|
![]() |
#661 | |
srkalo
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
Članstvom u dobrovoljnom mirovinskom fondu članu se nudi mogućnost i da dobrovoljnu mirovinsku štednju za njega uplaćuje poslodavac. Izdvajanje poslodavaca u treći stup mirovinskog osiguranja do iznosa od 67 eura mjesečno, tj. do 804 eura godišnje ne smatra se plaćom. Taj je iznos porezno priznat izdatak, odnosno rashod poslodavca. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#662 | |
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#663 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Stvarno vam je toliki problem sta neka app uzme fee od euro i pol po trans.? IKBR imam instaliran, ali jos uvijek nisam napravio "nalog" niti nista kupio preko njih T212 koliko vidim do sada, za nekoliko sitnih uplata i isplata nije imao nikakav fee, tj. mouda cak pri isplati i je, ali pri uplati nije. Uplatim 50 eur, toliko i imam... Evo novi video od onog Austrijanca, ja sam poceo gledati pa sam zaspao ![]()
![]() |
#664 | |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
![]() Mislim da se razumimo i 3€ mi je ok, ali zašto bi plaćao veći fee ili kupovao ETF sa većim TER ako ne moram?
![]() |
![]() |
#665 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2015
|
Citiraj:
Kaj se manjih uplata tiče, savjetujem svima uplaćivanje u 3. stup tih ajmo reći 55-60€ za maksimalni DPS, nadodao bih da vidite sa poslodavcem možete li se dogovoriti da uplaćuje s bruto iznosa, onda još više štedite, aneksirate si ugovor za iznos uplate i taj iznos vam poslodavac uplaćuje u 3. stup a vama neto izađe nešto povoljniji Ja osobno guram u VUAA i 3. stup |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#666 |
Premium
|
za jubilarni rođendan bi samog sebe počastio s jednom 1g polugicom investicijskog zlata, znam da nije baš ovaj podforum za to, ali bolje ovdje pitati, nego..... negdje drugdje... ![]() https://aurodomus.hr/proizvod/zlatna-poluga-1-g-2/ https://aurodomus.hr/proizvod/zlatna-poluga-1-g/ https://aurodomus.hr/proizvod/zlatna-poluga-1-g-3/ https://aurodomus.hr/proizvod/zlatna...-1-g-c-hafner/ koja je razlika između svih ovih "proizvođača", koliko znam "Argor Heraeus" je najpoznatiji kod investitora koji ulažu i fizičko investicijsko 999 zljato?
![]() |
#667 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
neki brandovi su poznatiji i više poželjni, pa je cijena neznatno veća. objektivno ako gledaš kao nekakvu investiciju, nema razlike. Tu razliku u cijeni koju sad platiš više/manje ćeš dobiti nazad kada budeš prodavao. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#668 |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
centar zlata moro trgovine investicijskim zlatom u austriji aurodomus zadnja stanica ako baš moraš |
![]() |
![]() |
![]() |
#669 |
Premium
|
ne moram aurodomus, samo sam na njih prve naletio, valjda imaju najbolju SEO optimizaciju zašto baš u austriji? zbog "dobrog glasa" ili je tamo najjeftnije? budem nešto iskopao iz centra zlata ili moro... a kojeg biste vi proizvođača izabrali na mom mjestu, AH svakako? da niti ne gledam ništa drugo?
![]() |
#671 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Kovnica novca ti svako malo izbaci neki zlatni ili srebrni jubilarni novčić https://croatianmint.hr/
![]() |
#673 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Kovanice su mi ljepse estetski jer se mogu prezentirati u kutijici i mozes ih proucavati (da tako kazem), a polugice ces nakon 5-10-20 kupljenih komada poceti gomilati u one plasticne kutijice ko bajadere
![]() |
![]() |
#674 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#675 |
49%winner
|
Se puno gubi u tom transferu? Mislim, nisam racunao ali to i meni ima logike, ukrupnjivanje zalihe. Jedino ako kupujes po 1g, znaci da kupujes sitno, pa ti mozda i ta razlika za ukrupjivanje nije bas idealna. Nagadjam, razmisljam na glas... I mene je prosle godine pralo to zlato, ali znam samo da nisam htio krenuti u to bez osiguranja tog zlata kakvog takvog. Bilo sef u stanu, na tavanu, ili na lokaciji x. Samo mi treba da mi se u kucu uvuce narkic koji napravi nered pretumbavajuci ladice i jos da mu se posreci pa nadje poluge medju knjigama ![]()
![]() |
![]() |
#676 | |
Premium
|
Citiraj:
Unca je bila najisplativija za kupiti. Što se tiče drugog problema, uzmeš sef u banci, ili https://www.njuskalo.hr/uredska-opre...oglas-42234530 i miran si. odnosno ako si baš paranoičan: https://www.njuskalo.hr/uredska-opre...oglas-42404078 ako hočeš novo: https://www.piljek.hr/stupanj-sigurn...xoCoDUQAvD_BwE |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#677 |
Premium
|
Upravo gledam da je zlato došlo na all time high: Gold increased 273.28 USD/t oz. or 10.41% since the beginning of 2025, according to trading on a contract for difference (CFD) that tracks the benchmark market for this commodity. Historically, Gold reached an all time high of 2896.13 in February of 2025. Inače, jedan od tih dućana sa zlatom je imao u ponudi i uncu zlata koja se sastojala od 31 mini polugice od jednog grama. Bilo je nešto skuplje nego jedna poluga od 31gram zlata, To uopće nije bilo loše , jer je rezoniranje bilo sljedeće, u slučaju nekakvog sranja, lakše je razdijeliti poluge za upotrebu, nego da pilaš polugu od čitave unce ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#678 |
hungry, for a little more
|
Investirao sam nešto u dva od tri načina, ali razmotrio sam ih sve: 1. Kao što je coconut gore predložio, HNB i HNZ povremeno izdaju kovanicu otkovanu u zlatu ili srebru, ali tu ne ulažeš toliko u zlato koliko u numizmatiku. To znači da je cijena takve kovanice skuplja od tržišne cijene metala, ali ima potencijal više i rasti u budućnosti jer ima numizmatičku vrijednost. 2. Možeš kupovati poluge, nema neke mudrosti, što teža poluga, cijena će biti bliža tržišnoj cijeni zlata na burzama. Usporedi cijene 1g i 1oz ili čak 1kg po gramu pa ćeš vidit o čemu pričam. 3. Kupovina zlatnih dukata - novokova. Ovo je isto investicijsko zlato koje nema numizmatičku vrijednost, austrijski dukati od cca 3 i cca 12 grama s godinom kovanja 1915. Kuju se i danas, imaju 1915. kao godinu kovanja zato što se zbog WW1 te godine nisu kovali tako da se zna da su novokovi. Zašto dukate a ne poluge? Ljepši su, tradicijski se obiteljsko bogatstvo čuvalo u zemlji i dukatima, stavljali su se na nošnje, davali kao miraz, ako ih želiš nekome pokloniti ipak izgleda ljepše u kutijici nego poluga koja je zapakirana kao USB stick. I možda najbitnije, možeš ih držati u visini očiju između palca i kažiprsta desne ruke dok lijevim kažiprstom prolaziš po nazubljenom obodu i govoriti: my preciousss... |
![]() |
![]() |
![]() |
#679 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#680 | |
tiki
|
Citiraj:
2. poticaj ti država uplati obično krajem godine za prošlu godinu (ja sam dobio par dana prije Božića za uplatu koju sam imao 2023.) 3. da, računa se kao uplata odnosno kao da si kupio udjele u fondu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#681 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Citiraj:
https://hrportfolio.hr/mirovinski-fo...oredba-fondova |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#682 |
Premium
|
Pitanje za sve vas koji ste nedavno napravili account na interactivebrokers, neki dodatni vrag u svezi zaposlenja me traže kako bi mi odobrili account: "proof of SOW-IND-Income" Please select the type of document you are uploading Pay slips Employment verification letter Koji vrag točno žele? I zašto to žele - odakle im to pravo? ![]() @xlr - nemam pojma šta da ti kažem, očito je tu kako se šta kome sviđa, tebi je ljepša kovanica, meni ljepša polugica, a može se i jedno i drugo, kako ti kažeš "proučavati", tj. misliš vrtiti po prstima, gristi zubima i mirisati? ![]() elem, najljepše od svega bi bilo to isto raditi s 1kg polugom ![]() P.S. znači nije ista cijena ako kupujem najmanju polugu od 1g zlata, veću od 3-5g pa uncu itd.? Zar je i sa zlatom, kao i sa hranom za mačke? ![]() ![]() P.P.S. taj treći mirovinski stup me odbija toliko, samo zato šta je "dio" države, a svi znamo kako nas država kao građane mazi, pazi, čuva i brine o nama...
ševa! ![]() Zadnje izmijenjeno od: ALiEN17. 11.02.2025. u 13:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#683 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Koji tip accounta pokusavas otvoriti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#684 | ||
Premium
|
Citiraj:
tvoju platnu listu žele. Na pitanje zašto te maltretiraju: anti money laundering i know your client procedure. Gluposti, ali banke i brokeri će uvijek izjebati malog korisnika svojim glupotima, i onda mrtvo hladno oprat 10-15 milijardi, i platit neku kaznicu. Citiraj:
Naravno. https://aurodomus.hr/proizvod/zlatna...-1-g-c-hafner/ + 1,00 gram * 108,93 € --------------- + 108,93 € Dakle, 1 g AU u poluzi od 1 grama te koštao 108,93 eura. https://aurodomus.hr/proizvod/zlatna-poluga-1-oz/ 1 unca zlata + 2.877,13 cijena poluge / 31,103 grama --------------- + 92,50 eura košta 1 gram zlata u poluzi od unce edit: prije su bile puno manje razlike čini mi se, ali prije je i cijena zlata bila manja puno |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#685 |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
kod kupovine investicijskog zlata je caka da što je veći komad zlata to je manja cijena po gramu. dukati su teški gubitak novaca. klasično investicijsko zlato u kovanicama ili polugama je way to go. zašto kovanica: imaš li ih 10ak ili 20ak uvijek možeš prodati dvije ili pet. zašto poluga: spread je manji i prilikom prodaje se manje gubi. važno je kupovati brendirane poluge u provjerenim trgovinama kako bi se iste za 2 5 ili više godina mogle prodati bilo gdje. srebro trenutačno ne dolazi u obzir jer se obračunava puni iznos pdva. |
![]() |
![]() |
![]() |
#686 |
Premium
|
Sta je po tebi bolje, kovanica ili polugica? I dali npr. ako se poluga otvori iz originalnog pakiranja tog sta izgleda kao "USB stick" gubi na vrijednosti? Nuzno je cuvati u original ambalazi polugicu?
![]() |
#688 | |
tiki
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#689 |