Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.02.2025., 11:22   #78601
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
nažalost, ide inflacija i na ljubav
Ali vrijednost auta pada...iako ajde to je škoda. Nije to japansko korejsko istočnjačka drlja pa da odmah nakon prvog verglanja izgubiš 20% vrijednosti.
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2025., 11:39   #78602
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Zna li netko kako ide procedura kad odvezeš auto u ovlašteni servis?

Razmišljam Peugeot s kojim imam problema s elektronikom (ko se sjeća pisao sam da auto baca random razne greške pa malo prestane pa opet baca i tako u krug i ovaj seoski električar nije uspio riješiti problem 4 mjeseca) odvesti u ovlašteni, vidjet da naprave dijagnostiku i da mi onda daju ponudu ili kako to već ide za popravak?

Problem mi je što ne mogu naći majstora, ljudi kad im opišem problem ne žele se baviti time jer može biti problem u 100 stvari ili jednostavno ne rade na Peugeotima. Možda kad bi u ovlaštenom skužili šta je i poslali mi ponudu, možda bi na ponudi pisalo u čemu je problem pa onda s time odem kod ovih "običnih" majstora.
Staro 14.02.2025., 11:47   #78603
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Velike su sanse da ce ti u ovlastenom nabadati i mijenjati dijelove, a ne traziti uzrok. Automonteri su to. A ni njima se ne da raditi na takvim slucajevima, nazalost.

Kad sam im vozio svog pezoa jer klima nije radila 50% vremena, htjeli su mi mijenjati cetralu/kompjuter i reprogramirati ga. Ne trebam ti pisati koliko para su trazili za to. Na kraju ga odveo boljem elektricaru i on spojio spulu kompresora na 12V koja je zadimila. Promjenili je za sicu i sve radilo jos x godina nakon toga.

Kad sam ga pak vozio u ovlasteni jer sam imao problem da se auto ugasio u leru na semaforu i sl., nisu imali rjesenja. Bolji majstor za bosch sustave je nakon par tjedana ustanovio problem na pumpi goriva, promjenili i vozio sretno jos x godina.

Dok sam dosao do boljih majstora prosao sam ove seoske... Zali boze vremena, ali ajde, ne vole svi pezoe, to je isto bio jedan od problema.
Staro 14.02.2025., 11:50   #78604
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Proklet bio dan kad sam ga kupio. Auto mi leži ispred kuće i stvarno ne znam više šta da radim s njim. Već je na oglasniku ispod cijene, ali tko god nazove naravno još spušta cijenu.
Staro 14.02.2025., 11:56   #78605
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ja sam na kraju cak i bio zadovoljan ali sam svake godine ulagao 500+ eura u njega... S djetetom se sve promjenilo, treba mi pouzdaniji auto i to je to. Nisam se ni htio hebati s prodajom i zato sam ga dao staro za novo, zivci su mi bili drazi od para

Koliko cujem nakon 4mj sto im je stajao, izgleda da je ipak prodan dalje.
Staro 14.02.2025., 11:57   #78606
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Proklet bio dan kad sam ga kupio. Auto mi leži ispred kuće i stvarno ne znam više šta da radim s njim. Već je na oglasniku ispod cijene, ali tko god nazove naravno još spušta cijenu.
Dobit ćeš ponudu 2-3000 eu treba sve mijenjati.
Staro 14.02.2025., 12:09   #78607
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Dobit ćeš ponudu 2-3000 eu treba sve mijenjati.
Da, tak sam nešto i mislio da bi moglo biti po ovome što je kolega xlr napisao.
Staro 14.02.2025., 12:10   #78608
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Ali vrijednost auta pada...iako ajde to je škoda. Nije to japansko korejsko istočnjačka drlja pa da odmah nakon prvog verglanja izgubiš 20% vrijednosti.
Pih, dao bog da ti rikne tempomat jos jednom zbog ovih poganih misli

@Mirko
Znam par ljudi sa pezoima i svi imaju te probleme. Frend mi svaki put prica koje lampice su mu se za vikend upalile. IMO nema tu kruva, pod hitno ga se rijesiti....:/
Master_Hrc je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2025., 12:27   #78609
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Citiraj:
Autor Master_Hrc Pregled postova
@Mirko
Znam par ljudi sa pezoima i svi imaju te probleme. Frend mi svaki put prica koje lampice su mu se za vikend upalile. IMO nema tu kruva, pod hitno ga se rijesiti....:/
Ma već sam ja kupio drugi auto, ovaj čeka ili da se proda ovakav ili da se popravi i proda. Radije bih popravio i prodao jer će biti lakše, ovako dok ima ovaj kvar uglavnom me zovu, ispituju sve i svašta i onda se više nikad ne jave ili ponude pola cijene koja je navedena na oglasu.
Staro 14.02.2025., 12:34   #78610
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

To je experience opcenito kod prodavanja auta, a kamoli pokvarenog Peugeota
Staro 14.02.2025., 13:02   #78611
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Citiraj:
Ma već sam ja kupio drugi auto, ovaj čeka ili da se proda ovakav ili da se popravi i proda. Radije bih popravio i prodao jer će biti lakše, ovako dok ima ovaj kvar uglavnom me zovu, ispituju sve i svašta i onda se više nikad ne jave ili ponude pola cijene koja je navedena na oglasu.
Kuzim te da bi bilo lakse, ali ako gledamo samo pare, recimo i da najdes nekog dobrog strujica koji se hoce zajebavati s tim, cak i ako nije neki skupi kvar, pitanje je da li ces moci naplatiti taj popravak kad ces ga prodavati, to sam moras odvagati.....Tvoje vrijeme i zivce da ne spominjem....

Iako mi nije jasna ta ekipa koji te zove za auto, pa to nije kvar/bug to je feature za taj poluproizvod....
Master_Hrc je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2025., 13:12   #78612
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Kolega već pola godine prodaje održavanu ispravnu 308-icu godište taman prije facelifta. Ista priča.
Staro 14.02.2025., 13:47   #78613
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Ja sam prodao svog ispravnog Meganea Grandtour 1.5dCi 2011g sa 200k km za 4000€, nakon mjesec dana na njuškalu.

Ali sam platio popravak platio 320€, senzor dovoda goriva, gasio se u vožnji. Da sam ga prodavao s kvarom, vjerojatno nebi dobio ni 3000€ za njega. O živcima da ne govorim.
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2025., 13:53   #78614
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
E onaj komad špeka što sam ti dao za tipkovnicu, e pa da sam znao da si takav dao bi ti neki s trihinelozom.

Nego iskustva sa wiener osiguranjem? Do sada nisam imao ni prijave ni štete na škodilaku ali ok nikad ne znaš pa ima li netko iskustva sa winenerom kada se dođe do trenutka isplate šteta tj. prijave iste.

Full kasko i AO wiener

362,60 € kasko
257,22 € ao

Uniqa je isto počela biti sve skuplja i skuplja.

AO 2023
250,14 €

AO 2024
259,27 €

KASKO 2023
430,38 €

KASKO
453,46 €
Koje su to cifre od kaska, nebi razmišljao ni sekunde. Ovako vjerujem da ću uzeti ovaj "Trio" od CO.
Ovo sam ja dobio danas. Čekam još lika iz Allianza od kojega inače uzimam, ali sve je ošlo gore od prošle godine.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2025-02-14 13_51_45-Obračun premije osiguranja vozila — Mozilla Firefox.jpg‎
Views:	105
Size:	106.7 kB
ID:	27986  
Staro 14.02.2025., 14:17   #78615
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Sta Grupama vise nije medju povoljnijima?
Staro 14.02.2025., 14:19   #78616
John Creasy
Vocna iglica u mudante
Moj komp

John Creasy's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Koje su to cifre od kaska, nebi razmišljao ni sekunde. Ovako vjerujem da ću uzeti ovaj "Trio" od CO.
Ovo sam ja dobio danas. Čekam još lika iz Allianza od kojega inače uzimam, ali sve je ošlo gore od prošle godine.

uzeo sam taj neki polu kasko, trio.. u croatia osiguranju.. 500-600e je koštalo
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2025., 14:19   #78617
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Evo jednog živog groblja pored kojeg sam upravo prošao. Bed mi je stati i fotkati čovjeku pod prozorom, pa evo Google Street linka.
BMW-i E3, E28 (mislim da je 533i) i E24, Rollsi, Jaguari i Daimleri…
https://maps.app.goo.gl/pcNy2w2Z9mp9P9xA9

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2025., 14:35   #78618
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Sta Grupama vise nije medju povoljnijima?
Načuo sam da će Grupama izgubit licencu u HR zbog nekih "radnji", tako da ću preskočiti svakako njih kao i do sada.
Staro 14.02.2025., 14:39   #78619
Badboy
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Velike su sanse da ce ti u ovlastenom nabadati i mijenjati dijelove, a ne traziti uzrok. Automonteri su to. A ni njima se ne da raditi na takvim slucajevima, nazalost.

Kad sam im vozio svog pezoa jer klima nije radila 50% vremena, htjeli su mi mijenjati cetralu/kompjuter i reprogramirati ga. Ne trebam ti pisati koliko para su trazili za to. Na kraju ga odveo boljem elektricaru i on spojio spulu kompresora na 12V koja je zadimila. Promjenili je za sicu i sve radilo jos x godina nakon toga.

Kad sam ga pak vozio u ovlasteni jer sam imao problem da se auto ugasio u leru na semaforu i sl., nisu imali rjesenja. Bolji majstor za bosch sustave je nakon par tjedana ustanovio problem na pumpi goriva, promjenili i vozio sretno jos x godina.

Dok sam dosao do boljih majstora prosao sam ove seoske... Zali boze vremena, ali ajde, ne vole svi pezoe, to je isto bio jedan od problema.
Citiraj:
Iako ne pišem puno ovdje da iznesem samo svoj slučaj,prodavao sam astru i isto se dvoumio i reko idem sve popravit,promjenio pola auta i kod prodaje nisam vratio ni 50 posto uloženog.Zato prodaj auto takav kakav je i bok.!

Poslano sa mog 2203129G koristeći Tapatalk
Staro 14.02.2025., 14:54   #78620
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Načuo sam da će Grupama izgubit licencu u HR zbog nekih "radnji", tako da ću preskočiti svakako njih kao i do sada.
Zanimljivo, imam u vidu kad budem dogodine produzavao policu. Iako je sad vec stari info, 700 eura me kod njih izasao AO+kasko proslo ljeto za auto iz salona. Ostali su bili od ~100 do 250 eura skuplji. Znam samo da su imali dosta niske cijene da dobiju klijente jer su bili friski na trzistu. Znaci teske muljaze neke...
Staro 14.02.2025., 14:59   #78621
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Nabavi manual i sam probaš riješiti.
Kreneš od grešaka koje pokaže dijagnostika, aki baš nešto.specifično pokazuje, tipa neki senzor, kreneš u tom smjeru.
Ako pokazuje da nema nešto signala ili probleme can komunikacije, znači u ožičenju je problem, multimetar u ruke i pikaj, žicu po žicu, dal je nešto u prekidu.
Ako su stvarno random pogreške, onda je u pitanju body komp ili BSM kako već to neko zove.
Ako je so kompa/modula, daš ga na reparaciju ili nabaviš drugi/novi

Inače Pežo se kupuje nov i proda prije nego dođe do 5 godina starosti ili 150 000km max
Staro 14.02.2025., 15:07   #78622
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
@Mirkopoter
Koliko znam, možda griješim ali ..., PSA grupacija je prije x vremena počela gurati raznu elektroniku / pamet a otprilike u isto vrijeme naručivala elektro instalacije sa elementima od raznog "špjater" - a umjesto bakra, nikla (spojevi / konektori i sl.) ....
nakon nekog vremena oksid, spoj od tujca + razna "pametna" elektronika = božićno drvce grešaka ...
Da rastaviš cilo auto, svaki spoj, konektor ištekaš i očistiš .... i sve vratiš nazad ... valjda bi radilo bez grešaka koju godinu pa onda sve iz početka.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2025., 15:54   #78623
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Frendica je na C3 mijenjala instrument panel jer su skoro stalno bile upaljene greške koje zapravo nisu imale veze s greškom
Staro 14.02.2025., 16:16   #78624
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Automobili

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Da rastaviš cilo auto, svaki spoj, konektor ištekaš i očistiš .... i sve vratiš nazad ... valjda bi radilo bez grešaka koju godinu pa onda sve iz početka.
Ne bi. Imam dosta iskustva s time. To su instalacije za vanjsku upotrebu koje još k tome rade u velikom rasponu temperatura pogotovo pod haubom gdje se naglo zagrijavaju i hlade.

Ako konektori nisu kvalitetni (pinovi i brtve) već za 2-3-4 dana opet nije dobro. Možeš si pomoći sa silikonskom dielektričnom masti ali sretno sa skidanjem toga ako ikada budeš trebao. Ne znam niti jedno sredstvo koje to može skinuti.

Efikasna McGyver metoda je često raskopati konektor, zamijeniti pinove, očistiti tamo gdje se ne može, stisnuti stopice termobužirom i onda kad se sve pospaja sve omotati vulkanizirajućom trakom. To onda dugo drži.
Staro 14.02.2025., 20:17   #78625
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Evo jednog živog groblja pored kojeg sam upravo prošao. Bed mi je stati i fotkati čovjeku pod prozorom, pa evo Google Street linka.
BMW-i E3, E28 (mislim da je 533i) i E24, Rollsi, Jaguari i Daimleri…
https://maps.app.goo.gl/pcNy2w2Z9mp9P9xA9
Ono je E12 533i, jako lijepo.

Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
Frendica je na C3 mijenjala instrument panel jer su skoro stalno bile upaljene greške koje zapravo nisu imale veze s greškom
Mogli su prvo probat prelemit ploču. To rade na svim novijim Fordovima, posebno fikusima. Kad god krenu lampice prvi korak prelemit tablu

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2025., 08:18   #78626
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Microscopic particles emitted from brake pads can be more toxic than those emitted in diesel vehicle exhaust, a study has found. This research shows that even with a move to electric vehicles, pollution from cars may not be able to be eradicated. The researchers found that a higher concentration of copper in some commonly used brake pads was associated with increased harmful effects on sensitive cells from people's lungs, as a result of particles being breathed in.

Exposure to pollution generated by cars, vans and lorries has been previously been linked to an increased risk of lung and heart disease. While past attention has mainly concentrated on exhaust emissions, particles are also released into the air from tyre, road and brake pad wear. These emissions are largely unregulated by legislation and the study found that these âoenon-exhaustâ pollution sources are now responsible for the majority of vehicle particulate matter emissions in the UK and parts of Europe, with brake dust the main contributor among them.

[...] The scientists examined the effects on lung health of particulate matter from four different types of brake pad with differing chemical compositions; low metallic, semi-metallic, non-asbestos organic and hybrid-ceramic. Results showed that of the four types of brake pads, non-asbestos organic pads were the most potent at inducing inflammation and other markers of toxicity, and were found to be more toxic to human lung cells than diesel exhaust particles. Ceramic pads were the second most toxic.
Dr. Ian Mudway, senior lecturer at the school of public health at Imperial College London, cautioned that while the research on brake pad emissions appears sound, it is premature to conclude they are worse than diesel exhaust due to "uncontrolled variables" like brake disc types and particle composition.

Slashdot reader Bruce66423 also notes it "doesn't discuss the significance of regenerative breaking, which is a feature of at least some electric cars [that reduces brake pad wear by using the electric motor to slow down the vehicle and recover energy]."

The research has been published in the journal Particle and Fibre Technology.
Staro 15.02.2025., 12:07   #78627
domy1
Yugokiller
Moj komp

domy1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Zna li netko kako ide procedura kad odvezeš auto u ovlašteni servis?

Razmišljam Peugeot s kojim imam problema s elektronikom (ko se sjeća pisao sam da auto baca random razne greške pa malo prestane pa opet baca i tako u krug i ovaj seoski električar nije uspio riješiti problem 4 mjeseca) odvesti u ovlašteni, vidjet da naprave dijagnostiku i da mi onda daju ponudu ili kako to već ide za popravak?

Problem mi je što ne mogu naći majstora, ljudi kad im opišem problem ne žele se baviti time jer može biti problem u 100 stvari ili jednostavno ne rade na Peugeotima. Možda kad bi u ovlaštenom skužili šta je i poslali mi ponudu, možda bi na ponudi pisalo u čemu je problem pa onda s time odem kod ovih "običnih" majstora.
Akumulator i modul akumulatora? Treba prvo krenut od toga i vidjet kako se ponaša napon u radu.

domy1 je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2025., 17:57   #78628
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard