Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.03.2025., 11:37   #361
IHrvojeI
¯\_(ツ)_/¯
Moj komp

IHrvojeI's Avatar

Datum registracije: Sep 2016
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Smijao sam na tu temu pred koju godinu, moja knjigovođa čim dobije takav račun (Autoceste ili INA) isti tren ga kopira na A4 i stavlja u registratore.
Rekord da račun na termo traci izbljedi mi je bio 3 dana u autu u srpnju.
Nakon toga prešli na elektroničku INA karticu

i eto, neispravna dokumentacija... puf, kazna i to tebi. Al dobro, još kod INE imaš izbor a što sa onim trgovačkim putnicima od ROTO DINAMIC, LEdO, Franck koji ista ta sranja rade samo imaju one malo veće printere, na takvim računima nisu baš i male cifre da bi se s tim zajebavao oće li ti poreznik, ako odeš u kontrolu, se držat propisa ko pijan plota ili će te pustit zbog kopija računa... Uvijek ovisiš o nekom trećem i kakav je njemu horoskop. Nikad niš konkretno.
Staro 07.03.2025., 11:38   #362
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Orwell ja mala beba za ove.

Citiraj:
Najčešći izgovor poduzetnika za ispisivanje zaprimljenih eRačuna je kako smatraju da je to zapravo izvorni račun s obzirom na to da nisu obveznici javne nabave pa se, sukladno tome, na njih ne odnosi obveza sigurnog i kontroliranog eArhiva. To je trenutno točno, jer nisu obvezni slati i primati eRačune, ako ne posluju s javnim i sektorskim naručiteljima.

No, praksa je pokazala sve veću digitalizaciju u svijetu poduzetništva, te su se i dobrovoljno prepoznale prednosti eRačuna, a samim time i dobrovoljnog zaprimanja istih, pa ako su ti poduzetnici ikada poslali ili zaprimili makar i jedan eRačun, obvezan je osigurati eArhiv kako bi mogao čuvati dokumente u izvornom obliku. Na to ih obvezuje više pozitivnih propisa, a između ostalih Zakon o računovodstvu, Opći porezni zakon, Pravilnik o provedbi Općeg poreznog zakona, Zakon o porezu na dodanu vrijednost, kao i Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2025., 11:50   #363
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
A šta će biti sa zgradama? Do kraja godine zgrade će dobiti pravnu osobnost i OIB-ove. Hoće li upravitelj morati za svaku zgradu sklapati ugovor sa mojeRačunom?
Znam upravitelja koji mi kaže da je prošle godine primio 17k računa za svoje zgrade - majstori, HEP, osiguranje,... A ima i osjetno većih upravitelja od njega. GSKG trenutno ima 11k zgrada, što znači da za njih godišnje primi bar 500k računa.
Staro 07.03.2025., 11:50   #364
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
ne, ne, ne primam e-račune niti koristim bilo šta od toga... znači od 1.1.2026. g. kreću velike promjene? ja ću morati izdavati račune putem eračuni i primati ih? nema više ovako kao do sada cile-mile?
Staro 07.03.2025., 11:59   #365
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor ALiEN17 Pregled postova
ne, ne, ne primam e-račune niti koristim bilo šta od toga... znači od 1.1.2026. g. kreću velike promjene? ja ću morati izdavati račune putem eračuni i primati ih? nema više ovako kao do sada cile-mile?
Da, ja isto radim racune rucno i jednu cu firmu zatvoriti. Vani mi rade racune bez rednog broja, a ovi su nam ubacili posrednike za eracun koji nisu za nista odgovorni, a kostaju vise od poste.
Ionako sam mailom slao racune.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Staro 07.03.2025., 12:08   #366
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Bono Pregled postova
a kostaju vise od poste.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Ne znam za one lihvare sa https://portal.moj-eracun.hr/ ali slanje e-računa sa mog posrednika je 0,08 € + PDV.
Tajnica mi kaže da je sada cijena slanja obične pošiljke u kojoj se nalazi jedan list formata A4 oko 50 centi, a ako šalješ preporučeno + povratnica cijena dolazi na cca 2,5 eura.
Tako da nije jeftinije od pošte.
Colop je online   Reply With Quote
Staro 07.03.2025., 12:17   #367
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Citiraj:
Ne znam za one lihvare sa https://portal.moj-eracun.hr/ ali slanje e-računa sa mog posrednika je 0,08 € + PDV.
Tajnica mi kaže da je sada cijena slanja obične pošiljke u kojoj se nalazi jedan list formata A4 oko 50 centi, a ako šalješ preporučeno + povratnica cijena dolazi na cca 2,5 eura.
Tako da nije jeftinije od pošte.
Govorim za prije, od fine na e-racunu slanje po racunu je 0.27 eura + pdv.
Staro 07.03.2025., 12:20   #368
Colop
Premium

Citiraj:
Govorim za prije, od fine na e-racunu slanje po racunu je 0.27 eura + pdv.

Bome, lipo su oni to stavili.
Ako je ovom kojeg ja koristim isplativo poslovati sa 0,08 € po slanju, Fina naplaćuje samo tri puta više
Staro 07.03.2025., 12:34   #369
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Ko bankari su postali, a svaka cast drzavi, uveli su novi parafiskalni namet.
Nakon sto uvedu naplatu arhiviranju samo cekam da uvedu naknadu za primanje e-racuna.
Staro 07.03.2025., 12:46   #370
vacs
Premium
Moj komp

vacs's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Osobno koristim Fira finance za racunovodstvo, 50€ godisnje bez fiskalizacije, ukljuceno mi je 3 e-racuna mjesecno. Kad i uvedu ovo da moramo svi izmedu poslovnih subjekata koristiti e-racun meni i dalje nece prelaziti 3 mjesecno tako da mi svejedno dok ne moram za fizicke osobe slati e-racune.

https://e-racuni.com/hrracuni/cjenik/

ovi imaju besplatno slanje e-racuna, ali ne pise koliko komada nego pise sve skupa 70 racuna mjesecno u free tieru, ne vjerujem da svih 70 mogu biti e-racuni
vacs je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2025., 13:35   #371
IHrvojeI
¯\_(ツ)_/¯
Moj komp

IHrvojeI's Avatar

ja za neke klijente koristim e poslovanje, nemaju puno tih e računa pa imaju prepaid model od 5€ (4 + pdv) za 6 mjeseci, a slanje 1 računa košta 8 centi. OK je integracija u naš program pa to ide bezbolno. Kako napravimo fakturu u svom programu kliknemo pošalji e račun i to se sve odradi u pozadini. Na njihovo "portalu" samo popratim ako sve uredno prošlo i to je to.... Neko je pitao kako će on sad izdavat te e-račune, ako je dobar servis tj provider i integracija sa tvojim softverom - neće ti se ništa mijenjati. Eventualno ćeš dobit dugme "pošalji e račun" i to je to.
Staro 07.03.2025., 15:23   #372
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Citiraj:
2 lista A4 preporučeno je 2.25€.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2025., 09:59   #373
Colop
Premium

Kod nas se arhiva svih ulaznih i izlaznih eRačuna ne naplaćuje!
Zašto odabrati ePoslovanje?
✓ Besplatna arhiva eRačuna – Potpuno besplatna i sigurna arhiva Vaših dokumenata!
✓ Niže cijene – Bez nepotrebnog bacanja novca!
✓ Bez ugovorne obveze – Potpuna sloboda, bez vezivanja!
Pridružite se tisućama korisnika koji su nas odabrali za svog informacijskog posrednika!

Staro 07.04.2025., 11:54   #374
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Kako sam predvidio, kod fine je akcija arhive racuna prvih 6mj besplatno, a nakon toga naplata.
Staro 07.04.2025., 12:06   #375
Colop
Premium

Citiraj:
Kako sam predvidio, kod fine je akcija arhive racuna prvih 6mj besplatno, a nakon toga naplata.

Prijeđi na mog providera
Staro 08.04.2025., 14:01   #376
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ček ček. Ja sam kao obrtnik dobio par eracuna od drugih firmi jer eto tako su se oni navikli. Mozda ih svezajedno imam 5 ili 10,ne mogu se ni sjetiti. Imam li obvezu cuvanja tih racuna u xml-u (jer ih nemam,samo sam ih skinuo i platio u pdfu) preko tuđih eracun servisa ili prodavači imaju obvezu cuvanja tih eračuna? Jer me moj eracun servis preko kojih sam dobijao te racune stalno spama u inbox da se trebaju cuvati earhive ali trazi registraciju. JA uopce nemam account preko tog servisa uopce.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2025., 14:20   #377
Colop
Premium

Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Ček ček. Ja sam kao obrtnik dobio par eracuna od drugih firmi jer eto tako su se oni navikli. Mozda ih svezajedno imam 5 ili 10,ne mogu se ni sjetiti. Imam li obvezu cuvanja tih racuna u xml-u (jer ih nemam,samo sam ih skinuo i platio u pdfu) preko tuđih eracun servisa ili prodavači imaju obvezu cuvanja tih eračuna? Jer me moj eracun servis preko kojih sam dobijao te racune stalno spama u inbox da se trebaju cuvati earhive ali trazi registraciju. JA uopce nemam account preko tog servisa uopce.

nemam ni ja, izgleda da na tom sranju od e računa nitko nema račun osim ovih velikih pošiljatelja ala VIP i slično.
Imaš obvezu čuvanja u xml formatu.
Staro 08.04.2025., 14:21   #378
vlatko27
Premium
Moj komp

vlatko27's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Ja mislim da nisi obvezan. Tj. to mislim i za sebe i svoju firmu. Ali tvrtka Elektronički računi koja stoji iza mojEračun ima užasno prljavu i agresivnu kampanju kojom pokušava prestrašiti i iznuditi novce. Mene su tražili tipa skoro 300€ da bi mi poslali tu arhivu za nekih stotinjak mojih ulaznih računa što je slano mojoj firmi preko njihovog servisa, uglavnom režije i tu i tamo neki dobavljač. Hladno sam rekao ne hvala i prekrižio po treći put da ću ikad radit sa tim govnima.

Kako ja to gledam; to je obveza samo onima kojima je eRačun obvezan, znači državnim tvrtkama i javnoj nabavi i onima koji su samovoljno prešli na sustav eRačuna. Oni moraju sve račune imati u elektronskom obliku jer je to izvorni originalni račun. Mi svi drugi koji koristimo stari papirnati račun, to je ok...do iduće godine kada navodne kreće fiskalzacija 2.0 i kada će svima eRačun biti obvezan, tada se stvari mijenjaju i tada ćemo svi biti obvezni čuvati .xml

Do sada nam nije bio obvezan i ne vidim zašto bi morao imati arhivu nekih računa koje sam ja uredno printao i unosio u svoj program klasičnim putem.
vlatko27 je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2025., 14:21   #379
IHrvojeI
¯\_(ツ)_/¯
Moj komp

IHrvojeI's Avatar

Citiraj:

da. sve ono drugo je tj nije originalna vjerodostojna isprava. tj nisi je u tom obliku zaprimio nego u .xml

sve drugo tj svi drugi oblici su "prevođenje"
Staro 08.04.2025., 14:27   #380
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Otvaranje firme ili obrta

Ok, ali moram li se ja registrirati u taj njihov earhiv ili samo poskidam to sto sam dobio u xml i to cuvam? Spamaju me s tim mojeracun mailovima pa nisam bio siguran
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2025., 14:31   #381
Colop
Premium

Citiraj:
Autor vlatko27 Pregled postova
Ja mislim da nisi obvezan. Tj. to mislim i za sebe i svoju firmu. Ali tvrtka Elektronički računi koja stoji iza mojEračun ima užasno prljavu i agresivnu kampanju kojom pokušava prestrašiti i iznuditi novce. Mene su tražili tipa skoro 300€ da bi mi poslali tu arhivu za nekih stotinjak mojih ulaznih računa što je slano mojoj firmi preko njihovog servisa, uglavnom režije i tu i tamo neki dobavljač. Hladno sam rekao ne hvala i prekrižio po treći put da ću ikad radit sa tim govnima.
.

Jednom čovjeku kojeg poznajem su tražili 25 000 eura za dump arhive.
Čovjek ih stjerao u neku stvar
Staro 08.04.2025., 14:32   #382
Colop
Premium

Citiraj:
Ok, ali moram li se ja registrirati u taj njihov earhiv ili samo poskidam to sto sam dobio u xml i to cuvam? Spamaju me s tim mojeracun mailovima pa nisam bio siguran

Ti bi trebao skinuti i pdf i xlm datoteku, pdf šalješ knjigovođi, a xml čuvaš za svoju arhivu
Staro 08.04.2025., 14:36   #383
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Da li moramo cuvati izlazne racune u xml?
Ako da, kako da mi onda fina dadne jer pametnjakovici nisu nista dali kad su izdali osim svog racuna.

Nazivcirali su me da sam presao u Fira servis. S njima nikakvih problema i sve na jednom mjestu.
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2025., 14:49   #384
Colop
Premium

Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
Da li moramo cuvati izlazne racune u xml?
Ako da, kako da mi onda fina dadne jer pametnjakovici nisu nista dali kad su izdali osim svog racuna.

Nazivcirali su me da sam presao u Fira servis. S njima nikakvih problema i sve na jednom mjestu.

Nemam pojma stvarno, mi koristimo Minimax za izradu računa i e poslovanje za slanje e računa.
U Minimaxu pored svakog e-računa u pdfu mi stoji i taj isti račun u xmlu
Staro 08.04.2025., 15:20   #385
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Sve račune treba čuvati i u xml obliku jer je to izvorni eračun.
Staro 08.04.2025., 22:20   #386
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
A kako uterat sad gresku djelatnika jer nisu slali na mail?
Bio u drugoj poslovnici i vele nikak. Da se samo mogu zaliti, ali od zaljenja nista..
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2025., 14:15   #387
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Citiraj:
Prijeđi na mog providera
Budem provjerio, makar mi je i dalje horror da moj operator e-racuna vidi sve moje racune i vidi koliko sta naplacujem.
Evo bas znam jednu firmu koja se gasi, jer je distributer zaobisao nju i ponudio njezinom najvecem klijentu za 5% nize cijene.
Staro 16.04.2025., 17:53   #388
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Navodno ce drzava ponuditi svoje rijesenje za eracun, to ce biti namjenjeno malim firmama i biti ce besplatno.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Staro 16.04.2025., 18:16   #389
vacs
Premium
Moj komp

vacs's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Navodno ce drzava ponuditi svoje rijesenje za eracun, to ce biti namjenjeno malim firmama i biti ce besplatno.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk
yes, overlordi ce nam nesto dati

jos treba da dignu hok clanarine radi toga
vacs je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno