Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.02.2025., 10:12   #451
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Pitam gdje ćeš to zabijati da ti trebaju baš obujmice, možda ti je jednostavnije kupiti perofriranu traku?
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 10:19   #452
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Po tavanima. Imam traku, nije mi estetski najbolje i više se klima, ali izgleda da ću ići s njom na kraju, lokalno nitko čuo za RSGU obujmice.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 16:58   #453
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
Da,tonfrekvencijski prijemnik. U neka doba(kad krece druga tarifa/jeftina struja) tj. kad primi odgovarajuću frekvenciju kroz mrežu,pusti struju kroz releje i gura je u za to predviđene žile koje idu po indukcijskim brojilima i prebacuju na "jeftinu" struju. Koriste se još uvijek i za paljenje javne rasvjete. Na jednom mijestu se promijeni vrijeme i onda svaki takav pali javnu rasvjetu. Praktičnije nego masovno stimanje vremena.
Et silver tip: Da,skužio sam šta si htio reći,sve štima!
Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk

Thx, sad je jasnije.
Malo sam bolje zavirio u međuvremenu i vidim da iz tog prijemnika ide jedna (tanja) žica dalje od jednog do drugog brojila.

Kako se to uskladi kad ima starih/novih brojila u kombinaciji?
Taj prijemnik upravlja samo sa starim brojilima, a novija samostalno prebacuju ili kako?
Ovde se radi o zgradi staroj 50 godina, sva su stara brojila, osim kod tasta, a tamo je mijenjano brojilo pred koju godinu i stavljen je RIZ EBT308-A1G1F-4KHLGM-R. Bio je neki problem da je njegovo brojilo zaštekalo na visokoj tarifi pa su ga iz HEPa mijenjali nakon žalbe
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 18:50   #454
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
Valjda može jedna ....jučer naveče listam tv programe i naletim na neku emisiju o el. automobilu (LJubljanske registracije) kad su nabrajali specifikacije baterije i kod "400V" žena ko iz topa "ima li taj auto uzemljenje ? " a ja se sjetim ove teme i odvalih od smjeha a ona pita da li je nešto pogriješila....

pozdrav ekipa
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 21:04   #455
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Thx, sad je jasnije.
Malo sam bolje zavirio u međuvremenu i vidim da iz tog prijemnika ide jedna (tanja) žica dalje od jednog do drugog brojila.

Kako se to uskladi kad ima starih/novih brojila u kombinaciji?
Taj prijemnik upravlja samo sa starim brojilima, a novija samostalno prebacuju ili kako?
Ovde se radi o zgradi staroj 50 godina, sva su stara brojila, osim kod tasta, a tamo je mijenjano brojilo pred koju godinu i stavljen je RIZ EBT308-A1G1F-4KHLGM-R. Bio je neki problem da je njegovo brojilo zaštekalo na visokoj tarifi pa su ga iz HEPa mijenjali nakon žalbe
Da,upravlja samo sa starim indukcijskim brojilima. Nakon njih su bila RIZ i Iskra digitalna brojila,ima ih i danas masu u upotrebi i imaju u sebi sve što treba. Sad su najnovija PLC pametna brojila. Za nas ih radi Iskra i Landys + Gyr i oni također imaju prebacivanje tarifa u sebi. Također se mogu daljinski očitavat,uključivat i isključivat i limitirat.

smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2025., 23:04   #456
GreenLife
Čika Zeljeni
Moj komp

GreenLife's Avatar

Datum registracije: Sep 2013
Citiraj:
Koliko vidim,imaš kupus od instalacije. 1500e je previše za zamjenu ploče,ja uzimam plafon 400 s materijalom ako je opsežan zahvat ako se kopa i produžuju kablovi što je čest slučaj. Inače,sama zamjena meni uzme od 9 pa nekad i do 3 popodne,nije to baš 30e ormaric i 20x5e za osigurace i par sati posla. Tko to odradi dobro za par sati i da odradi kako treba taj je za nobelovu nagradu a tko odradi ofrlje za isto vrijeme,vjv ti je napravio gore nego je zatekao.
Ja dođem,pogledam detaljno,odem kupit materijal i vracam se ujutro,rasturim sve i presložim. Često zatečeno stanje ne dozvoljava da se napravi čudo i da izgleda estetski za medalju ali sama činjenica da svaki potrošač dobije svoj osigurač i da sve nule i zemlje spojiš ponovno u pravu sabirnicu kako treba su velika stvar. Evo primjer,nije izgledno najljepša ali bolje nije moglo.

Kad već pokazujemo radove:

Renovacija stare kuće, kompletna nova instalacija.
Ovo je srednji ormarić, uz njega još odradio veći (3x FI + automati) i manji (1xFI + automati)
Staro 28.02.2025., 16:10   #457
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Lajkam. Jedino bih sebi skratio muke pa bih stavio trofaznu sabirnicu/češalj da ne krimpam i sjeckam toliko. Ostalo sjedni 5.

Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk
Staro 28.02.2025., 20:55   #458
GreenLife
Čika Zeljeni
Moj komp

GreenLife's Avatar

Datum registracije: Sep 2013
Citiraj:
Lajkam. Jedino bih sebi skratio muke pa bih stavio trofaznu sabirnicu/češalj da ne krimpam i sjeckam toliko. Ostalo sjedni 5.

Hvala

Htio stavit, ali nisam naručio a trebalo upogonit pa napravio ovako i ostavio .
Staro 01.03.2025., 11:23   #459
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

To je isto odlično a pogotovo ako postoji i najmanja mogućnost nekakve vlage ili kondenzacije samo ke skoro sat diže posla sjeckat,mjerit i krimpat. U češalj da suza uđe ide ka boom odma. 😁

Staro 03.03.2025., 08:15   #460
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

I meni se kod češlja sviđa šta je ravan pa osigurači budu u vaservagi, ovako svaki pjeva par milimetara svoju priču
Staro 03.03.2025., 15:32   #461
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Pitanje za električare, mislim da to spada u vašu domenu:
Kako je reguliran periodički pregled gromobranske instalacije na zgradama?
Što se tu točno radi, da li samo vizualni pregled, neka mjerenja itd.?
Imamo nekih problema na jednoj zgradi, mali apartmani, 4-6 stanova po zgradi.
Ništa veliko, nema visokih dimnjaka,...
Uglavnom svaku godinu dolazi oveća faktura za taj pregled koju firma upravitelj plaća bez konzultacija sa stanarima. A tog fantoma električara koji to radi nikad nitko nije vidio, a pogotovo što prilaz na krov niti nema za neku bolju inspekciju
Na netu guglam svakakve info, počevši od toga da svakih 5g ide taj pregled i nejasne metodologije...
Staro 03.03.2025., 16:22   #462
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Uglavnom svaku godinu dolazi oveća faktura za taj pregled koju firma upravitelj plaća bez konzultacija sa stanarima. A tog fantoma električara koji to radi nikad nitko nije vidio/
Klasika, neki rodjo ima dozivotnu pretplatu na vasu gromobransku instalaciju. Slicno rade i dimnjacari.

Za pocetak materiju imas ovdje:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/...7_87_2799.html

Dakle u glavnom projektu gradjevine bi trebalo biti propisano koja vrsta razine gromobranske zastite je napravljena i onda imas propisane sljedece stavke u tom istom projektu gradjevine:

1. Pregled
2. Ispitivanje

U zakonu imas i tablicu koja je broj minimalni pregleda ili ispitivanja kao i obavezna prateca dokumentacija posebno za pregled a posebno za ispitivanje i po kojim normama se isto radi.

Ono sto vi suvlasnici mozete je preko predstavnika stanara poslat zahtjev upravitelju i napraviti sljedece:

1. Traziti dokumentaciju u vezi pregleda ili ispitivanja i dali su se postivale propisane norme.
2. Specifirani troskovnik "firme" koja je radila isto.
3. Izdani ATEST od firme koja je radila pregled ili ispitivanje.
4. Potvrdu/dokaz da je upravitelj zatrazio minimalno 3 ponude i na osnovu cega je odabrao bas "rodju".

Imas dolje u zakonu malo vise o papirologiji koja prati takav pregled ili ispitivanje i time se moze stisnuti upravitelj da je radio mozda nezakonito.
Nadalje, ako je predstavnik stanara u kompi sa upraviteljem onda ga vecina suvlasnika moze smjeniti te izabrati novoga naravno kao i upravitelja zgrade u krajnjem slucaju.
Staro 03.03.2025., 18:39   #463
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Hvala za info, na taj zakon nisam naletio. Idem proučavati.
Da, očito rođačka posla, s dimnjačarima je slična situacija, na krov se ne može bez dizalice, a oni redovno "čiste" i fakturiraju
Ganjam već neko vrijeme projekt zgrade, a ovo s gromobranom je naknadno iskrsnulo. Projekt je "nedobavljiv" već neko vrijeme, nema ga nigdje, staro, arhiva, izgubljeno i tako
A stanje koje smo zatekli s gromobranima po zgradi je bilo da je u jednom stanu u prizemlju traka virila van iz zemlje unutar ograđenog "vrta" koji pripada tom stanu, dakle djelomično nije bila niti zakopana
Staro 04.03.2025., 18:09   #464
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Kućna struja, uzemljenje, osigurači, razvodi

Dimnjačar može lako izgubiti dozvolu za rad ako se dokaže da nije radio ono što je trebao a pogotovo ako je prikazivao kao da je.

Ovo za gromobran sejvam. Jako koristan info!
Staro 14.03.2025., 11:42   #465
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Vidim da vas ima dosta koji se kužite u struju.

Imam problem, tj već tri godine tražim strujne gremline u mom uredu.
Znači kada smo renovirali ured, to se bilo sve razbilo do nule, provukla se nova struja, mrežni kabeli, alarm, klime, video nadzor, itd.

Na dan povratka u ured skužili smo da je netko nešto zajebao, i da jedna od klima (ima ih pet), svako toliko izbaci neki kratki spoj i padne osigurač za čitav ured.
Nakon toga smo izmjestili tih 5 klima na poseban osigurač, i svako toliko (ponekad prođe po 5-6 mjeseci bez problema, a ponekad problem nastupi par puta dnevno) jedna od tih klima napravi kratki spoj i izbaci osigurač za sve klime.

Moje pitanje je sljedeće, kako se to dešava at random i bez neke pravilnosti (češće po kiši, ali znalo se desiti i usred ljeta) postoji li neki uređaj koji bi se mogao spojiti na kutiju sa osiguračima, i koji bi utvrdio koji točno osigurač pada, tj u kojoj je klimi problem. Ili ako imate nešto drugo za predložiti.
Ili ako ste električar u Splitu i okolici, platim vam da otklonite problem.

Evo slike kutije ako šta pomaže

https://imgur.com/a/wWvdexe
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2025., 12:14   #466
adaksinjo
Premium
Moj komp

adaksinjo's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
nestručno i laički, ovo desno gore je fidovka od 30mA koja se inače postavlja za trošila (utičnice i rasvjetu) za kupaonice i 10x je osjetljivija nego klasična fidovka od 300mA (kakva je gore lijevo).

možda je rješenje zamijeniti ovu od 30mA sa klasično od 300mA i problem nestane bez nekakvih kompliciraniji radova, ali bez da provjeriš s nekim tko je sa strujom doma, nemoj to raditi
adaksinjo je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2025., 12:26   #467
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
@colop - tebi pada fidovka, i to kako si opisao - kad ima vlage.

Po tome ispada da ti vlaga ocito kratko spoji nulu i zemlju na toj problematicnoj unutarnjoj jedinici klime cim ima imalo vlage oko spoja po cemu proizlazi da spoj nije dobro izoliran ili zbilja nekakva vlaga dolazi do samog spoja. To je posao za elektricara, nek provjeri sve spojeve na unutarnjim jedinicama i na taj nacin bi trebao rijesiti problem.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2025., 14:18   #468
mamikulcic
Premium

Datum registracije: Mar 2019
Imate kakvu vanjsku rasvjetu ili je neki kabel ostavljen vani kao priprema za neku buduću ugradnju nečega?
Meni su električari kod adaptacije ostavili neizolirani kabel za vanjsku jedinicu klime, znači samo odrezan kabel i taman je tih dana bila neka kiša i meni bez ikakvog pravila iskakala fidovka. Ubio sam se od odpajanja svih stropnih lampi, uređaja i svega spojenog na struju da bi nakon 3 dana došao instalater centralnog grijanja i kraćeg razgovora pokazao navedeni kabel... Razdvojio žice, svaku posebno izolirao i riješen problem.
mamikulcic je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2025., 17:58   #469
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Taj fid zamjenite s manje osjetljivim.

Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk
Staro 14.03.2025., 18:16   #470
The AC
Premium
Moj komp

The AC's Avatar

A kako znaš da ti je fidovka izbacila baš zbog klime?
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2025., 19:47   #471
zlatko
Premium
Moj komp

zlatko's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Rješenje:

Zamijenit osigurače B16 s C16 za svaki klima uređaj, kako bi se izbjeglo
lažno isključivanje zbog većih početnih struja, jer klime imaju veće početne struje zbog pokretanja kompresora. U takvim slučajevima preporučuju se osigurači C klase, koji su prilagođeni za takve uvjete i manja je vjerojatnost da će nepotrebno isključiti struju.
Ne znam koje su klime u pitanju. Ako su neke normalne FID C25/ 30 mA je ok. Važno je uzeti u obzir i potrošnju uređaja te provjeriti ne prelazi li ukupna potrošnja granicu od 25 A, što bi moglo uzrokovati preopterećenje.

Obaviti servis klima, da se vidi u kojoj i gdje se skuplja vlaga.

Zadnje izmijenjeno od: zlatko. 14.03.2025. u 19:59. Razlog: dopuna
zlatko je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2025., 21:22   #472
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Interesantno za primijetiti: u gornjem redu ima točno 5X C16 osigurača a klime su dolje 5x B16,
trebalo bi tih 5 zamijeniti gore - dole (mada sami osigurači od klima "ne ispadaju").
Ovu FID C25 30mA zamijeniti sa FID C25 300mA (ne prepoznajem koji je proizvođač).

EDIT: Sad vidim da je Legrand .... vidim da oni imaju C32 300mA pa možda takvu staviti.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 14.03.2025. u 21:29.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2025., 08:14   #473
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Koliko sam ja skužio, prvo su klime bile na svojoj FID sklopci pa je dodana još jedna fid sklopka samo za njih kako ne bi izbacivale sve skupa?

Zamjena osigurača tu neće ništa promijeniti jer pada fid sklopka, a ne osigurač.

Može se:

- provjeriti na vanjskim jedinicama klime je li koji kabel oštećen/prignječen/previše odblankiran/slabo pritegnut i sl. Sve spojeve pritegnuti i provjeriti. Naime, struja za klimu se po PS-u dovodi direktno na vanjsku jedinicu i tamo se spaja pa bih ja krenuo gledati od tog smjera. Također vanjska jedinica je izložena vremenskim uvjetima pa bi prije mogao biti problem u njoj

- postoje kombinirane zaštitne sklopke (osigurač + FID u jednom kućištu), npr:
https://hager.com/ba/katalog/proizvo...a-b-16a-30ma-a

Staviti jednu takvu u ploču i onda spojiti prvu klimu na nju. Ako i dalje izbacuje, prvu klimu vratiti na svoj osigurač i staro mjesto pa drugu klimu spojiti na nju. Ako i dalje izbacuje spojiti iduću klimu i tako sve dok ona sama ne počne izbacivati a kad izbaci izbaciti će samo tu problematičnu klimu i onda znate gdje tražiti kvar
Staro 15.03.2025., 08:36   #474
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Nisu potrebni C osigurači. Moju Daikin Comforu od 5kW drži B16A. Da je kratki spoj a vjerujem da nije, ja bih jedan dan kad nema nikoga uklonio Fid,nulovao i raspalio sve pa da vidimo gdje je zec mada mislim da se ne radi o kratkom spoju jer bi bar jednom pao neki osigurač a ne svaki put Fid. Taj Fid je preosjetljiv a vjerojatno i slab. Stavi bar 32A i 300mA.

Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk
Staro 15.03.2025., 16:36   #475
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

I moju od 10 kW drži B25A bez problema, nije kompresor klime cirkular koji odmah potegne max struju, nego to ide postupno.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 15.03.2025., 16:41   #476
Paxton
Expert from the shadow
Moj komp

Paxton's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
I moju od 10 kW drži B25A bez problema, nije kompresor klime cirkular koji odmah potegne max struju, nego to ide postupno.
Ta klima trosi max 3, 3.5kw, i osigurac od 16A bi ju drzao.
Paxton je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2025., 16:45   #477
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

U manualu stoji 25 A i takav sam stavio, čemu riskirati ispadanje osigurača radi par centi uštede.

Staro 15.03.2025., 16:48   #478
Paxton
Expert from the shadow
Moj komp

Paxton's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Sve 5, samo kazem da taj od 25A nema sanse da ispadne.
Paxton je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2025., 18:04   #479
zlatko
Premium
Moj komp

zlatko's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Vidim da ima dosta "električara" Osigurači B i C klase su različiti i imaju svoju svrhu.
Osigurači B klase koriste se u krugovima s manjim početnim strujama, poput kućanskih uređaja i rasvjete. Elektromagnetsko isključenje događa se kada struja premaši nazivnu vrijednost za 3-5 puta. Osigurači C klase prikladni su za krugove s većim početnim strujama, poput elektromotora i fluorescentnih svjetiljki. Elektromagnetsko isključenje događa se kada struja premaši nazivnu vrijednost za 5-10 puta.
Uparit FId c klase i osigurače B klase nije dobro. FiD C klase je prebrz za te potrošače. Pogotovo za B osigurače. Zato ispadne FIDa ne osigurač. Ponavljam. Treba ili zamijeniti Fid za neku B klase ili zamijeniti B osigurače za C klasu.

Prvo mora reagirati osigurač, a onda Fid ako je potrebno..
Staro 15.03.2025., 19:39   #480
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Pa namjena im uopće nije ista: za miliampere osigurač neće ispasti nikada, a FID hoće.
generic je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na