Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.02.2025., 21:28   #2191
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Pa zato jer je vektor pomaka bojlera prema dolje, a ne prema vani.
Ako ti tiple ne drže dobro vjerojatno je do svrdla ili tebe pa se radi rupa koja je malo predimenzionirana ili ovalizirana.
Imaš baš tiple za ciglu, mislim da ti kemija nije nužna.
Staviš neke od 10cm i nema šta biti.
Staro 24.02.2025., 07:57   #2192
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Stavio sam 12-ke i vide na ključ
Imao komplete za montažu nosača sat antena.

Znam da ne bi palo ali nije ni kako treba / može biti
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 08:01   #2193
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova
1. Postoji li ventil za perilicu rublja i vodokotlić 2u1?
Umjesto klasične wc školjke i visokog kotlića stavio bih monoblok. Da ne moram razbijati i stavljati novi ventil za kotlić puno niže, na toj visini i vrlo blizu mi je ventil za perilicu. Je li ovako nešto možda?

2. Flexi cijev za napu fi 125, trebam "nešto" staviti na zid gdje je rupa za odvod nape i da se cijev natakne na to na knap, eventualno obujmicom zategnem. Imam u kuhinji na zidu tako nešto metalno, treba mi za maminu kuhinju. Nemam pojma kako se zove niti gdje kupiti.

Bump
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 08:07   #2194
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Staro 24.02.2025., 08:21   #2195
ti.le
[CTN]Mr.Ti
Moj komp

ti.le's Avatar

Datum registracije: May 2007
Mi kada smo montirali zadnje bojler, smo probusili rupu preko u smočnicu, tamo malo odbili zbuke, navojna šipka preko, velika plocica i matica, zabukali / pogletali...
CPU: Ryzen 7 5700G / Noctua D15S; MBO: MSI B550 Tomahawk; RAM:Corsair Vengeance 2x16 3200MHz; GPU: XFX Merc 319 RX 6900 XT; HDD: 1. Samsung 970EVO 256 GB; 2. Crucial P2 500GB; PSU: EVGA Supernova G2 750; CASE: NZXT H440 White; MONITOR: Asus MG279Q; KEYBOARD: Roccat Vulcan 100; MOUSE: Razer ViperMini @ SteelSeries QCK mass; HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud (I) - Superlux HD-681 EVO
ti.le je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 09:00   #2196
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Kako najbolje zapuniti rupe u knaufu fi 6 i 10cm?

Plafon je u pitanju, nisu na zidu nego na profilima, i gore je 10cm vune.

Znači od knaufa do plafona je još 10cm.

Izređem iste takve rupe i s čim da iz pričvrstim da ostanu u levelu s kaufom?

Mrežica i glet masa mi je jasna, ali kako popuniti rupu?
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 09:35   #2197
Moshus
Premium
Moj komp

Moshus's Avatar

Datum registracije: Nov 2010
Odrežeš komad knaufa ili neke letvice koja je malo veća od rupe, ali da ju možeš nagurati u rupu. Probušiš u sredini i pričvrstiš špagicu za nju. Naguraš u rupu sa kontra strane i pridržavajući špagicu zapuniš rupu sa gipsom. Kada se gips osuši odrežeš višak špage i zagletaš.

Moshus je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 09:39   #2198
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Ok, tako sam nešto našao na netu, nije idealno, ali će poslužiti.

Vidim na YT da ljudi stavljaju neku četvrtastu mrežicu, tipa 20x20cm. To ne vidim u bauhausu za kupiti.

Kod nas samo traka (mrežica).

Googlam krivo?
Staro 24.02.2025., 09:45   #2199
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Možeš jednostavno ugurati komadić letvice kroz rupu i zašarafiti je sa dva vijka sa strane kroz knauf oko rupe tako da dobiješ kvazi nosač za taj komad knaufa koji stavljaš u rupu kojeg onda zašarafiš na tu letvicu i pregletaš.
Staro 24.02.2025., 09:50   #2200
Moshus
Premium
Moj komp

Moshus's Avatar

ista stvar, napraviš šta ti je jednostavnije
Staro 24.02.2025., 10:49   #2201
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Citiraj:
Autor ti.le Pregled postova
Mi kada smo montirali zadnje bojler, smo probusili rupu preko u smočnicu, tamo malo odbili zbuke, navojna šipka preko, velika plocica i matica, zabukali / pogletali...
Također. Isto i za zidni umivaonik sam napravio.

Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Ok, tako sam nešto našao na netu, nije idealno, ali će poslužiti.

Vidim na YT da ljudi stavljaju neku četvrtastu mrežicu, tipa 20x20cm. To ne vidim u bauhausu za kupiti.

Kod nas samo traka (mrežica).

Googlam krivo?
Ima fasadna, al ona je deblja malo.
Ako trebaš, imam viška komada odrezanih
Staro 24.02.2025., 12:19   #2202
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Hvala momak, ako bude trebalo javim se.

Budem proba s ovim letvicama gore prvo, nadam se da bude ok.

Imam i jednu rupu fi 3cm, nutra ništa ne mogu gurnuti (that's what she said).

To ću morati pur-pjenom ili nešto zaheftati.
Staro 24.02.2025., 15:50   #2203
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Uvijek možeš uzeti nešto tanko (letvicu), provući kroz rupu, zašrafiti s šrafima, odrezati nešto manji komad knaufa od rupe i pogletati
Staro 24.02.2025., 16:16   #2204
Moshus
Premium
Moj komp

Moshus's Avatar

za 3 cm rupu ti ne treba ništa nego samo sa gipsom popuniš i pregletaš. dovoljno gipsa će ti se uhvatiti po rubovima da možeš popuniti, a da ti ne propadne sve u rupu.
Staro 24.02.2025., 18:29   #2205
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Citiraj:
Autor ti.le Pregled postova
Nema da mrda
Kod mene je iza cigle kameni zid pa probam ovaj set iz Peveca.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2025., 10:20   #2206
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova

hvala, baš tako nešto tražim
"zidni spojni element", mislim kak da laik to izgugla
Staro 25.02.2025., 14:00   #2207
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova

hvala, baš tako nešto tražim
"zidni spojni element", mislim kak da laik to izgugla
Nedavno sam i ja tražio, zato znam
Staro 26.02.2025., 19:45   #2208
JoZ@
Premium
Moj komp

JoZ@'s Avatar

Datum registracije: Apr 2003
imali ko iskustva sa žaruljama koje u sebi imaju senzor pokreta?
ili ako ima senzor koji se stavi u grlo pa žarulja na njega

treba mi za dvije prostorije i da svijetli najmanje 2min

JoZ@ je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2025., 20:05   #2209
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Pogledaj senzor prisutnosti i ovu temu Smart home/Home security - Pametni prekidaci, senzori i hub: Sonoff, Shelly, Aqara...
https://r.tapatalk.com/shareLink/top...ink_source=app

Sent from my iPhone using Tapatalk
Staro 27.02.2025., 08:20   #2210
Silthrax
Premium
Moj komp

Silthrax's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Zanima je li itko ima iskustva sa rekuperatorima. Koliko se isplate? Sada sam u full adaptaciji kuce i razmisljam se ako ih stavljam najbolje sada da mogu te rupe pokrpati nego kasnije kada sve zavrsim ali nekako nisam siguran koliko ce mi to biti potrebno.

Zanima me koliko pomazu protiv vlage i jesu stvarno energetski ucinkoviti ili su to neke muljaze?
Silthrax je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2025., 09:30   #2211
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Silthrax Pregled postova
Zanima je li itko ima iskustva sa rekuperatorima. Koliko se isplate? Sada sam u full adaptaciji kuce i razmisljam se ako ih stavljam najbolje sada da mogu te rupe pokrpati nego kasnije kada sve zavrsim ali nekako nisam siguran koliko ce mi to biti potrebno.

Zanima me koliko pomazu protiv vlage i jesu stvarno energetski ucinkoviti ili su to neke muljaze?

+1, to i mene zanima.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2025., 09:46   #2212
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Nisu muljaze, ali ako nemas regulativu koja ti ih uvjetuje (npr. u DE, od odredene razine energetske efikasnosti, nije dopusteno imati direktne ispuhe van) i s obzirom na nase cijene energenata, mislim da nisu isplativi...

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2025., 11:24   #2213
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Meni je uvijek isplativo dovesti svježi zrak. O rekuperaciji mogu samo sanjati jer nemam mjesta, tak da otvaram prozore. Ako cu i potrositi 20€ vise mjesecno bas me briga
Staro 27.02.2025., 11:43   #2214
Silthrax
Premium
Moj komp

Silthrax's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
Nisu muljaze, ali ako nemas regulativu koja ti ih uvjetuje (npr. u DE, od odredene razine energetske efikasnosti, nije dopusteno imati direktne ispuhe van) i s obzirom na nase cijene energenata, mislim da nisu isplativi...
To me najvise brine koliko oni rade na energetskoj ucinkovitosti ako tj. da li predgrijavaju zrak ili ne. Ako to ne funkcionira uvijek mogu staviti obicne ventilatore ili prozore na kip.
Silthrax je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2025., 11:51   #2215
Alister
Premium
Moj komp

Alister's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Imaš i jednih i drugih, s dodatnim grijačima bilo strujnim ili pasivnim. Sve ovisi koliko para misliš potrošiti, ali oni uredno rade jedino treba napraviti ispravan plan ugradnje; svaka soba ili generalni centralni sustav.
Staro 27.02.2025., 12:53   #2216
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Ja ga imam, imam centralni u tehničkoj sobi od kojeg idu razvod cijevi u sve prostorije. Mogu reći da sam jako zadovoljan, ima dobru učinkovitost, više od 90%, pa kad je vani npr. -3, a unutra oko 23 mi upuhuje unutar kuće oko 21 stupanj. Sad po zimi uopće ne luftamo, radi mi na 1. stupnju (to je izmjena 150m3 na sat), kad dođu gosti ili kod kuhanja nečeg što smrdi pojačam na 2. ili 3. stupanj kroz sat vremena. Najbolja stvar mi je spavaća soba i tu stvarno vidim benefit jer nema uopće onog ustajalog zraka, nije nam soba prevelika oko 12m2 i ujutro je zrak svjež, evo iskreno još bolji nego vani, izađem van i smrdi, a unutra je ok. Zehnder q350 entalpy imam. Sve skupa s razvodom, montažom i materijalom oko 10k eura.

Matijac je online   Reply With Quote
Staro 27.02.2025., 14:21   #2217
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Ja sam vidio da ljudi sami rade saćaste rekuperatore topline gdje imaju vrlo jednostavan sistem ispuhivanja unutarnjeg zraka van kroz taj blok te upuhivivanja vanjskog zraka unutra i tu je efikasnost preko 50%.

Ovo što matijac govori je očito puno kvalitetnije ali i skuplje. Pretpostavljam da taj sistem ima i filtere na usisu, vjerojatno se usisni zrak i odvlažuje. Uprava vlaga nosi smradove unutra.

Matijac, koji je potrošak energije tog sustava i koliko dođe održavanje?

Slažem se i s kolegom spliffom, ventilirati se mora kako god. Reciklirani zrak je garancija respiratornih bolesti koje kasnije garantiraju znatno više račune od par desetaka eura mjesečno. A neprocjenjivi gubitak kvalitete života da niti ne spominjem. Ja ventiliram religiozno, a kako su zadnjih par zima bile jako blage trošak je minimalan.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2025., 17:02   #2218
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Ima filtere na usisu i ispuhu, to bi se svakih 180 dana kao piše trebalo mjenjati, oko 20 eura je set zamjenskih na netu.

Rekao mi je instalater da praktički osim mjenjanja filtera nema odrzavanja jer je zatvoren sustav. Da se te cijevi čiste svakih 10-15 godina, makar vjerojatno treba i prije. Sad sam 2 mjeseca u kući potrošio mi je 21kW do sada.

Matijac je online   Reply With Quote
Staro 27.02.2025., 17:06   #2219
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
Imaš i jednih i drugih, s dodatnim grijačima bilo strujnim ili pasivnim. Sve ovisi koliko para misliš potrošiti, ali oni uredno rade jedino treba napraviti ispravan plan ugradnje; svaka soba ili generalni centralni sustav.
A kakva su iskustva sa ovim prana ventilatorima ili I vent?

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2025., 17:07   #2220
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
To zvuči OK. Ovo s filterima ovisi o kvaliteti zraka.

Mene je uvijek kod tih sustava brinulo hoće li, zbog razlike u temperaturi, dolaziti do kondenzacije te do pojave plijesni.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na