|
![]() |
#79832 | |
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
Fiat Tipo 2.0 16V - odlomio se onaj drzac (ne znam kako se to tocno zove) gdje se sajla kilometar sata spaja na getribu. Puknuo i uletio u getribu. Izgledala je kao da si ispraznio bubanj Magnuma 44 u nju. Kako je bio talijanac, polovna getriba iz Italije za 400 DM, novi kuplung set i vozi dalje Opel Astra G - odlomila se cetvrtina jednog zupcanika u diferencijalu i napravila kaos. Kako je sve jedan sklop u istom kucistu moze se smatrati kvar mjenjaca. Fina rupa na kucistu mjenjaca. S ovim je bio problem jer u svoj svojoj mudrosti je Opel odlucio da na taj auto pase getriba SAMO od tog motora i SAMO tog modela Astre. Mjenjac nekog drugog motora iste verzije Astre ili mjenjac drugog Opela sa istim motorom nije islo gore. A kako je bila rijec o 2.0 16V verziji nije bilo sanse naci drugi polovni mjenjac jer je bila dosta rijetka verzija Astre G. Na kraju morao krpati kuciste mjenjaca, presloziti diferencijal i to je bilo to. Napravio 50k poslije i onda prodao auto, ali mjenjac vise nikada nije isto saltao kao prije kvara. Sreca u nesreci da kada se podrobio dif nista nije uletilo dalje u sam sklop mjenjaca.
![]() |
![]() |
#79833 | |||
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
![]() ![]() Apsolutno ali pogledaj rendju opremu karoqa i nije baš nešto preveč jelda. ![]() Citiraj:
Citiraj:
Vjerojatno su mazdini nešto bolji ali opet..čemu? ![]() Ne znam na predzadnjem passatu 30k km mjeečno radi čovjek pa znaš onda da je non stop u autu. Jedva jedvice je rijeđio problem i to preko nekog specijaliziranog lika za DSG sa strojarstva. Kupio si je drugog passata tj. novijeg pa nije bed kaj je bio bez automobila skoro mjesec i pol. Ovlašteni tak jasno pojma nema i samo krekeče novi dsg novi dsg...hvala. Nije da znam najbolej ali ne vidim svrhu. Ok da sam u gradu i da mi je posao takav da sam cijele dane u gužvi...hibrid automatik bez razmišljanja neka toyota. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#79835 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Imamo ručne i automatske mjenjače. Automatske imaš s pretvaračem momenta, robotizirane "ručne" mjenjače i CVT verzije DSG spada u automatske mjenjače. Pod automatsko mijenjanje brzina se smatra u narodu ono za koje ne trebaš stiskati kvačilo
![]() |
#79836 | |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
VW i sinhron druge brzine. Preko 20 godina se provlačio isti problem na ručnim mjenjačima. Najstarije što sam vozio s tim je bio Passat B3 (preko 30 godina smo ga vozili tako dok nije prodan prošle godine), a najnoviji Golf 5. Guglam baš, ima prijavljenih problema s tim i na bubama i na Golfu 7. Dakle, vuče se kroz cijelo postojanje branda ![]()
![]() |
![]() |
#79837 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Trkeljate o tim mjenjačima k'o da su oni neki bitni dio auto. Ovo je bitnije ![]() Igranje Pac Mana na novim VW-ima
![]() |
#79839 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
Drugi automatik je jednobrzinski. CVT najčešće na skuterima. A pravi automatik je hidromehanički koji konstrukcijski nema nikakvih dodirnih točaka sa DSGom i radi na totalno drugačijem principu. Amerikanci su automatski mjenjač doveli skoro do savršenstva dok ih VAG grupacija sa svojom DSG skalamerijom pokušava stići.
![]() |
![]() |
#79841 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
VAG pokušava sa svojom skalamerijom ući u svijet automatika. Evo prvih 7 svijetskih proizvođača automatskih getriba. Getrag Corporate Group. Aisin Seiki Co. ZF Friedrichshafen AG, General Motors. Magna Powertrain. Honda Transmission Manufacturing of America Inc. Allison Transmission Inc. Jel tu negdje vidite DSG skalameriju?
![]() |
#79842 | |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]() U pravilu se svaki tip mjenjača koji nema klasičnu spojku naziva autpmatski. U svijetu atomobilizma imaš generalno tri grupe getriba/mjenjača. 1) standardni ručni H mjenjač (možeš preskakat između brzina) 2) sekvencijalni mjenjač (brzine se mjenjaju po redoslijedu tj u sekvencama) 3) automatski mjenjač Automatski mjenjač može biti robotizirani (DSG/DCT), s pretvaračem momenta i CVT kako je lowrider već bio naveo. CVT nije jednostupanjsku već se generalno zove bezstupanjski. Jer u pravilu imaš dva stožca po kojima se ''penje/spušta'' remen i time određuje prijenosni omjer. Mada noviji CVT imaju ''stupnjeve prijenosa'' no to su samo preddefinirani položaji remenice. ________ A vezano za ručni vs automatski. Tko se jednom našao u koloni ili gužvi u automatiku taj se više ne vraća na manualac ![]() Track day auti su izuzeti ![]()
![]() |
![]() |
#79843 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79844 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2013
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79845 | |
Registered User
Datum registracije: Jan 2018
|
Citiraj:
znaci DSG nije automatik,moram rucno saltat brzine tamo? steta,mislio sam automatik golfa kupit ali izgleda to ne postoji... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79847 |
Registered User
|
znaci da je automatik...hvala ti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#79848 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Citiraj:
Luk set kvacila redovna cijena 910,19 EUR Dvomaseni zamašnjak 7 brzina/mjenjač s dvostrukom spojkom Luk redovno 675,99 EUR to je za 1.5 TSi od 150ps |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79849 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
A ja sam cijelo vrijeme bio u zabludi da DSG ima čak dva kvačila ![]() Toliko je otprilike koštao novi mehatronic sklop na DSGu prije korone za getribe do 200KS |
![]() |
![]() |
![]() |
#79850 |
Pod naletima kopita zla
|
Vozio danas cx5. Fini auto nema kaj. G165 121 kW atmo bezn. Razina kvalitete izrade je fakat na visokoj razini. Iako je auto iz 2021. kud i kamo je ugodnija i kvalitetnija od recimo nove kia sportage koja što je em plastikaner do toga da je dizajnerski ko da je netko nabacao na auto elemente lopatom. Zadnje izmijenjeno od: Hamm. 21.04.2025. u 04:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79851 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Yep. S tim da mala napomena - CX-5 je stepenicu niže ipak kaj se "luksuza" tiče. Nego Hammondov kratki osvrt na novu M5-icu karavan. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79852 |
Fresh Juice
Datum registracije: Sep 2007
|
Rekao bi da Hamm misli na CX-5. CX-50 nema u Europi. CX-50 i 70 su za Američko tržište. Kod nas su CX-60 i 80 |
![]() |
![]() |
![]() |
#79853 |
Pod naletima kopita zla
|
Da, typo. ![]() Sve ok osim suvovoskog načina vožnje. Baš mi ne paše. Mislim da ćemo još pogledati i cx-30. Ona bi trebala biti isto ok izradom i kvalitetom ali vozački svakako bližen normalnom automobilu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79854 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Kukate kako ima idiota na cestama i da nitko ništa ne poduzima po tom pitanju. Može se ako se hoće. https://revijahak.hr/2025/04/19/moze...je-anonimnost/
![]() |
#79855 | |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Magna PT jest Getrag.
![]() |
![]() |
#79856 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
A vec je receno, DSG nije automatski vec robotizirani rucni. Ima duplu spojku tako da mu je sljedeca brzina uvijek spremna. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79857 |
Premium
Datum registracije: Mar 2017
|
Zanimljiva rasprava, kad sam prije koju godinu tvrdio da je DSG robotizirani ručni mjenjač, stručljaci s foruma su me prozvali trolom i spuštali se na osobnu razinu. Znači da ponovimo, to je ručni mjenjač s automatiziranim upravljanjem spojkom i mjenjačem – dakle, robotizirani. Ne koristi klasični momentni pretvarač kao "pravi" automatik (npr. ZF automatski mjenjači), već spojke i aktuator. Po konstrukciji je robotizirani ručni, dok je po funkciji za vozača to automatski mjenjač. Toliko o tome. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79859 | |
Registered User
|
Citiraj:
Znaci opet VW nema automatik aute? Prosječnog korisnika boli ona stvar za ovo šta govoriš Postoji automatik i manual i gotovo,pojedinosti me ne zanimaju VW je automatik |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|