh/repeateri. Smart 3 je bio nesto bolji od speedport plusa, to stoji.
Staro 20.05.2025., 22:22   #6740
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Thx. Morati će se žaliti HTu jer očito plaća nešto što nije dobila.
Staro 21.05.2025., 12:49   #6741
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Potvrđujem. Sestra ima raisecom i speedport. Nisam dosad cuo da speedport ima mesh , to je najobicniji ISP router s osnovnim opcijama. Dijelili su nekad neki pojacivac s tim speedportom ali sve u svemu jako lose. Neka se zali da joj smanje cijenu pretplate.
Staro 21.05.2025., 13:27   #6742
Prezime
Premium

Citiraj:
Nisam dosad cuo da speedport ima mesh , to je najobicniji ISP router s osnovnim opcijama.
Onda je vrijeme da se obrazujes, jer ovdje se radi o Speedport Smart 3 R Mesh router
Imam ga preko 3 godine i Mesh na njemu radi uredno sa original Speedport satelitima.
Staro 21.05.2025., 13:45   #6743
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Citiraj:
sa original Speedport satelitima.

A koliko to satelita ima?
Našao sam da bi trebao biti samo jedan, neki okrugli.
Staro 21.05.2025., 14:01   #6744
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ovo je najbolje sto sam pronasao, ali neka kolega potvrdi. Arkadyan mesh uredjaj:

https://www.njuskalo.hr/routeri/rout...oglas-45061387
Staro 21.05.2025., 14:18   #6745
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Točno to sam i ja izguglao na nekom DE telekom siteu. S time da su tamo imal i crnu varijantu oba uređaja.
U svakom slučaju je za reklamaciju jer ženska već preko godinu dana plaća nešto što ne koristi, a postojeća oprema loše radi, navodno se wifi često prekida, HT tehničari izlazili x puta na teren, čak i nit promijenili.
Probao sam jučer mobitelom nabrzinu, wireless je radio OK, uz možda malo više oscilacija u pingu.
Znakovito je i to što u cijeloj zgradi (svi su na HTu) navodno samo taj stan često ima problema
Staro 21.05.2025., 14:35   #6746
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:
Onda je vrijeme da se obrazujes, jer ovdje se radi o Speedport Smart 3 R Mesh router
Imam ga preko 3 godine i Mesh na njemu radi uredno sa original Speedport satelitima.

Okle si naručio da si naručim jedan.
Speedport se nudio ( ustvari arcadyan ) prije par godina kao mesh sustav a ustvari je to to sto je xlr linkao. Jedan speedport (arcadyan ) router i jedan okrugli pojacivac signala. Vec tada su ljudi vracali taj sustav jer je stekao. Ako tebi radi super, odlicno, nama svima s foruma je drago.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 21.05.2025. u 14:42.
Staro 21.05.2025., 15:18   #6747
Prezime
Premium

Citiraj:
Okle si naručio da si naručim jedan.
Speedport se nudio ( ustvari arcadyan ) prije par godina kao mesh sustav a ustvari je to to sto je xlr linkao.
Da, to je takav kao iz @xlr - ovog linka. Narucili smo frend i ja 3 komada sa Amazon-a, sa ovakve slicne adrese, ali ih je sad vec teze nac. Kod mene su dva komada + originalni, a kod frenda preostali u tandemu s originalnim. Kolko se sjecam mogu se uredno spojit 4 komada, iako na toj stranici kaze do 5 komada...
Staro 28.05.2025., 20:16   #6748
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Kakav je Arcadyan VRV9518BAAX24-B-2C u odnosu na stari Speedport Plus?
Ovaj slučaj od prije par postova nikako da se riješi... Frendica se žalila da preko godinu dana plaća premium smart uređaj i premium mesh i poslali su joj poštom rabljeni taj arcadyan (magenta box... nešto), od mesha naravno ni traga
Ima netko iskustva s time, radi li barem nešto stabilnije od speedporta?
I spada li taj router u njihovu "premium" definiciju?

Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 28.05.2025. u 20:53.
Staro 28.05.2025., 21:17   #6749
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Mislim da arkan ima wifi6 naspram speedporta, u magli mi je to... Kazu da je to ipak bolji ruter. Meni je bio odlican kao modem na bakru pri brzinama 250/50 u bridgeu. U usporedbi sa Speedportom plus na optici 200/100 u bridgeu, iskreno, nisam primjetio nikakve probleme i razlike. Radili bi mjesecima prije reboota. Ali speedport ima dosta jadan wifi, nije mi se pokazao kao neki performer na dvije lokacije. Kod mene doma je radio meh i kod staraca gdje ga jos koriste radi okeish na 50ak m2 i pri brzinama optime 300/150.

Ako je frendica nezahtjevan user, mislim da ce joj biti ok. Al cim trazi mesh (valjda joj je los wifi po kuci), ne bi rekao da ce joj arkan sa pokrivenoscu wifijem biti nesto puno bolji naspram speedporta. Ne mogu bas 100% tvrditi jer ih nisam usporedjivao u istom objektu.
Staro 29.05.2025., 07:07   #6750
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Da, ima wifi 6.
Ma mesh nije bitan jer i speedport dovoljno pokriva stan. Ona hoće pare natrag jer 18mj plaća +2€ nešto što nije dobila i što radi loše
Još je apartman u pitanju pa svaki put kad crkne speedšrot gosti je zovu i žale se.
Nek vidi sad s tim arkanom kako će raditi ovo ljeto, a poslije neka se prebaci na drugog operatera ili možemo staviti vlastitu opremu. Da ne spominjem koliko plaća, uvalili su joj to "premium" uslugu u magenti skupa s mobitelima po nebuloznim cijenama, ali eto ženska se ne kuži pa im je prošlo. Sad joj nude produljenje za cijelih 1€ manju tarifu
Ali su face u HT-u... bila se žaliti u centru, zabilježili su žalbu na račune, ali za opremu kao neka pošalje mail. Poslala mail i par dana kasnije bez objašnjenja stiže poštom novi router i još je morala platiti 1€ dostavu. U uputama stoji - samo uštekajte i sve će proraditi. Zove jučer, ne radi ništa, sve je probala. Naravno da neće, arkan je bio rabljen, radio je negdje i ostale druge postavke unutra. Proradio nakon factory reseta kad je s acsa povukao podatke
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2025-05-29 07_07_52-Clipboard.png‎
Views:	45
Size:	287.4 kB
ID:	28211  
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge