|
![]() |
#2401 | |
[CTN]Mr.Ti
Datum registracije: May 2007
|
Pitanje ako netko zna: da li je ovakva definicija u ZK dovoljna za kupnju / prodaju preko kredita banke, zgrada je građena prije 1968... Citiraj:
CPU: Ryzen 7 5700G / Noctua D15S; MBO: MSI B550 Tomahawk; RAM:Corsair Vengeance 2x16 3200MHz; GPU: XFX Merc 319 RX 6900 XT; HDD: 1. Samsung 970EVO 256 GB; 2. Crucial P2 500GB; PSU: EVGA Supernova G2 750; CASE: NZXT H440 White; MONITOR: Asus MG279Q; KEYBOARD: Roccat Vulcan 100; MOUSE: Razer ViperMini @ SteelSeries QCK mass; HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud (I) - Superlux HD-681 EVO |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2402 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Treba vidjet kaj je to za Uvjerenje pod tom klasom i ur. brojem. Ako je uvjerenje o upisu u katastar prije 1968 u tim gabaritima kakvim je danas, onda bi trebalo biti dovoljno. Moguće da bude banka tražial uporabnu, a na urbanizmu je dobijes uz prilog tog istog uvjerenja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2403 |
[CTN]Mr.Ti
|
Gdje mogu dobiti na uvid to uvjerenje pod tim brojem, i da li mogu uopće osobno? Gradski ured za katastar i geodetske poslove?
CPU: Ryzen 7 5700G / Noctua D15S; MBO: MSI B550 Tomahawk; RAM:Corsair Vengeance 2x16 3200MHz; GPU: XFX Merc 319 RX 6900 XT; HDD: 1. Samsung 970EVO 256 GB; 2. Crucial P2 500GB; PSU: EVGA Supernova G2 750; CASE: NZXT H440 White; MONITOR: Asus MG279Q; KEYBOARD: Roccat Vulcan 100; MOUSE: Razer ViperMini @ SteelSeries QCK mass; HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud (I) - Superlux HD-681 EVO |
![]() |
![]() |
![]() |
#2405 |
[CTN]Mr.Ti
|
Našao pod ovim brojem upisa Z-neštonešto da izgleda da se radi o povezivanju ZK-KPU, šaljemo upravo zahtjev Gradski ured za katastar i geodetske poslove za izdavanje uvjerenja da je prije 1968...
![]() |
![]() |
![]() |
#2406 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Pošto ima ovdje ekipe iz ZG-a, može li me netko uputiti na koji način i kome se dostavljaju podaci za oslobođenje od poreza na nekretnine? Konkretno, ugovor o najmu... Na stranicama grada ne nalazim info, osim odluke o visini poreza i sl. Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2409 | |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Krivo si shvatio, potencijalno se salje i za oslobodenje i placanje, ovisno o scenariju. Ne salje se (a ni ne placa porez) npr. ako se placa komunalna naknada na toj adresi stalno zive clanovi obitelji (roditelji, djeca, bračni drug). Racunam informaticki ste pismeni ljudi, ne budi vam lijeno procitati, sve pise na stranicama porezne: https://porezna-uprava.gov.hr/hr/vla...ekretnine/4815 Izmedu ostalog: Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: prileee. 24.03.2025. u 20:39. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2410 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
E vidiš kako je to super, promijenili su dokument i postojeće linkove redirectali na novi dokument. Prije smo ovdje čitali: https://www.porezna-uprava.hr/Gradan...ine-vodic.aspx Sada to vodi ovamo: https://porezna-uprava.gov.hr/hr/por...nine-4814/4814 Kako je kolega stavio copy/paste (a ja imam negdje taj dokument isprintan u pdf, ali džaba kada oni to mijenjaju kako kome dođe) https://forum.pcekspert.com/showpost...postcount=2379 Bilo je navedeno (pričamo u unatrag svega par tjedana) kako se porez na nekretnine neće odnositi na nekretnine za koje se već plaća komunalna naknada. Što mi je bilo skroz nejasno, sada su uz to dodali i da se u istoj mora i stanovati, što nažalost ima smisla. Kakva je to jedna predivna ljudska priča.
![]() |
#2412 |
Premium
|
Sada je jasnije, sedam dana do roka. Prije tjedan dana nije bilo jasno. I dobra je fora što sada gledam što mogu napraviti preko eBoravišta, ili kako se već zove (naravno odmah te napadnu prijetnjama kaznama od 60 do 660€, što nisu stavili 666€ kao flatrate) ali zanimljivo je da u izborniku ne mogu odabrati Ulicu Kneza Domagoja u ZG. Kakva tragikomedija.
![]() |
#2413 |
Premium
|
Ali čekajte, ovo je stvarno vrh. Dakle, točka 5. 5.preuzete u zamjenu za nenaplaćena potraživanja, ako je od dana preuzimanja do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci Može li se ovo ikako pročitati nego kao BANKA? Kakvo kino, koje smo mi ovce za šišanje. Točka 4 je interesantna, da li bi to značilo da su izuzeti stanovi koji se prodaju barem 6 mjeseci putem neke agencije? 4. koje se u poslovnim knjigama trgovačkih društava vode kao nekretnine namijenjene prodaji, ako je od dana unosa u poslovne knjige do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci Zanimljiva je i točka 10. Smatraju li se opelješeni penzići socijalno ugroženim osobama? Vjerojatno ne. 10. u vlasništvu osoba koje se, prema odlukama gradova odnosno općina, smatraju socijalno ugroženim građanima. Milsim i da sam konačno shvatio na što se mislilo s "komunalnom naknadom". Vjerojatno hoće reći kako oni koji plaćaju naknadu ne moraju ništa prijavljivati nego ih budu odrapili po defaultu. Radi točnog obračuna ili oslobođenja od obveze plaćanja poreza na nekretnine vlasnici nekretnina dužni su predati Prijavu podataka bitnih za oporezivanje. Važno je napomenuti da to nisu dužni učiniti oni vlasnici nekretnine za koje se plaća komunalna naknada, kao i za nekretnine koje se iznajmljuju na temelju ugovora o najmu ili zakupu koji je prijavljen Poreznoj upravi radi plaćanja poreza na dohodak od imovine. Da nismo tolike ogromne ovce možda smo se makar mogli izboriti da se ukine komunalna kada se već plaća višestruko veći porez na nekretninu. Ali jok.
Zadnje izmijenjeno od: mkey. 24.03.2025. u 22:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2414 |
Premium
|
Danas su malo htjeli igrati ping pong samnon, ali nije baš išlo. Zvao sam grad da pitam što točno treba učiniti ako je nekretnina "neuvjetna", kako oni vole reći. Zvao sam nekoga zaduženog za imovinu pa me lik preusmjerio na voditeljicu odjela financija. Ona mi je, pak, kazala kako, ako plaćam komunalnu, budem već dobio rješenje pa se onda mogu žaliti na isto ![]() Rekla je da ima dosta dubioza, da svi zovu, da nitko nije siguran i prebacila me na neku ženu zaduženu za financije u županiji. Srećom pa su mi davali konkretne brojeve telefona (koje izgleda znaju na pamet), gdje te inače takva ekipa samo uputi na instituciju generalno, pa se ti *ebi. I neočekivano brzo su se javljali na telefon, što me zabezeknulo. Nego, gospođa u županiji je kazala kako se na njihov mail može poslati popunjeni zahjev sa fotografijama objekta i potrošnjom struje. Da onda naknadno oni budu slali grad (komunalac?) da vrši izvide. Ne znam jedino kako će oni izvide izvoditi bez pristupa objektu. Ako budu gledali odozgo budu vidjeli da je krov u banani. Ne znam jesu li ih opremili dronovima. Sve u svemu, opća katastrofa. Mislim da bude od jeseni jako puno začuđenih faca kada krenu frcati rješenja. A žalba ne odgađa izvršenje, jelte.
![]() |
#2415 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
imam još pokoje pitanjce za znalce i one koji su to prošli nedavno ![]() situacija je nakon razgovora s (jednom, mojom, matičnom u kojoj imam otvorene račune) bankom ovakva: - da bi se dobio kredit s ratom od cca. 415-ak € mjesečno, na 30 maksimalnih godina otplate, potrebno je: - "pumpati" zadnjih šest netto plaća/isplatnih lista s minimalno 1400 € netto - naravno da mi nema tko biti jamac/sudužnik, niti imam mogućnost staviti bilo šta svoje na hipoteku, da je tako, onda ne bi ni imao pravo sudjelovati na POS natječaju - prvi problem je na koji nailazim je da bih za gore spomenutu plaću trebao minimalno s računa firme izdvajati umjesto dosadašnje minimalne netto direktorske plaće od 900 €, brutto 2 - koji će vjerovatno u onom trenutku kada bude bio spremna POS zgrada, biti 2500 € brutto 2, ako ne i više od toga, to znači da bih trebao barem duplo više mjesečno zarađivati (govorim u smislu firme), da bih imao toliku netto plaću za isplatiti u ovoj super jeftinoj državi sa minimalnim i "skromnim" nametima ![]() dali ima kakvog smisla obilaziti što je više banaka moguće i pitati ih za ponude takvog stambenog kredita, tj. sve one banke koji imaju ugovor da financiraju POS stanove? dali je moguće "cjenkanje" s bankama? tipa, u XY banci dobio sam kredit za toliko i toliko, dali je moguće kod vas dobiti nešto povoljnije? ako sam dobro razumio, kredit se ne može tražiti na više od 30 godina? dakle, opcija 35-40 je zapravo nepostojeća? to trenutno ovisi o mojoj starosnoj dobi/godinama ili je općenito to tako, ko god da uzima stambeni kredit, isto je dali netko ima 20 godina ili 60 godina? ili? i još jedna stvar... u banci su me pitali to za jamca, pa kada sam im rekao da to nije opcija, onda su oni rekli, da im je bitno, kada se krene u realizaciju kredita, da je zgrada etažirana, tako da se oni mogu upisati na moj stan kao hipoteku, a ako ne bude etažirano, da mi neće moći odobriti kredit? pa kolika je logika da kada se sagradi zgrada, prođe tehnički pregled i dobije uporabnu dozvolu da nije ništa etažirano, zar to ne ide jedno prirodnim slijedom, uz drugo? i zadnja stvar, znam da grad traži nekakvu kaparu avans-unaprijed da se osigura da ću ja kupiti taj stan i da sam ozbiljan, pa traže nekih 20-ak %, ako se ne varam, unaprijed, pa sam u banci i pitao za to, rekli su mi da je moguće već tada krenuti u realizaciju kredita, i kada grad traži avans, da banka uplati banci taj avans, a kasnije ostatak sredstva iz kredita gradu i ja počnem s otplatom... ali, da bi bilo svakako bolje, ako bih mogao imati barem svojih cca. oko 10 000 € sa strane "da ne bi došlo do nekakvih neočekivanih ili neplaniranih situacija"
![]() |
#2416 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Ne znam koliko smisla ima ići po bankama, ni jedna banka ti neće dati da ti bude 50% opterećenje kreditno. Povoljniji kredit možeš dogovoriti ovisno o tome što si sada dogovorio. Banke trenutno imaju oko 3% kamate, neke manje, neke više, ovisno o banci. Cjenkanje je moguće, ali ovisi o bankaru i to je minimalan iznos danas, jer su kamate tako i tako niske. I gledaj to ovako. Ako ti banka ne da kredit danas, a stvarno daju svima, bolje onda ni ne uzimati kredit. Jer ga nećeš moći plaćati, ako imaš čiste račune. Ako si ti prijavljen za 900, a primanja su, karikiram, 1500, to je druga priča. Ali ako ti imaš 900EUR plaću, i želiš 400EUR kredita, budi oprezan. Jamac, već dugo to banke ne traže, hipotekarni je kredit, tako da jamac nije potreban. Kredit se može tražiti do penzije, do 65. godine u većini slučajeva, ali ne preko 30 godina. Što se etažiranja tiče, to ovisi o investitoru, ali da, etažiranje im je bitno, da se ti možeš upisati kao vlasnik i oni na hipoteku. Oni su mislili tu da, zgrada ne mora imati još uporabnu dozvolu a ti već možeš dići kredit, jer etažiranje se radi prije. A ne obrnuto. Uporabana je za APN važna, za stambeni nije, može se to nešto i prije. Što se kapare tiče, ti bi kaparu dao prije nego imaš ZK i etažiranje? To ne može biti dio stambenog kredita, barem nije bilo moguće do nedugo. Stambeni se isplaćuje kada se banka može upisati na hipoteku, tj. kada je zgrada gotova. Znam da većina ljudi diže nenamjenski kredit za kaparu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2417 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Mogao si barem napisati o kojoj banci je riječ... Za početak, jedan dobar tekst o stambenim kreditima: https://beonsavjetovanje.hr/financij...na-sposobnost/ Da, ima smisla proći više banaka i cjenkati se. Treba i uzeti u obzir trenutne pogodnosti (smanjene kamate, akcije za besplatnu procjenu, solemnizaciju)... Također treba i vidjeti zahtjeva li i neka banka kakvo dodatno osiguranje ili ne te je razlika kod banaka što sve gledaju u prihode - neki gledaju samo golu plaću, neki uzimaju u obzir i transport, prehranu, stimulaciju itd. Krediti na više od 30 godina ne postoje, barem ne koliko ja znam. Stambeni kredit ne možeš uzeti na 30 godina ako recimo imaš 50 godina - možeš na max godina do penzije. Prođi, raspitaj se, plaću neka ti dignu koliko mogu i po mogućnosti nađi banku koja gleda i ove dodatne neoporezive dodatke na plaću tako da te poslodavac ne stera u kurac. Npr. OTP gleda i stimulaciju, i prijevoz, i naknadu za prehranu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2418 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Frend me ispituje da li ima smisla ići refinancirati u svoju banku, nenamjenski kredit koji se otplaćuje 2018.-2028., iznos ne znam, kamata je sad 7,28%. Nikad nisam imao kredit pa nemam pojma što da mu kažem ![]() Koliko sam googlao i ovdje vidio to se može samo kod stambenih kredita ili? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2419 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Može se za bilo koji kredit raditi bilo kakvo refinanciranje jedamput godišnje. Ja sam refinancirao i stambeni i nenamjenski. Bilo radi manje kamate, smanjiti/povećati ratu, rok otplate itd. Bar je tako u mojoj banci, sve se da dogovoriti
![]() |
#2420 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Gledam malo to sa porezom. Nema nigdje konkretan primjer renovacije nekretnine koja je trenutno neuseljiva. Ima krov, struju, vodu...nigjde nema primijera renovacije pa pretpostavljam da se i na takvu nekretninu plaća porez...ili? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2421 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Spustit će mu kamatu na oko 3%, plus, minus. To je jebena razlika. Frend je na neki mali stambeni, tipa 50k EUR spustio s 4 na 3%, tj. smanjio rok otplate za godinu dana. Tako da, tvom vrendu, s 7 na 3% biti će ohoho razlika. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2422 | ||
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Obrati pažnju da mu je kredit do 2028-e. Razlika bi bez obzira na visinu kamate mogla bit sića. Otplatni plan mu to jedino može reći...
![]() |
![]() |
![]() |
#2423 |
Premium
|
Istina, da, ali ništa ga ne košta pitati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2425 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2426 | |||
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#2427 |
Premium
|
Vidio sam da navode i primjer nekretnine koja je u renovaciji, za takve slučajeve "dokaz" je projekt za renovaciju. Poreznici kao poreznici, vole izmišljati a još više vole ostaviti si dovoljno prostora za lov u mutnom.
![]() |
#2429 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Iako nisam isao "do kraja" nego samo informativno, mislim da mi je erste prije par godina rekla da mogu na zemljiste staviti hipoteku, ne treba biti druga nekretnina. Nisam potpuno siguran jesam li sve potpuno tocno zapamtio, pricekaj jos nekoga. Cinjenica je da smo tada gledali erste i nemamo nista drugo osim gradj. zemljiste u nasem vlasnistvu.
![]() |
![]() |
#2430 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|